Badtunna – Välj rätt badtunna för bad året om!

Det är underbart att bada i tunna. I varje fall då den är ren, enkel att använda och finns på din tomt eller veranda. Tänk dig att sitta en sen höstnatt under en stjärnhimmel i varmt vatten. I din badtunna så kan du fundera på livet eller bara njuta av att leva det!

GRID HERE

Vilken badtunna ska du köpa?

Du ska köpa en badtunna som passar din livsstil. En vedeldad sak av trä som du bygger själv kan verka attraktiv, men fundera lite på saken. Kanske blir det bättre med en tunna som är både av trä och plast. Med plastad insida så blir det enklare att hålla rent.

Ta en titt på denna badtunna från GardenStore. Den har värmeaggregatet på insidan men på ett mycket säkert sätt.

Om du vill ha något som är snäppet lyxigare med gott om plats så ska du se på denna badtunna från Byggmax. Klicka här för att läsa mer om Polartunnan som är mycket populär.

Några saker som du ska beakta är:

 • Material – Enkla badtunnor av trä är billigare men ger kanske inte den kvalitet som du vill ha.
 • Plats – En större badtunna är fantastisk då du har vänner och familj på besök och vill umgås i varmt vatten.
 • Höjd på vatten – Lite högre vattenlinje kan vara skönt om du sitter i blåst. Satsa i sådant fall på badtunnan som är cirka en meter hög.
 • Placering – Se till att du har en plan yta för din tunna. Den ska stå stadigt så att det blir tryggt att bada.
 • Plats för barn – Kolla om det finns högre sittplatser för de små!
  badtunna
  Bada utomhus på vintern i badtunna!

Bygga själv eller färdigmonterat?

Om du är händig så kanske du ser en glädje i att sätta ihop din egen badtunna. Men många inser att det kan vara smidigt att få en färdigmonterad tunna. Då vet du ju att allting kommer att sitta på rätt plats.

Du kan också hitta en hantverkare in din närhet som kan göra jobbet. Kolla på Dorunner för att hitta en pålitlig person som kan installera din badtunna åt dig. Se här!

Om du monterar själv så ska du vara noga med att följa instruktioner. Missa inte att det kan komma med handskar. De ska du bära om du inte vill få fingeravtryck på badtunnans rökrör. När röret blir varmt så kommer avtrycken att synas och bli till svarta permanenta märken!

Här är en video som förklarar detta och mer om att bygga badtunna själv på ett så tydligt och bra sätt:

Var ställer man badtunnor?

Det här är något som du måste fundera på innan du köper badtunna. Den ska stå plant på en plats som är ren. Det bör också vara en plats med god ventilation. Det får du ju utomhus! Grunden kan vara av grus eller bar mark. Det går också att ställa en tunna på gräs eller att gjuta en betonggrund för badtunna.

Dessutom så ska du tänka på insyn. Placera badtunnan där det kommer att kännas bekvämt att sitta och bada med familj och vänner. Kanske inte direkt vid grinden till tomten med andra ord!

Uppblåsbart spabad för heta bad utomhus

Men en badtunna måste inte vara gjord av trä och se ut som en stor balja. Det finns ju faktiskt uppblåsbara varianter som fungerar riktigt bra. De kommer i olika storlekar och kan vara enklare att använda sig av än klassiska vedeldade badtunnor.

Det lite olika varianter av spabad för utomhusbruk, och några är uppblåsbara vilket kan vara mycket praktiskt. Här ser du ett exempel på ett uppblåsbart spabad som du kan ställa utomhus.

Spabad med jet för bubbel i badet

Om du vill att det ska bubbla i bastubadet kan det vara ett spabad med jetfunktion som du är ute efter. Det här är en badupplevelse som blir något helt annat då du får massage samtidigt som du sitter i varmt vatten utomhus. Det går förstås inte att vedelda spabadet med jet, men det kanske du kan leva med.

Här kan du se ett exempel på ett riktigt lyxigt spabad med bubbel.

12 frågor om badtunnor

Här är några mycket vanliga frågor om badtunnor som du också ska se på innan du letar efter badtunna att köpa online eller hos en lokal bygghandlare.

 1. Kan man ha klor i badtunna?
  Ja, det kan man och många väljer detta för hygienens skull. Var dock noga med att dosera rätt och att använda klor som är särskilt till för badtunnor. Förvara klor för badtunna på säker plats där barn inte kommer åt!
 2. Hur ofta byta vatten?
  Med filter så går det att använda samma vatten i flera veckors tid. Utan filter så är det bäst att byta vatten efter varje bad för att minska risken för att bakterier får fäste i tunnan. Tömning bör följas av rengöring av interiören.
 3. Vilken temperatur får man i badtunna?
  Det blir badkarsvarmt. Elda på för att nå 40 grader och ett riktigt svettigt bad! Skaffa badtermometer för att se när vattnet är redo om denna inte kommer med som en integrerad del av badtunnan.
 4. Vilken badtunna är bäst?
  Den bästa badtunna som finns är den som passar dig och din budget bäst. Men om vi ska se på märken som får tummen upp av många så är Polartunnan ett gott exempel på detta. Välj utifrån dina krav och satsa på ett känt märke.
 5. Hur sköta badtunna?
  Badtunnan ska skötas lite som ett badkar. Den ska täckas då den inte används och det är bra att göra rent regelbundet. Se till att det inte blir ansamlingar av smuts eller kalk. Använd rengöringsmedel som inte skadar interiören då den är av trä. Låt badtunnan stå torrt då den inte används.
 6. Hur lång tid värma badtunna?
  Räkna med 4 timmar för att det ska bli riktigt varmt då tunnan står utomhus en vinterdag med nollgradigt väder. Det är också viktigt att se till att eldandet är jämnt och inte dör ut i vedeldade badtunnor.
 7. Bada badtunna när man är förkyld?
  Det är klart att man kan bada varmt utomhus med förkylning. Om det känns avslappnande så kan det vara bra. Men tänk på smittorisk om du tänker bada med andra.
 8. Bada badtunna när man är gravid?
  Gravida ska vara försiktiga med varma bad under graviditeten då det kan påverka blodtrycket. Särskilt under de första 12 veckorna. Om slemproppen har gått så är det heller inte att rekommendera att sitta i ett bad som kan ha en massa bakterier. Tänk också på att du under en graviditet inte bör har en kroppstemperatur på över 39 grader. Det är mycket varmt i badtunnan! Kolla med din barnmorska för att se om du bör undvika bad i badtunna som gravid.
 9. Vad kostar en badtunna?
  Räkna med omkring 20 000 kronor för en badtunna av god kvalitet. Det finns billigare men då kan det också röra sig om mycket enkla modeller som inte ger alla finesser som du är ute efter.
 10. Vad ställa badtunna på?
  En plan yta som klarar en tyngd på 2 ton. Tänk också på tillförsel av vatten och hur du ska tömma tunnan.
 11. Vad väger en badtunna?
  Då den är full med vatten så rör det sig om cirka 2 ton. Men då den är tom så handlar det inte om så många kilon. Därmed så är det inte så besvärligt att beställa badtunnan online och få den hemlevererad utan högre kostnader för detta.
 12. Hur mycket vatten i badtunnan?
  En normal badtunna för omkring 8 personer kräver cirka 2000 liter vatten. Det finns också mindre varianter som inte behöver lika mycket vatten. Det går att använda kranvatten såväl som sjövatten om det finns tillgång till det.

badtunnor

19 fakta om badtunnor

Det finns mycket att säga om badtunnor och här är några fakta som du kanske inte kände till…

 1. Det krävs inget bygglov för att installera en badtunna som är vedeldad.
 2. För att tömma badtunnan på vatten utan att skada den så ska du vänta tills kaminen inte längre är varm.
 3. Det finns badtunnor som drivs med el. Dessa ska installeras av en behörig elektriker.
 4. En badtunna som är full av vatten kan väga omkring 2 ton. Sedan blir det mer när folk sätter sig i den. På grund av detta så kan man inte ställa tunnan på ett vanligt verandadäck utan särskild support.
 5. Det finns något som heter badtunnesjuka och som kan drabba den som badar i en badtunna med bakterier. Det här är en åkomma som kan ge feber såväl som utslag. I värsta fall så kan den leda till lunginflammation. Var noga med hygienen för att undvika badtunnesjukan!
 6. Mindre badtunnor av trä används gärna inomhus i badrum. De är dock inte avancerade med eldning och annat men kan vara mysiga och fina att se på.
 7. Med en vanlig badtunna så kan du få ett bad på mellan 37 och 40 grader. Det blir alltså en upplevelse som liknar bastun i värmegrad. Det är därför som det är möjligt att bada i badtunna utomhus även på vintern.
 8. En badtunna kallas också för ett spabad. Men det betyder inte att badtunnan kommer med luftström som en jacuzzi även om detta är en möjlighet.
 9. Betongplattan ger bästa grunden för badtunnan vad gäller stabilitet. Men det ska sägas att detta kan ge en lösning som inte blir så flexibel. Betongplattan är alltså bästa valet då du vet att tunnan för bad utomhus kommer att stå på samma plats för evigt.
 10. Aluminium kan vara ett smart material för tunnan. Det rostar inte och är lätt att hantera. Dessutom så ger aluminium mycket god hygien.
 11. Med en pump och slang så går det att fylla på badtunnan med vatten även då den står långt från kranen vid huset. Det är inte att rekommendera att försöka fylla på för hand med hinkar, det kan ta mycket lång tid!
 12. Lock över rökutsläppet är viktigt för att se till att den vedeldade badtunnan inte fungerar sämre då det regnar.
 13. 15 minuter per dag i varm badtunna, 6 dagar i rad kan sänka dina kortisonnivåer med 11 %.
 14. Just nu så badar över 15 000 människor i en varm badtunna.
 15. Det öppnas varje år över 43 000 champagneflaskor i badtunnor!!!
 16. Det finns studier som pekar på att du kan gå ner i vikt genom att regelbundet sitta i badtunnan. Utan att dricka champagne kanske…
 17. Det finns nära 25 miljoner fungerande badtunnor i världen.
 18. Förr i tiden så badade man i badtunna med hjälp av stenar som värmdes upp och placerades i vattnet.
 19. 2012 så slogs rekordet för mesta internationella badtunnan. 22 människor av olika nationalitet satt tillsammans i en tunna.

 

 TräMetall
DesignVacker på ett naturligt sättVacker och hållbar
KomfortMysigt att sitta på träKan kläs med plast för komfort
MiljöBra för miljönBra för miljön
PrisFinns till billigare priserKan bli dyrt

badtunna

Myter om badtunnor

Många drömmer om en egen varm badtunna till hösten då badsäsongen i sjö och hav är över. När saken diskuteras med andra kan det dyka upp roliga myter som vi nu ska cementera eller slå hål på.

Det är en massa jobb med badtunnor

Myt! Det ska inte ta mer än några minuter per vecka att hålla badtunnan i god form. Skaffa PH-test för att kolla PH-nivå och även kalk i vattnet. Det finns rengöringsmedel som inte är farliga att bada i. Precis som i poolen på det lokala badhuset.

Man måste byta vatten ofta

Myt! Det räcker att byta vatten var tredje eller sjätte månad. Det här beror på hur ofta badtunnan används och hur vattnet hålls rent med medel och filter.

Det blir en dyr historia

Myt och sanning! Det kostar en bra slant att köpa badtunna men den är inte särskilt dyr att driva. Särskilt om du väljer en vedeldad som inte drar någon el. Men även elektriska badtunnor har energikostnader som ligger en bra bit under vad folk tror.

vedeldad badtunna
Spara pengar med vedeldad badtunna!