Elpanna – Välj en energisnål elpanna!

Elpannan är inte helt ute. Det finns fortfarande ett stort behov av den här typen av värmepanna för hushåll där energibehovet är lite mindre. Det finns stora fördelar med en elpanna och en är att du med denna alltid har varmt vatten när du behöver det. Så länge du har el har du varmt vatten!

Vad är en elpanna?

En elpanna används som en del av ett uppvärmningssystem som är vattenburet. Den här typen av värmepanna kan användas i alla system som värms med vatten. Den har alltså sin naturliga plats i villan såväl som i större fastigheter.

Grundprincipen i en elpanna är följande:

  • Vattnet hettas upp i en värmepatron
  • Det varma vattnet skickas ut i rörsystem med en cirkulationspump
  • Vattnet kyls av i element och golvvärmesystem och skickas sedan tillbaka till pannan igen

Fördelar med elpannor

Det finns flera fördelar med elpannor och det är dessa som gör att det produceras nya energisnåla varianter. Även moderna varianter kan vara mycket billiga elpannor och det är vår fördel nummer ett:
  1. Elpannan är billig att köpa
  2. Du kan lita på varmt vatten med elpannan
  3. Passar perfekt som nöd-alternativ
  4. Lätt att kombinera med andra värmekällor som värmepumpar
  5. Du kan använda elpanna för golvvärme såväl som radiatorvärme
Här kan vi se ett byte till elpanna:  

Värmepumpar med elpannor

Det behöver inte vara antingen eller och är inte det när du väljer en värmepump som kommer med inbyggd elpanna. Värmepumpar ses ju som ekonomiska alternativ för att de kräver mycket lite el och utvinner värmeenergin ur berg, luft, vatten eller jord.

Men värmepannor använder sig ofta av en inbyggd elpanna för att kunna ger mer värme då det krävs såväl som för att fungera i situationer då det vanliga systemet inte fungerar. Det händer också att elpannan integreras för bekämpning av legionella.

Här kan du se hur en värmepump ersätter elpanna:

När det är dags för ny värmepanna

En vanlig fråga är om det är lönt att byta oljepannan mot elpanna. Svaret på den frågan är för det mesta att det inte är det. Om du ska byta ut din nuvarande värmepanna är det antagligen klokare att satsa på någon form av värmepump.

Det här är trenden i Sverige idag och det har sina goda skäl. I och med att elen bara blir dyrare och dyrare är det viktigt att finna system som drar minsta möjliga energi. Elpannan ses numera mer som ett komplement till huvuduppvärmningen med pumpen eller med andra system som pelletspanna.

Men ett gott tips är att du tar hjälp av en expert på energi. Det här är en person som kan gå igenom ditt hem och se vart det eventuellt läcker ut energi. Då kan du täta dessa hål och samtidigt se på möjliga lösningar.

Det finns inte ett enkelt svar på vad som är bäst för varje hem. Det gäller att se på ditt hus och vad det kommer att kosta att byta ut värmepannan som du har just nu. Dessutom har du ju flera intressanta modeller att se på. Låt oss ta en titt på några av de populäraste…

Nibe evc 240

Nibe evc 240 är populär bland villaägare med hus som har renodlat vattenburet värmesystem. Det här är en elpanna för vattenburen värme. Den här elpannan har utrustats med automatisk funktion som gör att den anpassar energiförbruket till faktiska behov.

Det rör sig om en svensktillverkad elpanna som håller mycket hög kvalitet. Med en Nibe elpanna vet du att du får det du betalar för. Det här är ett välkänt märke som dessutom ger god support.

elpanna

CTC elpanna

En CTC panna är en kraftfull sak som också kan bli ditt bästa val när du behöver ett komplement till annan uppvärmning i huset. En CTC elpanna kan användas externt för att ge spetsvärme i värmepumpen. Den blir ett viktigt tillägg under riktigt bistra vintrar.

I värmepumpsanläggningar som styrs med CTC är det helt naturligt att välja en CTC elpanna för att få spetsvärmen då det behövs.

Elpanna med varmvattenberedare

Det går att satsa på elpanna med varmvattenberedare eller utan. En komplett elpanna med varmvattenberedare på 200 liter kan vara smidigt då det behövs en komplett lösning. Men ibland kan det ju vara så att det behövs en liten varmvattenberedare som är extern.

En extern varmvattenberedare som är liten eller stor kan vara den bästa lösningen då du märker att behovet av varmvatten plötsligt ökar. Se på varmvattenberedare pris separat eller på kombinerad elpanna med varmvattenberedare för att hitta rätt.

Var kan jag köpa elpanna med varmvattenberedare?

Det har aldrig varit enklare att köpa elpanna med varmvattenberedare eller utan. Idag finner du flera bra märken. Det finns mer än Nibe evc 240 och CTC panna! På nätet kan du läsa mer information och även beställa din panna till ett attraktivt pris.

Viktigt att tänka på

I och med att det numera är så lätt att beställa ny elpanna bör du ta den tid som krävs för att komma fram till rätt val. Chansa inte på att det fortsatt blir bäst med Nibe elpanna bara för att du har haft detta tidigare.

Lär dig mer om nya system och hur du skulle kunna integrera dessa i ditt hem eller i en större fastighet. Det handlar ju inte bara om att du kan spara pengar på bra elpanna pris. Du måste också beakta hur rätt val kan dra ner på energikostnader samt göra hantering av värmepannan så mycket enklare.

Tänk framåt när du väljer och jämför priser online för att hitta rätt!