17 bästa bastutunnor – vi testade!

Vill du ha en bastutunna på tomten? Då är du inte ensam! Alltfler upptäcker denna möjlighet och den starkt växande efterfrågan har lett till fler modeller såväl som lite priskrig vilket är till din fördel. Vi har testat bastutunnor för att komma fram till vilken som är bäst. Det tog dock inte långt tid att upptäcka att det är svårt att kora bastutunna bäst i test helt enkelt för att behoven kan vara så skiftande.

På grund av detta har vi tagit fram de 17 bästa bastutunnorna med all information du behöver för att välja rätt modell för din familj och din tomt. Men innan du tar en titt på olika bastutunnamodeller så ska vi kika lite närmre på varför detta är en så god investering i ditt liv och din hälsa.

Fördelar med bastutunna:

 1. Flexibilitet  vad gäller placering: Tack vare deras fristående natur kan bastutunnor placeras nästan var som helst utomhus. Du kan ha den i trädgården såväl som på strandkanten. Men inte på en balkong som inte håller för bygget. Kolla reglerna där du bor innan du köper bastutunnan!
 2. Snabb uppvärmning: Bastutunnans mindre volym och rundade form bidrar till en snabbare uppvärmning jämfört med traditionella bastur vilket gör dem energieffektiva och redo att användas på kortare tid.
 3. Charmig estetik: Bastutunnor erbjuder en estetiskt tilltalande look som kompletterar utomhusmiljöer på ett naturligt sätt vilket skapar en mysig och inbjudande atmosfär.
 4. Hälsobefrämjande: Regelbunden användning av bastu, inklusive i bastutunnor, har visat sig erbjuda flera hälsobefrämjande fördelar, såsom förbättrad cirkulation, lindring av muskelsmärta, reducerad stress och förbättrad sömnkvalitet.
 5. Social samvaro: Bastutunnor är utmärkta för social samvaro, där familj och vänner kan samlas i en avkopplande miljö. Minst lika trevligt som i en grillkåta!
 6. Året runt-användning: Bastutunnor är designade för att användas året runt, oavsett väder, vilket ger en unik upplevelse i varje säsong.
 7. Inget bygglov krävs: I många fall krävs inget bygglov för att installera en bastutunna vilket gör dem till ett lättillgängligt alternativ för många fastighetsägare. Du bör förstås kontrollera detta först men det bör inte vara några problem.
 8. Enkel installation: Till skillnad från traditionella bastubyggnader kräver bastutunnor oftast ingen komplicerad installation, vilket gör dem till ett praktiskt val.
 9. Personlig hälsa och wellness: Att ha tillgång till en egen bastu kan uppmuntra till regelbunden användning vilket främjar personlig hälsa och wellness. Du uppmuntras till att slappna av mer då du har tillgång till egen bastu på detta vis.
 10. Minskad stress och ångest: Värmen från bastun hjälper till att minska stress och ångest genom att främja avslappning och frigörandet av endorfiner. Lugnare än att svettas i trädgården eller i ett växthus.
 11. Detoxifiering: Svettning under bastubad hjälper till att eliminera toxiner från kroppen vilket stödjer kroppens naturliga detoxprocesser.
 12. Ökat fastighetsvärde: Att lägga till en bastutunna kan öka fastighetens attraktivitet och potentiellt dess värde. Detta särskilt om fastigheten ligger i ett område där utomhusliv och wellness är eftertraktat.
The main reason people use bastutunnor
kjhjklh

De 17 bästa bastutunnorna just nu:

1. Bastutunna 170 x 197 cm

Det här är en klassisk bastutunna i trä (av furu) som har fått höga användarbetyg. Vi tyckte förvisso att denna bastutunna kräver en hel del underhåll. Om träet ska hålla sig måste du olja in regelbundet men vi ger tummen upp till den klassiska träkänslan som passar så bra för bastubad.

Det går bra att beställa färdigmonterat eller som byggsats. Priset är mycket rimligt och du kan räkna med hög kvalitet. Läs mer om denna bastutunna här.

2. Bastutunna 270 cm med altan

En mycket trevlig bastutunna som har plats för upp till 6 personer samtidigt. Vi tycker att det är väldigt bra med inbyggd sittplats utomhus. Perfekt då man vill kyla ner sig lite eller bara sitta och prata utomhus vid den fina bastun. Modellen är klassiskt rund som en tunna och har ett tak som står emot väder och vind på ett finfint sätt.

Notera att du får ett fint fönster på insidan vilket är bra för dig som vill placera bastutunnan mot utsikt. Vi tycker att det här är en av de bästa bastutunnorna du kan finna men var beredd på lite finlir och att du måste välja aktivt innan du beställer. Du kan läsa mer om modellen här

3. Bastutunna för 4 personer

Om du vill ha en lite mindre bastutunna som har sittplatser på utsidan är detta ett bra val. Tunnan är gedigen och rätt så enkel i sin design. Det reflekteras i priset. Det finns fönster i tunnan, vilket du inte ser på bilden, men de är inte lika stora som i andra modeller. Vi tycker dock att känslan är fräsch. Om du vill ha hög kvalitet på material och konstruktion för ett mycket rimligt pris hade vi rekommenderat denna modell. Du kan läsa mer här.

4. 4 meters bastutunna för 4 personer

Det här är en större bastutunna som är gjord för 4 personer. Här får du mer plats för ombyte med ett litet omklädningsrum. Det kan vara särskilt trevligt om tunnan ska stå på en plats som ligger lite längre bort från ett bostadshus. Det finns ett ångrum som har perfekt plats för familjen eller för företagets behov. Dessutom har du sittplatser på utsidan för avkoppling.

Vi tycker att fönstren är lite små men inredningen är i övrigt väldigt mysig. Det råder inga tvivel om att detta är en av de bästa bastutunnorna du kan välja. Du kan läsa mer här.

5. Bastutunna omasauna medium plus

Detta är inte en rund bastu men vi tycker att formen känns fräsch och modern. Det är ju mer av ett litet bastuhus som du enkelt kan placera ut i trädgården. Vi gillar att omklädningsrummet är så rymligt men var medveten om att bastun max har plats för 5 personer trots att den är ganska stor. Om du vill kan du bygga till en fin veranda för mer plats för umgänge. Denna bastu kan kräva lite mer arbete omkring men kan vara det bästa valet för dig som känner att du vill ha en lite större bastustuga. Läs mer om bastustugan här.

6. Bastutunna 480 cm, 3 rum med dusch

Om det ska vara en riktigt härlig bastuupplevelse så kan det behövas flera rum. I varje fall då ni ska bada bastu ett helt gäng och helst har det lite privat då det ska bytas om och duschas. När du köper denna bastutunna med 3 rum så ingår en rostfri VV-beredare på 22 liter. Det kommer också med ett duschhandtag och en duschstång. I tunnan så får du alltså en bastudel, ett duschrum och så ett omklädningsrum efter detta. Layouten är smart och bekväm. Du kan läsa mer om och se pris här.

7. Bastutunna 240 cm x 227 cm

Det här är en liten bastutunna som är så vacker att se på och otroligt mysig att använda. Vi gillar det stora fönstret som täcker hela väggen vid aggregatet. När det finns fin utsikt är detta perfekt. Dessutom är bastutunnan gjord av kvalitetsmaterial. Bänkarna är av asp. En liten storlek innebär att detta kan vara det perfekta valet då ni mest är två personer som bastar regelbundet. Du kan läsa mer om denna bastutunna här.

8. Bastutunna 2.8m för 4 Pers, med sittplatser

Om du är på jakt efter en klassisk bastutunna med sittplatser på utsidan så kan detta vara ett bra val. Vi gillar layouten och möjligheten att skräddarsy med val av material för tak. Det ska sägas att detta är en mindre tunna som har plats för upp till 4 personer. På utsidan finns det plats för 2. Notera att det tar en timme att värma upp bastun och att den som sagt inte är otroligt rymlig. Dock mycket mysig. Du kan läsa mer om modellen här.

9. Bastutunna barrel sauna Ø180 cm

Här har tunnan ställts upp för att skapa en unik bastu där det är högt i tak. Du sitter bekvämt på en av två bänkar och som mest kan ni sitta 5 personer och basta. Bastun har dörr och fönster och är väldigt vacker i sin design. Den kan stå i en trädgård eller kanske alldeles vid en brygga. Med så många fönster är detta ett perfekt val för platser där utsikten är vacker. Du kan läsa mer om bastutunnan med högt i tak här.

10. Bastutunna 480 x 197 cm

I denna bastutunna finns det gott om plats. Vid ingången har du två sittplatser och det första rummet ger gott om utrymme för att byta kläder. Designen är enkel och bastun är gjord av kvalitetsmaterial för lång livsstid om du bara sköter om den på rätt sätt. Bastun kan passa perfekt för företag såväl som privatpersoner som ofta bastar tillsammans med många. Det finns plats för upp till 8 personer i bastun. Du kan läsa mer om modellen här.

11. Vildmarkstunnan bastutunna av sibirisk gran

Här har vi en bastutunna med ett tak som har lite rolig design. Det ger ett fint skyddstak vid ingången och skapar en unik effekt. Bastun är gjord av kvalitetsmaterial men är tämligen enkel. Du kliver rätt in i tunnan och bastar. Underredet är också enkelt och vid första anblick kan det nästan verka som en bastutunna på hjul. Det går förstås att leka lite mer mått och material för att få en skräddarsydd lösning för dig och din familj. Vi tycker att detta är en av de vackraste bastutunnorna som finns på marknaden. Du kan läsa mer om modellen här.

12. Bastutunna rektangulär

En bastutunna med rektangulär form känns lite rymligare än en rund bastu. Om du väljer den längre varianten får du ett extra rum. I själva bastun finns det två fönster och ett kan du faktiskt öppna. Designen är vacker och väldigt slitstark. Ett plus är att du kan få modellen som vedeldad bastu färdigmonterad om du vill. Valmöjligheterna är många. Modellen håller hög kvalitet och erbjuder enkelt underhåll. Dessutom får du två sittplatser vid ingången men notera att den ena sittplatsen inte är lika bekväm då dörren öppnas. Ta en titt här för mer information!

13. Bastutunna Superior 195

Om du inte vill sitta i en mörk bastu och vill veta vad som händer där utanför är denna modell ett bra val. Den ger dig utsikt i båda riktningarna. Minuset är förstås att det inte blir särskilt privat inne i bastun. Modellen kan passa mycket bra för familjer med liten tomt och drömmar om regelbundna bastubad för att förlänga livet bortom småbarnsåren. Designen håller hög kvalitet och passar väl in i de flesta trädgårdar. Du kan läsa mer om denna bastutunna här.

14. GLÖD Bastutunna cube 3m

Med en väl tilltagen altan så sitter du bekvämt både utomhus och inne i bastun. GLÖD kubformad bastutunna är en liten pärla som du bör se närmre på. Det stora fönstret inne i bastun är perfekt när ni vill sitta och se ut över en trädgård eller annan fin utsikt. Glasdörren ser till att det kommer in ljus från motsatt riktning så att det inte känns mörkt i bastun. Sittlavarna har en U-form vilket ger riktigt bekvämt sittande. Du kan läsa mer om denna modell här.

15. Bastutunna vedeldad 2 rum med altan

Det här är en riktigt mysig bastutunna som har gott om plats och en form som gör det bekvämt att basta utomhus året runt. Belysningen i sittlavarna hämtar ström från solceller vilket är riktigt smart. Det finns tvä väl tilltagna sittplatser vid ingången. Bastun passar bra för bastubad för upp till 6 personer samtidigt. Notera att det inte rör sig om en vedeldad bastu som är färdigmonterad. Du måste själv sätta ihop den. Läs mer om denna vedeldade bastutunna här.

16. Bastutunna pod

Bastutunnan Pod är inte formad som en tunna utan som en sfär. Detta är en bastu som finns i olika storlekar. Du kan också välja mellan olika material och färger. På så vis är det enkelt att få en bastutunna som stämmer väl överens med sin omgivning. Det rör sig om hög kvalitet men en ganska enkel design. Du har inga sittplatser på utsidan och du bör planera väl för hur du ska placera bastun på marken. Ta en titt på bastu poden här.

17. Bastutunna omasauna liten

Det här är en vacker bastustuga med plats för upp till 4 personer. Den släpper in gott om ljus och har en design som kan passa väldigt bra in i en trädgård där du vill ha en elegant och ordnad känsla. Du kan välja färg som passar bra för din hemmiljö. Det går att beställa nyckelfärdig och du kan dra nytta av några tillval för att skräddarsy din bastu. Vi kan tycka att denna bastustuga är aningen dyr men förstår också att det är kvalitet du betalar för. Läs mer om bastustugan här.