Takstolar – Färdiga takstolar eller hembygge? Läs detta först!

Ett tak måste ha en takstol som klarar av att bära upp takets konstruktion. Det spelar ingen roll om du bygger en mindre friggebod eller en större villa, takstolen ska vara korrekt designad för ett säkert och bra resultat. Idag kan du köpa färdiga takstolar och det här är också något som företag som lägger tak kan hjälpa dig med.

När du vänder dig till en takläggare i Stockholm eller annan svensk stad kan det mycket väl vara så att de jobbar med prefabricerade takstolar som är industriellt framtagna. Det här beror en helt och hållet på projekt och hur takläggaren jobbar.

Det går att bygga takstol själv men det är mycket vanligare med färdiga takstolar. Det viktigaste är att takstolar får rätt dimensioner. Det är något som påverkar både bärighet och pris. Om du är ute efter billiga takstolar och tänker dig att det kommer att kosta mindre med hembygge är det alltså inte helt säkert att det blir så.

Om du ska bygga takstolen själv

Om du tänker bygga en takstol själv efter takstolar ritning som du förstår dig på ska du vara säker på att ritningen är korrekt. Det är till exempel så att Takstolsboken som så många online talar sig varma kan vara en äldre version som inte uppdaterats till Eurokod 5.

Du bör vara väl förberedd och kanske också ta den hjälp som krävs för att din hemmabyggda takstol ska vara säker. Det handlar ju inte bara om själva bärigheten och konstruktionen. Du måste se till att använda rätt material med tanke på saker som brandsäkerhet. Det är sällan vi tänker på att taket kan vara det som är mest brandfarligt därhemma.

Vilka olika typer av takstolar finns det?

Det finns flera olika typer av takstolar och det gäller förstås att förstå vilken som du ska applicera på ditt hus. När du lejer en professionell takläggare så kan du lita på att det blir rätt. Detta oavsett om takläggaren kommer att rita en unik takstol för ditt hus eller skaffa en färdig takstol till ett fördelaktigt pris.

Några exempel på takstolar är:

Fackverk

Det här är Sveriges vanligaste takstol. När du ska ha denna modell så kan du finna mycket attraktiva takstolar pris och då är det sällan lönt att själv bygga. Fackverk takstolen är ett vanligt tak när spännvidden kommer att överstiga 5 meter. Det finns både sadelformat och pulpetformat fackverk. När lutningen är låg så väljs takstolen Pulpet.

Saxtaltakstol

Om du är ute efter en högre takhöjd kan det vara värt att se på möjligheten med saxtaltakstol. De här kan också beskrivas som en form av fackverkstakstol som har en underarm som brutits.

Bågar

När det föreligger hög spännvidd så är det bågar som gäller. Det här blir aktuellt då det ska ligga ett bågtak på huset. Man brukar bygga bågar med limträ. Det är ett ganska annorlunda tak som du inte ser överallt.

Ramverkstakstol

När du vill ha vinden som ett extra rum är det bra att välja ramverkstakstol. Det här är en takstol som är ganska vanlig på mindre hus där man behöver utnyttja hela ytan på ett effektivt sätt. Denna takstol fungerar lika bra för förråd som för en extra våning till huset.

A-takstol

A-takstolen ger gott om höjd. Ska det vara ett riktigt högt tak är det denna variant du ska se på.

Mansard takstol

Det här är en form av sadeltak som kan beskrivas som knäckt.

Lantbruk

När det är riktigt lång spännvidd är det en lantbruktakstol som ska till. Det är den typ av takstol som du ser på större byggnader som används just av lantbruk.

Viktigt att tänka på då du vill köpa takstolar

Utöver pris på takstolar så vill du förstås veta vad som är viktigast att tänka på då du ska köpa takstolar. Det finns huvudsakligen två saker att komma ihåg:

  1. Designen på taket kommer att avgöra hur en takstol ska se ut.
  2. Avståndet mellan delarna som takstolarna lutar mot måste beaktas. Det är detta som kallas för spännvidd.

Rent generellt så är det så att grövre virke i takstol gör det möjligt med längre spännvidd. Fast då blir det knappast tal om billiga takstolar. Grovt virke kostar mer.

Andra saker som är bra att tänka på när du ska köpa takstol är:

  • Takets lutning
  • Vilken snö-zon du bor i

Summering

Ska du bygga takstol själv eller köpa färdig takstol? Om du vill göra jobbet själv kan det vara bra att veta att det inte är säkert att du spar pengar på att själv sätta ihop din takstol. Handlar det om ekonomi är det många gånger mycket bättre att köpa färdiga takstolar.

Då du vänder dig till takläggare för att få hjälp med ditt nya tak eller renovering av takstol ska de kunna avgöra vad som lönar sig bäst för dig. Då kan det bli så att det blir en färdig takstol helt enkelt för att det kommer att spara både tid och pengar utan att rucka på kvaliteten.

Här kan vi se när Tommy bygger takstol: