Är det dags att tvätta soffa? Smarta tips för att rengöra soffa!

En dammig och smutsig soffa sätter man sig inte gärna i. Men där sitter du ändå och tänker att den ändå är dags att tvätta soffa, fast vet du hur du ska rengöra soffa på rätt sätt? Det är inte så smart att göra lite som du tror fungerar för då finns risken att du förstör möbeln som är så viktig för dig.

Tvätta soffa med rätt metod

Om du har en bra städfirma som kommer regelbundet till dig kan du be om råd. Det finns städfirmor som rentav kan erbjuda möbeltvätt som en extra tjänst. Det kanske är ditt tryggaste val om du är osäker på om du kan tvätta soffa själv. Om du behöver ångtvätt för soffa är det ju dumt att du försöker med något medel som du hittar i din städskrubb.

Märkning för soffrengöring:

  • W – Det här betyder Water det vill säga vatten. Du kan använda vatten för att få till effektiv möbeltvätt av soffa.
  • S – Det här betyder att din soffa inte tål vatten. Undvik att spilla te och kaffe i den och tvätta soffan med kemtvätt. Kolla med din städfirma om de vet vem som kan hjälpa dig med jobbet. Tänk på att du har vissa rättigheter om kemtvätten gör fel men inte om det är du själv som försöker agera som en professionell kemtvätt!
  • S/W – Det här är en märkning som betyder torrskumtvätt. Om du skulle utsätta soffan för vatten kan den överleva det men här är det också kemtvätt som är ditt bästa val för att tvätta soffa.
  • X – Här ska du enbart dammsuga och inte med din robotdammsugare! Det gäller att jobba på ett varsamt sätt med ett munstycke som inte sliter på soffans tyg.

möbeltvätt soffa

Känn på soffans tyg

Tygets känsla mot din hand avslöjar en hel del om hur du kan tänkas rengöra soffa på bästa möjliga sätt. Mjuka fina tyger som upplevs som silke kräver nästan alltid kemtvätt. Om det är en soffa som är lite strävare och som du känner har ett kraftfullt tyg är det möjligt att du klarar dig med ångtvätt av soffa.

Textilrengöring för soffa hänger ju helt och hållet ihop med det tyg som finns på soffan. IKEA soffor har ofta tyg som går att plocka av och tvätta i maskin på 40 grader. Det här är mycket bekvämt när du har små barn hemma och ständigt behöver tvätta bort fläckar från olika typer av spill.

Missa inte att du ibland kan borsta bort smuts utan att behöva använda vatten och medel. Testa detta först!

När det inte går att plocka av tyg

Det blir lite extra knepigt med textiltvätt för soffa då tyget inte går att plocka av. Finare soffor är ju designade på detta vis. Om det är en lädersoffa behöver det inte vara så svårt för läder kan man rengöra på effektivt vis utan att behöva plocka av.

Men när det är tyg på sittdynor och kuddar är det förstås så att det som finns inuti kan påverkas av din metod för att rengöra soffa. Om det samlas vatten inuti kuddar och detta inte torkar ordentligt kan det lukta riktigt otrevligt.

Då kanske du inte kan sitta där framför din tv-bänk och koncentrera dig på serier och filmer. Om du inte hittar soffrengöring som råder bot på lukten får du kanske kasta ut möbeln och skaffa en ny. Då ångrar du verkligen att du inte tog reda på från start hur du skulle rengöra soffa på rätt sätt!

Fläckar som blir till värre fläckar

Ett vanligt misstag många gör då försöker sig på textilrengöring för soffa på egen hand är att punktstäda bort fläckar. Du tar en trasa och doppar den i lite vatten med såpa och så börjar du gnida. Fläcken försvinner men när det hela har torkat har du en ny fläck. Vi kan kalla den för rengöringsfläcken!

Om du försöker tvätta soffa med vatten då detta inte är lämpligt kan det bli vattenfläckar. Dessa kan du sedan inte få bort. Ett mycket klokt tips är att testa på en plats på soffan som inte är synlig. Om du ser att det blir en fläck av vattnet får du hitta en annan metod för platsen där det är smutsigt.

ångtvätt soffa
Inte spilla kaffe i soffan!

Ångtvätt av soffa klarar du själv!

Om du kan rengöra soffa med ångtvätt är det verkligen bra. Har du en egen ångtvätt är det bara att göra jobbet när du har tid. Ta en titt på vilken värme som passar tyget du ska rengöra. Om du rengör med tvättmedel är det bra att vara lite sparsam med detta.

När du överdriver med tvättmedel vid ångtvätt av soffa kan det lämna rester på tyget. Då får du ta dig tillbaka till ruta ett igen och göra om. Ångtvätt är ju egentligen samma sak som vatten-tvätt fast med tryck. Har du inte egen utrustning kan du hyra den eller så köper du in tjänsten från en städfirma eller en tvätt tjänst som kan komma hem till dig.

Gör följande:

  1. Ställ in ångtvätten i rätt läge.
  2. Behandla hela soffan med ångtvätten.
  3. Rör ångtvätten på ett jämnt sätt och se till att fukt inte blir kvar i onödan i soffans tyg.
  4. När du når en fläck kan du upprepa rörelsen över den flera gånger.
  5. Droppa lite rengöringsmedel direkt på fläcken för att få finare effekt.

Tvätta din soffa regelbundet

Ett viktigt tips från proffsen vad gäller soffrengöring är att rengöra soffan regelbundet. Om du är duktig på att köra ångtvätt på soffan en till två gånger per månad kommer den att se fräschare ut. Dessutom kan det vara klokt att använda plädar och filtar som överdrag. Det ser fint ut och gör att du minskar risken för fläckar på soffan som inte går bort.

Tips på medel för fläckborttagning

Du ka köpa fläckborttagning för soffa eller så blandar du lite ättika med vatten för att pensla på fläckar. Tänk på att medel mot fläckar på soffa kan behöva sitta i en stund för att verka. Det är viktigt att du lär dig rengöra soffa i enlighet med tyget och med det fläckmedel du använder dig av.

Ta det hela steg för steg. Säkra dig om att du kan tvätta soffa som du tänkt dig och var sedan noga med att följa instruktionerna för rengöringen till punkt och pricka. Lycka till!