Köpa grill? Köp inte grill förrän du läser detta!

Kolgrill, elgrill eller kanske gasolgrill… Det finns så mycket att välja från och priserna varierar också inom varje kategori. Vad ska du välja för perfekta grillspett på balkongen eller bryggan? Här ska vi se närmre på de varianter som finns.

Dessutom har Hemprodukter plockat fram den bästa grillen inom varje kategori. Med lite mer kunskap om vad du kan välja kan du hitta rätt för dina grillbehov. Det kanske visar sig att du faktiskt skulle trivas bättre med en elrök än en standard elektrisk grill!

Vi börjar med kolgrillen som ändå kan ses som en klassiker som de allra flesta har någon form av relation till…

Bästa kolgrill för enkel men härlig grillning

Att grilla med grillkol är en härlig upplevelse. Det gäller att tända på i god tid för att få den perfekta glöden då det blir dags att lägga på kött, grönsaker och blandade grillspett. Om du vill ha en billig grill är det här ett smart va.

Det går nämligen att få tag i grillar på kol som är otroligt prisvärda. De fungerar precis så som du är van vid och kräver inte mer än ett rent grillgaller över kolen för att det ska bli härlig grillafton. Dessutom är det här en form av grill som är enkel att hitta i olika format.

Om du har en mycket liten grillplats finns det garanterat en kolgrill som får plats på den. Det är bara att skaffa grillkol, en bra grilltändare och kanske några smarta grilltillbehör för att komma igång!

Vilken kolgrill är bäst i test? Det finns flera som tävlar om första platsen men när vi ser på vad experter såväl som användare har att säga blir det en Weber kolgrill som kniper förstaplatsen rakt framför näsan på en Landmann grill!

Weber Performer Deluxe är den bästa kolgrillen!

Om vi ska kora en enda svensk favorit vad gäller grillar på kol är Weber svaret. En Weber kolgrill kan du inte bli sned på. Den har precis allt men det gäller att välja rätt modell för att lyckan på din grillplats ska bli komplett.

Bland de Weber grillar som fungerar med kol är det Performer Deluxe GBS 57 cm som vinner. Det här är en hybrid mellan kol och gasol. Gasoltändningen är gjord för att briketterna ska tändas på snabbt och lätt. Perfekt lösning för din trädgård!

Det här är en grill som kan stå utomhus utan att den förstörs av det. Materialen är vädertåliga och du får förvaring som ger ett gott skydd mot väder och vind. Gott om plats för grilltillbehör och mer är också ett stort plus. Det är bara att dra på skinnförklädet och börja underhålla familj och vänner!

En kolgrill bäst i test!

Om du vill ha en kolgrill bäst i test av verkliga användare är detta ditt främsta val. Folk som har köpt den belyser den enkla användningen, rengöringen och att det går så snabbt att få igång kolen. Dessutom upplevs denna kolgrill som väldigt snygg. I varje fall för dig som inte specifikt är ute efter en weber klotgrill med klassisk design.

Egenskaper

 • Kol/briketter
 • Med lock och balja
 • Värmeskydd på handtag
 • Med termometer
 • Elektronisk tändning
 • Belagt grillgaller
 • Stor askuppsamlare
 • 3 redskapshållare
 • Förvaringsutrymme
 • Bottenhylla
 • Med rullhjul

Fördelar

Enkel användning

Komfort

Säkerhet

Minus

Ganska stor grill

Du kan läsa mer och se pris genom att klicka här!

Här kan du se en video som visar hur denna Weber grill fungerar:

Här kan du se butiker som har denna kolgrill från Weber och deras priser!

ButikPrisBesök
GardenStore5399 kronorMer information här!
Bagaren & Kocken5499 kronorMer information här!
Hulténs5999 kronorMer information här!

Med elgrill kan du grilla när det är grillförbud!

Allt fler upptäcker charmen med en el grill. Det går ju till och med att grilla inomhus med en elektrisk grill. Finns det bara el så är grillningen snabbt ordnad. Dessutom är det här en billig grill. Du behöver inte lägga stora pengar på den allra bästa grillen då den drivs via uttaget i väggen eller med batteri.

Föga förvånande är att bästa elgrillen också är en Weber. Detta både när vi ser på experters tester och på användares kommentarer. Så låt oss ta en titt på elgrill bäst i test nämligen Weber Q1400 elektrisk grill!

Weber Q1400 är ett säkert val!

Det är bara att plugga i grillen i vägguttaget och duka upp på balkongen eller verandan. Med en elgrill från Weber vet du att du får kvalitet och här har vi form som är gjord med klokhet och kunskap.

Grillen är gjord av kvalitetsmaterial och den är enkel att hålla ren. Den smarta designen gör det också enkelt att ta den med sig. Du grillar ena veckan på balkongen hemma i lägenheten och nästa helg på uteplatsen på landstället.

Med steglös värmereglering är det enkelt att hitta rätt läge. Var inte orolig för att det skulle osa på mycket. Du har ju locket att lägga på. Det är också en hjälp om du ska grilla när det blåser på. Om du är ute efter billiga grillar som ändå håller högsta kvalitet är det här något du inte får missa.

Vad säger användare?

När vi ska kora elgrill bäst i test är det klart att det är av intresse att se på experters utlåtanden. Men kom ihåg att de får betalt för att säga det som säger. Folk som har köpt grillen har istället betalt för den och säger ändå vad de tycker. Och vad tycker de?

Weber Q1400 elgrill är en hit. De som har köpt den säger att den mäter sig väl både med kolgrill och gasolgrill. Storleken gillas och denna elgrill från Weber beskrivs som riktigt gedigen. Det är ett köp du med största sannolikhet kommer att bli mycket nöjd med!

Egenskaper

 • 2200 W
 • 220 V
 • Grillgaller av porslinemaljerat gjutjärn
 • Balja och lock av gjuten aluminium
 • Dropplåda du kan dra ut
 • 1,8 meter sladd
 • Steglös värmereglering

Fördelar

Med lock

Får plats på ett bord

Gedigen grill

Minus

Fungerar inte utan el

Du kan läsa mer och se pris genom att klicka här!

Ta en titt på denna video för att se hur enkelt det är med el grill av denna kaliber:
 

Här kan du se butiker som har denna Weber elgrill!

ButikPrisBesök
CDON2699 kronorMer information här!
Bagaren & Kocken2972 kronorMer information här!

Grill på gasol är både roligt och gott

Det som gör att så många väljer gasolgrill är att denna gör det förträffligt enkelt att hålla kontrollen över temperaturen. Dessutom går det så snabbt med grill på gasol. Den kan tas med till platser där det inte finns eluttag vid grillen och är inte sällan utformad för att falla proffskockar i smaken.

När vi ska utse en vinnare i denna kategori blir det inte helt enkelt. Det finns nämligen två stora namn som egentligen båda förtjänar första plats. Nu hade det kunna bli en Weber grill igen men låt oss istället pusha för det mer ekonomiska valet, en Landmann grill!

Landmann Triton PTS 6.1 gasolgrill är otroligt prisvärd

Den kostar några tusenlappar men det du får för pengarna är över förväntan. En Landmann grill är ett rent nöje och det kanske du redan känner till. Det här företaget har utmärkt sig för slitstarka grillar med smart förvaring. Triton PTS 6.1 är inget undantag och ett mycket bra val när du vill kunna göra lite mer med din grill på gasol.

Grilla mycket och enkelt med den här grillen. En massa förvaring och smarta finesser gör att det blir riktigt kul att göra middag utomhus så länge vädret tillåter det. Ska du köpa grill för flitig användning är detta ett säkert kort.

Du kan laga grillspett på den bakre värmaren, göra wok på stek plattan som finns på sidobrännaren och givetvis förvara dina grilltillbehör i lådor och skåp. Grillen står stadigt och är enkelt att förstå sig på.

Är detta bästa gasolgrillen?

Om vi ser på konsumenters kommentarer kan vi konstatera att det här är en äkta gasolgrill bäst i test. Men som jag nämnde här ovan finns det en utmanare som kommer bra nära och vi måste nog ändå nämna den. Läs vidare härnedan.

Men som sagt, det här är en Landmann grill som går höga betyg av folk som grillar på den i olika länder. Storleken är väl tilltagen och det gillas när det blir grillparty för familj och vänner.

Egenskaper

 • 6 brännare
 • 1 sidobrännare
 • PTS-system ger jämn värme
 • Gott om förvaring
 • Bakre infraröd värmare för grillspett
 • 2 lådor
 • Stek platta på sidobrännaren
 • 90 cm arbetshöjd

Fördelar

Jämn värme

Prisvärd

Lätt användning

Minus

Är inte en webergrill!

Du kan läsa mer och se pris genom att klicka här!

I den här videon kan du kika lite mer på denna Landmann grill:

Här kan du se butiker som har denna Weber elgrill!

ButikPrisBesök
CDON7190 kronorMer information här!
Bagaren & Kocken7539 kronorMer information här!
Byggmax8495 kronorMer information här!
GardenStore8829 kronorMer information här!

Om du måste ha en Weber grill

Om du tänker att det där med en Landmann grill verkar trevligt men det är ju ändå en Weber grill som gäller ska vi nämna Weber Genesis E-310. Det här är en grill som kan sägas sköta sig själv och det är ju minst sagt härligt.

Om du känner att Weber alltid är bäst val ska du kika närmre på denna modell som har fått höga betyg av experter och användare. Du kan klicka här för mer information och för att se pris på Weber Genesis!

Grilltunna när det ska grillas för många

En grilltunna är egentligen inget annat än en kolgrill i ett format som ser ut som en liggande tunna. Det här är ett bra val för dig som inte tycker att en klassisk klotgrill räcker till. Se dock till att du grillar med den bästa grilltunna du kan hitta, nämligen en Landmann grill!

Det ska vara en Landmann grilltunna!

En grill som har vunnit tester är denna grilltunna från Landmann. Det här är en design som är både fin att se på och kul att använda. För dig som vill få mycket plats när du grillar med kol är detta ett bra val.

Gallret är emaljerat för att inte rosta. Det är lätt att hålla rent och du kan dessutom justera höjden på det för att få rätt temperatur. Grilltillberhör som grilltändare och verktyg kan du lätt lägga på den nedre eller övre hyllan. Det ger dig fria händer då du grillar.

Vad säger konsumenter?

Det är tydligt att det här är tal om en kolgrill bäst i test av användare. De som recenserar den online nämner fördelar som att det finns gott om plats. Vi kan också se att det är lätt att fästa sig vid den här modellen. Då är det bra att den kommer från ett känt märke om du måste skaffa ny!

Egenskaper

 • Kolgrill
 • Lock med inbyggd termometer
 • Emaljerat grillgaller
 • Justerbart grillgaller
 • Avlastningsplatser
 • Sidolucka för att tömma aska
 • Med hjul

Fördelar

Gott om plats

Rostfritt galler

Lätt att flytta på

Minus

Svårt att leva utan!

Du kan läsa mer och se pris genom att klicka här!

Här kan du se montage av en Landmann grilltunna:

Här kan du se butiker som har denna Landmann grilltunna!

ButikPrisBesök
CDON2789 kronorMer information här!
Bagaren & Kocken2306 kronorMer information här!
Byggmax2395 kronorMer information här!

Elröken är också ett alternativ!

Elröken är inte en regelrätt grill men vi bör ändå ta med den för den har ofta grillfunktion. Det här är ju i grund och botten en form av el grill. Den används främst för att röka fisk med. När du skaffar en riktigt bra elrök kan du även grilla i den som i en ugn.

Den allra bästa elröken som finns på marknaden kommer från Finland och är väl beprövad. Det handlar givetvis om en Muurikka!

Muurikka elrök för rökning och grillning

Muurikka elrök kan inte rekommenderas som första val när du vill grilla men bör ändå komma med när du är ute efter matlagning på grillplatsen. Det här är nämligen en smart grill som du kan använda som extra ugn om du vill det.

Rökningen ger härlig smak på mer än fisk. Du kan röka grönsaker såväl som kött och kyckling. Vilken överraskning för dina gäster som kommer till grillkvällen. Just att kunna hålla saker varma i denna tunna är väldigt praktiskt när det blir grillfest.

Beakta att köpa både grill och en Muurikka för att ha allt du behöver för en spännande grillsommar!

Egenskaper

 • 1200 W
 • 230 V
 • 2 galler
 • Spånplåt
 • Fettplåt
 • 200 cm sladd
 • Behövs inga tillsatser för att elda
 • Goda användarrecensioner!

Fördelar

Smidig design

Fungerar som extra ugn

Härligt rökt smak

Minus

Inte traditionell grill

Du kan läsa mer och se pris genom att klicka här!

Här kan du se rökning av fisk med en Muurikka elrök:

Här kan du se butiker som har Muurikka elrök och grill!

ButikPrisBesök
CDON1818 kronorMer information här!
Bagaren & Kocken2065 kronorMer information här!
GardenStore2895 kronorMer information här!

Vilken grill väljer Hemprodukter?

Det går bra med alla nämnda här ovan tack! Om vi ändå måste hålla oss till en enda grill kommer det att bli en Landmann grill. Landmann är ett otroligt prisvärt märke som erbjuder fina funktioner. Favoriten är Triton 6.1 men även grilltunnan är attraktiv då det ska grillas med kol.

30 frågor och svar om att köpa grill

Här är några mycket vanliga frågor om att grilla och köpa grill som du kan kika på när du funderar på vilken modell du borde satsa på.

 1. Finns det klotgrill från Weber?

Ja, det finns flera! En Weber klotgrill är en riktigt härlig sak. Ta en titt på denna Master Touch Weber grill som har fått fina betyg av konsumenter.

 1. Vad är en kombigrill?

En kombigrill kombinerar kol och gasol på ett smart sätt. Dessutom är den ofta lite större med gott om avlastningsplats och andra detaljer som gör det extra kul att grilla.

 1. Hur kan man tända grill?

Det beror lite på typ av grill. Med gasol och el är det bara att sätta igång grillen. Vänta på att den får rätt värme och grilla! Med kolgrill måste du tända på kolen. Du kan behöva en grilltändare som gör det hela enklare. Det går att kämpa med tändarvätska och papper men du kan också köpa en skorstenständare som du helt enkelt ställer ner i grillen och tänder på.

Du kan klicka här för att se ett paket från Weber som har allt som du behöver för att tända grillen!

 1. Får man använda elgrill från Weber på balkongen?

Ja, du kan använda en elgrill på balkongen. Det här kan vara det allra smidigaste sättet att grilla i lägenhet på. En elgrill kan du många gånger använda inomhus då den inte kommer att bilda en massa rök som en kolgrill gör.

 1. Finns det billiga grillar som är bra?

Ja, det finns billiga grillar som är bra. Det bästa är om du kan hitta en märkesgrill till bättre pris. Passa på när det blir Weber gasolgrill rea. På Weber grill rea kan du fynda. Tänk bara på att välja en modell som är testad och känd för att vara bra.

 1. Vilket kött passar på grillen?

Nöt och kalv gör sig mycket bra på grillen. Entrecote är mycket populärt. Det här är kött som passar perfekt för grillkvällen. En annan favorit är hamburgare. Du kan välja hemmagjorda eller färdiga från butiken som du slänger på grillen när den har rätt temperatur. Missa inte att behandla med grillolja för att få ännu godare smak.

 1. Kan jag grilla när det är kallt?

Ja, var bara noga med att grillen får rätt temperatur. Det kan vara en fördel om det finns en inbyggd termometer som visar dig temperaturen. Med lock blir det ännu smidigare. Särskilt när det blåser kallt utomhus.

 1. Hur långt innan ska jag tända grillen?

En gasol och elgrill bör inte ta mer än någon kvart att vara redo för grillning. Med en kolgrill får du räkna med minst en halvtimme innan kolen har den perfekta glöden och rätt temperatur har utvecklat sig. Räkna med detta då du planerar din grillkväll!

 1. Kan jag grilla när det blåser?

Det går att grilla när det blåser. Skärma av grillen så gott det går och använd lock. Tänk på att engångsgrillar är lättviktiga. Om det blåser på ordentligt kan vinden fånga hela grillen och ta den med sig. Du bör grunda med en sten eller två i botten.

 1. Var får man grilla?

Det är viktigt att du förstår reglerna för att grilla på offentlig mark. I tätbebyggda områden kan du inte grilla direkt på marken. Dessutom finns det särskilda regler för skyddade områden och för olika tider på året. När det är eldningsförbud kan du inte grilla med vanlig grill.

 1. Kan man grilla under eldningsförbud?

Ja, om du använder en elektrisk grill kan du göra det. Det kan också vara så att det finns anvisade platser som är godkända för grillning. Hemma på tomten får du givetvis grilla med en murad grill, portabel grill eller webergrill även när det är eldningsförbud.

 1. Hur gör jag rent grillen?

Det beror på vad det är för en grill. En keramisk grill ha grillyta som är lätt att hålla ren. Många gånger går det att diska i en diskho utan några problem. Äldre grillar kan behöva borstning med stålborste. Tänk på att din förvaring av grill får betydelse för hur ren den kommer att förbli. Det kan vara klokt att använda överdrag för grill när den förvaras. Både utomhus och inomhus.

 1. Ska man grilla med locket på?

Ja, om du vill få saftigare mat kan det vara klokt. Med ett lock kommer det som avdunstar att falla ner på köttet igen. Dessutom blir det lättare att hålla jämn värme med locket på en blåsig dag.

 1. Finns det en bok om grillning?

Ja, det finns en mycket bra bok om att grilla av Jens Linder. Bonniers stora bok om att grilla heter den. Du kan klicka här för att få mer information om den grillboken. En annan bok heter Grilla hur lätt som helst och har 100 olika recept för grillfesten. Den kan du läsa mer om genom att klicka här! Du kan också ta en titt på boken Grilla Vego genom att klicka här.

 1. Var kommer grillkol från?

Den större delen av grillkolen som vi använder i Europa kommer från Sydamerika och Afrika. En hel del kommer också från Polen. Det är bara en mycket liten del av all grillkol som används i Sverige som är svenskproducerad. Detta trots att vi har så gott om skog och så aktiv skogsindustri!

 1. När får man grilla?

Det beror på kommun. Om du ska grilla på en allmän grillplats ska du ta reda på vilka tider som gäller för den. Det kan du göra via kommunen eller genom att läsa information som finns i anslutning till grillplatsen.

 1. Vad är grillost?

Om du vill grilla ost men inte halloumi kan du välja grillost. Det är en ost som görs på komjölk och som är väl lämpad för tillagning på grill. Många gånger kommer grillosten från Bulgarien. Det här kan vara ett fint alternativ om du ska grilla för vegetarianer.

 1. Går det att grilla bacon?

Det är klart att du kan göra det! Rulla i rullar, lägg ut över grillgaller, sätt på grillspett eller laga i folie. Det finns många recept för att grilla bacon och du kan vara kreativ med spännande sätt att vika på.

 1. Hur grillar man halloumi?

Du kan grilla halloumi direkt på grillgallret. Se till att du skivar på rätt sätt så att den inte faller sönder. Du grillar under cirka 20 minuters tid på ganska låg värme. Vänd och se till att alla sidor får fina ränder från grillgallret.

 1. Kan grillkol bli gammalt?

Det är inte särskilt troligt att det grillkol du har är för gammalt för att grilla med. Om du har förvarat det torrt och svalt bör det inte vara något problem även om det gått ett eller två år sedan du köpte det för din utegrill.

 1. Går det att grilla rostbiff?

Ja, du kan grilla rostbiff. Hitta ett kul recept och kör. Rostbiff kan du också tillaga i en grilltunna eller i en elrök som du använder utan rök.

 1. Går det att grilla lammstek?

Det går bra att grilla lamm. En del menar att det här är det allra bästa sättet att tillaga lammstek på.

 1. Hur många grillspett per person?

Räkna på två grillspett för varje gäst. Om du räknar två för barn också vet du att du har grillspett i reserv för folk som är lite extra sugna på just detta.

 1. Vilken grill är bäst i test?

En Weber grill är för det mesta bäst i test. Detta oavsett om du vill ha en klotgrill på kol, gasolgrill eller elektrisk grill! Landmann grillar är också med högt upp i tester av grillar. Ska du ha en bärbar grill av lite mindre format bör du också se på dessa märken. Även en liten grill bör vara välgjord.

 1. Hur kan man grilla om man bor i lägenhet?

Du kan grilla inomhus med en elektrisk grill eller på balkongen med el eller gas. Tänk på att en campinggrill på kol kan vara smidig vad gäller storlek. Men på din balkong kan den störa grannar på grund av rökutvecklingen då du tänder på den.

 1. Får man grilla i naturreservat?

Det kan vara förbjudet i hela reservatet. Men det finns också naturreservat där det finns särskilda grillplatser där man får elda på kontrollerat sätt.

 1. Var kan man slänga grillkol?

Grillkol ska sorteras som grovsopor som inte går att återvinna. Det är alltså viktigt att du hanterar avfallet från din grilltunna eller grill på kol på rätt sätt.

 1. Vad är grillolja?

Grillolja är en smaksättare som du kan behandla kött och grönsaker med innan du grillar.

 1. Vilket märke på grill är bäst?

Det finns flera toppen märken på grillar. Men om du läser artiklar om grillar bäst i test finns det några namn som dyker upp lite oftare. Weber är ett mycket populärt märke och de har allt. Det spelar ingen roll om du köper en gasgrill eller Weber grilltillbehör. Du vet att det här är saker som håller!

Bluegaz och Broilking är också populära märken. Du kan besöka Bluegaz genom att klicka här för att se deras sortiment! Landsmann grillar hör också till de som folk gillar allra bäst och som får högsta betyg av kockar och grillexperter.

 1. Var kan jag köpa en grill?

Du kan köpa grillar på nätet. Det är bästa grilltipset för dig som behöver ny grill. Du får många butiker att välja från. Några av de bästa är:

Butik

Inriktning

Besök!

Bagaren & Kocken

Fantastisk köksbutik

Besök här!

Byggmax

Bygghandel med husprylar

Besök här!

GardenStore

Trädgård och hus

Besök här!

CDON

Butiken med allt!

Besök här!

   

40 fakta om grillar

Det finns mycket att säga om att grilla mat och om olika typer av grillar. Här är några spännande fakta som du kanske inte kände till sedan tidigare.

 1. Brandvarningssystem minskar brandrisken

Vi tänker inte alltid på den brandrisk som grillar faktiskt innebär. Om du använder elgrill finns ju risken för att du glömmer bort att stänga av den. Då är det väldigt viktigt att det finns ett bra brandvarningssystem på plats. Kanske som en del av grillen.

 1. Paprika blir söt

När du grillar paprika ändras karaktären. Den blir faktiskt sötare av att värmas upp på detta sätt. Testa själv nästa gång du grillar!

 1. De flesta grillar helst kött

Det har undersökts vad vi helst lägger på grillen. Det är klart om du inte äter kött är det vegetarisk grill som gäller. Annars ska du veta att nära 90 % av alla grillare föredrar att grilla kött.

 1. Bordsgrillar kan du använda inomhus

Om du är ute efter en liten och billig grill kan det vara smart med en bordsgrill som får plats på ett bord. Den kan du ju även använda inomhus när regnet öser ner därutanför. Det ska dock påpekas att det då rör sig om elgrillar, inte kolgrillar!

 1. Klotgrillar ger bättre värmefördelning

Det finns en god anledning till att ett vanligt grilltips är att satsa på klotgrillen. Det beror på locket som kapar klotformen. Under locket får du nämligen en jämnare värmefördelning. Det är mycket viktigt om du tänker grilla biffar med lite mer tjocklek såväl som grillspett som måste ligga på ett grillnät lite längre än några minuters tid.

 1. Mindre eldsflammor med lock

Om du grillar med lock kan du begränsa de eldsflammor som annars gärna slår upp när fett från maten droppar ner på kolbriketterna. Det är något som minskar risken för att maten blir bränd och sotig.

 1. Behandla med lök

Om du har ett grillgaller som behöver kraftfull behandling eftersom resterna från förra grillningen inte gick bort i disken kan du testa löktricket. Du gnider in ditt grillgaller med lök innan du lägger det på grillen. När du sedan får upp värmen i grillen kan du borsta gallret med en stålborste och då ska smutsen komma bort.

 1. Pizza i grillen

En kul sak att testa är att baka pizza i grillen. Du behöver en pizzasten för grill. Välj en pizzasten som klarar de höga temperaturerna utan att spricka. Sedan är det bara att baka pizzan på pizzastenen direkt i grillen. Det blir härligt krispig pizza. Perfekt för de som inte vill ha kött och som tycker att bara grönsaker är lite trist.

 1. Många grillar året om

I en undersökning av Hornbach bygg- och trädgårdsmarknad från 2017 kom det fram att 33 % av alla svenskar grillar året om.

 1. Vi gillar att grilla flera dagar per vecka

I samma undersökning visade det sig att 69 procent av de tillfrågade ville grilla flera dagar i veckan. Vad blir det till middag ikväll? Korv. Och imorgon? Hamburgare…

 1. Det smakar bättre

Hornbachs undersökning visade också att en stor majoritet av de som frågades om sina grillvanor tyckte att det smakar godare med mat på grill än i ugn.

 1. Lyckat med vänner

Det var också i Hornbachs undersökning som det kom fram att 39 procent menade att en lyckad grillkväll var synonym med vänner. Det här är ett socialt event, inte bara en kulinarisk upplevelse.

 1. Vanligaste grilltillbehören

När vi ska ut och grilla behöver vi grilltillbehör. Det vanligaste är en grillhink, tänger, kniv, grillförkläde men det finns fler tillbehör för grillat som vi inte vill missa som till exempel öl och vin!

 1. Straff vid grillförbud

Om du börjar elda där det är grillförbud kan det bli dagsböter och i värsta fall fängelse. Det kan bli riktigt illa om ditt grillande leder till att du skadar personer eller egendom.

 1. Högre mysfaktor med murad grill

En murgrill på verandan kan höja mysfaktorn. Men kom ihåg att det bara blir så bra som du bygger. Många upptäcker att en murgrill är mysig men inte alls lika enkel att grilla på som en klotgrill med kol eller en gasgrill.

 1. Tändvätska är farligt

Under sommaren händer det att barn smakar på tändvätska som används som grilltändare. Det här är farligt! Om du ska använda tändvätska för att få futt på grillen ska du hålla den långt från barn. Det finns bättre varianter som inte är giftiga och enkla att använda.

 1. Grill recept är mer än det som grillas

När du ser på grill recept inser du ganska snabbt att det ofta krävs mer än kött och grönt som slängs på en varm grill. Många gånger behövs det grill tillbehör som såser, spett och annat som tillsammans ger en perfekt grillbuffe.

 1. En keramikgrill

En keramisk grill är något alldeles unikt som många väljer. Med en keramikgrill går det att behålla saftigheten på det som grillas på ett bättre sätt. Det krävs inget större genomflöde av luft i grillen och då behöver man inte hålla så hög temperatur för att kött och grönt ska lagas till ordentligt.

 1. Grillska huset i Gamla stan

Familjen Grill har inget med grillande att göra. De kom till Sverige från Tyskland i slutet av 1500-talet. Det Grillska huset i Gamla stan har fått sitt namn efter denna adelssläkt.

 1. Grilla i hyresrätt

Om du vill grilla på balkongen i din hyresrätt ska du kolla med hyresvärden vad som gäller. Det är hyresvärden som bestämmer vad som gäller för grillning i hyresrätter.

 1. Gasol kan vara farligare än kol

Det finns undersökningar som visar att det kan vara farligare att grilla med gasol än med kolgrill. Det beror på att man har sett att gasolgrillar skulle kunna utsöndra fler cancerogena ämnen än vad grillning med kol gör. Vertikala grillar med kol visade sig vara bäst. Om du vill sänka risken för att få i dig PAH-substanser ska du se till att grillkolen är grå innan du börjar grilla på den.

 1. Kol värre för miljön än gas

Om du vill tänka på koldioxidutsläpp när du grillar ska du välja gasolgrillen. Det har nämligen visat sig att grillkol påverkar miljön med koldioxid tre gånger mer än gasol. Gasol är ett effektivare bränsle. Du kommer igång snabbare och utsläppet är över så snart som du är klar och stänger av tillförseln av gas.

 1. Lägre PAH-värde med lock

Om du ska grilla med klotgrill ska du stänga locket. Det visar sig nämligen att PAH-värdet blir lägre om du grillar med lock. Det talar också för att välja grilltunna eller en gasolgrill med lock. Elröken har samma fördel.

 1. I Japan är grillning mindfulness

När japanerna grillar handlar det inte bara om god mat. De utövar också en form av mindfulness när det blir grillkväll.

 1. Det blir lika bra på elgrill

Tester visar att det blir lika bra på elgrill som på kolgrill. Smaken är lika god trots att du slipper både rök och os.

 1. Välj fruktigt vin

När du grillar ska du välja ett fruktigt och smakrikt vin. Det passar mindre bra med sträva viner till grillmaten.

 1. Det är förångat fett som ger smaken

Den karaktäristiska grillsmaken kommer från fett som droppar från mat och sedan återkommer till den via ånga.

 1. Dödsfara med grill inomhus

Plocka inte in kolgrillen i huset när utomhussäsongen är över. Detta är förenat med dödsfara. Koloxiden som utsöndras från grillen kan på kort tid få personer i rummet att förlora medvetandet.

 1. Könsrollerna vid grillen

Det verkar som att grillandet har undgått alla moderniteter vad gäller könsroller. Det är alltjämt männen som grillar och kvinnorna som sköter förberedelser. Ta bara en titt på grillförkläden som säljs online. Det är män som bär dessa, inte kvinnor!

 1. Elgrillar blir varma lika fort som gasolgrillar

Elgrillarna får upp värmen lika snabbt som gasolgrillarna. Det betyder att du kan vara redo att börja grilla på under en kvart. Hälften av tiden som det tar med en vanlig kolgrill.

 1. Grädde och citron under laxen

Om du inte vill bränna fast laxen när du grillar kan du använda dig av grädde och citron. Dessutom kan det vara smart att grädda laxen med skinnet nedåt. Du behöver inte vända på fisken för att den ska bli genomlagad.

 1. Det går att grilla sallad

Roman lettuce ska vara bäst om du vill grilla sallad. Låt den inte ligga mer än 2–3 minuter. Det räcker för att bladen ska bli mjuka.

 1. God förberedelse är bra för underhållet

Om du smörjer in grillgaller innan det används blir det lättare att göra rent efteråt. Det här kan rentav leda till att du bara behöver torka av gallret mellan varje grillning.

 1. Tomater ska grillas långsamt

Det är extra gott med grillade tomater om de får grillas långsamt på lägre värme. Det ordnar du genom att lägga de längst ut på grillgallret eller där det inte är lika varmt som på centrala delar.

 1. Vad gör du med ett varmt grillgaller

När det är färdig grillat på picknicken och du vill plocka ihop kan det vara klokt att lägga ett galler som fortfarande är varmt på gräset. Då kan det kylas ner snabbare så att du kan packa ihop allting i bilen.

 1. Stort i USA

USA är det stora grill-landet i väst. Där kallar man grill för BBQ. År 2017 planerade 35 procent av alla vuxna i USA att köpa en ny grill eller rökgrill.

 1. Dyrt är inte alltid bäst

Det finns gott om grill bäst i test som visar att dyrt inte alltid är bäst. Men kända märken kostar mer. Försök att finna en balans där du får kvalitet och god support till en vettig peng.

 1. Aska i grillhink

En grillhink kan du ställa under grillen för att samla upp aska. Men moderna modeller har en behållare för detta som du enkelt plockar loss när du vill göra rent grillen.

 1. Grilla frukt

Missa inte att du faktiskt kan grilla frukt. Grillade bananer med choklad i är en hit. Det går att grilla de flesta frukter med goda resultat.

 1. Grilla inte hungrig!

Börja inte grilla när du är vrålhungrig. Då finns risken för att du kommer att lägga på kött och grönsaker för tidigt för att stilla hungerkänslorna så snabbt som möjligt.