Grillkåta? Läs detta innan du köper grillkåta!

I Sverige bygger vi hus som är enbart till för att grilla i och det är faktiskt inte så konstigt. Om du har fått nog av att stå i blåst och regn med en grill som trots lock inte levererar kan nästa steg vara en grillkåta. Det här är det lilla huset med grillen i mitten som du kan grilla på i alla väder och vind!

Vilken grillkåta ska du välja?

Idag finns det gott om byggsatser för dig som kan tänka dig att bygga grillstuga själv. Är du lite händig och tycker att den här typen av legoprojekt är kul kan du lätt hitta en grillkåta som passar perfekt.

Två mycket populära grillkåtor är Eva och Sorselestugan. Låt oss kika lite närmre på dessa…

Grillkåta Eva

Namnet är lite lustigt, Eva gillar uppenbarligen att grilla och så lär du känna när du har byggt detta grillhus! Du behöver aldrig mer ställa dig frågan hur du ska grilla när det blåser. Med denna grillkåta är allt löst. Den är mysig och fin att se på.

Inuti grillkåtan finns det gott om plats. Ni kan grilla på vintern och sitta mysigt i en ring runt själva grillplatsen. Du kan välja en större modell på 11,4 m² eller en mindre version. De finns i alla butiker som säljer Eva grillkåtan.

Det här grillhuset kommer omålat och det kan vara en fördel. Lämna det som det är eller välj en färg som matchar ditt bostadshus.

Några viktiga egenskaper:

 • Grundbjälkar som är impregnerade
 • 19 mm golvbrädor
 • 44 mm väggdetaljer
 • Takelementen är färdiga
 • Isolerglas
 • Dörr och fönster
 • Dörrkarm av limträ
 • Cylinderlås
 • Monteringsbeslag

Den här grillkåtan finns på GardenStore för 49 000 kronor, ta en titt här!

Sorselestugan

Ett annat mycket populärt grillhus är Sorselestugan. Denna stuga är tillverkad av svensk fura som är senvuxen. I stugan finns det sju bänkar och därmed gott om plats till alla som vill vara med och grilla. Perfekt för blåsiga sommar- och höstdagar såväl som för vintersäsong när ni vill mysa runt grillplatsen.

Paketet kommer färdigt med alla skruvar du behöver för att sätta ihop stugan. Du väljer själv om du vill montera fönster liggande eller stående. Dörren går att låsa och byggsatsen kommer med handtag och flera nycklar.

Det går bra att köpa till eldstad med räpp och rökrör som passar Sorselestugan perfekt. Grillgallret i denna eldstad går att höja och sänka steglöst och du kan också vrida det åt sidan. Det ger praktisk och enkel användning när det ska grillas!

Några viktiga egenskaper:

 • Väggar av profilhyvlat geringsknutat timmer
 • Fönster går att öppna
 • Isolerglas
 • Dörr med fönster
 • 7 bänkar av tryckimpregnerat trä

Viktigt att tänka på när du ska köpa grillstuga

Ett grillhus är helt klart ett äventyr som du kan njuta av år efter år. När du väljer en bra modell ska det fungera bra att grilla inomhus utan att det blir rökigt. Men för att slippa rök i stugan bör du vara medveten om hur du ska grilla på rätt sätt.

Några fina tips:

 • Använd riktigt torr ved för att elden ska komma igång snabbt
 • Lär dig elda på rätt sätt
 • Planera in grillningen i tid, börja inte elda när gästerna kommer!
 • Öva på grillningen med liknande grillverktyg som Muurikas grillar och rökvverktyg

 

Välj rätt storlek på grillkåtan

Det finns lite olika grillkåtor på marknaden och det är viktigt att du väljer rätt. Tänk också på hur själva grillen är utformad. Du bygger ju din grillstuga för att grilla! Då är det A och O att du kommer att bli nöjd med den grillinsats som du kan installera.

Se hur många sittplatser du får och välj i enlighet med detta. Det är förstås också viktigt att du får plats med den lilla stugan på din tomt. Här kan det vara så att du måste beakta vad dina grannar säger om du kommer för nära tomtgränsen.

7 frågor och svar om grillkåtor

Här är några mycket vanliga frågor om grillkåtor som kan vara bra att kika på innan du beställer din!

 1. Kan jag bygga grillkåta själv?

Det beror på vem du är och vad du är redo att göra. Grillkåtor tar lite tid att bygga eftersom du måste förbereda marken.

Ta en titt på denna video för att se vad bygget innebär:

 1. Ska vi bygga grillkåta eller lusthus?

Mycket bra fråga! Faktum är att den som inte grillar ofta kan ha större nytta av ett lusthus. För dig som älskar att grilla året om är det motiverat att så stor golvplats tas upp av matlagningsgrillen. Tänk alltså igenom hur ofta du grillar innan du väljer stugan.

 1. Är det svårt att grilla i ett grillhus?

Nej, det är inte svårt men följ instruktionerna för att göra på rätt sätt. Lär dig också hur du ska grilla för att slippa rök som sprider sig bland de som sitter i huset.

 1. Vilken mat kan vi laga i grillkåtan?

Du kan laga en massa god mat i en grillkåta. Några exempel på sådant som passar fint över öppen eld är:

 • Korv
 • Kyckling
 • Fisk
 • Soppa
 • Kaffe
 • Marshmallows
 • Äpple

 1. Vad kostar en grillkåta?

Räkna med omkring 30 000 kronor för en färdig modell och sedan några tusenlappar till för inredning som du behöver.

 1. Kan vi ha bastu i grillkåtan?

Om du har en grillkåta kan du bygga till en bastudel. Det är inte särskilt besvärligt. Det går förstås också från start att bygga grillkåtan med bastu.

 1. Vad ska vi sitta på i grillkåtan?

Klassiskt renskinn är populärt. Men det går förstås också bra att lägga in vanliga sittkuddar för mer mys i kåtan.

15 spännande fakta om grillkåtor

Här är några fakta om grillkåtor som du kanske inte kände till…

 1. Hål eller skorsten

Det finns grillkåtor som har hål i taket istället för skorsten. Det här kan verka coolt då det påminner om något från förr i tiden. Kom bara ihåg att en skorsten är ett mycket bra sätt att leda röken i rätt riktning, nämligen ut från kåtan!

 1. Också för föreningar

Det är inte bara privatpersoner med stor tomt som är intresserade av grillhus. Det finns bostadsrättsföreningar som bygger grillhus för att skapa mysig stämning bland de som bor i fastigheten.

 1. Går att få bidrag

I vissa kommuner kan man få bidrag för att bygga grillkåta till exempel för en förening. Det här kan vara väl värt att kolla upp.

 1. Med altan ökar användningen

Det går att bygga en altan omkring grillkåtan. På så sätt får man plats med fler i och omkring kåtan. Kan vara perfekt under härliga sommardagar då gäster gärna vill sitta utomhus och äta det som grillas i grillhuset.

 1. Går att hyra grillkåta

Om du tycker att grillkåtor till salu är alltför dyra kan du satsa på att hyra en campingtomt med grillkåta. Det här kan vara ett härligt sätt att leva friluftsliv direkt från husbilen!

 1. Både grillkåta och bastu

Det går att bygga en grillkåta så att den kan fungera både som grillhus och bastu. Om du kan bygga lite större kan det också vara en form av lusthus.

 1. Bra för skidåkare

Det är bra med grillkåtor för skidåkare som behöver ta en paus och äta medhavd matsäck. Ekenäs jaktvårdsförening byggde upp sin grillkåta igen efter att den brann ner år 2013 just för att ge skidåkare på spåren en bra plats att vila på.

 1. Stora grillkåtor

Det finns grillkåtor som rymmer 30 personer och mer. Dessa är specialbyggda och används av föreningar och kommuner för att ge folk bra platser att hålla event och umgås på.

 1. Även för lekplatser

Det kan också vara bra med grillhus på lekplatser. Det är ju ganska vanligt att vuxna vill grilla korv med barnen. Om detta kan ske i direkt anslutning till grillplatsen helt gratis är det kanon. Det blir en mycket billig lunch med korv med bröd över öppen eld. Ett minne för livet för alla som är med!

 1. Ett enklare liv

Folk som funderar på att flytta ut från städer för att leva ett enklare liv kan se meningen med att bygga grillkåta för enkel matlagning utomhus fast utan problem med väder och vind.

 1. De brinner ofta

Om du tar en titt på nyheter om grillkåtor märks det att de ofta brinner. Det rör sig dock om allmänna grillhus och inte privata vilket kan tala för att det rör sig om folk som är ovarsamma eller anlagda bränder.

 1. Kan ha wifi och kylskåp

Moderna grillkåtor kan utrustas med wifi. Det är precis vad folk som tar en paus från spåret behöver då de ska äta lunch och vill ta kontakt med vänner och familj för att berätta mer om äventyret. Dessutom kan grillhusen utrustas med moderniteter som mikro, vattenkokare och kylskåp. Perfekt när medhavd barnmat ska värmas.

 1. Går att dra in vatten och avlopp

Det går att dra in både vatten och avlopp i en grillkåta men då kan det behövas tillstånd. Den här typen av grillkåta blir ju mer av ett litet hus som man faktiskt kan bo och övernatta i.

 1. Matlagning över öppen eld

I en grillkåta lagar vi mat över öppen eld. Det handlar inte bara om korv. Det går att koka soppa, kaffe och mer på detta vis och smaken blir ofta unik.

 1. Myggen blir inte så envisa

Många märker att det blir mindre problem med mygg när man grillar i en kåta!