Vill du träna hemma med swimspa? Läs detta först!

Träning i varmt och skönt vatten året runt och detta på din egen tomt. Låter det som en dröm? När jag insåg att hybriden mellan badtunna och swimmingpool var fullt möjlig på vår terrass så blev jag väldigt uppspelt. Jag tänkte att det skulle bli skön träning och mys varje dag. Nu när vi har swimspa ska jag dela med mig av min erfarenhet här på Hemprodukter.info för att hjälpa dig som går i tankar om att skaffa poolen med varmt vatten och inbyggda träningsredskap.

Vad är ett swimspa?

Ett swimspa, eller simspa som jag kallar det för, är en hybrid mellan en pool och en bubbelpool. På detta vis får du det bästa av två världar: möjligheten att simma eller flyta på plats mot en ström och lyxen med terapeutiska, uppvärmda jetstrålar.

Det här är ett utmärkt val för den som har begränsat utrymme men ändå vill ha fördelarna med både simning och spaavkoppling. Swimspa är mångsidiga och kan användas för träning, avkoppling och till och med familjekul. De finns i olika storlekar och kan installeras antingen inomhus eller utomhus, beroende på dina preferenser och tillgänglighet.

Installationskomplexitet

Installationen av ett badspa kan vara komplicerat och kräver vanligtvis professionell hjälp. Jag tog kontakt med min elektriker i Strängnäs med omnejd som jag litar på. Vi såg över installationen långt innan mitt simspa kom fram och gjorde även plats för en ny bastutunna i ministorlek alldeles invid.

Processen omfattar flera steg:

Platsförberedelser: Välj en lämplig plats som kan bära vikten av swimspat både då det är tomt och fullt av vatten och glada badare. Detta innebär ofta att man skapar en betongdyna eller förstärker ett befintligt däck.

Leverans och placering: Simbad är stora och tunga och kräver specialutrustning och expertis för att flytta och placera dem korrekt.

Elektrisk installation: Korrekt elektriska ledningar och anslutningar måste göras för att driva simbadet. Detta är ett kritiskt steg som jag upprepar just för att det är så viktigt med säkerhet när det handlar om el och vatten.

Vattenanslutning: Förutom elarbeten behövs en vattenkälla för att fylla badspat och i vissa fall kan ytterligare VVS behövas.

Med tanke på komplexiteten är det viktigt att arbeta med proffs som har erfarenhet av att installera simbad för att säkerställa en säker och effektiv installation. Kanske kan du få allting som ett paket. Det beror lite på var du beställer ditt swimspa från och vad de erbjuder.

Här kan du se hur installationen går till:

Elsäkerhet och strömförbrukning

Elsäkerhet är av största vikt när du installerar och använder ett badspa. Jag vet att jag är lite tjatig om detta men det är verkligen något som du måste komma ihåg. Dessa enheter kräver en betydande mängd ström inte bara för att värma vattnet utan också för att driva pumparna och jetstrålarna som skapar simströmmen och ger spa-funktionerna.

Det fina är att du kan dra ner på energin som dras genom att tänka på rätt sätt. Det finns också elsnåla simspan som är gjorda för att passa väl in i din boendemiljö. Ställ alltid frågan om driftskostnader vad gäller elen innan du köper!

Strömförbrukningen för ett simbad beror på flera faktorer, inklusive dess storlek, hur ofta det används och temperaturen du vill ha på vatten och mer. I genomsnitt kräver simspa en 220-240 volt elektrisk anslutning, med strömstyrkan från 30 till 60 ampere beroende på modell och funktioner. Detta leder till en avsevärd energianvändning så det är viktigt att ta hänsyn till de löpande driftskostnaderna när du bestämmer dig för att installera ett swimspa.

I en tid då vi fokuserar en hel del på att minska elförbrukning bör du verkligen vara väl insatt i ämnet. Swim-spa är utrustade med energieffektiva funktioner som högkvalitativ isolering och överdrag för att minimera värmeförluster och minska energiförbrukningen. Vissa modeller inkluderar också miljövänliga alternativ som solvärme för att ytterligare minska driftskostnaderna.

Då jag har solceller sedan tidigare (fick hjälp av min elektriker med detta) så var det inte så svårt för mig att bygga vidare på detta. Jag har med andra ord ett mycket energieffektivt system så det är fullt möjligt.

simspa i grund

Placering av swimspa

Placeringen av ett swimspa kräver noggrant övervägande av flera faktorer, inklusive utrymme, grund, tillgänglighet och estetik. Jag hade först tänkt mig att ha simbadet på gräsmattan men fick tänka om. Det blev istället på baksidan av huset mot berget där det blev mer privat och faktiskt riktigt mysigt.

Du ser det inte på bilden men bastun står alldeles vid badet i nischen. Det ger så smart användning av detta utrymme som vi annars inte hade kunnat göra så mycket med.

Här är några vanliga platser där du kan placera ett badspa:

Bakgård

Bakgården är den mest populära platsen för ett swimspa. Den erbjuder avskildhet och det utrymme som behövs för en så stor enhet. Du kan integrera swimspat i din landskapsdesign och skapa en avkopplande oas. Se till att marken är jämn och kan bära vikten av simbadet, särskilt när det är fyllt med vatten.

Veranda eller uteplats

Om din veranda eller uteplats är robust nog att bära vikten kan ett badspa vara ett bra komplement. Du måste rådgöra med en konstruktionsingenjör eller en professionell installatör för att säkerställa att däcket klarar belastningen som kan vara mer än en elefant när badet är fyllt med vatten. Förbättringar kan behövas för att förstärka strukturen.

Inomhusrum

Inomhus kan vara en idealisk plats för användning året runt borta från väder och vind. Källare, garage eller stora solrum kan vara lämpliga men du måste överväga ventilation för att hantera fukt och kemikalier. Dessutom måste golvet förstärkas vid behov för att bära vikten och du bör ha enkel tillgång till VVS och elsystem.

Trädgård

Att placera ett simspa i en trädgård kan skapa en lugn oas, omgiven av natur. Denna inställning kräver en solid och jämn grund, som en betongdyna, och du bör överväga tillgängligheten för underhåll och den estetiska integrationen med din trädgårds design.

Tänk på integritetsnivån för den valda platsen. Särskilt om simpoolen placeras utomhus. Du bör också beakta utsikten från simspaet och från ditt hus eftersom det kan förbättra avkopplingen och njutningen du får då du kopplar av i badet.

Att välja rätt plats för ditt swimspa innebär att balansera praktiska överväganden med dina personliga preferenser för den perfekta spaupplevelsen.

Swimspa placering
Placera ditt swimspa där det känns rimligt att använda det!

Exempel på träning i ditt simspa!

Jag har sedan vi skaffat swimspat upptäckt att jag kan göra mer än att simma mot strömmen. Jag har lärt mig mer om stretching vilket har påverkat min hälsa på ett mycket positivt sätt. Simspan är mångsidiga träningsredskap som tillgodoser ett brett utbud av konditionsnivåer och aktiviteter. Den justerbara strömmen möjliggör en anpassad träning vilket gör den lämplig för både nybörjare och erfarna idrottare.

Här är några övningar du kan träna i ett swimspa:

Simning

Den mest uppenbara övningen i ett simspa är själva simningen. Den justerbara strömmen gör att du kan simma på plats vilket ger en kontinuerlig simning utan behov av svängar eller stopp. Du kan justera strömmen för att matcha din konditionsnivå och dina mål. Detta oavsett om du tränar din teknik eller vill köra ett intensivt kardiovaskulärt pass.

Vattenjogging eller promenader

Vattnets flytkraft minskar påverkan på lederna vilket gör vattenjogging eller promenader idealiska för personer med ledproblem eller för återhämtningsdagar. Vattnets motstånd ger en extra utmaning jämfört med landbaserade övningar, vilket förbättrar muskeltonus och uthållighet.

Motståndsövningar

Med hjälp av vattnets motstånd kan du utföra en mängd olika övningar för att rikta in dig på olika muskelgrupper.

Exempel inkluderar:

 • Armcurls: Använd skumhantlar eller vattnets naturliga motstånd för att utföra bicepscurls och tricepsextensions.
 • Benspark: Håll dig fast vid sidan av simspaet och utför fladdersparkar, saxsparkar eller cykelsparkar för att rikta in dig på dina ben och kärna.
 • Knäböj och utfall: Vattnets flytkraft stöder din kropp, vilket möjliggör en version av knäböj och utfall med låg effekt, ytterligare förstärkt av motståndet att röra sig genom vattnet.

Fler exempel på övningar:

Vattengymnastik

Precis som traditionell aerobics, fast i vattnet. Du kan utföra en rad aeroba övningar, som hoppjackor, längdskidrörelser och armcirklar, för att öka din puls och förbättra kardiovaskulär hälsa. Vattnet ger både motstånd och stöd, vilket gör rörelserna mer utmanande men ändå med låg påverkan. Min fru kör med paddan vid poolen för att få ett färdigt program.

Kärnövningar

Stärk din kärna med övningar som drar nytta av vattnets instabilitet.

Exempel inkluderar:

 • Planka: Använd ett flytbälte eller vila armarna på kanten av simspaet, håll en plankposition i vattnet. Det rörliga vattnet utmanar din kärna för att stabilisera din kropp.
 • Ryska vridningar: Sitt med benen upphöjda (om möjligt), vrid din bål från sida till sida, koppla in dina magmuskler. Att hålla en vattentät vikt eller boll kan öka utmaningen.

Yoga och stretching

Det varma vattnet i ett swimspa kan hjälpa till att slappna av dina muskler vilket gör det till en idealisk miljö för yoga och stretchövningar. Vatten stöder din kropp vilket gör att du kan utföra sträckningar med mindre belastning. Yogaställningar som krigaren, trädställningarna eller till och med enkla sträckor kan dra nytta av vattnets lugnande egenskaper.

naturlig pool

Säkerhetstips

Rådgör alltid med en vårdgivare innan du börjar med någon ny träning särskilt om du har några befintliga hälsoproblem. Börja varje pass med en uppvärmning och avsluta med en nedkylning för att minska risken för skador. Var noga med vätskan trots att du är i vatten eftersom du fortfarande kan bli uttorkad genom svettning som du inte ens märker av.

Swimspa erbjuder ett unikt och effektivt sätt att träna som kombinerar fördelarna med simning, styrketräning och träningspass med låg effekt. Med rätt tillvägagångssätt kan du använda ett simspa för ett omfattande träningspass som är inriktat på kardiovaskulär hälsa, muskelstyrka och flexibilitet.

Träning i swimspa och andra typer av träning:

Faktor Träning i swim spa Löpning Gymträning Yoga
Påverkansnivå Låg Hög Låg till hög Låg
Mångsidighet Hög Måttlig Hög Måttlig
Kardiovaskulär nytta Hög Hög Hög (varierar) Låg till måttlig
Muskelstärkning Måttlig till hög Måttlig Hög Måttlig
Ledbelastning Mycket låg Hög Låg till hög Låg
Bekvämlighet Måttlig (kräver tillgång till ett swim spa) Hög (kan göras nästan överallt) Måttlig (kräver gymmedlemskap eller utrustning) Hög (kräver minimalt med utrymme och utrustning)
Säkerhet/Skaderrisk Låg Måttlig till hög Måttlig Låg
Väderberoende Nej (särskilt om inomhus) Ja Nej Nej

Analys:

 • Påverkansnivå: Träning i swim spa innebär i grunden låg påverkan vilket gör det idealiskt för människor i alla åldrar och med olika träningsnivåer, särskilt de med ledproblem eller som återhämtar sig från skador. Löpning å andra sidan är hög påverkan, vilket kan belasta leder över tid.
 • Mångsidighet: Swim spas tillåter en mängd olika övningar – från simning till motståndsträning – allt på ett ställe. Gym också erbjuder mångsidighet men kräver olika utrustning för olika träningspass. Löpning och yoga är mer specialiserade i sitt fokus.
 • Kardiovaskulär nytta: Löpning är välkänt för sina kardiovaskulära fördelar, men träning i swim spa kan också erbjuda betydande kardiovaskulära träningar i förebyggande syfte, särskilt med motståndssimning. Gymträningar varierar i kardiovaskulär nytta beroende på aktiviteten.
 • Muskelstärkning: Gymträningar är typiskt överlägsna för riktad muskeluppbyggnad på grund av specialiserad utrustning. Träning i swimspa erbjuder måttlig till hög muskelstärkning, beroende på motståndet och typen av övning. Löpning fokuserar mindre på muskelbyggnad, medan yoga betonar styrka genom kroppsviktsövningar.
 • Ledbelastning: Vattnets bärkraft i ett swimspa minskar stress på leder vilket gör det till det säkraste alternativet för de som är oroade över ledhälsa. Löpning har den högsta ledbelastningen på grund av sin hög påverkande natur.
 • Bekvämlighet: Löpning och yoga poängsätter högt i bekvämlighet, eftersom de kräver minimal utrustning och kan göras i olika inställningar. Swimspas och gymträningar kräver specifika platser och/eller utrustning.
 • Säkerhet/skaderisk: Träning i swimspa och yoga har lägre risk för skador på grund av deras låg påverkande natur och kontrollerade rörelser. Löpning och vissa gymaktiviteter har högre risker på grund av påverkan och användningen av tung utrustning.
 • Väderberoende: Löpning är den mest väderberoende aktiviteten, vilket kan begränsa konsekvens och bekvämlighet. Swimspas, gym, och yoga kan alla praktiseras inomhus vilket gör dem mindre beroende av väderförhållanden.

Denna tabell belyser att medan varje träningsmetod har sina unika fördelar, erbjuder träning i swim spa en balanserad blandning av låg påverkan, hög mångsidighet, och omfattande fitnessalternativ, vilket gör det till ett utmärkt val för de som söker ett holistiskt tillvägagångssätt till hälsa och välbefinnande.

träning

Jag vill också påpeka att du bör tänka på swimspa i likhet med andra pooler som ovansmarkspooler vad gäller säkerhet. Små barn kan inte lämnas ensamma vid en full pool som är enkel att ta sig i. Det måste du komma ihåg!

5 frågor och svar om swimspa pooler

F1: Kan simbadpooler användas under alla årstider?

S1: Ja, swimspa är designade för att användas året runt, oavsett årstid. De är utrustade med värmesystem som gör att vattentemperaturen kan justeras efter personliga preferenser, vilket gör dem idealiska för användning även under kallare månader. För utomhusinstallationer kan korrekt isolering och ett högkvalitativt lock hjälpa till att hålla vattentemperaturen effektivt.

F2: Hur bidrar simbad till att minska stressen?

S2: Simbad erbjuder en unik kombination av träning och avslappning som avsevärt kan minska stressen. Den fysiska aktiviteten vid simning eller vattengympa frigör endorfiner, som är naturliga humörhöjare. Dessutom ger det varma vattnet och massagestrålarna som finns i många simspa hydroterapi, som kan slappna av musklerna, lindra spänningar och förbättra det mentala välbefinnandet.

F3: Är swimspa lämpliga för familjer med barn?

A3: Ja, swimspa är lämpliga för familjer, inklusive de med barn. De erbjuder en säker miljö för barn att lära sig simma och njuta av vattenbaserade aktiviteter under vuxens uppsikt. Det är dock viktigt att fastställa säkerhetsregler, som att inte springa runt i swimspaet och ingen dykning, för att säkerställa en säker upplevelse för alla.

barn i swimspa
Barn älskar varma spabad!

F4: Hur är underhållet av ett simspa jämfört med en traditionell pool?

S4: Att underhålla ett swimspa anses generellt vara lättare och mindre tidskrävande än att underhålla en traditionell pool. Simbad har mindre vattenvolymer vilket innebär att uppvärmning och kemiska behandlingar är mer effektiva.

Dessutom är många simbad utrustade med filtrering och sanitetssystem utformade för att minimera underhållsinsatser. Regelbundna uppgifter inkluderar att kontrollera vattenkemin, rengöra filter och ibland tömma och fylla på spabadet. Min upplevelse är att swimspa är enklare än vanlig pool på alla sätt och vis.

F5: Kan swimspa anpassas?

S5: Absolut, simbad erbjuder en rad anpassningsalternativ för att passa individuella behov och preferenser. Alternativen kan inkludera val av storlek, djup och antal jetstrålar. Ytterligare funktioner som LED-belysning, ljudsystem och olika hydroterapijetkonfigurationer kan också väljas för att förbättra simspaupplevelsen.

Vissa tillverkare erbjuder till och med möjligheten att anpassa färgerna på skalet och skåpet för att matcha ditt hems utomhusdekor eller landskapsarkitektur. Vi har också sett till att få handtag som går att använda till gummiband för ytterligare träningsmöjligheter.

Simspa representerar ett mångsidigt och värdefullt tillskott till alla livsstilar som ger möjligheter till träning, avkoppling och familjeskoj året runt. Med möjligheten att skräddarsy och fördelen med minskat underhåll jämfört med traditionella pooler kan ett simspa vara ett idealiskt val för många husägare.

5 fakta om swimspa

När jag började se närmre på allt som har med swimspa att göra så dök jag på några intressanta fakta som jag också vill få med i denna artikel.

1. Temperaturkontroll med dubbla zoner

Vissa avancerade swimspa är utrustade med temperaturkontroller med dubbla zoner vilket gör att användarna kan ställa in olika temperaturer i simområdet och spaområdet. Detta innebär att du kan njuta av ett rejält dopp i kallare vatten och sedan omedelbart koppla av i en varmare, spaliknande avdelning utan att behöva justera den totala temperaturen.

Det är som att ha två vattensamlingar i ett kompakt utrymme, som tillgodoser både tränings- och avslappningsbehov samtidigt. Jag har inte detta men vill ändå nämna att det finns om du skulle vara intresserad.

2 delar
Ena sidan är för bubbelbad och den andra för träning!

2. Integrerade ljudsystem och belysning

För att förhöja atmosfären och upplevelsen har många simspa ett integrerat Bluetooth-ljudsystem och programmerbar LED-belysning. Du kan simma eller koppla av medan du lyssnar på dina favoritlåtar, och belysningen kan justeras för att matcha ditt humör eller skapa en speciell atmosfär, oavsett om det är en lugn, spa-liknande upplevelse eller en livlig feststämning.

3. Avancerad vattenströmsteknik

Vattenströmmen i wsimbad är inte bara en enkel jetström. Avancerade modeller använder propellrar eller skovelhjulsteknik för att skapa ett brett, jämnt och jämnt flöde som efterliknar naturliga vattendrag. Denna teknik möjliggör en överlägsen simningsupplevelse, eftersom simmaren kan njuta av en jämn ström utan att behöva vända sig om. Den är perfekt för att träna slagtekniker eller delta i uthållighetssimning.

4. Hydroterapi och hälsofördelar

Utöver deras träningsförmåga erbjuder simspa anmärkningsvärda hydroterapifördelar. Utrustade med strategiskt placerade jetstrålar, kan simspaen rikta in sig på specifika muskelgrupper för terapeutisk massage. Denna hydroterapi kan hjälpa till att återhämta musklerna, lindra ledvärk och förbättra cirkulationen. Regelbunden användning kan bidra till det övergripande fysiska och mentala välbefinnandet, och visa upp badspaets roll inte bara som en lyxvara utan som ett hälso- och hälsoverktyg.

5. Miljö- och kostnadseffektivitet

Swim spa är designade med energieffektivitet i åtanke. Jämfört med traditionella pooler kräver de mindre vatten och mindre energi för att värma och underhålla vilket gör dem till ett mer hållbart och kostnadseffektivt alternativ. Många modeller kommer med miljövänliga funktioner som avancerad isolering, energieffektiva värmesystem och överdrag som minimerar värmeförlusten. Denna effektivitet utökar simspaets användbarhet under kallare månader vilket ger njutning året runt med ett mindre miljöavtryck.

 

Jag vill påminna om att installationen ska vara säker oavsett om den sker på ditt landställe eller i trädgården bakom ditt bostadshus. Mitt tips är att du utöver kontakt med leverantören av ditt swimspa även kontaktar en bra elektriker som nämnda Elektriker & Elinstallationer i Strängnäs & Mariefred | EES för att planera på rätt sätt.

För min del fanns det en del att förbereda och det var skönt att det elektriska var på plats när poolen kom så att vi kunde komma igång så snart som den var full med vatten som hade nått rätt temperatur.