Jobba hemifrån med hälsosamma kontorsmöbler

År 2020 uppmanades vi till att jobba hemifrån. Något som många kommer att ta med sig från året då ett virus lamslog hela världen är en ny arbetssituation. Oavsett om du har valt att jobba hemifrån då eller då eller insett att ditt hem är den bästa arbetsplatsen behöver du möbler som främjar din hälsa.

Om du inte redan nu har skapat en riktigt bra arbetsplats i ditt hem är det dags att kika på en sajt som AZ Design där du finner kontorsmöbler till attraktiva priser. Fundera lite på hur du kan sitta och stå bättre när du jobbar genom att satsa på möblerna som gör detta möjligt.

Undvik ryggont med rätt kontorsmöbler

Idag kan ryggont ses som en folksjukdom. Det finns siffror som gör gällande att åtminstone hälften av alla svenskar har ont i ryggen. Om du inte har det nu är risken stor för att du någon gång kommer att få uppleva värk i axlar och ländrygg.

En anledning till att vi får problem med ryggvärk kan vara att vi sitter för mycket. Jobb på kontor innebär ofta många timmar i rad vid samma skrivbord. Här krävs det smarta lösningar.

En lösning kan rentav vara att du väljer att börja dra ner på tiden på ditt vanliga jobb. Du drar igång din egen verksamhet och börjar fakturera utan företag tills du har en verksamhet som gör att du kan jobba på fulltid från din bostad som egen företagare. Då får du ju full kontroll inte bara över din verksamhet men också över hur du tar hand om din ergonomi på jobbet.

Fast när du jobbar hemifrån med din egen verksamhet ska du veta att risken är minst lika stor för ryggont som då du jobbar på ett kontor som anställd. Detta även om du kanske reser på dig lite oftare för att besöka kylskåpet och stoppa tvätten i torktumlaren.

Unna dig själv bra möbler för ditt hemmakontor. Att sitta på en nött köksstol vid ett bord som får dig att höja axlarna för att komma åt tangentbordet på datorn är som att be om ryggont. Du behöver ställbara möbler…

Några viktiga möbler som du bör satsa på för ditt hemmakontor

Nu finns det förstås en rad olika typer av ställbara möbler. Du kanske tänker att den där barstolen som går att snurra upp och ner mycket väl kan användas som kontorsstol i ditt improviserade kontor i köket. Visst kan den det.

Men ponera att en äkta kontorsstol med stöd för armar och andra viktiga effekter kan bli en mycket fin investering i din hälsa. Fast stol och bord som går att justera är inte allt. När du ser på bra kontorsmöbler för ditt hemmakontor finns det en hel del inredning som kan göra skillnad.

Du bör beakta saker som:

  • En professionell stol som kan justerar upp och ner, samt lutas fram och tillbaka.
  • Ett skrivbord som går att justera i höjdled. Se på höj- och sänkbara skrivbord till bästa pris som kan passa in i det rum där du ska jobba.
  • Fotstöd som står stadigt. Det finns fotstöd som vinklas men många experter menar att det faktiskt är bättre med ett stöd som bara har ett läge men rätt höjd. Stödet ska stå stadigt på golvet. Det här är ett ergonomiskt hjälpmedel som många missar!
  • Möbler för bra och tydlig förvaring. Det kan vara en byrå med gott om utrymme för allt från pärmar till elektriska prylar, eller ett hyllsystem som du hänger upp på en plats där det inte stör.
  • Lampa eller lampor som ger dig rätt ljussättning när du jobbar under dagens olika timmar. Betänk också hur ljus påverkar din skärm. Reflexer i datorskärmen kan vara skadliga för ögonen om du utsätts för dem ofta och regelbundet.
  • En bra matta som skyddar golvet och ger dig ett gott fäste där du sitter och står och jobbar.
  • Gå-band som du använder under skrivbordet när du står för att röra på dig mer. Det här kanske känns som överkurs men ta en titt på hur det här fungerar innan du förkastar idén.
  • Smarta insynsskydd för fönster då du jobbar på en plats där det är lätt att se in från gatan. Det kan ju kännas störande att grannar och andra som går förbi ser dig på din arbetsplats varje gång de går förbi fönstret. “Ja-ha-ja, nu sitter Lars där och jobbar igen…”

Använd dina kontorsmöbler på rätt sätt

Det är en sak att hitta prisvärda kontorsmöbler som är hälsosamma och en annan att använda dessa rätt. Vet du till exempel hur långt bort från skärmen du bör sitta? Du behöver inte bjuda in en ergonom så som de gör på kontoret där du normalt sett jobbar. Det finns mycket information online om hur du ska sitta och stå när du jobbar med en dator.

Se över hur du har ställt in din stol och lär dig mer om hur du kan använda den på ett flexibelt sätt. När du lämnar skärmen för att prata i telefon en stund är det dags att dra nytta av funktioner som lutning och sving-effekt för mer rörelse trots att du fortsatt sitter ned under samtalet.

Här kan du se några smarta ergonomiska övningar vid skrivbordet:

Du är värd ergonomiska möbler där du jobbar!

Kom ihåg att din hälsa är det allra viktigaste. Bara för att du har valt att bara jobba hemifrån en eller två dagar i veckan betyder det inte att du kan strunta i bra kontorsmöbler. Tänk på att bra möbler inte bara hjälper dig rent fysiskt. Att ha möbler som fungerar som de ska kan öka motivationen och glädjen du känner och det är något som verkligen kan behövas då du ska jobba hemifrån!