Badtunna – Välj rätt badtunna för bad året om!

Det är underbart att bada i tunna. I varje fall då den är ren, enkel att använda och finns på din tomt eller veranda. Tänk dig att sitta en sen höstnatt under en stjärnhimmel i varmt vatten. I din badtunna så kan du fundera på livet eller bara njuta av att leva det!

Vilken badtunna ska du köpa?

Du ska köpa en badtunna som passar din livsstil. En vedeldad sak av trä som du bygger själv kan verka attraktiv, men fundera lite på saken. Kanske blir det bättre med en tunna som är både av trä och plast. Med plastad insida så blir det enklare att hålla rent.

Ta en titt på denna badtunna från GardenStore. Den har värmeaggregatet på insidan men på ett mycket säkert sätt.

Om du vill ha något som är snäppet lyxigare med gott om plats så ska du se på denna badtunna från Byggmax. Klicka här för att läsa mer om Polartunnan som är mycket populär.

Några saker som du ska beakta är:

  • Material – Enkla badtunnor av trä är billigare men ger kanske inte den kvalitet som du vill ha. Därmed inte sagt att en badtunna av trä inte kan vara otroligt hållbar. Med trä och plast får du ju en rostfri badtunna.
  • Plats – En större badtunna av plast är fantastisk då du har vänner och familj på besök och vill umgås i varmt vatten. Det finns också swimspa som erbjuder möjlighet till motståndsträning.
  • Höjd på vatten – Lite högre vattenlinje kan vara skönt om du sitter i blåst. Satsa i sådant fall på badtunnan som är cirka en meter hög.
  • Placering – Se till att du har en plan yta för din tunna. Den ska stå stadigt så att det blir tryggt att bada. När din badtunna behöver el måste du också tänka på detta vad gäller placeringen.
  • Plats för barn – Kolla om det finns högre sittplatser för de små! Om du tar en titt på populära modeller som Kirami Comfort Steady M så ser du att det finns ett smart insteg som ger bra plats att sitta på för yngre badgäster. Samtidigt är det här något som gör det lätt att kliva i och ur badtunnan.
    badtunna
    Bada utomhus på vintern i badtunna!

Vilken badtunna väljer jag?

Alla badtunnor som du kan se härovan är bra val. De är väl anpassade till det nordiska klimatet och har fin design. Men om jag bara får välja en kommer det att bli en Polartunna. Dels för att den kommer färdigmonterad och dels för att den kommer från ett företag med mycket gott rykte och god support. Du kan klicka här för att se vad jag menar.

Spabad är också underbart för vinterbad!

Om du är ute efter en badtunna kan det också vara aktuellt med spabad. Du kan bada med bubbel, massage utomhus året om i ett spabad. Det ger dig en härlig badupplevelse för hela familjen. Moderna modeller har också filter som ger dig särskilt rent och hygieniskt vatten.

[wptb id=2764]

Bygga själv eller färdigmonterat?

Om du är händig så kanske du ser en glädje i att sätta ihop din egen badtunna. Men många inser att det kan vara smidigt att få en färdigmonterad tunna. Då vet du ju att allting kommer att sitta på rätt plats.

Du kan också hitta en hantverkare in din närhet som kan göra jobbet. Kolla på Dorunner för att hitta en pålitlig person som kan installera din badtunna åt dig. 

Om du monterar själv så ska du vara noga med att följa instruktioner. Missa inte att det kan komma med handskar. De ska du bära om du inte vill få fingeravtryck på badtunnans rökrör. När röret blir varmt så kommer avtrycken att synas och bli till svarta permanenta märken!

Här är en video som förklarar detta och mer om att bygga badtunna själv på ett så tydligt och bra sätt:

 

 

Var ställer man badtunnor?

Det här är något som du måste fundera på innan du köper badtunna. Den ska stå plant på en plats som är ren. Det bör också vara en plats med god ventilation. Det får du ju utomhus! Grunden kan vara av grus eller bar mark. Det går också att ställa en tunna på gräs eller att gjuta en betonggrund för badtunna.

Dessutom så ska du tänka på insyn. Placera badtunnan där det kommer att kännas bekvämt att sitta och bada med familj och vänner. Kanske inte direkt vid grinden till tomten med andra ord!

En annan sak som får betydelse är om din badtunna kommer att stå under ett träd som kan släppa löv och annat skräp ner över tunnan. Företag som Fjälltunnan erbjuder badtunnor med lock. Det är verkligen smart om det lätt blåser i skräp när badtunnan står tom.

När en badtunna är vedeldad blir det lite friare med placering. Men även här måste du ju tänka på säkerhet så att den vedeldade badtunnan inte blir en brandrisk.

 

 

Uppblåsbart spabad för heta bad utomhus

Men en badtunna måste inte vara gjord av trä och se ut som en stor balja. Det finns ju faktiskt uppblåsbara varianter som fungerar riktigt bra. De kommer i olika storlekar och kan vara enklare att använda sig av än klassiska vedeldade badtunnor.

Det lite olika varianter av spabad för utomhusbruk, och några är uppblåsbara vilket kan vara mycket praktiskt. Här ser du ett exempel på ett uppblåsbart spabad som du kan ställa utomhus.

Spabad med jet för bubbel i badet

Om du vill att det ska bubbla i bastubadet kan det vara ett spabad med jetfunktion som du är ute efter. Det här är en badupplevelse som blir något helt annat då du får massage samtidigt som du sitter i varmt vatten utomhus. Det går förstås inte att vedelda spabadet med jet, men det kanske du kan leva med.

Här kan du se ett exempel på ett riktigt lyxigt spabad med bubbel.

Badtunna bäst i test som riktlinje

Det kan vara klokt att se på badtunnor som har testats av experter. Här kan du också blicka utanför Sveriges gränser. Den fyrkantiga badtunnan från Baltresto är ett exempel på en modell som har slagit försäljningsrekord i hela Europa och det är ju också en form av måttstock på kvalitet.

När du är ute efter badtunna bäst i test ska du också beakta vem som säger vad. När helt vanliga användare hävdar att en badtunna är enkel att installera och härlig att använda är det en god hjälp då du ska välja ditt utomhusbad.

 

Kort intervju om spabad med Magnus från Folkpool

Spabad och badtunna är inte samma sak. Men när du funderar på att bada varmt utomhus året om kommer både badtunnan och spabadet vara förslag. För att förstå lite mer om spabad bestämde jag mig för att ringa Magnus på Folkpool för att ställa några frågor.

Han tog sig tid till att förklara lite mer om hur man kan tänka då man väljer spabad. Du kan lyssna på ljudfilen för att höra hela intervjun.


Hej Magnus från Folkpool, vilka är ni?

Vi är ett företag som tillverkar swimmingpooler och säljer spabad över hela landet. Vi har funnits i 51 år. Pooler har funnits med sedan företaget grundades. Spabaden kom in i bilden för 20 år sedan.

Varför ska man välja spabad?

Ett spabad ska man välja för att man vill ha den ultimata avkopplingen. Det är som en variant av bastun kan man säga. Det är ett ställe där man kan sitta själv eller tillsammans och koppla av. En liten favoritplats som blir familjens bästa stund på dagen.

Ska spabadet alltid stå utomhus?

Själva idén med ett spabad är att det ska användas utomhus. Det som skiljer ett spabad från en traditionell bubbelpool som man har inomhus är att ett spabad är byggt för att stå utomhus och användas utomhus året runt.

Spabadet ska vara isolerat för att kunna användas på vintern i vårt klimat. Man har inbyggd automatisk rening som gör spabaden lite lättare att sköta. Och så ska man ha ett termolock som ser till att skydda från värmeförluster. Detta lock ger också ökad säkerhet för barn som kanske rör sig omkring badet då vuxna inte är där.

Man har alltid vattnet kvar i ett spabad och sedan renas det över ett reningsverk. Man tömmer och byter ut vattnet några få gånger per år.

Har du några tips till den som vill köpa ett spabad?

Jag skulle tipsa om att man bestämmer sig för en budget. Hur mycket tycker man själv att spabadet får kosta? Ett bra byggt spabad kostar från omkring 40 000 kronor upp till över 200 000 kronor. Det är lite som en bil.

De flesta spabad har samma grundegenskaper. Sedan så är frågan hur mycket du vill lägga på funktioner, massagesystem och så vidare.

Sök lite på nätet. Samla information och ta reda på vad som är bra för er. Men det allra bästa tipset är att besöka en fackhandlare som håller på med det här och som visar spabad i utställning. Då kan du själv känna och se och provsitta. Du får reda på hur ett visst bad känns att sitta i.

Magnus ger också tipset att vända sig till ett företag som har hållit på med spabad i några år och som kan erbjuda service och reservdelar i framtiden. Det är lite som med en bil säger han. Du kommer att behöva service och reservdelar någon gång i framtiden och då är det skönt att veta att det finns.

Om du vill veta mer om Folkpool kan du besöka deras hemsida här, Folkpool.se.

Magnus delar också med sig av lite mer information omkring skillnaden mellan de olika typerna av bad som finns för hem och trädgård.

Badtunna, spabad, bubbelpool och Jacuzzi, vad är skillnaden?

Badtunna:

En traditionell badtunna är tillverkad av trä och värms upp av en vedeldad kamin. Nu finns badtunnor som har insida av plast eller aluminium som ger enklare skötsel och underhåll. Badtunnor kan även förses med reningsverk, elvärmare för enklare skötsel samt belysning för stämningen. Att elda med ved kräver planering men det blir lite som att starta grillen på sommaren, det tar en stund men blir lite av en trevlig ritual.

Spabad:

Ett spabad är som en vidareutvecklad bubbelpool som är byggd för att användas utomhus året runt. Inbyggt reningsverk och elvärmare för enkel skötsel. Bra isolering och kraftigt termolock ger låg energiförbrukning och bra driftsekonomi. Som regel flera jets för massage och ergonomiska sittplatser för maximal komfort. Idén med spabadet är att det alltid är uppvärmt och tillgängligt för bad utan planering. Elförbrukning ligger på omkring 250-400 kronor i månaden för ett  bra spabad som används 2 gånger per vecka.

En annan variant är uppblåsbart spabad som fungerar som ett enklare spabad men till klart lägre pris. En del väljer att börja med ett uppblåsbart spa för att prova.

Bubbelbad och Bubbelpool

Bubbelbad eller massagebad är som ett badkar med massagejets som du fyller upp och tappar ur vid varje bad. Bubbelpoolen är större, har ett reningsverk och behåller vattnet mellan baden.

Jacuzzi

Många kallar spabadet Jacuzzi men det är ett varumärke som nu är synonymt med produkten. Jacuzzi är det ursprungliga massagebadet och det uppfanns på 50-talet och finns kvar än i dag.

 

 

12 frågor om badtunnor

Här är några mycket vanliga frågor om badtunnor som du också ska se på innan du letar efter badtunna att köpa online eller hos en lokal bygghandlare.

  1. Kan man ha klor i badtunna?
    Ja, det kan man och många väljer detta för hygienens skull. Var dock noga med att dosera rätt och att använda klor som är särskilt till för badtunnor. Förvara klor för badtunna på säker plats där barn inte kommer åt!
    Se också på reningsverk för badtunna för att säkra hygienen!
  2. Hur ofta byta vatten?
    Med filter så går det att använda samma vatten i flera veckors tid. Utan filter så är det bäst att byta vatten efter varje bad för att minska risken för att bakterier får fäste i tunnan. Tömning bör följas av rengöring av interiören.
  3. Vilken temperatur får man i badtunna?
    Det blir badkarsvarmt. Elda på för att nå 40 grader och ett riktigt svettigt bad! Skaffa badtermometer för att se när vattnet är redo om denna inte kommer med som en integrerad del av badtunnan.
  4. Vilken badtunna är bäst?
    Den bästa badtunna som finns är den som passar dig och din budget bäst. Men om vi ska se på märken som får tummen upp av många så är Polartunnan ett gott exempel på detta. Välj utifrån dina krav och satsa på ett känt märke.
  5. Hur sköta badtunna?
    Badtunnan ska skötas lite som ett badkar. Den ska täckas då den inte används och det är bra att göra rent regelbundet. Se till att det inte blir ansamlingar av smuts eller kalk. Använd rengöringsmedel som inte skadar interiören då den är av trä. Låt badtunnan stå torrt då den inte används. En rostfri badtunna är enklare att underhålla.
  6. Hur lång tid värma badtunna?
    Räkna med 4 timmar för att det ska bli riktigt varmt då tunnan står utomhus en vinterdag med nollgradigt väder. Det är också viktigt att se till att eldandet är jämnt och inte dör ut i vedeldade badtunnor.
  7. Bada badtunna när man är förkyld?
    Det är klart att man kan bada varmt utomhus med förkylning. Om det känns avslappnande så kan det vara bra. Men tänk på smittorisk om du tänker bada med andra.
  8. Bada badtunna när man är gravid?
    Gravida ska vara försiktiga med varma bad under graviditeten då det kan påverka blodtrycket. Särskilt under de första 12 veckorna. Om slemproppen har gått så är det heller inte att rekommendera att sitta i ett bad som kan ha en massa bakterier. Tänk också på att du under en graviditet inte bör har en kroppstemperatur på över 39 grader. Det är mycket varmt i badtunnan! Kolla med din barnmorska för att se om du bör undvika bad i badtunna som gravid.
  9. Vad kostar en badtunna?
    Räkna med omkring 20 000 kronor för en badtunna av god kvalitet. Det finns billigare men då kan det också röra sig om mycket enkla modeller som inte ger alla finesser som du är ute efter.
  10. Vad ställa badtunna på?
    En plan yta som klarar en tyngd på 2 ton. Tänk också på tillförsel av vatten och hur du ska tömma tunnan.
  11. Vad väger en badtunna?
    Då den är full med vatten så rör det sig om cirka 2 ton. Men då den är tom så handlar det inte om så många kilon. Därmed så är det inte så besvärligt att beställa badtunnan online och få den hemlevererad utan högre kostnader för detta.
  12. Hur mycket vatten i badtunnan?
    En normal badtunna för omkring 8 personer kräver cirka 2000 liter vatten. Det finns också mindre varianter som inte behöver lika mycket vatten. Det går att använda kranvatten såväl som sjövatten om det finns tillgång till det.

badtunnor

 

 

19 fakta om badtunnor

Det finns mycket att säga om badtunnor och här är några fakta som du kanske inte kände till…

  1. Det krävs inget bygglov för att installera en badtunna som är vedeldad.
  2. För att tömma badtunnan på vatten utan att skada den så ska du vänta tills kaminen inte längre är varm.
  3. Det finns badtunnor som drivs med el. Dessa ska installeras av en behörig elektriker.
  4. En badtunna som är full av vatten kan väga omkring 2 ton. Sedan blir det mer när folk sätter sig i den. På grund av detta så kan man inte ställa tunnan på ett vanligt verandadäck utan särskild support.
  5. Det finns något som heter badtunnesjuka och som kan drabba den som badar i en badtunna med bakterier. Det här är en åkomma som kan ge feber såväl som utslag. I värsta fall så kan den leda till lunginflammation. Var noga med hygienen för att undvika badtunnesjukan!
  6. Mindre badtunnor av trä används gärna inomhus i badrum. De är dock inte avancerade med eldning och annat men kan vara mysiga och fina att se på.
  7. Med en vanlig badtunna så kan du få ett bad på mellan 37 och 40 grader. Det blir alltså en upplevelse som liknar bastun i värmegrad. Det är därför som det är möjligt att bada i badtunna utomhus även på vintern.
  8. En badtunna kallas också för ett spabad. Men det betyder inte att badtunnan kommer med luftström som en jacuzzi även om detta är en möjlighet.
  9. Betongplattan ger bästa grunden för badtunnan vad gäller stabilitet. Men det ska sägas att detta kan ge en lösning som inte blir så flexibel. Betongplattan är alltså bästa valet då du vet att tunnan för bad utomhus kommer att stå på samma plats för evigt.
  10. Aluminium kan vara ett smart material för tunnan. Det rostar inte och är lätt att hantera. Dessutom så ger aluminium mycket god hygien.
  11. Med en pump och slang så går det att fylla på badtunnan med vatten även då den står långt från kranen vid huset. Det är inte att rekommendera att försöka fylla på för hand med hinkar, det kan ta mycket lång tid!
  12. Lock över rökutsläppet är viktigt för att se till att den vedeldade badtunnan inte fungerar sämre då det regnar.
  13. 15 minuter per dag i varm badtunna, 6 dagar i rad kan sänka dina kortisonnivåer med 11 %.
  14. Just nu så badar över 15 000 människor i en varm badtunna.
  15. Det öppnas varje år över 43 000 champagneflaskor i badtunnor!!!
  16. Det finns studier som pekar på att du kan gå ner i vikt genom att regelbundet sitta i badtunnan. Utan att dricka champagne kanske…
  17. Det finns nära 25 miljoner fungerande badtunnor i världen.
  18. Förr i tiden så badade man i badtunna med hjälp av stenar som värmdes upp och placerades i vattnet.
  19. 2012 så slogs rekordet för mesta internationella badtunnan. 22 människor av olika nationalitet satt tillsammans i en tunna.

 TräMetall/Plast
DesignVacker på ett naturligt sättVacker och hållbar
KomfortMysigt att sitta på träEnkel rengöring, torkar inte isär
MiljöTrä är förnyelsebartPlast och metall går att återvinna
PrisFinns till billigare priserPriset beror en hel del på effekter

Vad gäller spabaden är plast vanligare än metall som aluminium och rostfritt stål. När badet är tillverkat av DHPE plast (polyeten) är det miljövänligt på så vis att det går att återvinna materialet. När det är tillverkat av glasfiberarmerad gelcoat kan man inte säga att det rör sig om ett miljövänligt material.

Metall går att återvinna men det kräver en hel del energi. Plasten kan många gånger vara att föredra både med tanke på miljö och komfort. Men många badtunnor och spabad kombinerar ju dessa material och då kan det vara bra att undersöka vad ett specifikt bad är gjort av både med tanke på komfort och miljö.

badtunna

 

Myter om badtunnor

Många drömmer om en egen varm badtunna till hösten då badsäsongen i sjö och hav är över. När saken diskuteras med andra kan det dyka upp roliga myter som vi nu ska cementera eller slå hål på.

Det är en massa jobb med badtunnor

Myt! Det ska inte ta mer än några minuter per vecka att hålla badtunnan i god form. Skaffa PH-test för att kolla PH-nivå och även kalk i vattnet. Det finns rengöringsmedel som inte är farliga att bada i. Precis som i poolen på det lokala badhuset.

Man måste byta vatten ofta

Myt! Det räcker att byta vatten var tredje eller sjätte månad. Det här beror på hur ofta badtunnan används och hur vattnet hålls rent med medel och filter.

Det blir en dyr historia

Myt och sanning! Det kostar en bra slant att köpa badtunna men den är inte särskilt dyr att driva. Särskilt om du väljer en vedeldad som inte drar någon el. Men även elektriska badtunnor har energikostnader som ligger en bra bit under vad folk tror.

vedeldad badtunna
Spara pengar med vedeldad badtunna!