Albert installerar minireningsverk på Värmdö

Jag hade gått i tankar om att uppgradera vårt sommarställe på Värmdö med WC men då var ju frågan hur vi skulle rena avloppsvattnet. Komforten med ett badrum med rinnande vatten efterfrågades av flera familjemedlemmar så våren 2023 slog jag slag i saken och här ska jag berätta lite mer om processen.

Till att börja med så kontaktade jag flera möjliga leverantörer av reningsverk för sommarställen. Det blev till sist ett minireningsverk från Moderna Avlopp eftersom de jobbar mycket på Värmdö och kan området väl. Jag insåg ganska snabbt hur viktig den kunskapen är för att det ska bli rätt typ av installation. Så det blir mitt första tips, hitta en leverantör som kan området där du vill ha ditt reningsverk!

Första frågan är förstås:

Varför ett reningsverk?

Vår sommarstuga är som ett litet prepperprojekt. Jag ärvde den av farmor och har alltid älskat den där känslan av att komma ut på landet och bara njuta av naturen. Utedass, bastutunna och bad direkt i sjön och så matlagning på kamin förstås. Men vi har med årens gång insett att det inte är så enkelt att leva naturligt.

Det krävs avfallshantering och vi började se på olika lösningar för att bli bättre på att inte förstöra naturen omkring oss med våra uteduschar och dasset. Ett tag lutade det mot en förbränningstoalett men det kändes inte helt hundra för oss. Vi kom fram till att det ändå vore klokt att använda regnvatten både för tvätt och toalett.

Efter samråd med grannar som hade installerat reningsverk så kom vi fram till att vi ville göra samma sak. Det kändes som en bra lösning och det särskilt med tanke på att det ändå är ganska jobbigt att använda ett utedass under vintermånaderna och vi försöker ju vara på landet så ofta vi bara kan.

gamla utedasset
Det gamla dasset har fått stå kvar men skönt att slippa använda det på vintern!

Nyckeln till framgång stavas förberedelse

Förberedelsefasen var avgörande. Vi tillbringade timmar med att läsa om olika system, jämföra kapacitet, effektivitet och miljöpåverkan. Vi kontaktade även flera lokala företag för offert och rådgivning. Valet föll slutligen på ett system som grannarna hade valt från Moderna Avlopp. Vi visste ju med facit i hand att det erbjöd låg energiförbrukning och effektiv reningsteknik.

Att välja rätt minireningsverk var en stor del av processen. Vi behövde något som var lämpligt för storleken på vår stuga och vårt användningsmönster men som också ett system som lever upp till de strikta miljökraven i Stockholms skärgård. Vi beslutade oss för kompakt och modern design som integrerades smidigt med den naturliga känslan på landstället.

Installationen var ett äventyr

Det var fortfarande ganska kyligt när vi drog igång installationsarbetet men jag bestämde mig för att vara med och lära mig mer. Här var det verkligen bra att ha en loka installatör på plats. Många frågor behövde inte ens ställas. Installatören från Moderna Avlopp var mycket kunnig och hjälpte oss steg för steg.

Vi hade full koll på när varje del av processen skulle ske och hur. Trots att vår stuga ligger lite besvärligt till med lång promenad från ångbåtsbryggan och med ganska liten brygga till fastlandet så gick det bra och smidigt.

Resultatet blev ett tyst och effektivt system som vi inte ens tänker på. Vi har nu toalett som man kan spola i och detta med miljövänlig avfallshantering. Vi slapp kostnaden av att försöka koppla till det kommunala avloppet och kan samtidigt känna oss stolta över vår insats. Vi är med och skyddar den vackra naturen på Värmdö!

grävning

Var det värt att betala för minireningsverk?

Det har nu gått många månader sedan installation och vi har använt oss av det nya toalettsystemet en hel sommar och lite på hösten. Vi ser även fram emot att kunna fira jul ute i stugan med komfort som gör att vi nu bjuder in lite äldre släktingar att ta del av upplevelsen.

Men jag vill lägga till att processen som inkluderade planering, rätt val av system och sedan många turer fram och tillbaka för installation också var en viktig lärdom. Vi lärde oss mer om hållbarhet och hur vi som har stuga i naturen kan spela en aktiv roll för att skydda den.

Det ska bli roligt att se hur detta komma att fungera under kommande år. Vi känner oss mycket nöjda. Hör gärna av dig med frågor eller kontakta Moderna Avlopp direkt för information som stämmer överens med ditt specifika projekt. Kom ihåg att detta inte är one size fits all. Själva planeringen är A och O för att det ska bli bra.