Kreativa stollösningar för ditt hem – 5 tips

När vi tänker på inredning så är stolen sällan den möbel som får störst uppmärksamhet. Vi måste ju ha sittplatser men fokus hamnar ofta på soffor, matbordsstolar och uteplatssoffor. Men det vet ju var och en att den enkla stolen måste finnas i vart och vartannat rum. Var ska vi annars slå oss ned för att knyta skorna, hjälpa barnen att byta kläderna eller invid den som sitter vid datorn på den sköna kontorsstolen?

Här ska vi ta en titt på 5 tips för dig som är ute efter en smart stollösning för ditt hem. Häng med!

  1. Väggstolar där golvet behöver vara fritt

När det inte finns plats på golvet för stolar så tar vi hjälp av väggarna. Det finns väggstolar som kan fällas upp mot väggen när de inte används. Det här är perfekt i en trång hall eller i ett rum där du helst inte har mer än nödvändigt på golvet. Inte ens skira stolsben.

Väggpallar är en kreativ lösning som gör det möjligt att få funktionella lösningar utan att störa estetiken i ett rum. De kan vara perfekta för studentboenden såväl som för riktigt små bostäder där varje centimeter måste utnyttjas till max.

  1. Stolar vi kan stapla

En annan praktiskt lösning för hemmet såväl som offentliga miljöer där många behöver sitta är stolarna som du kan stapla. När stolarna inte används kan de ställas på varandra och stuvas undan i ett hörn eller förråd.

Det behöver verkligen inte vara tråkiga plastvarianter som man får svettfläckar i. Det finns vackra stapelbara stolar med stoppade säten som passar perfekt i hem såväl som i konferenslokaler.

  1. Pallar med flera funktioner

Du kan använda en pall med smart design som stol. Pallar i olika format kan faktiskt användas som allt möjligt. De kan vara:

  • Sidobord
  • Bord för planta
  • Fotpall
  • Förvaringsplats

Sista punkten gäller för pallar som har förvaringsutrymme i form av lådor i pallen. Det här är praktiskt i den lilla lägenheten eller i barnets rum där man kanske inte har möjlighet till loftsäng med förvaring och liknande praktiska lösningar. Pallen som barnet når upp i garderoben med kan också rymma leksaker.

Det går att hitta pallar som är bekväma att sitta på och som är vackra. Klassiska pallar av trä kan målas om och få former som gör att de känns precis rätt för sitt utrymme. En pall är ju också smart på så vis att den går att flytta runt med ett enkelt handgrepp.

Pallen kan också vara något du själv ordnar med. Den är inte svår att bygga och om du ger dig ut på jakt efter en begagnad pall kanske du finner en charmig mjölkpall eller något liknande som berättar en historia att fundera lite på.

gammal pall
En gammal mjölkpall kanske kan passa in någonstans i ditt hem…
  1. Hängande stolar

Låt oss inte glömma bort stolarna vi hänger i taket eller i en ställning. Det här är lekfulla sittplatser som rör på sig. De ger en känsla av avkoppling men också av kreativitet. Den hängande stolen kan vara en mysig hörna för läsning.

Denna stol passar lika bra i barnets rum som i vardagsrummet. Om den finns i en ställning så går det ju också bra att ta med sig stolen ut på balkong eller veranda en solig dag. Det finns olika stilar och tyger så det är inte så svårt att hitta rätt modell för ditt hem. Var dock noga med installationen så att inte du och stolen rasar i golvet!

  1. Modulsystem för stolar

Sist men inte minst måste vi ta upp modulsystem för stolar. Det här är stolar i flera moduler som du arrangerar och kombinerar för att få sittplatser som passar dina behov. Det kan röra sig om större soffsystem där en del av soffan är en form av stol med stor kudde.

Det finns också moduler som kan varieras och ibland användas som sittplats och ibland som bord. Dessa moduler kan vara gjorda av trä, plast eller metall. Det fina är att du kan bygga på och kanske dela upp system över olika rum. Det ger en enhetlig designkänsla genom hemmets olika rum.

kreativ pall

Fundera lite mer på stolarna i ditt hem

Nu borde det vara solklart att stolar kan betyda så mycket för känslan i ditt hem. Det handlar inte bara om en plats att knyta skorna på eller slå sig ner när benen inte orkar en sekund mer. Om du bara är lite kreativ så kan du finna lösningar som är både praktiska och vackra.

Detta oavsett om det blir väggstolar, stapelbara stolar, pallar med lådor eller hängande stolar med studs. Det finns något som passar varje hem och rum och kanske har du redan något som du helt glömt bort. Pallen med målarstänk i källaren…