Luftrenare – är det säkert att använda luftrenare?

Innehållsfrågor

När vi insåg att alla pratar om luftrenare så började vi planera för en gedigen köpguide. Men när vi kikade på svenska källor och tester så insåg vi att en väldigt viktig punkt lyste med sin frånvaro. Säkerheten. Utländska sajter och luftrenar tester fokuserar väldigt mycket på denna aspekt och vi kände att det behövs mer information om de joniserande luftrenarna och ozon även på den svenska marknaden.

Så vi satte ihop ett team som testade och lusläste forskning i Sverige och utomlands. Här kommer min sammanfattning av vad vi kom fram till. Du kommer att läsa mer om detta i texten men om jag ska sammanfatta den viktigaste läxan jag har lärt mig av våra undersökningar så är det att frisk luft inte är samma sak som ren luft och att ren luft inte nödvändigtvis har tillräckligt med syre!

Låt oss börja! 

Om det är så att du vill få renare luft i ditt hem så kan det vara så att du liksom så många andra funderar på luftrenare. Du ser en framtid framför dig där saker som damm och pollen inomhus inte kommer att vara verklighet i ditt hem. Det är som en dröm som hägrar. Nätter utan andningsproblem, mindre hosta, vår utan snuva och kliande ögon… Men är det säkert med luftrenare? Det är många som ställer denna fråga och det särskilt vad gäller joniserande luftrenare som skulle kunna frigöra ozon vilket faktiskt är farligt för vår hälsa.

Eftersom svaren på svenska sajter om luftrenare inte är särskilt utrönande så måste vi se närmre på detta och ta frågan på allvar. Luften du andas in är utan tvivel avgörande för din hälsa. Kanske är den viktigare än det vatten du dricker. Om du har allergier mot pollen och damm eller andningsproblem och vill lösa dessa med en luftrenarapparat så bör du vara uppmärksam på problemen som faktiskt finns med luftrenare. Det är inte bara guld och gröna skogar och det är viktigt att du förstår hur den bästa luftrenaren fungerar och vilka minus som finns med den.

I den här artikeln ska vi guida dig genom säkerheten för luftrenare. Vi ska försöka visa hur du kan se till att du inte äventyrar din hälsa då du vill ha ren inomhusluft. Förhoppningsvis läser du detta innan du köper en renare för ditt hem så att du kan välja med tanke på säkerheten!

Viktiga punkter att förstå om luftrenare

  • Välj en luftrenare som inte producerar ozon och som har effektiva luftflödes- och filtreringsmöjligheter.
  • Luftrenare kan fånga damm och djurhår vilket gynnar personer med allergier eller astma.
  • Det finns luftrenare som även är luftfuktare och som kan ge rätt luftfuktighet i ditt hem.
  • När du använder en luftrenare i ett barns rum, välj en som inte släpper ozon och som har True HEPA-filter godkända för säkerhet och effektivitet.
  • Alla luftrenare är inte skapta lika. En del kommer att rensa bort damm, pollen och bakterier andra enbart damm.

Förstå luftrenare och deras funktioner

När du ska välja en luftrenare är det mycket viktigt att känna till de olika typerna och hur de påverkar luften i ditt hem och din hälsa. För allergier eller rök kan du välja mellan luftrenare som använder filter och de som använder elektriska metoder. Den bästa luftrenaren kan användas på ett flexibelt sätt och kan också fungera helt automatiskt och slå på när du fyller ditt hem med matos.

Filterbaserade renare, som HEPA-filter, fångar upp allergener och rök utan att göra något skadligt. Elektriska modeller som jobbar med jonisering kan dock skapa ozon vilket kan irritera dina lungor och förvärra andningsproblem. Om du ser en luftrenare bäst i test som fungerar med jonisering ska du säkra dig om att den inte läcker ozon.

För att använda en luftrenare på ett säkert sätt ska du se på hur den fungerar och vad som utlovas. Ta också reda på användare säger. Luftrenare test av experter kan också avslöja om det finns någon fara vad gäller ozon eller inte. Se till att den har rätt luftflöde och kan filtrera luften effektivt. Att hålla din luftrenare i gott skick är nyckeln till att undvika ozonproblem.

Det är bäst att välja luftrenare som monteras i taket eller bärbara modeller som är kraftfulla. Dessa typer är vanligtvis bra på att rena luften utan att skada din hälsa. De är också enkla att använda med eller utan fjärrkontroll.

Potentiella hälsofördelar med luftrenare

Luftrenare som du tar väl hand om kan verkligen rena luften på ett effektivt sätt genom att fånga in saker som damm och djurhår. Detta är bra för personer som har allergier eller astma eftersom det kan göra andningen lättare och öka känslan av välmående. Vilka hälsofördelar du får kommer givetvis bero på den typ av filter som används och hur effektiv modellen är.

Luftrenare med HEPA-filter är bra på att fånga upp små bitar i luften som kan orsaka allergier. Det betyder att de kan hjälpa till att minska risken för att få hälsoproblem orsakade av smutsig luft i ditt hus. Genom att ta ut dessa skadliga bitar ur inomhusluften gör luftrenaren ditt hems luft mycket renare och behagligare vilket kan hjälpa dig att sova bättre och fokusera mer.

En bra luftrenare är dock bara en del av att hålla din luft ren. Du måste också se till att ditt hem har frisk luft som kommer in och att du blir av med föroreningar vid dess källa. Att göra alla dessa saker tillsammans kan hjälpa till att stoppa luftvägssjukdomar och få ut det mesta av de hälsoförmåner som din luftrenare kan ge.

Vi ska inte glömma bort det där med mögel som är ett stort problem i många hem. Om du använder dig av en riktigt bra modell som till exempel en Electrolux luftrenare så kan du även få bukt med detta problem.

Vanliga säkerhetsproblem med en luftrenare

När du väljer en luftrenare, se till att den uppfyller säkerhetsreglerna så att den är okej att använda runt alla, inklusive spädbarnets sovrum. Det bör inte finnas risk för att maskinen välter över någon. Den ska stå stadigt även om det rör sig om en portabel luftrenare. Ta en titt på luftrenare test och se vad som sägs om detta.

Dessutom bör du vara medveten om hur du ska jobba med olika nivåer på ett säkert sätt. Om du skaffar en modell som är otroligt bullrig så kan det få helt motsatt effekt. Du kanske blir så störd att du mår dåligt av att luftrenaren hela tiden slår på en högre nivå med en fläkt som är riktigt bullrig. Barn kan också lida av detta och är de väldigt små kanske de inte kan uttrycka att de faktiskt inte mår bra av bullret och luftströmmen som en luftrenarapparat genererar.

Det finns också en risk att du köper en luftrenare pollen fångas upp av och sedan glömmer att ta din medicin när du går ut i vårluften som är full med pollen som flyger omkring. Detta är viktigt att komma ihåg när du börjar använda maskinen och din hemmiljö blir en oas där du slipper plågas av allergier.

Ozonutsläppsrisker är viktigt att sätta sig in i

Joniska luftrenare, som ofta presenteras som bäst för din inomhusluft, kan faktiskt frigöra ozon, som inte är säkert att andas in och som kan skada din hälsa. Det är viktigt att veta att även billigare renare kan skapa ozon vilket kan orsaka symtom som huvudvärk och hosta och i vissa fall utlösa astma. Läs luftrenare bäst i test artiklar om modeller som fungerar joniserande för att se om det finns några problem med ozonutsläpp.

Det finns dock modeller som är joniserande men som inte är farliga. En Dyson luftrenare är ett exempel på en jonisk luftrenare som är designad för att inte frigöra ozon. Detta till skillnad från vissa andra luftrenare som inte uppfyller samma standarder.

Hälsopåverkan på andningsvägarna

När vi talar om Dyson luftrenare så är de liksom andra kända märkens bästa luftrenare gjorda för att hålla ozonnivåerna låga. Det är dock viktigt att veta att andra luftrenare kanske inte är lika snälla mot dina lungor särskilt om du redan har andningsproblem. Vissa renare, som ozongeneratorer och några elektroniska, kan skapa en liten mängd ozon som kan förvärra huvudvärk, halsont, hosta och astmaanfall. Om du andas in ozon ofta kan det skada dina luktsensorer och dina lungor. Detta även i mindre mängder som kanske inte klassas som farligt.

Du bör välja luftrenare som fångar dåliga saker som damm och bakterier utan att skapa något annat som är dåligt för dig. Filter som bara tar tag i partiklar, som i vissa luftkonditioneringsapparater, är vanligtvis ett säkrare val eftersom de inte gör ozon. För att din luftrenare ska fungera korrekt och säkert ska du ta hand om den väl. Se till att luftrenaren kan hantera storleken på ditt rum och att luften rör sig genom den ordentligt för att hjälpa dig att andas lättare.

Om du tänker använda din luftrenare i grillkåtan så ska den vara gjord för att fånga upp partiklarna som kommer från den öppna elden och grillningen.

Långsiktiga exponeringseffekter

Långvarig exponering för vissa luftrenare kan orsaka hälsoproblem som andningssvårigheter och problem med flera sinnen som syn och smak. Små luftrenare, inklusive de som är gjorda för husdjur, måste underhållas väl för att fungera korrekt. Om inte, kanske de inte renar din inomhusluft tillräckligt bra. Dessutom finns risken för att du med luftrenaren på glömmer att den inte kommer att ge dig syre. Du måste fortsatt ha god ventilation där du använder luftrenaren.

Frisk luft är en sak. Ren luft är en annan. Bästa kombinationen är att du släpper in gott om frisk luft som sedan filtreras på ett effektivt sätt med din luftrenarmaskin. Tänk på att joniserande modeller som frisläpper ozon kan vara ännu farligare när de blandas med hushållsrengöringsmedel vilket skapar giftiga kemikalier som formaldehyd. Om inget nytt syre kommer in kan du få riktigt tråkiga effekter av detta på lång sikt.

Är det säkert för bebisar med luftrenare?

När du väljer en luftrenare för ett rum med en baby är det viktigt att välja en som inte släpper ut ozon eftersom detta kan störa barnets lungor. Kör på luftrenare med HEPA-filter som är bra på att rena luften utan att göra ozon. Och du kanske också vill ha en maskin med fuktfunktion för att göra luften behagligare under vintertid.

Leta efter luftrenare som har godkänts av AHAM Verifide eller liknande program eftersom de kontrollerar att renarna är säkra och fungerar bra.

Tips för underhåll och användning av din luftrenarmaskin

För att din luftrenare ska fungera bra och säkert måste du följa dessa steg:

  • Byt filter när tillverkaren säger att du ska göra det. Att göra detta kan sätta stopp för problem och faror.
  • Rengör luftrenaren och leta efter skador ofta.
  • Placera renaren där den fungerar bäst och följ instruktionerna för att rena luften och undvika problem.

Regelbundet filterbyte är smart

Regelbundet filterbyte i din luftrenare är avgörande för att bibehålla dess effektivitet och säkerställa att luften du andas är fri från föroreningar och allergener. Det är viktigt att följa tillverkarens rekommenderade schema för att byta filter för att säkerställa att din luftrenare fungerar effektivt.

Att försumma detta underhåll kan leda till en ansamling av föroreningar vilket inte bara äventyrar luftkvaliteten utan också hindrar renarens prestanda. Genom att proaktivt byta ut filter tar du ett viktigt steg mot att bevara luftkvaliteten i ditt boende. Tänk på detta när du ska köpa luftrenare och ta reda på vad filtren kostar samt hur enkelt det är att komma åt dessa.

Optimal driftpraxis är A och O

För att din luftrenare ska fungera bra är det viktigt att byta filter som tillverkaren föreslår. Men ta steget längre och placera din luftrenare mitt i rummet för att hjälpa den att rena luften bättre. Denna plats hjälper den att arbeta mer effektivt och förbättrar luften du andas.

Se till att rummet inte är för stort för din renare och använd den inte för länge åt gången annars kanske det inte fungerar lika bra eller kan gå sönder. För att hålla den rena luften inne ska du stänga dina fönster och dörrar. Detta förhindrar att mer smuts och damm kommer in. Men inte hermetiskt. Du måste alltid få in frisk luft med syre i ditt hem!

5 Rekommenderade modeller

Levoit 600 Smart Hybrid Luftfuktare

Levoit
Levoit är enkel att använda

Det här är en bra maskin för dig som vill kombinera ren luft med rätt nivå av luftfuktighet. Dessutom är detta en luftrenare bäst i test 2023! Levoit 600 Smart Hybrid luftrenare fungerar både med varm och med kall ånga. Ångan kommer att ta kål på bakterier, virus, mögel och mineraldamm. Dessutom kan detta vara något som hjälper dig att sova bättre då ångan kan lindra hosta och se till att hals och näsa återfuktas. Ångfunktionen kan också minska statisk elektricitet i ditt hem.

Vi bör dock notera att det ju inte rör sig om en luftrenare pollen fångar upp av. Men om du fokuserar mest på luftfuktigheten så kan detta vara ett smart val som har fått höga betyg i luftrenare test av experter och vanliga användare. Du kan läsa mer om Levoit 600 här.

Leitz TruSens Z-2000 luftrenare

Kompakt och behändig luftrenare du orkar bära!

Detta kan vara ett bra val för ett större rum eller en mindre lägenhet. Leitz TruSens Z-2000 är gjord för att rena luften i utrymmen på upp till 35 kvm. Leitz luftrenare har HEPA-filter som sitter i 360 grader och som därmed fångar upp föroreningar på ett effektivt sätt. Denna maskin kommer att ge sig på lukt, VOC-gaser och med UV-ljus så dödas bakterier och virus.

Leitz´TruSense fungerar med en sensor och kommer automatiskt att reglera sig efter det behov som finns av luftrening. Apparaten är mycket enkel att använda och har en smart touch display som gör det lätt att ställa in och hålla koll på driften. Du kan läsa mer om Leitz TruSense Z-2000 här.

Arida Clean 600 luftrenare

Arida är en populär joniserande luftrenare

Detta är en stor luftrenare med kapacitet för 150 kvm. Det rör sig om en joniserande luftrenare som tar hand om allt från damm till virus och bakterier. När vi ser på tester av luftrenare så är detta en vinnare i klassen kraftfulla luftrenare. Den imponerar med sin kapacitet och kommer verkligen att fånga upp allt som du vill bli av med i inomhusluften.

Du får både jonisering och UV-ljus och driften är automatisk och intuitiv. Dessutom är detta en tyst luftrenare som inte låter mer än 20 dB. Det är ju mycket viktigt då du inte vill bli irriterad på en luftrenare som står och surrar eller knakar! Med wifi kan du enkelt komma i kontakt med maskinen via din mobiltelefon. Det är något som bidrar med säkerhet men notera att det alltså rör sig om en joniserande luftrenare som måste hanteras på rätt sätt. Du kan läsa mer om modellen här.

Electrolux Pure A9 Luftrenare

Electrolux luftrenare
Electrolux luftrenare har en snygg design

Ska det vara en Electrolux luftrenare så kanske det ska vara Pure A9. Den har fått höga användarbetyg och klarar ytor på över 90 kvm. Modellen är särskilt rekommenderad då du vill rena luften i hemmet för att hantera astma och allergi. Pure A9 rekommenderas av samtliga astma- och allergiförbund i Norden. Filtreringen sker i flera steg och du får en signal då det är dags att byta filter.

Ljudnivån ligger på mellan 16 och 31 dB vilket är godkänt. Lägsta ljudnivå har du då apparaten jobbar på lägsta intensitetsnivå och detta passar bra för natten. Filtreringen sker med EPA-filter vilket är en mycket säker metod. Du kan läsa mer om denna Electrolux luftrenare här.

Dyson Purifier Cool Gen1

Dyson
Dyson är en snygg fläkt som renar luften!

Det här är en modell som flera av oss på Hemprodukter blev riktigt imponerade av och det beror på att den både kyler och renar luften. Det är i grund och botten en fläkt med filter. Så enkelt men så smart. Modellen är dessutom väldigt fin att se på. Den passar mycket bra på kontor där möten och intensivt arbete kan hetta upp luften och samtidigt göra att det blir lite kvavt. De flesta mikropartiklar plockas upp av filtret och det hela sker på ett mycket effektivt vis med starkt luftflöde. Du kan läsa mer om modellen här.

 

Vanliga frågor

Är det okej att sova med en luftrenare på?

Att sova med en luftrenare påslagen är generellt sett säkert. Se dock till att den inte frigör ozon, vilket kan vara skadligt. Leta efter en tyst modell för att säkerställa att din sömn inte störs och kontrollera att den har rätt certifieringar för att garantera att den inte orsakar hälsoproblem.

Om du oroar dig för EMF så kan du se till att du inte sover direkt invid en påslagen luftrenare. Då kommer den inte att påverka dig nämnvärt på detta vis.

Är luftrenare säkra för lungorna?

Vissa luftrenare producerar ozon vilket kan vara skadligt för dina lungor, särskilt om du lider av andningsproblem. Vi har kommit fram till att det är bättre att välja luftrenare med HEPA-filter eftersom dessa enheter renar luften på ett säkert sätt utan risken att skapa ozon. Med detta sagt så kan du förstås köpa en joniserande modell som är godkänd för försäljning i Sverige. Använd den på rätt sätt och var vaksam om hur den uppför sig.

Är det säkert att sitta bredvid luftrenaren?

Om du har en säker luftrenare så är det inte farligt att sitta invid den. Men tänka på att den kommer att suga in luften från rummet och sedan med fläkt skicka ut ren och kanske fuktad luft. Många modeller ska placeras på motsatt sida av rummet för att ge bäst effekt på mitten av rummet och den andra sidan. Du kanske inte vill sitta alldeles invid luftrenaren för att få ut mesta möjliga av den med tanke på damm- och pollenallergi.