Dags för Bokashi kompost? Läs detta först!

Det är klart att du kan göra jord av mat i ditt hem! Modern teknik ger dig kompostbehållare som du får plats med. En Bokashi kompost är ett perfekt val för dig oavsett om du bor i lägenhet eller hus. Det här är ett kompost-system som är enkelt att använda och som hjälper till att minska på soporna.

Tänk bara hur häftigt det är att kunna använda sådant som bara slängs och omvandla detta till näringsrik jord. Jord som du använder för din plantering i krukor, mer näring för dina palettblad träd, gladare rabatter och annat. Med en varmkompost kan du hålla igång komposten i trädgården året om.

Kompostering inomhus med en bokashihink

Med bokashi hink kan du komposterar direkt på köksbänken enkelt och smart. Det här är en metod som kan passa dig som kanske inte har en stor trädgård. Du kan till och med pyssla med den här typen av kompostering i lägenhet för plantor som finns på din balkong i större odlingslådor!

Om du får en massa jord över med hjälp av din bokashi kompost kan du ju alltid dela med dig till folk som gärna skulle vilja få lite mer näring till sina planteringar. Tänk vilken annorlunda present, lite kompostjord från dig!

Grundprocessen:

  • Du har två hinkar, en på 5 liter och en på 10 liter.
  • I botten på 10 litershinken som du ställer under diskbänken lägger du tidningspapper.
  • I komposthinken på 5 liter som står på diskbänken lägger du ditt kompostinnehåll. Bananskal, rester, gamla toarullar.
  • När hinken är full tömmer du den ner i hinken under diskbänken.
  • Kompostmaterialet varvas med Bokashi strö som du kan köpa till hinkarna.
  • Det kan vara bra att varva kompostmaterial med tidningspapper i flera lager i hinken. Det är bara att riva mindre delar av tidningspapper och lägga ner under kompostmaterial och strö.
  • Det hela trycks ihop för att få plats med mer i hinken. Du kan trycka med en flaska om du inte vill göra detta med händerna.
  • Det är viktigt att materialet i hinken packas tätt. Mindre luft är en fördel för att kompostprocessen ska fungera på ett effektivt sätt.
  • Toppa med något slags pappersmaterial. Det kan vara mer tidningspapper eller äggkartong.
  • Skriv datum 15 dagar fram på locket. Hinken står med locket på inomhus och efter 15 dagar är kompostmaterialet redo att använda för odling.
  • Nu är det dags att gräva ner kompostmaterialet direkt i odlingen.

 

När du gräver ett hål eller en ränna där du ska odla och häller i kompostmaterialet kan det se ut som att inget har hänt. Men det är processer igång och dessa får full fart när det hela kommer i kontakt med jorden i trädgårdslandet.

Efter att kompostmaterialet har grävts ner bör du vänta två veckor innan du börjar så eller plantera i jorden. Det beror på att den blir syrlig av kompostinnehållet från hinken. Det finns dock gott om odlare som intygar att det går bra att odla direkt. Om du inte har tid och tålamod att vänta kan du testa att så på en gång. Det kommer med största sannolikhet att fungera alldeles utmärkt.

Stora fördelar med Bokashi kompost

Det som är så fiffigt med Bokashi komposten är att det komposterade materialet blir till jord direkt i odlingen. Du behöver inte hålla på med kompost ute i trädgården. Den sista delen där det blir jord sker direkt i kökslandet eller där du odlar! Det kan kännas otroligt befriande att inte behöva stå och vända på tunga hushållskomposter i trädgården som är fulla av kladdigt innehåll. En Bokashi hink är en enkel och estetisk lösning som kan passa väldigt många.

Hur många hinkar behöver du?

Det beror på hur stor familjen är och hur mycket du vill kompostera. Det är inte alls ovanligt att ha flera hinkar igång samtidigt. Men det finns ingen stress om att göra detta. Du kan börja med en hink under diskbänken för att lära dig hur det hela går till. Om du inser att där med Bokashihink kompost är din grej är det ju bara att köpa till fler hinkar för att få ut mer kompost av köks-skräpet. Ett Bokashi start kit är en bra start. Därefter kan du bygga på för att få en Bokashi kompost som passar dig perfekt.

Ge dig direkt på Bokashi 2.0!

Det kan tyckas logiskt att börja med enkla Bokashi hinkar för att lära dig metoden. Men du ska veta att det finns en uppdaterad modell som heter Bokashi 2.0 och som passar mycket bra för dig som vill få enkel hantering av vätska och bättre lukt.

Processen med Bokashi hinkarna modell 2.0 är i stort sett den samma som beskrivet ovan. Men här får du hinkar med kran. Hinken har inte ett lock som sluter tätt utan en innerplatta som kommer att sugas fast i behållaren i den höjd som matresterna befinner sig på.

Syrehalten i hinken minskas avsevärt och det blir torrare. Torrare betyder mindre lukt vilket kan vara väldigt skönt då du har hinken i köket under diskbänken! Via kranen kan du tappa ut Bokashi-lakvatten. Du får mycket mer med Bokashi kranhinken än med traditionella hinkar med kran.

Varmkompost i trädgården

Om du vill hålla din kompostering utomhus och inte hålla på med hinkar i köket kan du satsa på en varmkompost för trädgården. Det finns modeller som till exempel Greenline Master som är gjorda för att ge snabb kompostering även i ett större format.

När du väljer en varmkompost för trädgården ska du tänka på att den måste klara av minusgrader. Om den inte gör det finns risken för att kompostprocessen inte lyckas.

51 frågor och svar om kompostering

Här är några vanliga frågor om kompostering samt svaren som kan hjälpa dig!

  1. Vad kan man inte kompostera?

Vanliga plastpåsar ska inte i komposten. De förstör kompostprocessen. Annat som inte ska i komposten är:

  • Hygienprodukter (bindor, tamponger…)
  • Dammsugarpåsar (innehåller metall)
  • Kattsand
  • Glasspinnar
  • Smör och olja
  • Stearinljus
  • Tobak, aska, cigarettstumpar
  • Glas och plåt
  1. Bokashi hur gör man?

Du varvar tidningspapper, eller äggkartong, med kompostmaterial och bokashiströ. Tryck ihop kompakt och vänta 15 dagar för att sedan gräva ner blandningen i din odling.

  1. Var köper man bokashiströ?

Du kan köpa bokashiströ online i samma butiker som säljer bokashihinkar.

  1. Vad kan man slänga i bokashi?

Du kan slänga i stort sett allt matavfall i din bokashihink. Det betyder en mycket stor del av soporna. Om det är ätbart är det för det mesta kompostbart. Lägg till detta saker som toarullar och äggkartong som du också blandar ner i din Bokashi komposthink.

  1. När kan man använda komposten?

Med Bokashi kompost kan du gräva ner innehållet 15 dagar efter att ha slutit in det med locket. En vanlig varmkompost har jord redo för odling cirka 8 månader efter start.

  1. Hur lång tid tar det för bokashi att bli jord?

När du har grävt ner bokashi hinkens innehåll kommer det att ta några veckor innan det blir jord. På våren kan du räkna med omkring 6 veckor från kompost till jord. Ju varmare jorden är, ju snabbare går det. Mitt på sommaren kan du ha jord redo på två veckor!

  1. Var köper man bokashi?

Du kan köpa Bokashi kompost i odlingsbutiker. Enklast är att beställa online där du snabbt kan jämföra priser och välja den variant av Bokashi kompost som passar dig bäst.

  1. Hur ska man kompostera hushållsavfallet?

Börja med att välja en metod som passar dig. Bokashihink fungerar inomhus och är snabbt. Du kan också bygga kompost utomhus där du varvar trädgårdsavfall med hushållsavfall för att få näringsrik kompost och jord.

  1. Vilken kompostkvarn är bäst?

Det finns en rad mycket bra kompostkvarnar. Om du ser på kompostkvarn bäst i test genom åren är märken som Bosch och Makita mycket populära.

  1. Vad har man i en kompost?

I en kompost lägger du det som är till för att hjälpa till med komposteringsprocessen. Det kan vara kompostmaterial som redan är igång med sin process. Det är strö. Det kan vara någon form av pappersmaterial för att suga upp kondens och det kan vara maskar som bryter ner kompostmaterialet till jord.

  1. Göra en kompost mitt i vintern, går det?

En utomhuskompost på vintern är lite långsammare eftersom det inte är lika varmt då. Men du kan alltid börja med hushållsavfallet i den. Det kommer att vara i perfekt form då du kommer igång på allvar med komposten mot vårkanten. Bokashi hinken kan du alltid jobba med inomhus. Det kan dock bli svårare att gräva ner komposten då marken är frusen utomhus.

  1. Vart slänger man kompost?

I vanliga sopor om du inte tänker använda den för odling. Kompostbehållare ska sorteras som plast och eventuellt plockas med till miljöstation.

  1. Varför ska man kompostera?

För att minska på mängden hushållsavfall som hamnar i vanliga soporna. Dessutom kan du kompostera för att få mer näring i dina odlingar och därmed få det att växa bättre. Många tycker också att det är roligt att kompostera och se hur saker som vi annars slänger i sopen blir till nyttig jord.

  1. Kan man kompostera kött?

Ja, det går bra att kompostera kött.

  1. Hur lång tid tar en kompost?

Utomhuskomposten tar nära ett år på sig att få fram färdig jord. Med Bokashi hinken är du klar med jorden på några veckors tid.

  1. Hur luktar en bokashihink?

Det luktar lite som ruttna grönsaker i en bokashihink. De flesta tycker inte att det luktar gott men du sluter ju hinken tätt med ett lock så de är inget som stör i köket. Det är Bokashi lakvattnet som luktar. Detta vatten är mycket bra för gödning. För att hålla styr på lukten bör du tappa detta lakvatten flera gånger i veckan.

  1. Var kan jag köpa varmkompost?

Du kan köpa en varmkompost från trädgårdshandeln. Det är att rekommendera att beställa online om du vill få ett stort urval och bra priser.

  1. Hur bygger man en kompost?

Det enklaste är att köpa en färdig komposthållare som är byggd för att släppa in perfekt mängd luft till kompostprocessen. Du kan också bygga i en behållare där du först lägger ett lager med kvistar och lite grövre trädgårdsavfall. Detta gör att luften kommer in från den nedre delen. Därefter är det bara att fylla på med finare trädgårdsavfall, hushållsavfall och så kompost som redan är klar. Du bör också sätta till kompostströ och så kan du toppa med jord.

Tänk på att komposten måste skyddas mot smådjur som kan ta sig in för matens skull. Ventiler ska ha finmaskiga nät så att det bara är mikroorganismer och mask som kan jobba med att mala ner avfallet i kompostbehållaren. Var vaksam på hål som kan tyda på att möss har gnagt sig in.

  1. Kan man ha räkskal i bokashi?

Ja, det går bra att lägga räkskal i Bokashi komposten.

  1. Vilket djur äter kompost?

Maskar som bryter ner kompostmaterialet är välkomna djur i en kompost som fungerar på detta vis. Men det finns också djur som äter kompost men som kan förstöra hela kompostprocessen då de tar sig in i kompostbehållaren eller gräver upp din Bokashi kompost från odlingen.

Dessa djur är:

  • Rådjur
  • Möss och råttor
  • Fåglar
  • Grävlingar och sorkar
  • Katter och hundar
  • Rävar

  1. Vilket Bokashi strö är bäst?

Det beror på vad du ska odla. Ta alltid en titt på vad det Bokashi strö som du vill köpa är till för. Då blir det antagligen rätt. Glöm inte bort att dosera på rätt sätt också! I vissa fall kanske du hellre vill använda Bokashi spray för samma syfte.

  1. Var hämtar man kompostpåsar?

I vissa kommuner finns det kompostpåsar på Återvinningscentralen. De kan också finnas på stadshuset. Bor du i hyreslägenhet ska din hyresvärd kunna hjälpa dig med detta.

  1. När ska man tömma komposten?

Det beror på kompost. En Bokashi kompost tömmer du efter 15 dagar. Om du använder dig av en bra varmkompost bör det ta omkring en månad för avfallet att förmultna så att du inte ser vad som var vad tidigare.

När du slutar lägga i nytt avfall blir det lite kallare i komposten och då kan det ta några månader innan komposten är mogen. Då den är mogen kommer den att ha en svart eller lite mörkt brun färg. Om det är för svart är komposten antagligen för blöt.

Du kan fortfarande se äggskal och det är ingen anledning till att inte tömma komposten och använda innehållet. Tänk mer på lukten. Det bör lukta jord, inte illa. Det är ganska vanligt att tömma ut den färdiga delen av komposten en till två gånger per år.

Om du tycker att tömningen är geggig och otrevlig kan du köra på efterkompostering i plastkompostbehållare. Det ger fler steg men passar mycket bra då du vill lägga i trädgårdsavfall som en del av din kompostering.

  1. Hur gör man ruttna bananer till kompost?

Mosa och blanda med annat kompostinnehåll!

  1. Varmkompost hur lång tid?

Det beror på behållare. Om du har en isolerad behållare kan komposten vara mogen på ett halvårs tid.

  1. Bokashi hur lång tid?

Med Bokashi är kompostmaterialet redo att grävas ner i jorden efter 15 dagar. Därefter får du räkna med 2 till 6 veckor innan komposten blivit till jord. Det tar längre tid när det är kyligare utomhus.

  1. Bokashi vilken är bäst?

Det beror på hur hög komfort du vill ha. Nyare modeller är smart att använda sig av och ger enklare tillgång till det fina lakvattnet som du också kan använda för att ge din odling mer.

  1. Kan man kompostera potatisblast?

Ja, det går bra. Ett tips är dock att du bara lägger denna typ av trädgårdsavfall i en väl fungerande kompost.

  1. Vad är skillnaden mellan vital probihorse och bokashi?

Skillnaden mellan Vital Probihorse och Bokashi strö har med dem fotoautografa bakterierna att göra. Det är dessa bakterier som har en nedbrytande effekt. I Bokashiströ finns det 5% bakterier och därmed är detta strö inte godkänt som livsmedel.

Vital är samma sak fast utan bakteriehalten som är förbjuden. Väl värt att påpeka är att Vital framställs som livsmedel för djur i lokaler som är godkända för detta. Bokashiströ framställs för kompostering.

  1. Kan man kompostera hår?

Det går att kompostera hår från människor och djur men tänk på att tillsätta mycket små mängder. Hår tar lång tid att bryta ner och kan därför inte förkomma i stora mängder i komposten.

  1. Vad är det för skillnad på en varmkompost och en kallkompost?

Kallkomposten är inte isolerad och kommer därmed inte att hålla värmen som en varmkompost gör. Den stora skillnaden ligger i förmultningsprocessen av hushållsavfall. Den fungerar mycket bättre i en varmkompost.

  1. Var köper man kompostpåsar?

Du kan för det mesta hämta kompostpåsar för matavfall gratis. Kolla med din kommun var dessa finns att hämta.

  1. Det luktar i min bokashihink, vad ska jag göra?

Töm och gör rent!

  1. Bokashi hur mycket strö?

1 matsked strö till 2 liter kompostavfall.

  1. Vad kostar en varmkompost?

Det beror på storlek och design. Du kan finna varmkomposter för allt från tusenlappen till det tredubbla.

  1. Hur komposterar man gräs?

Om en kompost har kommit av sig kan klippt gräs få fart på den igen. Men lägg inte på för tjockt. Gräs är kväverikt och det är tunna lager som gäller.

  1. Kan man kompostera ogräs?

Du kan absolut kompostera ogräs men se till att du varvar på ett bra sätt. Tänk också på att ogräs kan överleva kompostprocessen. Då kan de få ny fart i ny jord. Det är något som kan få dig att ändå vilja undvika ogräs i komposten!

  1. Kan man kompostera mossa?

Mossa kan förvisso ses som en form av ogräs men den är inte så besvärlig och den kan brytas ner i din kompost. Så ja, du kan kompostera mossa.

  1. Hur vet jag att min bokashi inte bildar metan i jorden?

Om du ser till att ha gott om mjölksyrning i hinken ska det inte bildas någon metan i jorden när du vänder ner din kompost i den. Du kan också vara noga med att blanda komposten med jord och täcka ordentligt för att inte få metan i odlingsjorden.

  1. När lägga ut kompost?

När den är jord eller när den är redo att bli jord då den grävs ner.

  1. Kan man kompostera torky?

Det går bra att kompostera hushållspapper men inte hur mycket som helst. Det gäller att hitta en bra balans mellan allt som du stoppar i komposten.

  1. Hur komposterar man latrin?

Om du vill kompostera latrin ska du ha en särskild latrinkompost för detta.

  1. Ska man vattna komposten?

Du kan vattna med nässelvatten om komposten är för torr. Men om du lägger i tillräckligt med fuktiga ingredienser bör det inte bli för torrt. Istället får du lakvatten längst ner i botten.

  1. Ska man vända komposten?

Om du vill få jord snabbare kan det vara klokt att vända komposten. Då tillsätts mer syre och det kan påskynda komposteringen. Bokashi kompostering kräver ingen vändning.

  1. Kan man kompostera hushållspapper?

Ja, det går att kompostera hushållspapper.

  1. Vad slänga i varmkompost?

Hushållsavfall, trädgårdsavfall och annat som går bra att kompostera som till exempel gammal äggkartong.

  1. Hur ska jag skölja ut min bokashihink?

Skölj direkt över din odling för att ge den mer näring. Du behöver bara vatten och en diskborste. Om du inte kan skölja utomhus med slang kan du göra det i duschen. Tillsätt ingen såpa! Ställ eventuellt ut din bokashihink på tork innan du börjar använda den igen.

  1. Kan man kompostera rabarberblad?

Ja, det går bra att kompostera rabarberblad.

  1. Vad gör fotosyntesbakterierna i bokashi?

De gör flera saker. De omvandlar till exempel ljus till energi. När detta sker får jorden syre och då bryts vätesulfid ner till svavel. Det här gör att bakterier som är kvävefixerande trivs och då får jorden mer näring. Fotosyntesbakterierna kan också fungera fixerande för kvävet.

  1. Kan man lägga kaffesump i bokashi?

Om den har fått torka går det bra annars kan det bli lite väl blött. Låt kaffefiltret torka en stund innan du lägger ner det i din bokashi kompost.

  1. Hur du kan göra kompost om du bor i en lägenhet?

Använd bokashi hink under diskbänken! Du kan gräva ner komposten i det gemensamma landet eller rabatten som finns under huset om ingen protesterar förstås.

16 spännande fakta om kompostering

Här är fakta om kompostering som kan verka inspirerande. Väl värt att tänka på!

  1. Biokub

Biokub är en varmkompost som är mycket populär. Den har bland annat vunnit kompost bäst i test av Råd & Rön. Den är gjord av UV-stabiliserad polyetenplast som är återvunnen till 100 procent. Plasten kan återvinnas igen när Biokuben har gjort sitt. Med en Biokub kan du återvinna hushållsavfall såväl som trädgårdsavfall.

  1. Följ kommunens regler

Om du ska kompostera hemma måste du ta en titt på vad kommunen har för regler för detta. Det kan finnas regler som du måste rätta dig efter. Det borde inte vara alltför komplicerat men ta en titt innan du börjar så att du inte gör något fel.

  1. Stoppa råttorna!

Om du ska ha en kökskompost ska du se till att den går att försluta väl. Om inte kan råttor ta sig in. Det ska dock sägas att om möss och råttor redan befinner sig i köket och under din diskbänk är en plasthink med lock en enkel match att ta sig igenom.

  1. Trivs i skugga

Om du ska ha en varmkompost i trädgården ska du veta att den kommer att må bra av att stå i skugga. Placera den vid träd eller kanske under buskar som är lite större.

  1. Inte för alla löv

Det finns löv som du inte ska kasta i din kompost. Undvik eklöv i din kompost.

  1. Kommuner komposterar

Det har börjat dyka upp lokal kompostering i flera kommuner. Det här ger invånare i kommuner att syssla med kompostering även om de inte själva vill ha kompost hemma.

  1. Lakvatten

Lakvatten, eller bokashivätska som en del kallar det för, verkar också gödande. Du kan hälla det på växter för att få en gödande effekt.

  1. Bygga kompost

Du kan bygga kompost genom att använda lämpliga kärl och se till att de har ventilation som krävs. Sedan är det bara att göra som du hade gjort med en färdig kompost du köpt i en butik.

  1. Glöm inte bort träden

Träd mår också bra av att få kompostjord. Du kan gräva ner din kompost från Bokashihinken runt ett träd som kan behöva lite mer näring.

  1. God ventilation ger bättre lukt

Om det luktar riktigt illa från din varmkompost kan det bero på att ventilationen inte fungerar som den ska. Det här kan också tyda på att komposten är för våt och därmed inte bryts ner så effektivt.

  1. Komposten kan sprida ogräs och växtsjukdomar

Tänk igenom vad du lägger på komposten. Den kan nämligen fungera som spridare av ogräs såväl som av växtsjukdomar.

  1. Som en disktrasa

Rätt fuktighetsgrad i komposten ska påminna dig om en disktrasa som är fuktad. Det bör inte rinna om komposten.

  1. Barr kan vara bra

Barr kan vara bra i en kompost eftersom de fungerar som jordförbättrare.

  1. Du får inte störa andra

En regel för kompostering är att du måste sköta den på ett sätt så att de som finns omkring dig inte störs av komposten.

  1. När det luktar ammoniak

Ammoniaklukt är en indikation om att komposten har för mycket kväve och ett högt PH-värde.

  1. Kompostmöbler

Det har funnits intressanta initiativ från möbelföretag som IKEA. På 1990-talet försökte de sälja en kökssoffa som också var kompostsoffa. Den hette Reno. Det hela var ett misstag som snart åtgärdades. Soffan försvann då folk rätt så snabbt insåg att det inte direkt var en hit att skapa gas under locket på kökssoffan! Förslag kom på att den skulle ha kallats för Gaso.

Kompost i soffan…