Vad bör inte finnas i barnens rum?

Det finns saker som verkligen inte bör vara i barnens rum och ändå så hamnar de på något vis där. Detta kan bero på att barnen själva tar sakerna med sig från andra delar av huset. Det kan också bero på att en vuxen glömmer bort att något inte skulle vara kvar i barnrummet som en sax.

Att du inte lämnar farliga saker som tändare, kniv och annat på barnets bord eller i lådan under en loftsäng kan kännas som självklart. Men vi ska ändå ta en titt på några saker som du verkligen ska hålla utanför barnets rum.

1. Tunga möbler som kan välta, som höga bokhyllor, byråer eller hyllor

Du vill inte ha möbler som kan vara farliga för barnet. När du köper möbler från IKEA så kommer de med fästen som gör det möjligt att säkra mot en vägg så att möbeln inte tippar. Tänk också på om en möbel bjuder in till klättring. En spalje i trä kan vara helt fel i barnets rum av denna anledning!

2. Trådbundna fönsterbeklädnader

Saker som persienner eller draperier med snören, som utgör en strypningsrisk för små barn, kan vara olämpliga för barnets rum. Detta beror förstås lite på ålder på barnet. Men tänk till när du inreder ett fönster i barnrummet. Du kanske också ska undvika att ställa ett palettblad träd högt upp på fönsterkarmen där det kan välta och landa på barnet som leker.

3. Elektroniska enheter som avger blått ljus

Detta kan vara tv-apparater, surfplattor eller smartphones, som kan störa barns sömnmönster. Ett barn som har större frihet i sitt rum vid läggdags kan välja att slå på dessa apparater och fortsätta spela sent på kvällen vilket givetvis inte är önskvärt då det ska sovas.

4. Ljus, rökelse eller andra öppna lågor som utgör en brandrisk

tårta med ljus
Lämna tårtan i köket!

5. Små leksaker eller delar som kan utgöra en kvävningsrisk, särskilt för yngre barn

6. Stora gosedjur eller kuddar som kan blockera ett barns luftvägar om de sover med dem

7. Vassa eller spetsiga föremål, såsom saxar, knivar eller nålar, som kan orsaka skada om de hanteras fel

8. Rengöringsmedel eller andra kemikalier som kan vara giftiga vid förtäring eller spill

Barn kan ha livlig fantasi och testa saker trots att de har en frän lukt. Rengöringsmedel bor verkligen inte i barnets rum. Håll allt från dina klortabletter för badrunna till spray för fönster på annan plats!

rengöring

9. Mediciner, inklusive receptfria läkemedel, som kan vara farliga om de tas utan tillsyn

Barn som klarar av att använda en inhalator eller liknande kan ha denna i sitt rum men det gäller att inse att även den här typen av medicinering kan lekas med då kompisar är på besök.

Naturligtvis är denna lista inte komplett och vad som bör och inte bör finnas i ett barns rum beror på faktorer som barnets ålder, utvecklingsstadium och individuella behov. Det är alltid en bra idé att rådgöra med experter som barnläkare, barnutvecklingsspecialister eller hemsäkerhetsproffs för att säkerställa att ditt barns rum är säkert och lämpligt för deras behov.