Inredningstips för att skapa en mysig uteplats

Det är något alldeles särskilt med en mysig uteplats. På uteplatsen kan du koppla av och ladda batterierna. För att skapa en mysig uteplats behöver du inte mycket mer än en bekväm stol, en soffa, ett bord och lite dekorationer.

Du kan till exempel ha en stor kudde som du kan ligga på, eller ljusstakar för att skapa en romantisk atmosfär vid en badtunna. Det viktigaste är att skapa en plats som du trivs med och som ger en miljö som passar de aktiviteter som du förlägger till uteplatsen.

Välj rätt möbler för din uteplats

Det finns många olika sätt att inreda uteplatsen på. Det är viktigt att välja rätt utemöbler både med tanke på stil och budget. Att hitta en försäljare med ett bra utbud av utemöbler är viktigt och en stor hjälp. Det första du ska tänka på är hur mycket du vill lägga på möblerna.

När du har en prisbild klar för dig kan du börja leta efter möbler som passar den stil du inreder din uteplats med. Du kan välja mellan massor av olika material, färger och former, så det gäller att hitta något som passar just ditt hem. När du har hittat rätt möbler är det bara att köpa dem och börja njuta av din nya uteplats!

Du kan också fundera lite på vad du behöver för att kunna umgås och leka på uteplatsen. Det kanske blir aktuellt med en mindre gungställning för de små. Eller ett kylskåp för dryckerna till grillkvällarna. Då behöver du se på lösningar som passar in storleksmässigt och så eventuellt ett skåp som går att låsa för kylskåpet.

Hur ofta ska du rengöra dina utemöbler?

Det är viktigt att rengöra utemöbler regelbundet. De blir smutsiga av pollen och sporer som finns i din trädgård. Det handlar både om estetik och hälsa. Du kan ju bli sjuk av sporer från mögelsvampar som får fäste och sedan sprider sig till dig och dina gäster då ni sitter på uteplatsen!

Du bör rengöra möblerna på uteplatsen en gång i veckan för att hålla dem fräscha och rena. Det finns olika sätt att rengöra utemöbler på. Enklast är att använda en trasa och lite vatten. Du kan också använda en mild tvål om möblerna är mycket smutsiga. När du har rengjort möblerna ska du torka av dem med en torr trasa för att förhindra rost.

5 tips för att hålla dina utemöbler i gott skick

För att dina möbler ska hålla längre kan det vara klokt att följa dessa 5 tips:

  1. Tvätta dina utemöbler regelbundet med en mild tvålvattenlösning för att förhindra att smuts och mögelsporer får fäste.

    2. Hjälp trämöbler med en tjockare ytbehandling eller lager av målarfärg för att det ska motstå väder och vind.

    3. Lägg en skyddande filt på metallmöbler under vintern eller när de inte används för att förhindra rost.

    4. Byt ut trasiga eller slitna delar på dina utemöbler så fort som möjligt så att de inte blir permanent skadade av väder och vind samt vanligt slitage.

    5. Förvara dina utemöbler inomhus under vintern eller när de inte används för att undvika skador från väder och vind.

Saker du inte vill ha omkring din uteplats

Det finns förstås saker som du inte bör ha omkring din uteplats om den ska vara trivsam. En kompost kan lukta en hel del, ställ den inte bakom soffan på uteplatsen! Du kan också undvika att placera ditt hönshus alldeles intill grillplatsen. Det kan bli jobbigt för den som inte gillar lukten som kommer från detta hus…

Under sommaren är det skönt att spendera mycket tid utomhus med frisk luft och gott om plats. Då är det kul att ha en mysig uteplats som du verkligen kan njuta av. Så lägg lite tid på din uteplats möbler och skapa en mysig och härlig miljö för dig, din familj och dina vänner!