Handfat i sten – Läs innan du installerar stenhandfat!

För att badrummet ska bli ditt hems oas så kan det krävas lite uppdatering. Ett handfat i sten är något som kan ändra känslan men är detta verkligen vad du är ute efter? Det går att få specialgjorda stenhandfat såväl som att köpa färdiga modeller. Själv har jag installerat ett mindre marmorhandfat på vår gästtoalett och det är vi väldigt nöjda med.

Frågan är dock om denna variant kommer att passa dig så läs vidare för att få veta mer om fördelar och nackdelar med handfat av marmor och andra stenmaterial. Jag ska dela med mig av allt jag kan och vet om denna form av badrumsinredning för att göra det lite enklare för dig.

En badrumsrenovering som du har råd med

För mig är hög kvalitet A och O. Det var också därför som jag började fundera på att ha handfat av sten. Personligen vände jag mig till Palma Bygg då de finns nära mig och det var ett bra val. Men jag tycker att du ska beakta den tjänst du får. En badrumsrenovering kan bli väldigt dyr och det särskilt om den inte planeras på rätt sätt.

I och med att det kan kosta en hel del med marmor handfat så är det ju bra om du får hjälpen av en entreprenör som kan ge dig riktigt god service. Kanske också ett lägre pris på själva handfatet då de kan ha goda kontakter med tillverkare.

Ska du välja ett dyrare handfat i marmor eller annan sten eller försöka hitta något som kostar mindre? Beakta saker som kvalitet och glöm inte bort estetiken. Jag var först inne på en modell som hade varit alldeles för stor för den lilla toaletten. Särskilt med tanke på att det även finns en duschkabin där. Det var hantverkaren på Palma som gjorde mig uppmärksam om detta vilket jag nu är mycket tacksam för.

Vad är sten handfat?

Innan vi går vidare och ser på fördelar och nackdelar med handfat i sten så vill bara reda ut vad jag menar med detta begrepp. Handfat sten kan ju uppfattas lite olika beroende på dina tidigare erfarenheter.

Stenhandfat för badrum är handfat gjorda av natursten eller konstruerade stenmaterial. Dessa handfat är populära för sin hållbarhet, unika skönhet och den lyxiga estetik som de lägger till badrumsutrymmen.

Stenvaskar finns i olika typer som:

  • Granit
  • Marmor
  • Täljsten
  • Travertin
  • Onyx

Varje typ av sten erbjuder ett distinkt utseende och känsla, med variationer i färg, textur och mönster som gör varje badrum unikt.

stenhandfat
Stenhandfat kan se olika ut!

Typer av sten handfat:

Granithandfat: Kända för sin hållbarhet och motståndskraft mot repor och värme. Granithandfat finns i en mängd olika färger och mönster.

Handfat i marmor: Erbjuder ett elegant och sofistikerat utseende med sin distinkta ådring och många olika färger. Marmor kräver mer underhåll för att förhindra fläckar och etsning.

Täljstenssänkor: Täljsten kännetecknas av sin släta struktur och mörka färg och är icke-porös vilket gör den resistent mot fläckar och bakterier.

Travertinhandfat: Har en naturlig, porös textur med en urkärnad yta som ger ett rustikt utseende. Dessutom kan materialet travertin fyllas och poleras för en jämnare finish.

Onyx handfat: Onyx diskbänkar är kända för sin genomskinliga kvalitet och slående färger, och används ofta som ett uttalande i lyxiga badrum.

Fördelar med handfat av sten

Stenhandfaten erbjuder en unik blandning av naturlig skönhet och hållbarhet. De erbjuder flera fördelar som gör dem till ett populärt val för både badrum och kök. Här är några av de viktigaste fördelarna du bör känna till när du funderar på att köpa stenhandfat:

1. Naturligt estetiskt tilltalande

Stenvaskar har ett distinkt och naturligt utseende som kan lägga till ett inslag av lyx och elegans till alla utrymmen. Stenens unika mönster, färger och texturer gör att varje handfat är unikt och erbjuder ett skräddarsytt utseende som inte kan replikeras med syntetiska material.

2. Hållbarhet och livslängd

Sten är känt för sin hållbarhet vilket gör stenvaskar extremt långvariga. De är resistenta mot spån, repor och sprickor. Detta speciellt om de är gjorda av hårdare stenar som granit. Med rätt skötsel kan en stenvask hålla i årtionden och behålla sin skönhet och funktionalitet.

Personligen valde jag en mörk färg för att undvika missfärgning. Detta är också något som kan leda till att stenhandfatet fortsatt ser fint ut.

3. Värmebeständighet

Stenmaterial är naturligt värmebeständiga vilket gör bänkar och vaskar av sten till ett utmärkt alternativ även för kök där varma kastruller och stekpannor kan placeras direkt i diskbänken. Denna egenskap säkerställer att diskhon förblir oskadad och bibehåller sin integritet över tiden.

4. Tillför värde till ditt hem

På grund av deras lyxiga utseende och hållbarhet kan handfat av marmor tillföra ett betydande värde till ditt hem. De ses ofta som en premiumfunktion av potentiella bostadsköpare vilket potentiellt ökar marknadsvärdet på din fastighet.

Här kan du se hur ett handfat av sten skapas för hand:

5. Miljövänlig

Sten är ett naturligt material och att använda det för badrum kan betraktas som ett miljövänligt val. Detta särskilt om det kommer från en lokal källa eller tillverkas av återvunnen eller räddad sten. Faktum är att även tillverkning av cement kan vara bra för miljön om vi tänker oss att den sten som används är återanvänd. Till skillnad från syntetiska material kräver sten inte omfattande bearbetning eller användning av kemikalier under tillverkningen.

6. Lågt underhåll

Vissa typer av sten, som granit och täljsten, kräver relativt lite underhåll. De kräver minimal vård utöver vanlig rengöring och tillfällig försegling för att behålla sitt utseende och motståndskraft mot fläckar.

7. Resistens mot fläckar och bakterier

Icke-porösa stenar som granit och behandlad marmor ger utmärkt motståndskraft mot fläckar och bakterier vilket gör dem till hygieniska alternativ för både kök och badrum. Detta motstånd säkerställer att badrumshandfatet i sten inte bara ser rent ut utan också bidrar till en hälsosammare hemmiljö.

8. Mångsidig design

Stenvaskar finns i en mängd olika stilar, former och finish, från elegant och modern till rustik och traditionell. Denna mångsidighet säkerställer att det finns ett handfat i sten som matchar alla inredningsstilar vilket ger designers och husägare kreativ frihet.

stenhandfat rustikt
Med sten kan du skapa unika former

9. Förbättras med åldern

Vissa typer av sten, som marmor och täljsten, utvecklar en patina med tiden vilket förstärker deras estetiska tilltal. Denna åldringsprocess kan få diskbänken att se ännu vackrare ut när den åldras, vilket ger karaktär och charm till ditt utrymme.

10. Sval yta

Sten håller sig naturligt sval vid beröring vilket kan vara särskilt fördelaktigt i varma klimat eller för specifika kulinariska uppgifter i köket som att arbeta med bakverk. I badrummet blir det kanske mindre viktigt att handfatet är svalt så här kan vi nog säga att det snarare kan vara något att tänka på för dig som vill byta golvet i badrummet.

Trots dessa många fördelar är det viktigt att ta hänsyn till faktorer som kostnad, vikt och underhållskrav när du väljer ett handfat i sten. Varje typ av sten har sina egna specifika egenskaper och skötselbehov så det är avgörande att välja en sten som inte bara uppfyller dina estetiska preferenser utan också passar din livsstil.

Nackdelar med stenhandfat:

Nackdel Beskrivning
Kostnad Stenhoar kan vara avsevärt dyrare än de som är gjorda av material som porslin eller rostfritt stål, både när det gäller initialt köp och installation.
Underhåll Vissa typer av sten är porösa och kräver regelbunden tätning för att förhindra fläckar och skador. Underhållet kan vara mer krävande jämfört med andra material.
Vikt Stenhoar är tunga, vilket kan kräva ytterligare strukturellt stöd under installationen. Detta kan öka komplexiteten och kostnaden för installationsprocessen.
Känslighet för skador Vissa stenar kan vara känsliga för repor, flisor eller etsning, särskilt när de utsätts för sura substanser eller vassa föremål.
Kall beröring Sten behåller kyla, vilket kan vara mindre bekvämt att röra vid, särskilt i kallare klimat eller under vintermånaderna, vilket gör dem mindre inbjudande för vissa.
Porositet Vissa stenmaterial är porösa, vilket kan härbärgera bakterier och smuts om de inte är ordentligt tätade och underhållna, vilket ger hygienproblem.
Begränsade reparationsalternativ Till skillnad från andra material som kan vara lättare att reparera eller förnya, kan skador på stenhoar vara svåra och dyra att fixa, ofta krävs professionell hjälp.

 

5 frågor och svar om badrumshandfat av sten

Fråga 1: Kan stenhandfat skadas av vanliga hushållssyror som vinäger eller citronsaft?

Svar: Ja, vissa typer av stenhandfat, särskilt de som är gjorda av marmor, kalksten och travertin, är känsliga för etsning när de utsätts för sura ämnen som vinäger, citronsaft och tomatsås. Detta beror på att dessa stenar innehåller kalciumkarbonat, som reagerar med syror. För att minimera skador är det viktigt att torka upp spill omedelbart och överväga att applicera ett tätningsmedel på stenen, även om inte alla typer av sten kräver eller drar nytta av tätningsmedel.

Detta är högst relevant i mitt badrum eftersom jag tycker om att lägga naturliga masker med lerpulver som jag blandar med vinäger. Tänk igenom de produkter du kommer att utsätta handfatet för innan du väljer typ av sten!

Såhär kan du renovera en stenvask:

Fråga 2: Är badrumsvaskar av sten tyngre än traditionella handfat och påverkar detta installationen?

Svar: Stenvaskar är verkligen betydligt tyngre än sina motsvarigheter gjorda av material som rostfritt stål eller porslin. Denna ökade vikt kräver korrekt stöd och installationsteknik för att säkerställa att diskbänken är säkert och säkert monterad. Det kan vara nödvändigt att förstärka skåp eller den bärande strukturen för att klara vikten av ett handfat i sten, särskilt stora eller tjocka konstruktioner. Med andra ord – Gör inte detta utan en expert på plats!

Fråga 3: Hur rengör man ett handfat i sten utan att skada det?

Svar: Rengöring av ett handfat i sten kräver skonsamma, icke-nötande rengöringsmedel. Undvik att använda starka kemikalier, sura rengöringsmedel eller slipande skurningsverktyg, eftersom dessa kan skada stenens yta.

För daglig rengöring räcker det vanligtvis med varmt vatten, milt diskmedel och en mjuk trasa eller svamp. För tuffare fläckar kan ett omslag gjord av bakpulver och vatten appliceras. Det är också lämpligt att regelbundet applicera tätningsmedel igen (för stenar som kräver det) för att skydda mot fläckar och skador.

Fråga 4: Varför utvecklar vissa stensorter patina med tiden, och anses detta vara önskvärt?

Svar: En patina är samma sak som när ytan på något har blivit vacker, speciellt med ålder eller användning. Detta uppstår på material som sten och metall. I stenvaskar beror detta ofta på det naturliga slitaget och samspelet med vatten och olika ämnen.

Många tycker att utvecklingen av en patina är önskvärd eftersom den ger karaktär och djup till stenen vilket gör varje handfat unikt. Denna åldringsprocess är särskilt uppskattad i material som täljsten och marmor, som är kända för att utveckla en rik, nyanserad yta över tiden.

Fråga 5: Går det att få ett handfat i sten specialtillverkat och vad är övervägandena?

Svar: Ja, handfat i sten kan skräddarsys för att passa specifika designkrav och dimensioner. Detta möjliggör en hög grad av personlighet när det gäller form, storlek, typ av sten och finish. Men anpassade stenhandfat är vanligtvis dyrare än hylltillval på grund av kostnaderna för material och det arbete som är involverat i att tillverka dem.

När du överväger en skräddarsydd stenvask är det viktigt att välja en skicklig hantverkare eller företag som har erfarenhet av att arbeta med sten för att säkerställa kvaliteten och hållbarheten hos slutprodukten. Tänk dessutom på egenskaperna hos olika typer av sten, såsom porositet och hårdhet, för att välja ett material som passar dina praktiska behov och estetiska preferenser.

Specialtillverkning är möjligt!

5 spännande fakta om handfat av stenmaterial

  1. Historisk användning: Stenhoar har en lång historia och har använts i tusentals år. Från de gamla civilisationerna i Egypten och Mesopotamien till Romarriket, användes sten för att skapa hållbara och vackra handfat, bad och andra vattenbehållare. Denna användning återspeglar inte bara stenens hållbarhet utan också dess tidlösa skönhet och mångsidighet över olika kulturer och epoker. Vi kan också se historisk användning av natursten i ruiner från historiska bosättningar i Sverige.
  2. Termisk massa: Stenhandfat har en hög termisk massa vilket innebär att det är naturligt isolerande och kan hjälpa till att bibehålla vattentemperaturen längre än hoar gjorda av annat material. Detta är särskilt fördelaktigt för bad där långa, varma blötläggningar uppskattas, då stenen långsamt avger värme och håller badvattnet varmt. Så vad sägs om ett swimspa, badtunna eller badkar av sten?
  3. Unika mineralmönster: Varje stenho är unik på grund av de naturliga mineralmönstren och färgvariationerna som bildas under miljontals år. Det betyder att när du väljer en stenho får du ett unikt konstverk. Marmorhoar kan till exempel ha intrikata ådror, medan granithoar kan imponera med glittrande mineralinslag.
  4. Ljudisolering: På grund av stenens densitet och tjocklek kan stenhandfaten erbjuda bättre ljudisolering än sina tunnare, metalliska eller keramiska motsvarigheter. Detta innebär att ljudet av vattendroppar och rinnande vatten kan vara mindre påträngande, vilket bidrar till en mer avkopplande och lugn atmosfär i badrummet.
  5. Hållbarhetsbonus: Att använda sten handfat kan betraktas som ett miljövänligt val, särskilt om stenen är återvunnen. Eftersom stenen är ett hållbart och långvarigt material blir det färre ersättningar eller renoveringar vilket bidrar till mindre avfall och mindre konsumtion av resurser över tid. Dessutom, eftersom sten är helt naturligt, finns det inga bekymmer om att skadliga syntetiska material släpps ut i miljön.

 

Det råder inga tvivel om att jag älskar sten som material i inredning och nu hoppas jag att du har fått mer kött på benen vad gäller handfat i sten. Om du frågar mig så tycker jag att det är ett fantastiskt val så har du råd är det bara att ånga på men med tanke på mina tips och råd förstås. Lycka till!