Tv bänk – Så hittar du den bästa tv-bänken för ditt hem

Din tv ska stå någonstans och då är det klart att det kan vara klokt att investera i tv möbler som är framtagna för att ge rätt vinkel och utrymme. Men vilken tv bänk ska du välja? Det finns ju en rad modeller som dessutom kan fungera för så mycket mer än din tv.

Innan du köper tvbänk bör du läsa följande punkter. De är till för att hjälpa dig att bena ut vilken typ av tv-bänk som kommer att passa ditt hem allra bäst.

Vad ska du ha i din tv bänk?

En tv bänk är hemförbättring som är mycket mer än tv. Det är mycket vanligt att använda tvbänken till stereo, högtalare, prydnader som palettblad och andra växter, och kanske viss utrustning som sladdar och laddare. Var ärlig och se på vad du faktiskt förvarar omkring din tv.

Det är inte särskilt troligt att du på något magiskt vis kommer att sluta ställa saker på bänken för tv. Om du köper en ny tv bänk är det klokt att se till att den har utrymme för alla dina prylar.

Räkna på antalet lådor och hyllor du kan behöva för att få plats med det som just nu bor omkring din tv och gå på detta då du beställer en ny tvbänk.

Se också över funktioner. Kanske vill du ha:

  • Inbyggd LED-belysning för mysig känsla
  • Särskilda hyllor för växter
  • Mediahyllor för stereo och högtalare
  • Särskild lagringsplats
  • Hyllor som är till för klassiska LP-skivor

Tvbänk med luckor eller inte

Något som är bra att tänka på är om du vill ha en tvbänk med luckor eller inte. Det kan se snyggt ut med öppna delar av bänken men då kan du inte gömma sådant som kan se lite stökigt ut.

Det finns snygga tv bänkar som har luckor och delar utan. Det här kan vara det bästa valet. Det är upp till dig. Ta en titt på tv bänkar som har luckor och lådor, kombinationer såväl som öppna lösningar och välj det som du tycker blir finast!

Höjden kan få betydelse

Det är viktigt att välja en tv bänk med en normal höjd. Mycket höga tv bänkar gör det lite jobbigt att se på tv. Den ska inte placeras högt upp trots att du sitter en bra bit från skärmen. Tanken med din tvbänk är ju att du ska se på den tv som står på den så tänk verkligen på detta!

Hur drar du sladdar?

Du bör också kika på hur du kommer att kunna dra sladdar i och omkring din tv bänk. En liten tv bänk kanske inte ens har plats för detta på baksidan av bänken och då får du kanske hemsnickra lösningar för att det inte ska se fult ut.

Sladda bör kunna dras på ett effektivt sätt. Det här säkrar ju att du slipper skarva vilket inte är så bra. Mindre sladd är att föredra och en bra tv-bänk gör detta möjligt med hål på rätt ställen.

Kom ihåg att en massiv tvbänk kan vara svår att såga hål i på ett snyggt sätt. Det är bäst att detta är gjort innan du får bänken!

Stor eller liten tv-bänk?

Ska det vara en stor eller liten tv bänk? Det här beror på ditt rum och dina behov. En del tycker att tv bänken ska vara så mycket mer och ser helst att den täcker en hel vägg. Om du ska ha en liten tv bänk i ditt sovrum är det helt andra preferenser som gäller.

Bestäm dig för hur stor din tvbänk får vara som mest och kika på måtten. Kom ihåg att du inte kan avgöra storleken på tvbänken av de bilder du ser online. Du måste se på måtten och kanske måtta upp hemma för att se precis hur bänken kommer att stå då du installerar den.

Tv bänk på vägg

Ett sätt att fria plats på golvet är att ha en tv bänk på vägg. Det här kan passa mycket bra som en ram omkring en tv som du hänger upp på väggen. En tv bänk på vägg ska vara stabil och givetvis monteras på rätt sätt.

Det gäller att en tv bänk på vägg sitter som den ska när du börjar lasta saker på den. Den här lösningen kräver god planering. Om du inte själv är så händig är det inte dumt att få hjälp med monteringen så att tv bänken för väggen sitter rakt och snyggt.

Hur passar tv bänken med resten av inredningen?

Det här är en viktig fråga. Du måste inte köpa ett helt sätt med möbler för att allt ska passa. Men om du har möbler i en viss tränyans kan det vara klokt att skapa en tv-bänk med samma stil och färg.

Många gånger är det klokt att välja neutrala toner så att tv-bänken smälter in i rummet. Men om du tycker om lite galna tilltag är det klart att du kan välja något som bryter mot resten av inredningen. Det viktigaste är att du har tänkt på detta så att du är medveten om hur din nya tvbänk kommer att passa in i rummet.

En massiv tv-bänk håller längre

Det är möjligt att du hittar en billig tvbänk som är stabil men saken är den att de bästa tvbänkarna är massivare och ofta lite dyrare. Du kan vilja ta det högre priset med tanke på att du investerar i längre hållbarhet.

Det kan ju vara så att du vill ha din inredning för tv och vardagsrum under minst 10 års tid. Då är det verkligen en fördel med en snygg tv bänk som förblir snygg. Den ska inte slitas i första taget och bör vara enkel att underhålla för att få bort damm.

När du har en tung tv

Om du har en tung tv kräver det en viss typ av tv bänk. Äldre tv-apparater väger mer. Bara för att du skaffar ny tvbänk behöver du ju inte köpa ny tv. Det är bara viktigt att du köper en stadig tvbänk som inte kommer att raggla under den tunga tvn.

Om du är osäker på detta ska du ta kontakt med butiken som säljer tv bänkar och fråga vilka som är aktuella för en tung tv. Då kan du vara säker på att det blir bra och att det hela förblir säkert till exempel då små barn rör sig omkring tv bänken.