Köpa byrå? Köp inte byrå innan du har läst detta!

Funderar du på att köpa byrå? Härligt! Du har många fina val och det här är en möbel som bidrar med både ordning och reda och skön design. Idag kan du köpa en billig byrå som du sätter ihop själv eller välja exklusiv design i material som gör möbeln till arvegods flera gånger om.

Men hur ska du välja rätt? Vi börjar med att se på några populära byråer för lite inspiration. Därefter kan du läsa vidare i guiden som hjälper dig att bena ut det viktigaste att tänka på oavsett var du handlar din byrå.

5 populära byråmodeller just nu

Låt oss se lite närmre på några mycket populära byråer just nu…

 1. Asplund Snö byrå

5 av 5 stjärnor på Pricerunner!

Vill ha, vill ha, vill ha! Så låter det ofta när en person får syn på denna fantastiskt fina byrå. Asplund Snow är en helt unik byrå som har blivit till en svensk klassiker som du känner igen. Det här är en byrå av MDF med en sockel av björk. Den står stadigt och har lådor som glider mjukt.

Här slipper du handtag som med tiden skruvas loss och inte längre sitter som de ska. Handtagen är ju en del av formen som är så fin att se på. Du kan välja färg och storlek. Snow serien har flera olika format så det är lätt att hitta en hallbyrå eller byrå för sovrum från detta märke.

Unika egenskaper

 • Mjuka lådor
 • Inbyggda handtag
 • Massiv design
 • Bas av björkträ
 • Möjlighet till andra basmaterial

Vad säger de som köpt en Asplund byrå?

Anders LLådorna är tysta och glider fint. Det här är en byrå som håller hög kvalitet.

NinaJag är så nöjd med min Snow byrå. Den är både fin och gedigen.

[wptb id=2680]
 1. Mavis Abisko byrå

Mjuka handtag av älgskinn är ju genialiskt! Dessutom har Abiso byrån en design som känns intressant att se på. Lådorna har olika storlek och det kan kännas inspirerande. Praktiskt kan det också vara då du kan vilja använda denna möbel som byrå i sovrum för olika kläder och saker eller kanske som hallbyrå. Post i en låda, handskar i nästa och galonisar i en tredje.

Lådorna går tyst och mjukt med särskilda skenor som är gjorda för mjuk stängning. Byrån är snäll för öron såväl som för fingrar. Storleken på byrån gör att man även kan kalla den för en skänk. Designen passar bra in i olika rum och därmed är användningen mycket flexibel.

Unika egenskaper

 • Handtag av älgskinn
 • Olika storlekar på lådorna
 • Lådor av plywood
 • Med Softclose skena
 • Kommer färdigmonterad

Vad säger de som köpt en Abisko byrå?

Hanna P – Underbar byrå för hall som jag använder dagligen.

Lollo – Jag har denna byrå i mitt sovrum och njuter bara av att se på den.

[wptb id=2692]
 1. Mavis Aoko byrå

Aoko ska uttalas som Ajoko och det här är en byrå som står stadigt. Perfekt när du behöver en hallbyrå eller kanske en hög byrå till sovrummet. Designen är harmonisk och handtagen är en del av byrån på ett smart sätt. Det är mycket bra för hållbarheten.

För dig som inte har lust att sätta ihop din egen byrå är det också en fördel att denna byrå kommer färdigmonterad.  Det här är vacker och modern design som även håller fint in i framtiden.

Unika egenskaper

 • Finns med 4 och 7 lådor
 • Harmonisk design
 • Urfrästa handtag
 • Kommer monterad

Vad säger de som köpt en Mavis Aoko byrå?

Jan-Erik Nilsson – Köpte Aokon till dottern när hon gifte sig och den blev mycket uppskattad.

[wptb id=2706]
 1. String lådhurts

Häng upp på en string-gavel och få den perfekta byrån som sitter där du vill ha den på väggen. Det här är ett unikt system som kan vara väl värt att beakta för rum som vardagsrum. Se på hela systemet och beakta att använda dig av detta för en hög byrå.

Om du redan använder dig av String är det enkelt att bygga på med fler delar. Det är också en stor fördel och något som gör att du till exempel kan byta färg om du tycker att det vore kul med en ny känsla i rummet.

Unika egenskaper

 • 2 lådor
 • Hängs in i hyllan
 • Handtag av rostfritt stål

Vad säger de som köpt en String byrå?

Malin –Har String både i köket och i barnens rum och är mycket nöjd med lådorna.

[wptb id=2711]
 1. Artwood Vermont byrå

Artwood Vermont är en byrå som kan föra tankarna tillbaka i tiden. Kombinationen av trä och metall är vacker och inspirerande. Den här byrån kan passa mycket bra i ett arbetsrum såväl som i ett sovrum. Med tio lådor finns det gott om plats.

Den svarta färgen kan också vara något som känns fint som en kontrast. Om du har möbler som går i denna stil eller helt vill bryta med det som redan finns på plats kan en Artwood Vermont bli det bästa valet.

Unika egenskaper

 • 10 lådor
 • Björk och plywood
 • Detaljer av metall
 • Klassisk design
 • Med fötter

Vad säger de som köpt en Artwood Vermont byrå?

Rebecka Hanson – Vi valde Vermont för att vi behövde byrå med svart färg och gott om plats. Det här är den bästa av alla byråar jag har haft!

[wptb id=2714]

Guide – Hur väljer du bäst byrå?

Det finns så många modeller och butiker att välja från. De byråer som du se här ovan är de som trendar under senare år. Men det är klart att du kan vilja ha en billig byrå som inte alls håller som sittbänk med förvaring eller som gåva till nästa generation.

Låt oss se på de allra viktigaste punkterna oavsett om du ser på billiga byråer eller väljer högsta kvalitet.

Funktion

Hur ska du använda byrån? Om du är ute efter en sittbänk med förvaring som ska stå framför hallspegeln behöver du stabilitet. Då gäller det att välja något som är byggt för att barn och vuxna sätter sig ner för att snöra på skor.

Se också på antal lådor och deras storlek. Räkna lite på vad du tänker lägga i byrån. Även om du väljer en smal byrå till hallen med en låda per plan är det ju viktigt att du får utrymme till allt som du vill förvara i den.

Saker som är bra att tänka på är:

 • Hur många lådor finns det i byrån?
 • Hur stor plats finns det i varje låda?
 • Hur hög byrå är det?
 • Kan byrån användas på flera sätt som till exempel bänk med förvaring?
 • Ska du ha säng på byrå och hur kan det då fungera?
Här fungerar byrån även som bänk i köket

Stil och form

Stilen och formen är viktigt. Byrån är ju en form av inredning som syns väl. Även en liten byrå som du ställer i ett hörn bör vara fin att se på. Om du vill utnyttja ett hörn på ett smart sätt kanske du vill ha en hörnbyrå som är gjord just för detta.

En hög byrå måste få plats och bör inte se konstigt ut där den står. Se på bilder och mät upp hemma. Chansa inte på att det kommer att fungera med en byrå med 30 cm djup i sovrummet!

Du kanske har ställt in dig på en vit byrå men var öppen för andra förslag. Kanske kan en byrå med svart, beige eller röd färg vara perfekt.

Hållbarhet

Här har du en punkt som kommer att få betydelse för pris. Det kan ju vara så att du accepterar att en billig byrå inte är för evigt. När du bor tillfälligt i en bostad kan det kännas skönt att inte oroa sig så mycket för vad som händer med möblera när du flyttar.

Men om du vill inreda med tanke på framtiden ska du välja byråer som är gjorda för att stå stadigt och hålla länge. En byrå av ek kan vara en bastant sak som inte slits hur lätt som helst.

Passform

Du måste förstås alltid beakta passformen. En hög smal byrå får ju inte vara för hög för takhöjden hemma hos dig. En stor byrå som ska ställas in i en vrå måste passa in. Mät ordentligt innan du beställer. Tänk både på bredd och djup. Höjden är också viktig om det rör sig om en hög byrå som kommer nära taket.

10 frågor och svar om byråer

Här är några vanliga frågor om byråer med svar som kan hjälpa dig att hitta rätt.

 1. Hur stor byrå behövs?

Det beror på vad som ska förvaras och vad du har plats med. Minst 4 lådor är ganska vanligt. Men om du till exempel ska bygga på ett system med hänglådor kanske du inte behöver mer än två nya lådor till det som redan finns på plats.

 1. Vad lägger du i byrån?

En liten byrå i badrummet kan ha skönhetsprodukter. En byrå i din hall har det som du behöver när du går ut och in ur ditt hus. En grund byrå har plats för saker som inte tar upp så stor plats som post, fotoalbum och mindre typer av klädesplagg.

Tänk på att definiera vad som ska vara i varje låda. Det gör det lättare att hålla ordning i byrån.

 1. Hur länge håller en billig byrå?

Det beror på hantering. Om du inte lägger för mycket och för tungt och öppnar lådor varsamt kan den billiga byrån hålla länge. Den kan dock börja sacka lite efter 5–6 år varpå du kan känna att det är dags för nytt.

 1. Är det säkert att köpa byrå online?

Ja, om du väljer en svensk inredningsbutik online är det säkert att köpa byrå på nätet. Dessutom kan det här vara smart om du vill få bästa priset för byrån.

 1. Var kan jag köpa byrå online?

Det finns många fina inredningsbutiker med byråer. Här är några tips som du kan testa:

CDON

Butik med precis allt!

Klicka här för att besöka!

Rum21

Inredningsbutik

Klicka här för att besöka!

Confident Living

Inredningsbutik

Klicka här för att besöka!

Designtorget

Inredningsbutik

Klicka här för att besöka!

Hulténs

Hemprodukter

Klicka här för att besöka!

Kitchentime

Produkter för kök och hem

Klicka här för att besöka!

Solhem

Inredningsbutik

Klicka här för att besöka!

Svenssons i Lammhult

Klassisk inredningsbutik

Klicka här för att besöka!

Furniturebox

Inredningsbutik

Klicka här för att besöka!

Hemmy

Inredningsbutik

Klicka här för att besöka!

Inredningsvaruhuset

Inredningsbutik

Klicka här för att besöka!

 

 1. Kan jag måla om min byrå?

Ja, det kan du göra. Ta bara reda på vilken färg du ska använda. En byrå av metall kan inte målas om med samma färg som en byrå av trä. Dessutom kanske du måste förbereda målningen med putsning med sandpapper för att färgen ska fästa ordentligt.

 1. Kan jag bygga en egen byrå?

Om du är händig kan du bygga en egen byrå efter tycke och smak. Då får du precis en så smal byrå till hallen som du alltid har velat ha!

 1. Vilken färg på byrå?

Vit byrå kanske, eller svart, eller beige… Välj den färg som du tycker om att se och som passar bra in med övrig inredning. En svart byrå kan kännas väldigt stilren, precis som vitt men tvärtom…

 1. Kan jag ge bort min byrå?

Absolut! Det här är en underbar present. Om du vet att dina bästa vänner behöver en smal byrå och dessutom har förstått precis vad de gillar kan du ju överraska med möbeln. Se dock till att den går att byta om de inte blir helt sålda på designen.

 1. Finns det hörnbyrå?

Det finns hörnbyrå men den kan vara svårt att hitta. I vissa fall kanske du får ta en titt på begagnade möbler för att hitta den perfekta hörnbyrån.

5 intressanta fakta om byrå

Här är några fakta om byråer som du kanske inte kände till sedan tidigare.

 1. Ordet byrå

Ordet byrå har franska rötter liksom många andra detaljer inom heminredning. Det är ett låneord och används inte bara för möbler. Du har säkert hört talas om en PR-byrå. Det är inte alls samma sak som byrån du lägger strumporna i!

 1. Första byrån

Det är svårt att säga precis när denna möbel uppfanns, men en gissning är att första byrån tillverkades någon gång på slutet av 1600-talet. Byrån är en utveckling av träkistorna som tidigare användes för att lagra allt från kläder till husgeråd.

 1. Världens största byrå

Världens största byrå är över 6 meter hög. Snacka om en hög byrå! Den byggdes 1926 i High Point i North Carolina.

Här kan du se en video som visar denna märkliga byrå:

 

 1. Handtagen var ursprungligen av trä

När byrån utvecklades var det vanligt med handtag av trä. Detta kom dock att ändras då man började bygga byråer med vackra metallhandtag. Idag kan handtagen fräsas ut som hål som gör det enkelt och smidigt att öppna och stänga lådor.

 1. Tejo Remy lådor

Tejo Remy är en konstnär som byggde en minst sagt märklig byrå. En samling med lådor. Han ska ha inspirerats till sina lådor av berättelsen om Robinson Crusoe.

Här berättar Tejo mer om sina lådor: