Förbränningstoalett – Läs detta innan du köper förbränningstoalett!

Ingen lukt, inget avfall att prata om och inget kallras. Det låter som en dröm men är fullt möjligt med den bästa förbränningstoalett som marknaden har att erbjuda. Idag finns det flera intressanta modeller och det är viktigt att förstå skillnader mellan olika fabrikat.

När vi först publicerade detta inlägg om förbränningstoaletter så låg fokusen mest på möjligheten till en bekväm toalett på landstället eller för den som väljer ett liv långt från allmänna avloppssystem. Men när vi har nått 2024 så finns det ett ökat intresse för miljövänlighet och lösningar som minskar energi- och vattenförbruk.

Innan du klickar iväg för att köpa en förbränningstoalett för ditt hem eller sommarstuga och för ditt goda samvete ska du noga undersöka dina alternativ och vad du skulle kunna få. Detta oavsett om du behöver fritidstoaletten på båten, i sommarstugan eller på en plats där det inte är lönt att försöka koppla till det kommunala avloppet på grund av kostnader och miljöförstörelse.

Här kan du läsa mer om de bästa förbränningstoaletterna men om du inte har tid eller tålamod att gå igenom hela sidan ska du veta att ditt bästa val är Family från Separett. Den bränner allt med låg energiåtgång och har en smart och bekväm design. 

Vi ska nu se närmre på några av de bästa modellerna som har så gott rykte att du kan lita på att du får valuta för pengarna. Men du behöver inte låsa dig till en förbränningstoalett bäst i test för det finns spännande alternativ och nya svenska företag som erbjuder lösningar som är både kreativa och kostnadseffektiva.

Hur fungerar det?

Grundtekniken är densamma i alla förbränningstoaletter. Du gör dina behov i någon form av toalettpåse och stänger sedan till locket. Du drar igång processen som kommer att bränna det du har lämnat efter dig. Det här kan göras på lite olika sätt, med elektricitet eller med gas.

Istället för att spola ut avfallet rakt ut i naturen kommer du att bränna upp avfallet så att det bara blir lite aska kvar.

Såhär går det till steg för steg:

 • Fäll upp locket
 • Lägg i en förbränningspåse
 • Gör dina behov
 • Stäng locket
 • Tryck på knapp eller pedal så att avfallet faller ner i kammaren där det förbränns
 • Tryck på knapp för att förbränningen ska starta
 • Förbränningen pågår under cirka en timmes tid
 • Kolla askan i ask-skålen efter en till två veckor för att se om det krävs tömning
 • Töm aska i trädgård eller i soporna

Även om en förbränningsprocess är igång kan andra använda toaletten. Det vanligaste är att man kan gå 3–4 personer efter varandra trots att processen är igång. Askan kan användas i trädgården på planteringar och det kan faktiskt vara en fördel.

De 3 bästa förbränningstoaletterna

När du är ute efter en förbränningstoalett bäst i test kan du få många olika förslag. Det finns amerikanska märken med många år i ryggen. Du kan också finna svenska nystarter med riktigt intressanta produkter för din fritidstoalett.

Här är 3 av de bästa förbränningstoaletterna som finns just nu. De finns alla att köpa från svenska handlare och är mycket enkla att installera.

 1. Cindi Family Separett en bekväm förbränningstoalett

5 av 5 stjärnor på Pricerunner!

4,4 av 5 stjärnor på Netrauta.fi!

Känn dig som en kunglighet även då du är ute på landet utan rinnande vatten. Med en Cindi Family kan alla som behöver lätta på trycket med stil. Toaletten ser ut som en helt vanlig WC och används på ett liknande sätt. Restprodukten är en liten mängd aska som landar i en låda som är enkel att ta ut och tömma. Det här är inte en billig förbränningstoalett men du får det du betalar för. Kvaliteten är hög och det går att få ut mycket av denna smarta konstruktion oavsett var du placerar den.

Installtionen är enkel och du ska veta att den här förbränningstoaletten är IP 44-klassad. Det betyder att du kan ställa in den i våtutrymmen om du vill. Kapaciteten är för upp till 6 personer och därmed passar modellen de allra flesta. Du får meddelande på displayen när du behöver tömma askan eller då det är dags att göra rent i rökkanalen.

Toaletten kommer med en barnsits som du kan använda för att göra det enkelt för de små att använda toaletten. En stor fördel är att det går bra att använda toaletten direkt efter att någon annan har gått. Den kommer att anpassa förbränningen till bruket på ett mycket smart och bekvämt sätt. Ingen dålig lukt på dasset och bara aska som rester efter varje besök!

Användare är mycket nöjda med Cindi Family Separett. På sajten Bauhaus har den fått 5 stjärnor av 5 i de samlade recensionerna. Folk säger att den tar lite plats, är effektiv och fungerar perfekt från första början. Därmed kan vi gott kalla det här en stjärna, en förbränningstoalett bäst i test helt enkelt!

För mer information och pris ska du klicka här!

FördelarNackdelar
BekvämDu måste lära dig rengöra rökrör
Enkel att användaVäger 40 kg
Mycket hygienisk 

Cindi Separett kan köpas i följande butiker:

BauhausFrån 30 000 kronor 
Buildor24 495 kronorBesök butiken här!

Vad säger de som köpt toaletten?

Helt utmärkt! Enkel installation och fick hem den snabbt också från Byggmax. 

Janne P

Det blev en Cindi igen då vi skulle ha toalett i gäststugan på ön. Transporten ut i skärgården var klar på några dagar!

Hans Åke

Jag är nöjd med produkten. Den håller vad den lovar!

Mikko J

Här kan du se en video som visar hur du installerar denna förbränningstoalett:

 1. Cindi Basic 240 V förbränningstoalett

5 av 5 stjärnor på Netrauta.fi!

Precis som namnet avslöjar är det här en basic toalett. Den är därmed enkel att använda och ta hand om. Priset är också lite lägre än andra modeller från Cindi-serien. Den här toaletten har bara ett program och en knapp. Perfekt när du har barn som annars kan bli lite konfunderade eller gäster som inte heller tycker om för mycket strul på toa.

Cindi Basic passar för 6 personer och är därmed ett utmärkt val för familjen såväl som för landstället där det kan tänkas komma gäster som uppskattar toalett i gäststugan. En smart indikator visar om något behöver åtgärdas. På baksidan av toaletten finns förklaringen för varje kod som kan dyka upp.

Det ska nämnas att den här förbränningstoaletten har fått höga betyg av användare. I recensioner på svenska sajter som Bauhaus får vi veta att den är bättre än en mulltoa. Du slipper till exempel flugor!

FördelarNackdelar
Mycket enkelBara ett program
Signalerar när något ska åtgärdas 
Prisvärd 

Cindi Basic kan köpas i följande butiker:

Buildor25 995 kronor 

Vad säger de som köpt Cindi Basic?

Stod mellan denna och Family och priset avgjorde. Är mycket nöjd.

Gunnar L

Bra och lätt att använda. Jag rekommenderar den till alla som vill bränna.

Raimo Kokkola

Bra och enkel att använda. Fungerar också bra när flera behöver använda direkt efter varandra.

Enrajb

Här kan du se hur du tömmer och rengör en Cindi Basic förbränningstoalett:

 1. Sunwind El-Dorado förbränningstoalett

4 av 5 stjärnor på Netrauta.fi!

Kommer du ihåg komikern Johan Glans eldoradoskämt om billiga matvaror till honom och dyrt till hästen? “Åh älskling, Eldorado!“ Här har vi en förbränningstoalett som heter Eldorado och som kan få precis den reaktionen då den har installerats på landstället eller där det annars inte går att köra med annat än torrdass. Skillnaden är förstås att det här verkligen är den bästa förbränningstoalett som du kan hitta!

Det här är en mycket bra förbränningstoalett då du vill få hög kapacitet. Den klarar av upp till 12 personer per dygn. Allt som blir kvar efter en veckas användning är en kopp aska. Det luktar inget konstigt och är enkelt att tömma koppen.

Enligt verkliga användare som ger sina recensioner online är detta förbränningstoaletten bäst i test! Den är ganska enkel i sin utformning och det måste du tänka på. Du får till exempel ingen indikation om att det är dags att tömma aska. Men så betalar du heller inte lika mycket som för modeller som har den här typen av finesser.

För mer information och pris ska du klicka här!

FördelarNackdelar
Hygienisk och användarvänligIngen indikation om tömning
Hög kapacitet 
Energieffektiv och brandsäker 

Sunwind förbränningstoalett kan köpas i följande butiker:

Proffsmagasinet20 217 kronorBesök butiken här!

Vad säger de som köpt denna förbränningstoalett?

Installationen under trappen gick bra. Det är mycket bättre att bränna än att kompostera.

Jakasa

Enkel att använda. Jag är verkligen nöjd med produkten.

Akijanne

Den är bekväm och enkel att tömma. Dessutom slipper vi dålig lukt.

Karika

Här kan du se hur Sunwinds El-Dorado förbränningstoalett fungerar:

 

En annan möjlighet – Cinderella Comfort!

4,1 av 5 stjärnor på Netrauta.fi

Om du ska sitta kungligt på din fritidstoalett får du inte missa bubblaren bland de bästa förbränningstoaletterna. Prinsessan är Cinderella Comfort som är en otroligt populär modell. Den har sålt i väldigt många exemplar och det finns gott om recensioner att luta sig mot med den här toaletten.

Vi kan också se att Cinderella Comfort vinner tester där experter har sett närmre på denna förbränningstoalett. Det beror på flera saker men kanske framförallt för att den här modellen erbjuder så snabb förbränning. Det är en kommentar som ofta dyker upp i experttester.

Cinderella har en kapacitet på upp till 12 personer och den drar omkring 0.8 – 1,5 kWh per förbränning. De som har denna toalett på sommarstället säger att den är enkel att installera. Häftet som förklarar hur du ska göra är mycket lätt att förstå och följa.

Luftsystemet är slutet och du får en tydlig LCD display som visar status och ger dig viktig information. Displayen visar bland annat när du ska tömma askskålen. Luften till förbränning hämtas utifrån därmed slipper du problem med kallras i toalettutrymmet under vintertid.

Sitsen är antibakteriell och det här är en barnsäker produkt med CE-märkning. Här får den bli en bubblare men du ska veta att många hävdar att det här är den bästa förbränningstoalett som finns!

Du kan läsa mer och se pris på denna förbränningstoalett genom att klicka här!

FördelarNackdelar
Effektiv förbränningFläkten är aningen högljudd
Barnsäker 
Väldigt enkel installation 

Cinderella Comfort förbränningstoalett kan köpas i följande butiker:

Beijer Bygg39 995 kronorBesök butiken här!
Buildor34 890 kronorBesök butiken här!
   

Vad säger de som har köpt Cinderella Comfort förbränningstoalett?

Installationen var enkel. Man får med instruktioner. Enkel att underhålla.

Einari04

Går som tåget! Har använt i flera månader nu.

Tarmo

Mycket positiv upplevelse. Denna kan rekommenderas!

Kaikille Tuttaville

Här kan du se hur du installerar Cinderella Comfort förbränningstoalett:

Nya modeller av förbränningstoaletter

Det har dykt upp nya modeller av förbränningstoaletter. Både från kända märken som Separett och från nya leverantörer.

Billig förbränningstoalett från Purolett

purolett förbränningstoalett

För dig som är ute efter en billigare förbränningstoalett så kan denna modell från Purolett vara något att kika på. På Buildor kan du få den för under 20 000 kronor vilket är bra mycket billigare än andra modeller från andra märken.

Asklådan har en volym på 9 liter och du får mycket snabb förbränning med dubbla värmeslingor. Dessutom erbjuder Purolett förbränningstoalett upp till 50% lägre energiförbruk vilket givetvis är välkommet för den här typen av toalett.

Eco Royal Purolett

Eco Royal förbränningstoalett

Vi bör också nämna Eco Royal från Purolett som också har ett attraktivt pris. Priset på Buildor ligger på 25 489 kronor. Du kan kika på modellen här. Med ett kallrasskydd är detta en modell som kan passa mycket bra för dig som vill ha en energisnål förbränningstoalett som kommer att användas året runt.

Vilken väljer Hemprodukter?

Alla förbränningstoaletter nämnda här ovan är bra och du lär bli nöjd med ditt köp.  Det rör sig om förbränningstoaletter bäst i test av verkliga användare. Vi får många viktiga vittnesmål från Finland!

Hemprodukter har två favoriter. Den första är samma som tidigare nämligen Cindi Family Separett. Det här är en mycket prisvärd förbränningstoalett som är lätt att installera. Den erbjuder mycket hög nivå av hygien och har en form som ger god komfort. Dessutom har den många fina recensioner i ryggen vilket alltid känns tryggt.

Sedan vill vi också nämna svensktillverkade Eco Royal Purolett som kan ses som ett mycket bra val för dig som vill minska ditt vattenförbruk och gå över till förbränningstoalett. Eftersom vi märker ett ökat intresse av att använda förbränningstoaletter året om så är detta en god rekommendation som kan vara väl värd att se närmre på.

Här är mer information om Puroletts förbränningstoaletter:

 

Var kan du använda en förbränningstoalett?

Det fina med förbränningstoaletter är att du kan använda dem precis överallt. Det här är inte som mulltoaletter som luktar illa så snart som man öppnar locket. Förbränningstoaletten kommer mycket nära den vanliga vattenklosetten vad gäller användning.

Du kopplar in toaletten i ett vägguttag och tar hand om eventuell koppling av rökutgång och sedan är det bara att använda. Det finns till och med förbränningstoaletter som drivs med gas. En förbränningstoalett på gasol kan du använda oavsett var du befinner dig. De kräver för det mesta bara minimal batterikraft till fläkten som finns i konstruktionen.

Exempel på platser där du kan använda förbränningstoalett är:

 • Sommarstugan
 • Campingplatsen
 • Båten
 • Friggeboden eller attefallshuset
 • I källaren
 • I rum där du inte vill dra in avlopp

Det är inte så dumt att tänka igenom möjligheterna med en förbränningstoa. Då du planerar in en badrumsrenovering eller vill lägga till ett toalettutrymme hemma eller på landstället kan det här absolut vara något att beakta. Om du betänker vad det kommer att kosta att installera VVS för att få in en vanlig toalett kanske förbränningstoan blir ett bättre val. Till och med hemma i villan.

Du får stor frihet med denna toalett som är hygienisk, enkel att använda och så praktisk. Det är bara att tänka fritt. Var skulle du vilja ha en normal toalett? Sannolikheten är stor att det hela kan lösas med denna typ fritidstoalett.

Estetisk och bekväm toalett överallt!

Med tanke på lukt och estetik

Det kan vara viktigare än vi tror med en fritidstoalett som inte luktar illa. Idag är vi vana vid att det är rent och hygieniskt i badrum och på toaletter. Vi vill ha samma standar även på landet och på semestern då vi är ute och campar.

Med tanke på lukt är det faktiskt väl värt att satsa på förbränningstekniken som numera är så effektiv. Det är inte särskilt komplicerat och skötseln blir så mycket enklare. Ingen behöver rynka på näsan och ingen behöver känna att det är ett straff att få uppgiften att tömma askkoppen.

Här ska det också läggas till att den här typen av toalett utan avlopp faktiskt leder till mindre brott som att folk tömmer sina mulltoaletter i sjön. Det är förbjudet att tömma en toa-tank från båt i sjön men vissa tror att det ändå går bra om det rör sig om en mulltoa vid fritidshuset som står alldeles vid vattnet. De tömmer dock sent på natten när ingen märker…

Det här blir alltså inget problem när det är en liten kopp aska som ska tömmas. Den kan du lägga i rabatten eller kasta i de vanliga soporna. Det blir minimalt med avfall som inte luktar illa. Hanteringen är också estetisk. Ingen behöver bli äcklad.

Mulltoa eller förbränningstoalett?

Om du står i valet och kvalet ska du veta att många som först köper mulltoa och sedan går över till förbränningstoalett ångrar att de inte valde förbränningstoaletten på en gång. Fördelarna med att slippa hantera det avfall som samlas i en mulltoa är så många.

Om du kan lägga lite mer på en toalett som bränner avfallet är det mycket värt. Kanske kan du kompromissa med en enklare modell om det blir för dyrt med de bästa. Även en billig förbränningstoalett kan vara att föredra över en lyxig och prisvärd mulltoa.

Om du inte har tillgång till el där du behöver din fritidstoa kan du alltid satsa på en förbränningstoalett gasol. Den fungerar precis lika bra som de som man pluggar in i väggen. Tekniken är inte svår att förstå och du får mycket för pengarna.

20 frågor och svar om förbränningstoalett

Låt oss se på några vanliga frågor om förbränningstoaletter. Svaren kan vara ett stöd då du är på jakt efter den bästa fritidstoaletten och inte är helt säker på hur du bör tänka för att välja rätt.

 1. Hur ofta ska man tömma förbränningstoalett?

Det här beror på märke och modell. Det vanliga är att du tömmer någon gång per vecka när toaletten används flitigt. Det finns modeller som kan ha mer utrymme i ask-lådan och som därmed kanske inte behöver tömmas lika ofta. Lär dig mer om indikationer och hur du avgöra hur ofta du ska tömma om du inte får en signal om detta från toaletten.

 1. Vilken är den bästa förbränningstoaletten?

Den bästa förbränningstoalett som du kan hitta är den som ger dig det stöd du behöver. En Cinderella förbränningstoalett kan vara ett bra val precis som Cindi serien är. Det är viktigt att du får teknik som fungerar och är säker.

Läs recensioner och se på förbränningstoalett bäst i test artiklar för att hitta rätt. Men lås dig inte vid en förbränningstoalett Cinderella bara för att den marknadsförs hårt online. Det finns mindre företag som gör precis lika bra toaletter för fritidhus.

 1. Vad kostar en förbränningstoalett?

Du får räkna med allt från omkring 20 000 kronor till upp mot 50 000 kronor. Om du har tur är det rabatt när du köper. Snåla inte på kvalitet och välj ett märke som erbjuder god support och enkel installation.

 1. Kan man kissa i en förbränningstoalett?

Ja, det ska inte vara några problem att kissa i förbränningstoaletten. Du gör på samma sätt som när du gör nummer två. Urinen kommer att förångas av värmen som uppstår i förbränningsdelen av toaletten.

 1. Luktar det om förbränningstoaletten?

Det ska inte lukta om en förbränningstoalett som det gör på ett utedass. Men det är klart att det luktar när man eldar avfall. Många beskriver doften som lite konstig. En aning som bränd ved. Men det är få som menar att det luktar illa.

 1. Är det farligt med förbränningen i toaletten?

Om du följer instruktioner och använder din fritidstoalett som bränner avföring och förångar kiss på rätt sätt ska det inte vara farligt. Detta särskilt när det gäller ett känt märke som erbjuder säkra och bra produkter.

 1. Hur länge ska man vänta mellan varje toalettbesök?

Det beror återigen på modell. De bästa förbränningstoaletterna kan du använda utan pauser mellan varje användare. Det finns modeller som klarar 12 besök per dygn och andra som klarar flera hundra besök.

Du får en god uppfattning av kapacitet genom att se på hur många personer toaletten är gjord för. Om den är gjord för 6 kan du räkna med att en vanlig familj kan använda toaletten precis som vanligt utan problem.

 1. Hur många kan använda förbränningstoaletten?

Det står i toalettens produktbeskrivning. Idag är det vanligt med förbränningstoaletter som klarar 6, 10 eller 12 personer. Inte samtidigt då förstås!

 1. Kan barn använda förbränningstoaletter?

Ja, det går bra. Om du väljer märken som Cindi Family Separett får du också ett smart inlägg för barnet. Det är bara att ställa en pall framför toan för att det lilla barnet ska komma åt och sitta säkert. Pallen kommer ibland med som en present med fritidstoaletten.

 1. Är förbränningstoaletter handikappvänliga?

Som standard är de inte det. Du får inte med handtag på sidorna och dessutom är det ofta så att toaletten står fritt på golvet. Den kommer inte att klistras eller skruvas fast. Om du behöver en handikappvänlig fritidstoalett kommer du antagligen att få bygga till det som behövs själv.

Tänk på att bygga handikappsvänligt när det behövs!
 1. Är det säkert med förbränningstoalett gasol?

Ja, det ska vara säkert att driva en fritidstoalett med gas. En förbränningstoalett på gasol är mycket smidig när det inte finns tillgång till elektricitet.

 1. Kommer det att bli kallras av förbränningstoaletten?

Det beror på hur den är utformad. De bästa fritidstoaletterna som bränner avfallet har gjorts med tanke på kallras. Det ska inte sugas luft från toalettrummet för att förbränningen ska fungera. Den ska istället tas från utomhusluften.

 1. Hur rengör man förbränningstoaletten?

Om det går att plocka isär delar kan du göra det för en grundlig rengöring. Rökutgång måste också rengöras då och då. Sits och andra delar rengör du precis som vanligt med vatten och rengöringsmedel.

 1. Var kan jag köpa förbränningstoalett?

Det enklaste är att köpa förbränningstoaletten online. Då får du tillgång till många olika modeller och dessutom ofta bättre priser.

 1. Vad kan jag göra med askan som blir över?

Den kan du kasta i soporna eller i trädgården. Denna aska är inte farlig och luktar inte. Den har heller inga bakterier så det är enkelt att hantera avfallet.

 1. Är det farligt att röka på förbränningstoaletten?

Det är farligt att röka! Om du ska röka på toaletten bör du hålla rökdonet långt från förbränningsenheten i toaletten. Om det är en förbränningstoalett på gasol ska du vara mycket försiktigt. Rekommendationen är att hålla rökningen på andra platser.

 1. Hur mycket energi förbrukar en förbränningstoalett?

Det beror på modell. En Cindi förbränningstoalett kostar allt från 0.30 till 1.70 kronor per besök. Du får räkna med att den drar mellan 0.4 kWh till 1.7 kWh per användningstillfälle. Räkna på vad du betalar för el för att få fram kostnaden. Om det är en gas-toalett får du räkna på priset för gasen som går åt.

 1. Hur luktar det från förbränningstoaletten utomhus?

Med ett ventilationsutlopp över taket är det svårt att känna någon lukt från den här fritidstoaletten. Men om det skulle lukta något kan det beskrivas som bränd ved. De bästa toaletterna som förbränner har någon form av katalysator som är till för att få bort dålig lukt.

 1. Hur gör man med ventilation?

Det måste ventileras på rätt sätt i utrymmet där förbränningstoaletten ställs in. Det måste finnas ventil för friskluft och så ska det förstås installeras utgående ventil. Om du är händig kan du klara detta själv med hjälp av instruktioner. Om inte får du beställa hjälp av hantverkare för att få toaletten på plats med korrekt ventilation.

 1. Kan man använda toalettpapper i förbränningstoaletten?

Det går bra att använda helt vanligt toalettpapper i din förbränningstoalett. Det kommer att brännas tillsammans med påsen och dess innehåll. Tänk bara på att vara sparsam. Det är inte bra att kasta för mycket toapapper i förbränningstoaletten. Du kan hälla lite vatten på toalettpappret i påsen så att det drar ihop sig och tar mindre plats.

 1. Går det att använda förbränningstoalett utan påse?

Du ska inte använda förbränningstoaletten utan påse. Det kan leda till att den inte fungerar på rätt sätt. Den kan till och med skadas på detta sätt.

 1. Går det att slänga bindor och tamponger i förbränningstoalett?

Bindor och tamponger ska inte brännas. Det här ska du inte slänga i din förbränningstoalett! Du bör inte kasta något i den som du inte hade slängt i din vanliga WC.

   23. Vilka andra alternativ finns det till förbränningstoaletter?

Toaletter som fungerar utan avloppssystem inkluderar:

 1. Komposttoaletter: Dessa använder biologisk nedbrytning för att behandla avfall. De är miljövänliga och behöver ingen vattenanslutning eller avloppssystem. Avfallet bryts ner till kompost som kan användas i trädgårdar.

 2. Kemtoaletter: Används ofta i husbilar och båtar, dessa toaletter använder kemikalier för att bryta ner avfallet och döda bakterier. De är bärbara och kräver inte anslutning till avloppssystem.

 3. Mulltoaletter: Liknande komposttoaletter, mulltoaletter separerar urin från fast avfall och använder torv eller annat absorberande material för att hjälpa till med komposteringsprocessen.

 4. Torrdass eller utedass: Traditionella toaletter som inte använder vatten. De består ofta av en enkel sittplats över en stor behållare eller grop. Avfallet hanteras genom regelbunden tömning eller kompostering. Det finns även mer moderna varianter som kan fungera väldigt bra på offentliga platser om på vandringsleder i fjällen.

utedass i fjällen
Utedasset har fortfarande en viktig plats att fylla i vår värld!

Snabb jämförelse:

EgenskapFörbränningstoaletterKomposttoaletterTorrdass
VattenanvändningIngenIngenIngen
EnergibehovHög (el eller gas)Låg till IngenIngen
UnderhållRegelbunden asktömning, rengöringKomposthantering, regelbunden tömningRegelbunden tömning av avfallsbehållare
MiljöpåverkanLåg (omvandlar avfall till aska)Mycket låg (återanvänder avfall)Varierar (beroende på avfallshantering)
InstallationskostnadHögMedel till HögLåg
Lämplighet för bostäderBra för områden utan avloppBra för miljömedvetna användareBra för tillfälliga bostäder, sommarstugor

 

Intressanta fakta om förbränningstoaletter

Det finns en hel del intressant att veta om förbränningstoaletter. Här ska vi se på några saker som du kanske inte kände till…

De brukade låta som flygplan

De tidigaste förbränningstoaletterna var högljudda. Dessutom gav de upphov till stark lukt av brand. För små barn kunde det vara så skrämmande att de blev rädda för att gå på toaletten om pott-träning gjordes med fritidstoaletten!

Flygplan eller förbränningstoalett?

Det behövs inget vatten!

Inget alls! Här slipper du använda vatten för att spola bort det som du lämnar efter dig. Om du tycker att det är viktigt att vara mer sparsam med vatten kanske du till och med vill använda förbränningstoaletter hemma. Det här kan vara ett sätt att vara med och nå klimatmålen. Som prepper är det givet att du vill ha ett alternativ som inte kräver något gemensamt avlopp eller vattenkran!

Inga flugor på utedasset

Det har varit en självklarhet att utedasset drar till sig flugor men den tiden är förbi då du installerar den här typen av förbrännande toalett. Det blir inget avfall kvar efter användningen. Flugorna dras inte till aska.

Sterilt avfall som inte luktar

Askan som blir över är steril. Det betyder att den inte är farlig att hantera. Även om den blir liggandes i flera veckor för att toaletten inte används så mycket kommer det inte att uppstå lukt. Det är svårt att hitta en mer estetisk lösning för fritidstoaletten än denna.

Så lätt att hålla rent

Den som har haft en vanlig mulltoa vet att det krävs en hel del jobb för att hålla den ren. Så är det inte med en förbränningstoalett. När denna används på rätt sätt med påse och korrekt installation är det inte mycket du behöver göra. Möjligtvis ska du flytta toaletten in i rummet en bit om du inte ska använda den på ett tag. Det kan vara ett sätt att hindra att fukt tar sig in i toaletten som inte används.

Får plats överallt

Moderna förbränningstoaletter är kompakta. Det är enkelt att få plats med toaletten på en plats där det går att göra sina behov på ett avskilt sätt. Det betyder att du ganska enkelt kan finna ett utrymme eller snickra ihop ett som kan fungera som toalett på landstället.