Tips för rengöring och underhåll av soffor

När du köper en ny soffa så tänker du inte på hur lång tid det tar innan den ser bättre begagnad ut. Eller så gör du det och då funderar du på hur rengöringen ska skötas. Det är viktigt att ta hand om soffor så att de förblir snygga och hygieniska. Vi tar en titt på hur du kan jobba för att sköta din soffgrupp på bästa möjliga sätt.

Här är några tips för rengöring och underhåll av olika typer av soffor:

1. Dammsugning av soffa

Ta först bort allt löst skräp, damm och hår från soffans yta genom att sopa med en liten sopborste eller för hand. Använd eventuellt en klädrulle eller en mindre elektrisk dammsugare för att förhindra att sofftyget och underredet skadas. Dammsugning hjälper dig att ta bort allt smuts och skräp som kan ha lagt sig på din soffa och som inte går att stryka bort med en trasa och som din robotdammsugare inte kommer åt..

2. Fläckrengöring

Fläckrengöring är nödvändigt för att ta hand om eventuellt spill, fläckar från mat och lek eller smuts som samlas på din soffa. Du kan använda ett milt rengöringsmedel blandat med vatten och så jobbar du med en mjuk trasa för att försiktigt rengöra din soffa. Undvik att använda starka kemikalier, blekmedel eller andra slipande rengöringsmedel och rengöringssvampar som kan skada soffans tyg.

3. Ångrengöring

Ångrengöring är en annan effektiv metod för djuprengöring av soffor. Ångrengöring tar inte bara bort eventuella fläckar eller smuts djupt i soffans tyg, den rensar också din soffa från kvalster. Det är dock viktigt att notera att inte alla möbeltyger mår bra av ånga. Därför är det alltid lämpligt att kontrollera med rekommendationer för rengöring av tyget innan du fortsätter med ångrengöring.

clean tv couch

4. Solljus och värme för rengöring

Undvik att utsätta din soffa för direkt solljus och värme eftersom det kan bleka färgen på tyget. Långvarig exponering kan leda till att tyget tappar sin spänst och blir skört. Därmed är det inte att rekommendera att ställa en soffa i solen för att den ska bli ren från bakterier och blekas.

5. Kuddrotation är viktigt

Frekvent användning kan göra att soffans kuddar förlorar sin form och att de börjar se solkiga ut. För att förhindra detta är det lämpligt att rotera kuddarna på din soffa regelbundet. Flytta runt på dem och passa också på att vädra på balkongen då du kan.

6. Professionell rengöring av soffa

Slutligen är det alltid en bra idé att få din soffa professionellt rengjord då och då. Professionell rengöring får bort allt smuts, damm och bakterier som kan vara svåra att ta bort på egen hand.

tv couch