Köpa robotdammsugare eller inte? Här är svaret!

Det går att sopa golvet med sopkvast precis som att du kan tvätta kläder för hand och diska utan diskmaskin. Det går också att komma hem till rena golv då en robotdammsugare har gjort jobbet!

Ska du köpa en robotdammsugare eller inte?  Om du vill spara tid och skydda din rygg är svaret ja. Låt oss ta en noggrann titt på vad robotdammsugarna har att erbjuda så att du kan välja rätt modell och få bästa robotdammsugaren för ditt hem!

Vad är en robotdammsugare?

Innan vi ser på de bästa robotdammsugarna just nu bör vi dock bena ut vad det här är för något. En onödig manick som blir leksak för hunden kanske du tänker och så var det nog för ett årtionde sedan. Idag ser det annorlunda ut.

En robotdammsugare:

 • Dammsuger ditt hem i enlighet med programmering
 • Kommer åt under och omkring möbler samt i hörn
 • Undviker platser där det inte ska dammsugas
 • Jobbar när du vill att det ska dammsugas
 • Klarar flera våningsplan med smart minne

Kort och gott så handlar det om en självgående dammsugare som sköter sig själv i enlighet med dina instruktioner. Du kan styra den med din smartphone och se till att den jobbar när ingen är i vägen.

Hur ska du tänka när du väljer? Ett sätt kan vara att se på robotdammsugare bäst i test men då ska du fråga dig vem som säger att dammsugaren är den bästa. Här är 6 av de allra bästa robotdammsugarna som finns just nu. Detta baserat både på vad branschfolk och vanliga dödliga tycker…

De 6 bästa robotdammsugarna just nu

Det finns många olika märken och modeller att välja från. Här är 6 av de bästa robotdammsugare som du kan hitta just nu. De har olika egenskaper och du bör kunna hitta din blivande favorit bland dessa.

 1. iRobot Roomba 966

Kanske har du hört namnet, kanske har du redan varit och nosat på en tidigare modell. iRobot Roomba 966 är en nyhet i 900-serien. Här kan vi prata om en uppföljare som gör det som andra misslyckas med, den slår ut vinnarna från förr!

Det här är bäst robotdammsugare om vi ska tro på användare, och det ska vi väl. De säger saker som att det går snabbt att städa, att dammsugaren klarar hela huset på över 100 kvm med en laddning och att den är tyst. Det sägs också att den har en design och gång som gör att husdjur inte blir rädda.

Dammsugaren håller själv koll på om den ska laddas och var den ska fortsätta efter laddningen. Du kan ha kontakt med din hemmarobot via mobilen med en smart app. Det här är enkelt, modernt och verkligen hjälpsamt.

iRobot är ett märke som vet vad de pysslar med. Det kan du dra stor nytta av. Det här är inte en billig robotdammsugare men den är heller inte orimligt dyr. Roomba 966 kan ses som en god investering som du kan ha glädje av länge!

Du kan läsa mer och se pris genom att klicka här!

FördelarNackdelar
Klarar helt hus på en laddningKan ha lite svårt för höga mattkanter
Tyst gång 
Snabb! 

Här kan du se hur iRobot Roomba 966 fungerar:

 1. Neato Botvac D7 Connected

När det är stora rum som ska dammsugas är det bra att ha en kraftfull självgående dammsugare som inte är rädd för att ta i. Här har vi en modell som är känd för att få ordning på allt från smuts till päls som ligger och skräpar omkring och under möbler.

Ett Ultra Performance Filter ser till att robotdammsugaren med en särskilt borste kan få upp dubbelt så många djurhår och partiklar i jämförelse med andra modeller i samma klass. Därmed kan vi säga att det här kan vara den bästa robotdammsugaren du med husdjur kan satsa på. En robotdammsugare för hundhår helt enkelt!

Om du tycker att dammsugningen ska ske sent på kvällen eller mitt i natten är det inga problem. Neato har lasersystem och kan därmed röra sig även när det är mörkt i rummet. Dammsugaren styrs med app. Därmed kan du dra igång den trots att du inte är hemma. Kan vara bra när folk plötsligt bjuder in sig själva till fika!

Neato Botvac D7 Connected har rekommenderats av M3. Det rör sig om en modell som gillas både av experter och oss vanliga dödliga med eller utan husdjur.

Du kan läsa mer och se pris genom att klicka här!

FördelarNackdelar
App-styrdAningen dyr
Ser i mörkret 
Effektiv djurhåruppsamling 

Här kan du se en videorecension av Neato Botvac:

 1. Kärcher robotdammsugare

Kärcher är också ett känt namn när det handlar om produkter för hem och trädgård. De har tagit fram en dammsugarrobot som har fått fina betyg. Kärcher RC3 är en rar liten sak som dessutom har ett attraktivt pris. Det är inte den billigaste robotdammsugare som du kan hitta men den kan vara bra för dig som vill ha en billig robotdammsugare som kan lite mer.

Den här modellen är gjord för att ta sig in under sängar och andra möbler. Den är bara 96 mm hög och det kan göra stor skillnad. Det går snabbt att ladda och sedan kommer dammsugaren också att jobba på snabbt.

Ljudnivån är helt okej med 71 dB när maskinen är i full sving. Sensorer ser till att den inte ramlar ner för trappen eller skadar möbler och annat som står på golvet. Det enda lilla minus vi kan se med denna robotdammsugare är att den inte är perfekt anpassad till hushåll där det behövs mer effektiv rengöring av hundhår.

Du kan läsa mer och se pris genom att klicka här!

FördelarNackdelar
Kommer åt ordentligtInte bäst med husdjur
Dubbla borst 
Städar snabbt 

Här kan du se en video om Kärcher RC3:

 1. Xiaomi Roborock S5 Max

Om du är ute efter en robotdammsugare med mopp har du hittat rätt! Det här är bäst robotdammsugare när du vill komma hem till känslan av nytvättade golv. S5 Max har en större vattenbehållare än tidigare modeller från samma märke. Det ger en stor fördel, nämligen att den klarar större golvytor utan att du måste fylla på med mer vatten.

Det här är också en otroligt smart dammsugarrobot. Den släpper inte ut något vatten över ytor som redan är rena. Det kan den läsa av. Du kan till och med styra vattentanken via din smartphone med en app! Vi skulle kunna kora Xiaomi till bästa robotdammsugaren 2020 och kanske också för kommande år.

Xiaomi robotdammsugare passar bra för hem med flera våningar. Den kan programmeras och komma ihåg tre olika våningar. Det blir mycket praktiskt i villor och även i fastigheter där man kan föredra att sköta korridorer och andra platser med robottekniken. Det städas kraftfullt och du kan välja i detalj precis var din robot ska städa!

Du kan läsa mer och se pris genom att klicka här!

FördelarNackdelar
Robotdammsugare med moppfunktionHar inte Google-assistant support
Störrre vattenbehållare 
Kan styras med app 

Här kan du se en video om Xiaomi robotdammsugare med mopp:

 1. iRobot Roomba 980

Ibland är den bästa robotdammsugaren 2021 precis samma som den som var bäst året därpå och året dessförinnan. För dig som är ute efter bäst robotdammsugare år efter år är iRobot ett märke att lägga märke till.

De dyker upp i bäst i test guider för robotdammsugare år efter år.  Det är som att iRobot är ett namn som bara måste förekomma i tester som ett ledande namn. Och deras Roomba 980 har varit med ett tag nu. Det finns en hel del tester och utlåtanden att luta sig mot med andra ord.

Det går snabbt att ladda robotdammsugaren och dra igång. På 180 minuter är den laddad och klar och då kan du räkna med 120 minuters arbete på dina golv. Modellen har det som kallas för virtuella väggar. Det går ut på att du kan sätta upp väggar, eller hinder, för platser och rum som du inte vill ha robotdammsugaren i.

För bäst i test robotdammsugare är det här verkligen ett säkert kort. Den har vunnit 9 olika officiella tester. Det kan nog vara tal om fler och med en titt på användarrecensioner förstår vi att det här är en modell som du kan lita på.

Det är dock viktigt att påpeka att du som vill ha robotdammsugare som klarar tröskel och hög mattkant kan få större nytta av en annan modell. Det finns flera kommentarer om att den här iRobot-modellen kan ha lite svårt att ta sig upp på mattor.

Du kan läsa mer och se pris genom att klicka här!

FördelarNackdelar
Med virtuell väggKan ha problem med mattor
Wifi 
Snabb laddning 

Här kan du se en video om iRobot Roomba 980:

 1. Electrolux robotdammsugare P192-6DGM

För minsta möjliga förberedelse kan du välja en Electrolux robotdammsugare med 3D vision som känner av vad som finns på golvet. Det betyder att du inte måste hålla på och plocka bort en massa saker inför dammsugningen. På så vis kan din dammsugarrobot faktiskt bli en stor hjälp oavsett hur det ser ut på golvet därhemma.

Det här är också ett bra val för dig med flera våningar. P192-6DGM kommer ihåg programmering för upp till 3 våningar. Roboten har en timer vilket kan vara väldigt bra när du vill schemalägga dammsugningen på ett smart sätt.

Efter laddning kan roboten jobba på i 120 minuter. För de allra flesta är det mer än tillräckligt för att få jobbet gjort. Laddningen tar bara 120 minuter och det är verkligen snabbt. Ljudnivån är mycket lägre än en vanlig dammsugare men det spelar kanske inte så stor roll när du låter robotdammsugaren ta hand om jobbet då du inte är hemma.

Det här är en bra robotdammsugare för tröskel då den klarar att ta sig upp och över. Modellen går också att fjärrstyra. Med app kan du ta hand om städningen hemma fast att du är på jobbet!

Du kan läsa mer och se pris genom att klicka här!

FördelarNackdelar
Du behöver inte plocka bort saker 
Kommer ihåg 3 våningar 
Med timer 

Här kan du se en video om Electrolux robotdammsugare:

Hur fungerar en robotdammsugare?

Grundtekniken är densamma oavsett om det rör sig om den billigaste robotdammsugaren eller det allra senaste från det främsta märket. En dammsugarrobot kommer att röra sig över golvet samtidigt som den suger upp smuts och damm.

Den kan ha hjul eller skjutas upp från golvet med andra tekniska innovationer som luft. Dessutom finns det robotdammsugare med moppfunktion som kan använda sig av vatten. Den kommer att våt-torka golvet såväl som att dammsuga det.

En enkel robotdammsugare kommer att köra runt i rummet utan någon särskild plan. Det finns mer avancerade modeller som körs i enlighet med specifika mönster som du kan skapa.

Några vanliga egenskaper är:

 • Schemalagd dammsugning – Med timer kan du ställa in när robotdammsugaren ska jobba. Även en billig robotdammsugare bör ha denna funktion.
 • Skydd mot trappor – Med sensorer kan dammsugaren känna av om den kommer för nära en trapp. Då stannar den och vänder om istället för att köra rakt ut över trappen och förstöras då den faller ner för den.
 • Klättring över trösklar och mattkanter – En robotdammsugare tar sig över en tröskel på lite olika sätt. Den kan ha fjädring eller vara byggd så att den lätt rullar över hinder som mattkanter och trösklar mellan olika rum.
 • Programmering för flera rum och våningar – Samma dammsugare kan ha flera program. Ett kan vara till för nedervåningen, ett för övervåningen, ett för kontoret… Med flera program är det enklare att köra igång dammsugningen. Då behöver du inte göra inställningarna på nytt vid varje städtillfälle.
 • Fjärrstyrning med app – Glömde du att dra igång dammsugaren eller ställa in timer innan du gick till jobbet? Det är inga problem då du väljer en modell som du kan styra med en app i telefonen. Din app låter dig dra igång maskinen och även hålla koll på vad den pysslar med.
 • Mörkerseende – Om du vill att din dammsugare ska jobba när det är mörkt är det smart att välja en modell som har mörkerseende. Den kommer inte att köra in i saker eller ut över trappen bara för att det är mörkt i huset.

Robotdammsugarna är för alla hushåll!

Det är lätt att tro att en dammsugarrobot i första hand är till för större hem och för hushåll med många barn som stökar ner. Det är klart att familjer kan se en stor fördel med att få hjälp med dammsugningen utan att betala extra för den vid varje städtillfälle.

Faktum är dock att robotdammsugarna passar mycket bra för alla olika typer av hushåll. Även en mindre lägenhet kan ha stor nytta av att det finns en robot som kör runt och får upp allt damm med jämna mellanrum.

Om vi ser på robotdammsugare pris är det också tydligt att det inte behöver kosta särskilt mycket. Hushåll med en stramare budget kan hitta de bästa modellerna på robotdammsugare rea eller billigare varianter som ger ett gott stöd.

En riktigt fin present

Med tanke på att robotdammsugarna är för precis alla hem är det här också en av de bästa presenter du kan ge bort. Det spelar ingen roll om det är en student som ska firas eller om du vill visa kärlek till en hel familj. Med en självgående dammsugare har du vunnit allas hjärtan.

Det här är en rolig present som kombinerar flera fantastiska egenskaper:

 • Innovation
 • Omtanke
 • Praktisk användning
 • Snygg design
 • Exklusivitet

Billiga robotdammsugare som ger god funktion

När du ser på priserna för de allra bästa robotdammsugarna inser du att det kan bli ganska dyrt. En avancerad Bosch kostar bra mycket mer än en Vileda robotdammsugare. Men betyder det att du inte ska handla en Jula robotdammsugare som det inte finns ett ord om online till ett billigt pris?k

Nej, så är det inte. Visst, det finns en viss säkerhet i att välja en robotdammsugare bäst i test som är lite dyrare. Om du har tur kanske du får fatt i den då det blir robot dammsugare rea. Om inte kan du ändå fynda bra teknik till bra priser.

Du måste dock fråga dig varför är en robotdammsugare billig. Om svaret på den frågan är att det inte rör sig om en känd Menuett eller Miele robotdammsugare men ändå god teknik kan det fungera. Om svaret däremot är att du får något som kanske kommer att fungera om du har tur är det bättre att betala mer.

GRID MED BILLIGA ROBOTDAMMSUGARE

Hur hittar du den bästa robotdammsugaren?

För att hitta bäst robotdammsugare måste du ta en titt på både produktbeskrivning och recensioner. Det är mycket viktigt att se vad andra användare säger. Om du till exempel tar en titt på robotdammsugare på prisjakt får du kanske tips om bästa priset. Men inte nödvändigtvis om bästa tekniken.

Om du däremot läser recensioner på sajter som Amazon kan du se vad verkliga användare säger. När en person som har både katt och hund hävdar att det är en robotdammsugare som tar hundhår kan du tro på det. Särskilt när du kan se att det är en verifierad köpare som med säkerhet har köpt dammsugaren som det talas om.

Ett tips är att försöka läsa recensioner. Ser du en robotdammsugare på Elgiganten som verkar bra ska du kopiera namnet och söka online. Skriv namnet och lägg till ord som reviews på engelska. Då får du en hel del intressant information om modellen. Det bör du för övrigt göra när du ser att det är robotdammsugare rea och du inte känner till en viss modell som har ett otroligt attraktivt pris.

Vilken robotdammsugare väljer Hemprodukter?

Modellerna som nämns ovan är robotdammsugare bäst i test och säkra val. Om jag bara kan ta en robotdammsugare av de allra bästa blir det en iRobot Roomba 980. Det här är en mycket populär modell som har klarat tidens tand och fortsätter att vara en av de allra främsta. Du kan klicka här för att läsa mer om iRobot robotdammsugare!

31 frågor och svar och robotdammsugare

Låt oss ta en titt på de allra vanligaste frågorna om dammsugarrobotar samt på några som kan vara lite ovanligare. Svaren hjälper dig att hitta rätt modell för ditt hem!

 1. Hur ofta använder man robotdammsugare?

Det här är en individuell fråga. Hur ofta dammsuger du med din vanliga dammsugare? Det blir inte mindre med robotdammsugaren men du slipper ju gå omkring med den. Många märker att de dammsuger oftare då det inte kräver samma engagemang som med en vanlig dammsugare. Det kan bli var och varannan dag.

 1. Hur höga trösklar klarar robotdammsugare?

Normalhöga trösklar på omkring 1 till 2 centimeter bör alla robotdammsugare klara av. Om du har trösklar på 3 cm och mer bör du välja en modell som är särskilt till för den här typen av hinder.

 1. Hur bra är robotdammsugare?

De kan vara otroligt bra. Det viktigaste är att välja en modell som har de egenskaper som du är ute efter. Om du har husdjur bör du välja en robotdammsugare som klarar av att suga upp djurens hår ordentligt. Dessutom kan det vara klokt att se på design med tanke på att dammsugaren ska kunna ta sig under möbler och hela vägen ut i hörnen.

 1. Hur väljer jag robotdammsugare?

Välj efter dina egna behov. Fundera på vad som är viktigast för dig och se också vilka golv du har. Du behöver mer kraft med heltäckningsmattor. Trägolv kan kräva varsammare hantering och går kanske inte att moppa med robotdammsugare som tillsätter vatten.

 1. Vad kostar robotdammsugare?

Det finns billiga robotdammsugare för några hundralappar och dyrare modeller som kostar omkring tjugotusen kronor. Normalpriset ligger på mellan 4000 och 6000 kronor.

 1. Är det säkert med robotdammsugare när man har hund?

Det bör inte vara någon fara. Men rekommendationen är att inte lämna husdjur ensamma hemma med en robotdammsugare som är igång. Det beror på att de kan börja jaga den och till sist ha sönder mekaniken. Om du har en hundgrind kanske du kan låta dammsugaren jobba avskilt från hunden med denna.

 1. Är robotdammsugaren farlig för katt?

Säkerheten handlar både om katten och om själva robotdammsugaren. De flesta katter låter bli robotdammsugare men lekfulla katter kan putta en dammsugare som är igång ut över trappen.

 1. Vem uppfann robotdammsugaren?

Dammsugaren är ingen ny uppfinning och har funnits i världen i över 100 års tid. Robotdammsugaren tillskrivs svenska Electrolux som ska ha uppfunnit den i slutet av 1900-talet.

 1. Kan robotdammsugare dammsuga mattor?

Ja, det finns särskilda modeller som är gjorda för att på ett varsamt sätt dammsuga mattor helt automatiskt.

 1. Fungerar robotdammsugare i badrum?

Om det inte finns vatten eller fukt på golvet kan du använda robotdammsugaren i badrummet.

 1. Kan man använda robotdammsugare i bilen?

Det kan bli lite svårt eftersom robotdammsugaren behöver en jämn yta att köra på. Du kan möjligtvis använda den i en baklucka om du inte har något bättre alternativ.

 1. Hur ofta ska man byta filter i robotdammsugaren?

Hur ofta du ska byta beror givetvis på vilken typ av robotdammsugare du har. En vanlig rekommendation är en gång i månaden. Det här är något du ska ta reda på när du köper robotdammsugare och sedan komma ihåg.

 1. Kan en robotdammsugare moppa?

Ja, det finns varianter som både sopar, dammsuger och moppar. Det betyder att lite fukt tillsätts för att sedan moppa på golvet som har dammsugits. Då kan det bli riktigt rent och snyggt.

 1. Kan städaren använda robotdammsugaren?

Ja, en städare bör kunna driva robotdammsugaren även om du inte är hemma och har appen i din telefon. Det ska fungera att dra igång maskinen manuellt.

 1. Kan man göra en egen robotdammsugare?

Det kan du kanske göra. Kom bara ihåg att en vanlig dammsugare inte alls är gjord för att ta sig in under möbler. Även om du kan driva den på ett sätt som gör att den kör omkring själv kommer den inte att komma åt överallt så som riktigt bra robotdammsugare gör.

 1. Hur billig kan robotdammsugaren bli?

Den kan bli otroligt billig. Du kan få robotdammsugare rea och betala hälften av det vanliga priser. Dessutom finns det modeller från mindre kända märken som är både billiga och bra. Särskilt om du inte tycker att dammsugaren måste vara tekniskt avancerad.

 1. Finns det begagnade robotdammsugare?

Ja, det finns begagnade robotdammsugare som du kan köpa via annonser online. De kan vara mer eller mindre bra beroende på hur de har använts. Kom ihåg att du inte får någon garanti om du köper en begagnad robotdammsugare.

 1. Kan alla använda robotdammsugare?

Vuxna och ungdomar kan använda robotdammsugare. Barn bör inte göra det då de kan få för sig att dammsugaren är en ridleksak och ha sönder den. För personer som tycker att det är svårt med appar kan det vara klokt att välja en dammsugare som inte fjärrstyrs.

 1. Går det att använda robotdammsugare utomhus?

På en terrass eller veranda kan det fungera att använda robotdammsugaren utomhus. Tänk bara på att den ska köra på ett jämnt underlag och inte utsättas för vatten och annat som kan finnas utomhus som kan förstöra dammsugarens mekanik.

 1. Får man dammsuga med robotdammsugare på natten?

Om du bor i eget hus finns det inget som säger att du inte kan köra med dammsugaren på natten. Med grannar under dig är det tveksamt. Det låter en hel del då dammsugaren kör över golvet. Även modeller med låg decibel kan vara så pass högljudda att det är svårt att sova samtidigt.

 1. Vilken robotdammsugare fungerar bäst mot djurhår?

Välj en Neato robotdammsugare eller en modell från annat känt märke som är uttryckligen för att suga upp hundhår och katthår. Det här är något som du kan läsa om i produktinstruktioner och även lära dig mer om via kundrecensioner.

 1. Är det värt att dammsuga med robot?

Det beror på hur du värderar din tid och vilken modell du väljer. När robotdammsugaren gör ett bra jobb är den väl värd pengarna du investerar i den.

 1. Kan hunden förstöra robotdammsugaren?

Ja, om vovven tänker sig att robotdammsugaren är en leksak kan den absolut gå sönder vid närkontakt.

Här har vi en liten video med tillfällen då det inte gått som tänkt med robotdammsugare och husdjur:

 

 1. Varför är visa robotdammsugare billigare?

Det kan bero på att de har färre funktioner och inte är lika bra på att känna av damm och smuts. Det kan också bero på att de kommer från okända märken. En annan anledning till att en robotdammsugare är billig är att den reas ut för att modellen ska utgå och ersättas med en ny.

 1. Kan vi ha robotdammsugare på jobbet?

Absolut. Det kan vara väldigt klokt med en robotdammsugare på en arbetsplats. Den kan sköta dammsugningen på kvällar och nätter när ingen är på jobbet.

 1. Hur lång tid tar det för robotdammsugaren?

Det beror på hur stort golvet är. Men räkna med någon halvtimme i en vanlig bostad för varje våningsplan.

 1. Hur ofta måste man ladda robotdammsugare?

Det blir antagligen så att du får ladda robotdammsugaren efter varje användning. Detta för att batterikraften ska räcka vid nästa arbetstillfälle.

 1. Kan robotdammsugare förstöra möbler?

Ja, det finns modeller som är för höga för vissa typer av möbler. Om en robotdammsugare står och nöter mot en trämöbel kan det lämna spår. Var noga med att välja en modell som passar bra med ditt möblemang.

 1. Kommer barnen att leka med robotdammsugaren?

Ja, det kommer de antagligen att göra om du inte förklarar att det inte rör sig om en radiostyrd bil eller en kul sak att rida på.

 1. Vad gör jag med trasig robotdammsugare?

Ta den till sopsorteringen där den kastas med andra sopor av samma sort.

 1. Vad heter robotdammsugare på engelska?

På engelska heter robotdammsugare robot vacuum cleaner eller robot cleaner. De använder samma modeller som i Sverige i engelsktalande länder. Därmed kan det vara smart att se på användarrecensioner på engelska från andra länder.

Spännande fakta om robotdammsugare

Det finns mycket spännande att säga om dammsugaren som började som en gimmick och nu finns i många hushåll. Här är några utvalda fakta som du kanske inte kände till sedan tidigare…

Det gäller att förbereda dammsugningen

Robotdammsugare är inte magiska. Om du inte förbereder golvet för rengöringen kommer det inte att bli så bra. Det går inte att komma åt damm och smuts som finns under objekt som ligger utspridda på golvet. Startpunkten måste vara fria ytor för att robotdammsugaren ska göra ett bra jobb. Om du är bra på att förbereda kan även en billig robotdammsugare ge finfina resultat.

Robotdammsugare från Xiaomi och coronaviruset

Kanske var det en tillfällighet men det var faktiskt så att Xiaomi hade utvecklat en ny uppdatering på sin berömda robotdammsugare lagom till tiden då så många satt hemma i karantän. Den ursprungliga teknologin med lasersensorer kom år 2016. Våren 2020 lanserades en ännu bättre version. Den behövde många som var tvungna att sköta städningen själva då det inte längre var tillåtet att låta städaren komma på besök.

Fungerar bara på golv

Det här kanske kommer att förändras i framtiden men just nu kan robotdammsugare bara städa golv. De måste ha ett jämnt underlag för att kunna rulla omkring och städa. Dessutom är de ganska enkla på så vis att de inte plockar undan saker som leksaker och strumpor som ligger under och omkring soffor.

Livesändning från dammsugaren

Man måste inte ha robotdammsugare med app som går att fjärrstyra. Men om du har det kan du se på dammsugaren då den jobbar i real time. Det blir helt enkelt en livesändning av dammsugningen direkt till din telefon.

För olika typer av golv

Idag kan du skaffa en robotdammsugare för alla typer av golv. Det är dock viktigt att notera att du kan behöva en viss modell för ett visst typ av golv. För mattor behövs mer sugkraft. Särskilt för hushåll med djur vars hår lätt fastnar i mattan. Sugförmågan mäts i watt så räkna med att behöva högre wattantal om du har en massa matta på golvet.

En svensk uppfinning

Det sägs att det var Electrolux som uppfann robotdammsugaren 1997. Det skulle dröja några år innan dammsugaren nådde marknaden. Idag är det många företag från flera olika länder som tillverkar robotdammsugare.

Moderna finesser

Det finns en massa spännande moderna finesser som du kan upptäcka på nyare robotdammsugare. En del kan köras som radiobilar. Andra kan känna igen din röst via system som Amazon Alexa så att du kan säga till dammsugaren att dra igång eller ta en paus då du vill ha det lite tyst.

Klarar hörnen du inte kommer åt

Det diskuteras ofta om robotdammsugaren kommer att klara hörnen. Faktum är att många bra robotdammsugare når hörn och vrår som du absolut inte hade nått på ett enkelt sätt.

Undvik fallolyckor med robotdammsugaren

När vi ser på skadestatistiken för hem är det tydligt att det är viktigt att ställa undan dammsugaren när du är klar. Sju av tio fallolyckor är fall på grund av att personer snubblar på dammsugare. Jättesmart ju med en robotdammsugare som kör tillbaka till sin station när den är klar. Det kan rädda både lem och liv!

Livet kan bli lättare och säkrare med robotdammsugare!

Kan inte dammsuga i trappen

Det här måste du komma ihåg. Trappen får du klara på egen hand. Det finns fortfarande inget bra alternativ för automatisk dammsugning av trappor. Robotdammsugarna kan undvika att ramla ner och gå sönder men det är det bästa du kan få med tanke på trappor just nu. När du läser att roboten klarar flera våningar måste du ändå flytta på den manuellt upp och nedför trappor för att bli klar.

Du måste underhålla roboten

Precis som med en vanlig dammsugare måste du underhålla din robot för att den ska förbli bra på sitt jobb. Du bör se till att ta bort borstar och rengöra dessa med jämna mellanrum. Du kan också behöva byta filter och se till att uppsamlaren aldrig blir överfull. Ibland kan det vara bra att lossa på bottenplattan för att se till att det inte sitter smuts på insidan av den.

Rätt plats för parkeringen

När du ska placera parkeringen för din robotdammsugare bör du välja en plats som inte är för svår för roboten att nå. En öppen plats är att föredra. Då blir det lättare för dammsugaren att docka när den är klar.