Palettblad träd – Så odlar du palettblad träd hemma!

Om du vill ha färg och mönster i ditt hem så är ett eller flera palettblad träd ett bra val. Dessa passar alla inomhusutrymmen och det krävs inget växthus för att odla denna planta inomhus. Att odla ett palettblad träd med flätad eller vanlig stam inomhus är ett bra sätt att få intressant och levande inredning i ditt hem.

Här ska vi gå igenom hur du odlar palettblad (Coleus) i ditt hem samt hur du gör för att få palettblad träd flätad. Vi börjar med odlingen…

Palettblad träd inomhus – Steg för steg

Om du helst lyssnar kan du göra det här:

Steg 1 – Välj rätt kruka för palettblad träd

Det första steget för att få till ett palettbladträd inomhus är att välja rätt kruka. Eftersom palettbladplantor kan bli ganska stora bör du leta efter en kruka som är minst 30 cm i diameter och har gott om dräneringshål i botten.

Steg 2 – Förbered jorden för att odla palettblad

Därefter måste du förbereda jorden för ditt coleusträd. Palettblad behöver jord som är lätt och väl dränerande. Välj en färdig krukväxtblandning eller använd jord som du själv har blandat upp med kompost material från din Bokashi med kulor för dränering i botten. Näringsämnen är viktiga så försäkra dig om att jorden har dessa så att din coleusplanta kan växa friskt och snabbt.

Steg 3 – Plantera Coleus-plantan

När din kruka med jord är redo kan du börja plantera din coleusplanta. Se till att placera palettbladssticklingar i krukan så att stjälken är precis ovanför jordlinjen. Rötterna ska täckas men stammen ska vara frilagd. Täck sedan jorden med ett tunt lager kompost för att hjälpa till att behålla fukten.

Steg 4 –  Beskär ditt träd så det växer

När palettbladsplantan är planterad kan du börja beskära den till formen av ett träd. Börja med att ta bort eventuella döda eller skadade löv och fortsätt sedan beskära stjälkarna. Du kan beskära stjälkarna för att skapa en rundad form och för att på så vis få plantan att växa till en mer fyllig form.

Steg 5 – Ta hand om ditt palettblad träd

Nu när ditt coleusträd är på plats måste du ta hand om det ordentligt. Palettblad behöver starkt, indirekt, ljus och bör hållas i temperaturer mellan 18-27°C. Vattna plantan regelbundet och se till att gödsla varje månad för att hålla den frisk.

coleusväxt utomhus
Coleus fungerar bra utomhus såväl som inomhus!

Palettblad träd flätad – Hur gör du?

Om du vill fläta stammen på ett palettblad träd så måste du jobba med detta från start då plantan är i form av sticklingar.

Gör följande:

 1. Skär av tre palettbladsticklingar som är långa
 2. Vänta en stund med att tvinna så att stammarna mjukas upp lite, en timme räcker
 3. Skär bort fula partier på dina sticklingar som bulor på stammen
 4. Fläta sticklingarna och fäst med lite tejp så att de håller ihop
 5. Jämna till den nedre delen av den flätade palettbladstammen
 6. Rota sticklingarna i vatten eller stoppa direkt i jord
 7. Ta bort tejpen efter en dag då spänsten är tillbaka i stammen
 8. Plantera i jord när rötterna är cirka en centimeter långa

Vanliga frågor om palletblad

 1. Vad är en coleusväxt?

En coleusväxt är en typ av prydnadsväxt som finns naturligt i tropiska regioner i Asien. Den är känd för sitt färgglada lövverk och enkla underhåll.

palettbladplanta

 1. Hur tar du hand om ett palettblad träd?

Att ta hand om en coleus är lätt. Palettblad behöver starkt, men indirekt, ljus och bör hållas i temperaturer på mellan 18-27°C. Vattna regelbundet och se till att gödsla varje månad för att palettbladsträdet ska må bra.

 1. Kan palettblad odlas inomhus?

Ja, palettblad kan odlas inomhus. Placera plantan där det finns gott om ljus men inte i direkt solljus. Den kan fungera som insynsskydd i fönster där solen inte ligger på direkt under många timmars tid.

 1. Hur får jag fler palettblad från min växt?

Coleus kan förökas med stamsticklingar. Ta en stjälkstickling som är 15-20 cm lång och ta bort bladen från den nedre halvan. Doppa sticklingen i rothormon (samma sak som växthormon, motsvarigheten till tillväxthormon för människor!) och lägg den sedan i en kruka med fuktig jord. Alternativt kan sticklingarna stå i vatten tills du ser rötterna komma ut.

 1. Är coleusväxter giftiga?

Nej, coleusväxter är inte giftiga. De är inte kända för att vara farliga för människor eller djur.

 1. Hur ofta ska du vattna ditt palettbladträd?

Du bör vattna ditt palettbladträd när de översta 2-3 cm av jorden är torr. Låt inte coleus sitta i vatten för länge eftersom det kan orsaka rotröta.

 1. Är palettblad en perenn?

Nej, palettblad är en ettårig växt och inte en perenn. Plantan kommer vanligtvis att hålla i en växtsäsong innan den behöver bytas ut.

 1. Hur stora blir palettväxter?

Palettväxter kan växa upp till 45 cm i höjd och bredd.

 1. Hur mycket ljus behöver palettbladen?

Palettväxter behöver starkt men indirekt ljus. För mycket av direkt solljus kan göra att bladen bränns eller bleknar.

 1. Vilken typ av jord behöver en coleus?

Palettblad behöver näringsrik och fuktig jord. Men jorden måste dräneras väl så att rötterna inte utsätts för så mycket vatten att de börjar ruttna.

 1. Ska jag gödsla min palettbladplanta?

Ja, du bör gödsla din coleus varje månad för att säkerställa att den har de näringsämnen den behöver för att trivas och fortsätta växa.

 1. Måste jag beskära mitt palettblad träd?

Ja, du bör stamma upp palettblad träd för att uppmuntra det att bli mer fylligt och fortsatt formas till ett träd.

 1. Hur lång tid tar det för en palettbladstam att rota sig?

Det tar vanligtvis 4 veckor för en palettbladstam att rota sig.

 1. Hur länge håller palettbladväxter?

Palettbladväxter håller vanligtvis en växtsäsong innan de behöver bytas ut.

 1. Är det lätt att odla palettblad träd?

Ja, det här är en växt som är lätt att odla och underhålla. Lär dig bara hur du ska sköta växten så kan den smycka varje utrymme i ditt hem!

Här kan du se hur du kan stamma upp palettblad träd:

Summering

Att odla ett palettblad träd inomhus är ett bra sätt att få en unik och vacker levande inredning. Med sitt livfulla lövverk och enkla underhåll är coleus ett utmärkt val för dem som vill lägga till en färgklick till hemmets olika rum. Genom att följa stegen som beskrivs i guiden här ovan kan du skapa ditt eget coleusträd inomhus!