Loftsäng – Så väljer du rätt loftsäng till barn och vuxna

Att sova lite högre upp är inte så dumt. Om du får mer plats under sängen kan du ju använda rummets yta på ett bättre sätt. Men det finns lite olika typer av loftsängar och det gäller att hitta rätt loftsäng med tanke på rum och den som ska sova i den.

Om du vill ha en loftsäng barn sover säker i kan du kika på HusochHemmas sortiment. De har flera modeller som håller hög kvalitet. Du kan också ta en titt på Solheminrednings sortiment här. De har både låga och höga loftsängar.

For kids loftsäng 207,5 x 111,5 x 113 cm – vit
4.2 av 5
4.2/5
Trendrum.se

Mer info

For kids loftsäng 207,5 x 111,5 x 164,5 cm
4.5 av 5
4.5/5
Trendrum.se

Mer info

Neo loftsäng med rutschkana + Möbelvårdskit för sängar
3.5 av 5
3.5/5
Trendrum.se

Mer info

Nu ska vi se på de viktigaste sakerna att tänka på när du vill köpa loftsäng till barn till vuxen. Vi börjar med det där med höjden…

Loftsäng med rätt höjd

Ibland kan det verka helt omöjligt att hitta en mellanhög loftsäng och till sist kanske det blir så att ni får bygga en egen loftsäng. Det är inte så svårt som det kan verka men kommer givetvis inte att inkludera smarta detaljer som förvaring, stegar och annat som kommer med designloftsängar.

Du kan välja en låg loftsäng om det ska vara till ett barn. Detta kan kännas tryggt då det inte blir så långt från golvet. Samtidigt går det ju att få in mer förvaring under den låga loftsängen. Det är bara att rulla in korgar med leksaker och annat så att golvet blir fritt. Kanske går det att få in en liten byrå under sängen.

En låg loftsäng barn sover tryggt i är verkligen inte dumt när barnrummet är lite mindre eller barnet ska dela rum med föräldrar. Då blir det ordning och reda samtidigt som barnet får sin egen lilla nisch på ett tydligt sätt.

Om det ska vara plats för mer än lite leksaker och liknande under loftsängen kanske en hög loftsäng blir ett bättre val. Under den kan man till och med få in ett skrivbord. Det går ju att köpa loftsäng med soffa eller bord som är byggd så att allting finns med på ett smart sätt.

Observera – Du kan inte ha en hur hög loftsäng som helst i ett rum med låg takhöjd. Du måste ta reda på hur hög loftsängen är och jämföra med din takhöjd. Fundera lite på hur mycket avstånd som kommer att krävas mellan madrass och tak för att undvika kollision mellan huvud och tak!

loftsäng med förvaring

Loftsäng vuxen kan sova i

Loftsäng vuxen trivs i ser förstås lite annorlunda ut jämfört med modellerna som är för barn. I en studentlägenhet kan en loftsäng med soffa vara perfekt. Här handlar det ju också om att få plats med mer på liten yta. Loftsäng med skrivbord är också en möjlighet för en vuxen som behöver använda sovrum som kontor på dagtid för att jobba hemifrån.

Många tycker också att det är mysigt att sova i loftsäng. Om det är svårt att hitta en barn loftsäng som även kan fungera för vuxna så kan det bli så att du får bygga själv. Då har du stor frihet vad gäller det som ska vara under och omkring sängen.

En stege kan byggas in på ett smart sätt så att den inte stör det fria utrymme som finns direkt under loftsängen. Det går också att se till att långsidan har ett staket som inte är för högt och inte för lågt. Bygger du själv ska du alltid tänka på det där med bäddning.

Ponera att:

  • En boxmadrass som du bygger in blir svår att klä om med överdrag då den är inskruvad i sidor och sidskydd.
  • Det kan behövas en extra bäddmadrass för fräschhetens skull men att du då också kommer närmre taket.
  • Kuddar kan göra att det blir ännu tajtare där det från start var väldigt nära mellan tak och madrass.

Som vuxen har du en längre överkropp och du bör testa hur det känns att sätta sig upp nära taket. Om du dessutom vill sträcka på armarna så kan det vara så att du bara ska inreda med loftsäng i ett rum med osedvanligt högt i tak. Bygg inte innan du har tagit reda på hur detta känns!

Loftsäng för barn med plats för fler

En barn loftsäng kan ha plats för ett barn eller fler. Det finns smarta modeller som fungerar som våningssängar där man kan rulla ut fler sängbottnar. Med en loftsäng av detta slag kan du få plats med 4 ungar och fler i samma säng.

Även om det till vardags bara är två barn som använder sängen så är den här typen av barnsängar kanonbra att ha då det kommer gäster. Då finns det genast plats för fler att sova på ett bekvämt sätt. Fast betänk att de där sängbottnarna som man rullar ut ska få plats någonstans. Det måste finnas yta på golvet för att rulla ut fler madrasser på detta vis.

loftsäng barn

Kreativ design på loftsängar

En loftsäng barn tycker om att sova i är också en loftsäng barn tycker om att leka i! Det finns kreativ design som gör det extra inbjudande att inreda med sängen. Loftsängar med rutschkanor är ett exempel på detta. Du kan kika på denna loftsäng med rutschkana som har en säker och trygg design.

När vi tar upp kreativ design är det förstås också en kategori som inkluderar loftsäng med skrivbord, loftsäng med soffa och loftsängar som har inbyggd förvaring på olika sätt. Det går att hitta så fina sängar och så kan du alltid fundera på att bygga själv.

Om du bygger själv kan du ju även vara kreativ med färg. Måla så som du tycker är fint och fäst krokar och annat på lång- och kortsidor för att kunna hänga upp kläder, väskor och annat som annars ligger och dräller på golvet.