Välj insynsskydd fönster blir vackra och säkra av

Man kan ha olika anledningar till att vilja hindra sikten utifrån och in i ett hem eller kanske arbetsplats. Numera så är det inte svårt att finna insynsskydd fönster blir vackra av. Den här typen av skydd kan också öka säkerheten då det inte går att se saker som kanske hade lockat till ett oönskat besök.

Om du installerar en förbränningstoalett i ett rum som egentligen inte är till som badrum eller toalett är det verkligen viktigt med insynsskydd. Det kan vara detta som gör att rummet fungerar som det ska som toalettutrymme.

Det finns förstås saker som man bör tänka på innan man beställer ett fönsterskydd för badrum, vardagsrum eller kanske kontorsfönstret. Här är några tips för dig som vill försköna fönster på ett så enkelt och smart sätt…

Välj insynsskydd fönster förskönas av

Det är mycket viktigt med estetik. Det är också därför som man ska tänka på färg och stil på de insynsskydd fönster man installerar. Det går att välja något som enbart ger en färgtoning eller så kanske man satsar på ett mönster med blommor som passar bra i fönstret. Om utsikten var trist och bara innebar att folk från gatan såg in så får man en helt ny känsla med den här typen av fönsterdekoration som inte blockerar ljus från att strömma in.

Färgat glas är insynsskydd fönster blir vackra av!
Färgat glas är insynsskydd fönster blir vackra av!

Användarvänlighet är viktigt

Man ska också tänka på att välja klistermärken och dekaler som är lätt att installera. De bör vara gjorda så att man kan börja om och flytta på insynsskyddet om det hamnar lite snett från start. Tänk på att följa instruktionerna som kommer med skyddet. De kommer att vara mycket värdefulla då du vill undvika luftbubblor och annat som kan få fönstret att se mindre attraktivt ut. Om det behövs särskild skrapa eller annat verktyg så är det en fördel om detta kommer med själva fönsterdekalerna.

Miljövänliga alternativ finns!

Idag så är vi alltmer medvetna om vår miljö och hur vår inredning kan vara med och påverka den till det bättre. Välj giftfria insynsskydd som inte kommer att vara farliga vare sig för dig, dina husdjur eller i förlängningen för naturen. Med den här typen av dekaler för fönster så kan du ha gott samvete och verkligen njuta av känslan som du får i rummet.

Hög kvalitet är också något att betänka

Om du ska installera skydden i ett badrum så måste de klara av fukten som uppstår dagligen utan att lossna. Fönsterskydd för andra rum ska också vara gjorda för att klara av vanligt slitage. Du vill ju inte hålla på och byta klistermärken varje månad för att de börjar repas och se trista ut. Det är bättre att betala lite mer för hög kvalitet!

Du ser ut men ingen ser in!

Det finns ju även fönsterfilm som skapar som en spegel på utsidan men som gör att du ser ut precis som vanligt. Det här kan vara ett bra val, men tänk på att det också kan kännas lite obehagligt då man får för sig att folk faktiskt kan se in. Det har gjorts en del studier vad gäller insyn och det får betydelse hur man planerar för detta. Vi människor är känsliga för hur vi upplever ett rum och en plats. Ju säkrare vi känner oss, desto bättre. Det kan vara något att tänka på då man tycker att spegelmodellen blir bra på en toalett där folk annars hade sett in. Kanske blir det lite för mycket då man hela tiden får känslan av att den som går förbi utanför ser in.

Välj rätt modell för ditt fönster

Förutom att tänka på storlek så kan man också se på lite olika typer av insynsskydd. Det finns dekaler som man klistrar på rutan och så kan man välja skärmar som kan ha sugproppar eller som på annat sätt täcker fönstret utan att blockera dagsljus. Tänk på:

  • Att du kan välja att täcka hela eller bara en del av fönstret
  • Att dekalen kan vara gjord för en viss typ av rum med viss typ av belysning
  • Att du bör kunna hålla rent utan att skada insynsskyddet
  • Att dekalen eller skärmen ska täcka hela rutan för den del som du vill täcka

Om du enbart behöver solskydd så kan du fundera på en rullgardinslösning. Här pratar Jessica Andersson lite mer om detta:

Handla säkert online

Om du väljer att beställa insynsskyddet för fönster på nätet så ska du tänka på att handla från en seriös butik som ger dig goda villkor och bra priser. Man finner flera svenska webbutiker med den här typen av inredning och de levererar snabbt direkt hem till dig. Fördelen med att handla online är att man får ett stort utbud och lätt kan se vad som skulle kunna passa bäst hemma.

När det rör lite större fönster som finns på kontor så är det bäst att beställa skräddarsytt från ett företag som jobbar särskilt med den här typen av dekaler. Då man kan ju även få ett tryck på insynsskydd fönster blir fina av som inkluderar företagets grafiska profil. Det här kostar lite mer än att täcka ett enkelt fönster i ett hem, men är givetvis en investering både i trivsel på jobbet och i branding.

Om du väljer att handla skydden mot insyn på nätet från en svensk webbutik så får du också support på svenska och det kan behövas när man är lite osäker på vad som kommer att passa bäst. Det finns ju standardstorlekar men många gånger så kan man behöva lite vägledning för att se till att handla rätt produkt till de fönster som man behöver insynsskydd till.

fönster

Frågor och svar om insynsskydd i fönster

Här följer vanliga frågor och svar om skydd mot insyn i fönster.

Blir det mörkt i rummet av insynsskyddet?

Det beror på vilken typ man väljer. Ett klistermärke som är gjort av genomskinligt material kommer fortfarande att släppa in gott om ljus. Med fönsterfilm så kan man få en effekt som gör att man inte alls upplever att man på något sätt har täckt rutan.

Vad kostar skydd för fönster mot insyn?

Man kan köpa klistermärken för mellan 100 och 400 kronor och så finns det lite dyrare lösningar där man kommer att använda sig av fönsterfilm eller kanske skräddarsydda persienner som man kan anpassa i enlighet med behov.

Hur ofta måste man byta ut skydd mot insyn?

Om man skaffar god kvalitet så kan skyddet se snyggt ut i många år. Det här beror förstås en del på vad man utsätter det för och faktiskt också hur man installerar. God installation, hög kvalitet och korrekt underhåll bör ge flera år om inte mer.

Förstör insynsskyddet fönstret?

Det här beror återigen på det skydd som man har skaffat. Om man väljer ett material som är enkelt att hantera och som inte lämnar klister på rutan så kan man inte tala om att det på något sätt skulle förstöra fönsterrutan. Skydd som ska monteras på karmar kan komma att kräva att man gör hål och då måste man förstås tänka på att göra detta utan att skada trä-, aluminium- eller plast-ram.

Ger insynsskydd mer isolering?

Det kan man inte säga då det rör sig om en tunnare plastfilm. Det är viktigt att man skaffar fönster som ger god isolering hellre än att försöka fixa detta med klistermärken eller skärmar!

Kan man öppna fönstret med insynsskydd över rutan?

Det ska gå bra att öppna fönstret som vanligt. Har man bara valt ett skydd som har rätt dimensioner så finns det ingen anledning till att fönstrets funktion på något sätt skulle påverkas av det.

Var kan man köpa fönsterskydd mot insyn?

Man kan beställa insynsskydden från butiker på nätet som säljer design och möbler för hemmet. Om det rör sig om större rutor för en arbetsplats så är det bäst att kontakta ett företag som är specialiserade på fönsterfilm och persienner.

Kan man montera insynsskydden själv?

För det mesta så kan man det! Då det rör sig om klistermärke eller sugproppar så ska det inte vara svårt att själv installera insyddskydd i fönster men det gäller förstås att man följer instruktioner som kommer med produkten mycket noga.

Vad ska jag ha i fönstret om jag vill se ut?

Du kan välja den typ av solskyddsfilm som man ibland ser på bilfönster eller någon annan form av fönsterfilm som gör att de som finns utanför inte ser in men tvärtom att du kan se ut. Persienner gör det också möjligt att se ut men dessa kommer inte att ge det perfekta skyddet mot insyn.

Finns det bara insynsskydd på IKEA?

Det finns fler butiker som har denna produkt. IKEAS fördel är att man får en produkt som är lätt att använda men många tycker att den är lite väl trist. Kan förstås vara bra att börja med denna då den inte är så dyr för att sedan se på skydden som har lite mer spännande mönster och nyans.

Vilken typ av butik säljer insynsskydd för fönster?

Du kan ta en titt i butiker som säljer färg, tapeter och gardiner. De har ofta solskyddsfilm som man själv kan klippa till. Inte lika fint som designade varor men helt klart praktiskt.

Finns det problem med att ta bort fönsterfilm som man inte längre vill ha?

Det händer att man får problem med enklare fönsterfilm som har hårdnat av ljuset utifrån. Då får man skrapa på ett mycket försiktigt vis för att inte skada rutan. Det kan vara bra att förbereda för detta genom att använda sig av ett skydd som är gjort för att vara enkelt att ta bort då man vill göra det.