Spalje eller en fondvägg med snygg tapet, vad blir bäst?

Det behövs förnyelse i vardagsrummet men budgeten är liten. Dessutom kanske du inte känner för att slå ut väggar och bygga till ett innertak med snygg ljudisolering och spotlights just nu. Till sist står valet och kvalet mellan en spalje (eller spaljé som det ju faktiskt stavas) eller nya tapeter. Vad ska du välja?

Tapet på en vägg gör ju att du får en fondvägg så att det händer något i rummet. Du behöver inte ens tapetsera om hela rummet för att få till en helt ny känsla. Men en spalje av trä är ju också rätt så enkel att installera och kanske något du drömt om länge.

Vi kikar lite på fördelarna med dessa två inredningstilltag för att komma fram till en slutsats…

Fördelar med nya tapeter

Tapeter är ett säkert kort när du är sugen på ny inredning men inte riktigt har tid och budget för en totalrenovering. I ett vardagsrum kan det vara trevligt att göra något åt väggarna med jämna mellanrum. En fondvägg med hjälp av en snygg fototapet eller en klassisk tapet som bryter av mot resten av väggarna är enkelt och roligt.

Nya tapeter ger dig:

  • En fräsch känsla. Det blir ju som att måla om.
  • Möjlighet till spännande mönster och bilder. En fototapet på en vägg kan få rummet att kännas större.
  • Snabb installation. Du kanske klarar jobbet själv eller så kan en tapetserare bli klar på några timmars tid.
  • God ekonomi. Det blir billigare med tapeter om alternativet är att riva väggar och köpa dyra möbler.

tapet

Fördelar med spalje vägg

En spalje kan ju också fungera som en slags fondvägg och det är antagligen därför som du ställer de två alternativen mot varandra. Om du vill ha ett vindskydd som ser naturligt och fräscht ut vid din badtunna på uteplatsen är en spalje vägg ett bra val. Den kan fungera lika fint utomhus som inomhus.

En spalje vägg ger dig:

  • En naturlig känsla med grönskan som klättrar på den. Du kanske kan välja en växt med doft som påverkar din hälsa på ett positivt sätt.
  • Växter som får dig att må bättre och slappna av. En skärmvägg som får in växterna i ditt vardagsrum på ett effektivt sätt är verkligen inte att förringa.
  • Flexibilitet då du lätt kan flytta på en spaljé och använda den precis så som passar dig bäst.
  • Möjlighet att avgränsa ett rum och skapa utrymmen som blir separata. Till exempel då du vill ha en arbetsplats hemma i ditt vardagsrum men skilja den från platsen där du ser film och fredags myser med familjen.
  • Det finns spalje väggar i olika former som kan passa in även där du bara har ett litet hörn som du vill dekorera på ett kreativt sätt.

spalje

Tänk på höjden då du väljer

Något som kan bli avgörande när du ska välja mellan spalje vägg och en fondvägg med ny tapet är hur hög spaljen är. Om den inte når hela vägen upp till taket så är det inte rättvist att jämföra detta med ny tapet på en fondvägg.

Fondväggen kommer ju att ha dekorationen från golv till tak. Det ger en helt annan känsla. I slutändan kanske du kommer fram till att du vill ha nya tapeter och skapa en fondvägg såväl som en spalje av trä som smyckas med din favoritklätterväxt.

Även om vi kan se likheter mellan fondväggens och spaljéns funktioner så är det inte riktigt samma sak. Tänk igenom hur du ska använda rummet. Ett gott tips är att börja med nya tapeter åtminstone för en vägg för att skapa effekt. Därefter kan du känna efter och se om det eventuellt är läge att inreda med spaljé.

Summering

Ska du inreda med spalje vägg eller skapa en fondvägg med ny tapet? En fototapet kan ju ge den grönska som du vill komma åt med en spalje men inte på samma äkta vis. För många blir det bäst med nya tapeter då effekten ska fås av en hel vägg. Men det ena utesluter inte det andra.

Svaret på frågan om du ska välja spalje eller tapet för fondvägg kan vara att du borde beakta båda två. Det rör sig trots allt om mindre kostnader. Tillsammans kan den nya tapeten och spaljen ge dig ett vardagsrum som känns nytt och väldigt fräscht till en slant som du har råd med.