Vad är brandfarligt hemma hos dig?

Det är inte vanligt att hus brinner ner till grunden men bränder uppstår i hem med jämna mellanrum. Det är inte för inte som vi investerar i brandalarm och väljer hushållsprodukter som är säkra att använda.

Är du medveten om vad som är brandfarligt hemma hos dig? Låt oss kika lite på några områden som du kanske inte har tänkt på…

Köket är en plats med massa brandfarliga saker

Elektriska prylar är inte utan risk. När du använder dig av kökets olika maskiner på ett medvetet sätt är risken mycket liten för att det sak börja brinna. Du väljer en kaffemaskin med automatisk avslagning och så är du noga med att använda prylarna på rätt sätt.

I köket får du inte missa vad som händer ovanför spisen. En spisfläkt som fylls med fett är samma sak som brandfara. Det ska bara till en liten gnista då du försöker grilla dina ostbågar för att en brand kan sprida sig via ventilationssystemet genom hela ditt hem!

Kolla här hur Jenny Strömstedt nästan tänder eld på hela TV4: studio:

Badrumsskåpet kan ha brandfarliga saker

När du inte får fyr på din kolgrill kanske du går till badrumsskåpet för att hämta lite aceton. Det är ju ett ämne som brinner mycket bra och inte bara på den tända grillen i din grillkåta. Ta en titt på sakerna som du har i badrumsskåpet och notera vilka varningar de har.

Om det är så att vissa produkter inte får värmas upp ska de inte stå vid en lampa eller värmekälla där det kan uppstå brand. Det gäller också de rengöringsprodukter som du kanske har i ditt badrum. Var alltid noga med att placera saker på rätt sätt och att sortera dem rätt som farligt avfall när det blir dags att slänga tomma förpackningar eller sådant som är efter bäst före datum.

Ditt garage kan vara fullt av brandfarligt material

Det är fullt tillåtet att ha brandfarliga saker hemma och det har du kanske också i ditt garage. Om du inte kör elmoped har du kanske en reservdunk med bensin din vanliga moppe. Saker som gasol och andra brandfarliga vätskor till bilen kan också stå tillsammans i garaget.

Gå igenom vad du har i garaget och fundera på hur detta förvaras. Om det finns saker som är självantändliga ska du vara otroligt försiktig med hur du förvarar och hanterar dessa ämnen. I vissa fall kan det till och med vara olagligt för dig att förvara brandfarligt material i ditt hem på detta vis.

Lär dig mer om vad som gäller och hur du kan se till att risken för brand är minimal. Se också till att barn inte kommer åt och att ungdomar förstår vad som gäller. Det bör finnas tydliga regler för hur brandfarliga saker som står i ett garage ska hanteras så att alla som bor i hemmet vet om och beter sig på rätt sätt.

Vad händer ute på tomten?

Står det en gasolgrill på tomten? Det här kan innebära en risk om grillen står på ett ställe där gasen kan antändas. Om det finns en massa torra löv alldeles intill kan det här snabbt bli till ett inferno som blir svårt att kontrollera.

Bara för att din tomt är utomhus betyder det inte att brandrisken inte finns. Om du ställer målarmaterial på din veranda där de kan antändas är ett torrt trä-däck snabbt övertänt. Det här är sådant som du bör tänka på. Se över din tomt och flytta på saker som innebär en brandrisk då de kanske står i solen eller nära en plats där folk röker eller använder eld på andra sätt.

Brandsäkra material

Sist men inte minst kan det också vara av intresse att ta upp det där med brandsäkra material i ett hem. Det finns nämligen material som kan öka säkerheten om en olycka skulle ske. I Sverige finns det sedan några år tillbaka nanoskydd som kan användas för att minska risken för att material som trä och papper antänds. Det här kan användas för att göra innertak till brandskydd för hela huset.

Om det är dags för renovering kan det också vara dags att se på byten av material till sådant som gör att det blir mindre brandfarligt hemma hos dig.