Köpguide kyl och frys – Köp inte kyl och frys innan du läser detta!

– Gumman, den här kylen har gjort sitt. Jag vill köpa en ny till er!

Precis så sade svärmor till mig. Jag skojar inte. Ny kyl och frys, yippie! Men vad skulle jag välja? Efter att ha undersökt bästa kyl och frys, expertutlåtanden och vanliga dödligas kommentarer insåg jag vilka modeller som var aktuella.

Här kan du läsa mer om vad jag lärde mig då jag fritt kunde söka efter en ny kyl och frys. Kanske hittar du också nästa kyl till ditt kök med min guide. Kanske kan du få svärmor att betala för det. Men vi börjar med det allra viktigaste, nämligen vad en kyl och frys ska ha.

Vad vill du ha för en kyl och frys?

Det här var den första frågan jag ställde mig. Det susade runt lite tankar om Smeg kyl och frys, Samsung med SodaStream i dörren och liknande. Jag tänkte seriöst ett tag på att helt enkelt köpa en pastellgrön Smeg i retrodesign. Du kan se vilken Smeg kyl jag menar om du klickar här.

Men jag tryckte undan dessa romantiska tankar och började från början med det som betyder mest.

Min måste-ha-lista ser ut enligt följande:

 • Rätt storlek för vårt kök – Kombikylskåp var första valet, andra valet var helt kylskåp och sedan kompletterande frys separat. Sida vid sida kylskåp kom längst ner på önskelistan vad gäller layout.
 • Gott om plats – Flaskor måste få plats och det är skönt med ett djup som gör att man kan ställa in en stor gryta som den är.
 • Stadiga hyllor som är lätta att rengöra – Hur jobbigt är det inte när hyllan går sönder för att den är så svår att få ur kylen när den ska diskas av?
 • Energisnålhet – Det bör inte kosta för mycket med modern teknik att ha kyl och frys på dygnet runt, året om.
 • Möjlighet att justera temperatur – När vi är på semester kan det vara skönt att kunna ändra temperatur och spara energi.
 • Automatisk avfrostning – Så slipper vi lockas att stå och hacka med kökskniven.
 • Ett vettigt pris – Jag tycker om min svärmor!

Jag tror att det här är en lista som gäller för de allra flesta och den är viktig att komma ihåg när vi ser på kylar. Det är så lätt att glömma bort sig då vi ser en helt ny modell som har galet coola egenskaper och en design som är så snygg.

Nu vet du hur min latmask såg ut när jag började gallra i utbudet och här är de 5 bästa kyl och frysarna enligt min lista.

De 6 bästa valen av kyl och frys

Här är min topp 6 kyl och frys just nu. Jag har valt att inkludera både kombikylskåp och sida vid sida även om mitt val till sist föll på just kombivarianten.

1. Siemens iQ700

Se upp alla tekniknördar för här har vi ett kyl och fryspaket som gör köket smartare! Siemens kallar det för att “framtiden flyttar in” och det betyder rent praktiskt att du med denna kyl frys kan ha full koll på vad som behöver handlas.

Kylskåpet kan kopplas till wifi och det kommer att fota allt som finns i det när dörrarna stängs. Det betyder att du från butiken, eller på väg till den, kan kolla om du glömt något. Med Home Connect appen kan du se bilder och på andra sätt ha full kontroll över din kyl och frys.

Något jag verkligen tycker om med Siemens iQ700 är ljudnivån på 42dB. Det är tyst! Inte värre än en viskning och mycket viktigt i hushåll där det kan bli nog så stojigt och tystnaden i hemmet efter läggdags är ett måste. Energiklass A++ är mycket energisnålt.

I frysen finns det en stor låda där du kan lägga ner saker som tar mer plats. Till exempel det där lammbenet som du tänkte grilla till helgen. Om du vill ändra om i frysen och få mer plats går det också bra att plocka ut lådorna. Det gillar jag.

NoFrost innebär att du inte måste hålla på och frosta av. Dessutom har detta kyl frys paket det som kallas för hyperFresh. Med särskilda filter hålls det rent och du minskar risken för bakterier som du absolut inte vill ha i din mat.

Fördelar

Smart kyl och frys

Varningsfunktioner

Tyst gång

 

Nackdelar

Kostar lite mer

 

För mer information och pris kan du klicka här!

 

Kolla hur de smarta lådorna i kylen och frysen fungerar i denna video:

 

2. Electrolux EN3489MFX

Det här är en fristående kyl-frys som imponerar på flera sätt. Framförallt handlar det om hög kvalitet. Det är ju också något vi kan förvänta oss från Electrolux. Den som tidigare har haft en Electrolux kyl kan uppdatera till denna och se fram emot att bli lika nöjd.

Det som är så smart med denna Electrolux kyl och frys är att den har det som kallas för CustomFlex. Det här är ett system som gör det enkelt att skräddarsy hyllorna efter behov. När du kan ställa in saker på ett smart sätt får du bättre överblick. Det är viktigt när vi vill minska på matsvinnet och öka lusten i köket.

Electrolux EN3489MFX har utrustats med TwinTech. Det är ett system som påverkar luftcirkulationen i kyl och frys på ett sätt som gör att maten hålls färsk längre. Du får bättre nivå på temperatur och luftfuktighet i varje del.

En anledning till att jag tycker att det här är ett kyl och frys paket som känns både rimligt och prisvärt är de goda användarrecensionerna. Det visar sig att folk som köpt den här modellen har använt den under flera år. En kyl och frys kombi som håller länge är viktigt för mig.

Andra detaljer som talar för att välja detta kyl frys paket är automatisk avfrostning, bra energimärkning (A++), god storlek (92 liter räcker för familjen med två till tre barn), tyst gång (41dB), ett rimligt pris och god belysning med LED.

 

Fördelar

Smart hyllsystem

Färskt längre

Prisvärt

 

Nackdelar

Inte för den stora familjen

 

För mer information och pris kan du klicka här!

 

Här är en video som förklarar CustomFlex systemet i kylen:

 

 

3. LG – GSL760PZXV

Drömmen om ett stort kylskåp är ganska vanlig. Du måste inte ha en stor familj för att vilja ha mer plats i kylskåpet. När vi ser på vitvaror som ger mer plats är det roligt att se att mer plats inte måste innebära en stor otymplig möbel som inte passar in i ditt kök. I varje fall inte då du väljer LG GSL760PZXV.

Men större kan ju betyda mer energi. Här har LG kommit med en härlig lösning som drar ner på energiförbrukningen med mindre friktion. Deras Invertor Linear Compressor kan minska på energiförbruket med 32% och det är ju verkligen kanonbra.

För mig är det viktigt med frukt och grönt som håller sig färskt längre. Vi äter sallad varje dag. Det var därför jag gillade LG kyl och fryspaket med funktion som gör att du får längre hållbarhet just på frukt och grönsaker.

Jag tycker också att det är fint med ismaskin och vatten som en del av ett kyl och frys paket. Det här är en funktion som uppskattas särskilt på sommaren och med barn som tycker att det blir roligare att dricka på detta vis.

Självafrostningen är också viktig och det är bra med LED-belysning både i frys och kyl. Det här är en kyl och frys med energiklass A+. Det är bra. Ljudnivån på 39 dB är också väldigt bra. Bäst av alla de jag sett på hittills så det blir också ett plus i kanten.

Det här är den bästa kylen och frysen för den stora familjen, ingen tvekan om det!

 

Fördelar

Stor kapacitet

Minskad energiförbrukning, A+

Ismaskin

 

Nackdelar

Bara ett års garanti

Ingen wifi

 

För mer information och pris kan du klicka här!

Här får du en bra genomgång av detta kyl och fryspaket:

 

4. Husqvarna QR2461W och QT3461

En svensk kyl och frys får du från Husqvarna som är ett märke som står för kvalitet och lång erfarenhet. Deras vitvaror är väl värda att se närmre på och här har vi kyldesign som imponerar. Dessutom ger Husqvarna 5 års garanti och det skvallrar ju en hel del om den kvalitet som vi får med detta kylskåp och frys.

Husqvarna har utrustat detta kylskåp med ett system som kör runt luften så att det blir jämn temperatur överallt. Det minskar risken för bakterier och kan också göra att matvarorna håller sig längre i kylskåp och frys.

CoolMatic ser till att det blir kallt snabbt igen. Om du har ställt in en viss temperatur och sedan öppnar dörren för att ladda på med en massa ny mat kommer temperaturen att gå ner. Med CoolMatic återgår den på kort tid till det läge du valt. Det är också något som kan göra att maten håller sig färsk längre.

När du åker på semester kan du ställa in semesterläge för att spara energi men se till att kylen inte utvecklar mögel. Det finns också ett larmsystem som låter dig få veta om temperaturen blir för hög.

Lådorna i frysen är genomskinliga och det är bra. Det blir mycket lättare att hitta det som du vill plocka ut. Med NoFrost slipper du isbildning och du behöver inte hålla på och avfrosta. Frysen är lika imponerande som kylen. Den har larm om det blir för varmt och den kommer att frysa ner nya varor snabbt. Om det blir strömavbrott kan du lita på frysen i upp till 18 timmars tid.

 

Fördelar

God luftcirkulation

Vettigt pris

Hög kvalitet

 

Nackdelar

Massiv form

 

För mer information och pris kan du klicka här!

 

5. Samsung RB31FERNCSS/EF

Den är fin att se på, passar perfekt till familjen med två vuxna och två barn och har egenskaper som gör livet i köket lite lättare och fräschare. Samsung är ett märke som jag har erfarenhet av sedan tidigare. Jag har varit jättenöjd med deras kyl och fryskombi och därför är det inte svårt att tänka sig en ny Samsung kyl.

Energiklassen A++ är mycket bra och du kan ha gott samvete med tanke på energiåtgång. Dessutom är ljudnivån på 39 dB mycket bra. Kylen har ett ventilationssystem som gör att det är samma temperatur över hela kylskåpet. Du ställer själv in vilket gradantal du vill ha med digital funktion.

Ljus får du med LED och det är också energisnålt samtidigt som du ser ordentligt. Om du är ute efter ett Samsung kyl och frys paket kan det här vara ett bra val. Hyllorna är smart designade och det går att flytta runt för att få plats på det sätt som passar dig bäst.

Det här är också en kyl frys som får höga betyg av användare. Det är också något som talar för att välja Samsung RB31FERNCSS.

 

Fördelar

Gott om plats

Snygg design

Prisvärt

 

Nackdelar

Vanlig design

 

För mer information och pris kan du klicka här!

Kika in i kylskåpet med denna recension i videoformat:

 

 

6. BOSCH KGN39VW35

Sist men inte minst vill jag ta med ett Bosch kyl frys paket som verkligen har fått goda recensioner. Kylskåpet har VitaFresh som bidrar till att maten håller sig fräsch längre. Användare intygar att mejeriprodukter får längre livslängd i detta Bosch kylskåp med frys.

Det finns också ett fuktighetsreglage som passar bra för förvaring av grönsaker och frukt. Tänk på att det här är ett högt kylskåp. Beroende på hur lång du är kanske du inte får perfekt överblick över den översta delen.

Med smarta system slipper du att hålla på och frosta av.  Det här är en kyl och frys kombi med en automatisk avfrostningsfunktion. Det finns gott om plats för en familj på 3–4 personer. Temperaturen ställer du in digitalt.

Bosch är bra på vitvaror och de är ett tryggt val då du ska köpa kyl och frys. Att köpa från ett känt märke kan få betydelse längre fram då du kanske vill byta ut viss del av inredningen eller behöver en reservdel.

Fördelar

Gott om plats

Jämn temperatur

Bra pris

 

Nackdelar

Högt kylskåp

 

För mer information och pris kan du klicka här!

Här är mer information om systemen som finns i Bosch kyl frys paket:

 

Vilken kyl och frys valde jag?

Du ska givetvis göra ditt eget val och kanske är de fem förslagen här ovan vägen till den bästa kylen och frysen för dig. Men om du är nyfiken på vilket kyl och frys paket jag föreslog till svärmor ska jag nu avslöja det.

Jag lutade en hel del mot Samsung kyl och frys paket för att jag har tidigare god erfarenhet av detta märke och för att priset var så rimligt. Men sedan insåg jag att det var dags för något lite mer avancerat och att jag faktiskt ville ha is och vatten i kylskåpet.

Så mitt val blev nummer 1 på min lista, Siemens iQ700 kylskåp och frys helt enkelt för att denna modell har så mycket av det som jag är ute efter. För mig är det också ett stort plus med hjälp att hålla koll på vad som verkligen behöver då jag är och handlar.

26 frågor och svar om kyl och frys

Det finns en hel del att veta om frysar och kylar för att hitta rätt. Det handlar ju inte bara om att hitta kyl frys till ett vettigt pris. Det finns finesser, användning och annat som påverkar hur bra ditt val blir. Här är några av de vanligaste frågorna om kyl och frys. Svaren kan vara en hjälp för dig som är på jakt efter nya vitvaror till ditt kök.

 1. Hur lång livslängd har ett kylskåp?

Det verkar som att det var bättre förr eftersom livslängden för vitvaror går ner. Idag kan du räkna med att en ny kylfrys kan hålla i cirka 18 år. Men det är inte säkert att du kommer att vilja ha ditt kyl frys paket så länge.

Efter 5 till 6 år kan luften till något nytt dyka upp och det kan också vara så att en flytt gör att du inser att du behöver en annan typ av vitvaror än vad som finns på plats då du flyttar in.

 1. Kan man kyla varm mat?

Det kan du göra och här är det verkligen bra att ha ett kylskåp som snabbt kyler ner. Det bör inte vara så att temperaturen i kylskåpet börjar svaja för att du ställer in varm mat. Ta dock en titt på hur hyllor av glas eller plast kommer att klara av direkt hetta från en kastrull innan du ställer in den!

 1. Är billiga kyl och frys bra?

Det kan de mycket väl vara. Om du passar på när det blir kyl och frys paket rea kan du ju få något lyxigt till en mindre slant. Om vi däremot ser på billiga frysar och kylskåp från okända märken kan det vara så att du får lägre kvalitet och färre funktioner. Det kan till exempel vara så att en billig frys låter mycket mer vilket kan bli nog så irriterande.

 1. Räcker det med en billig frys?

Det här är helt upp till dig. Ta en titt på egenskaper för frys och kyl. Om du tycker att det hela är godkänt kanske du tycker att det går an. Men räkna inte med att få alla funktioner som du vill ha och en knäpptyst frys om du betalar några hundralappar för den.

 1. Finns det svart kylskåp?

Du kan köpa svart kyl och frys och det kan vara riktigt läckert i köket. Ta dock reda på om ett svart kylskåp är lätt att hålla rent. Du kan alltid se om den modell som du är intresserad av finns i svart. Annars kan du ta en titt på detta svarta kylskåp från Everglades. Du kan också klicka här för att se ett svart Smeg kylskåp!

Här en video som visar varför du inte ska köpa ett svart kylskåp:

 

 1. Var i kylskåpet är det varmast?

Det blir som varmast i dörren. Det beror delvis på att den exponeras mer när du öppnar den. Det här kan vara en god anledning till att inte förvara mejerivaror i dörren som ständigt öppnas. Fast riktigt bra kylskåp håller en jämn temperatur även i dörrens fack och du behöver inte oroa dig för att mat ska bli dålig bara för att den står där.

I övrigt brukar de mitttersta delarna i äldre kylskåp ha lite sämre cirkulation av kyla och kan därmed vara lite varmare. Dock inte i modernare modeller där man har sett till att temperaturen är jämn över hela kylskåpet.

 1. Var i kylskåpet är det kallast

Det här beror på modell! Det sägs att nedre hyllor kan vara kallare men det gäller i sådant fall nyare modeller. Om du har ett kylskåp som inte fungerar så bra kan det vara så att det till och med fryser varor som ligger längst in mot den bakre kylskåpsväggen och det är inte bra. Dags att köpa nytt kylskåp!

Varm luft stiger ju så chansen är god att det är lite kyligare längst ner i kylskåpet. Men räkna inte med det. Modellen och designen på hyllor och lådor får betydelse för faktisk temperatur. Kolla själv med en termometer och se vad som gäller i din frys och kyl.

 1. Varför luktar kylskåpet illa?

Om det luktar inuti kylen är det dags att göra rent ordentligt. Mögel och bakterier luktar illa. Se också till att ha rätt temperatur i kylskåpet. Om det luktar bakom kylskåpet kan det vara kondensvatten som ligger och gror i sin uppsamlingsbehållare. Töm denna och gör rent behållare samt rör till den för att få bort lukten.

Släng också gammal mat som ligger och luktar illa i din kyl!

 1. Var finns vitvaror billigt?

Det finns flera bra butiker med billiga vitvaror. Ett tips är att handla online för att få god tillgång till ett större sortiment. Köp dock från svenska webbutiker för att få goda leveranstider och säkra köpevillkor. Några mycket bra butiker för vitvaror är:

 • Bagaren & Kocken – Underbar butik med exklusiva varor och ett spännande sortiment av allt som du behöver i ditt kök!
 • Tretti.se – Mycket bra butik online med vitvaror och maskiner till köket.
 • Whiteaway – Den svenska delen av den populära danska vitvarubutiken som har ett stort sortiment med kvalitetsprodukter.
 • Elon – Det här är också en butik där du kan hitta bra vitvaror billigt.
 • Hemmy – Fantastiskt välsorterad butik med produkter för hemmet. Du hittar flera kyl och frys paket på Hemmy.
 • Byggmax – Kanske lite otippat men Byggmax har faktiskt också ett sortiment med kylar. De jobbar med bra priser och smidiga villkor för leveranser så det kan vara värt att ta en titt på deras erbjudanden.
 1. Vad ska man inte ha i kylskåpet?

Det finns matvaror som du inte bör lägga i kylskåpet. Några exempel på detta är:

 • Bananer
 • Potatis
 • Tomater
 • Vitlök
 • Olivolja
 • Avokado
 • Olivolja
 • Honung
 • Citrusfrukt
 • Kaffe
 • Bröd
 • Vissa örter och kryddor

Dags att rensa…

 1. Går det att transportera kylskåp liggande?

Det går bra att göra det. Kom bara ihåg att kylskåpet därefter måste stå upp i några timmar innan du drar igång det. Detta för att kylvätska ska hamna på rätt plats igen och allting ska fungera som tänkt.

 1. Vem uppfann kylskåpet?

Det är Baltzar von Platen som ses som kylskåpets fader. Han föddes 1898 i Ystad och därmed kan vi konstatera att kylskåpet är en svensk uppfinning!

 1. Kan kylskåp stå kallt?

Din kyl och frys kombi kommer inte att gå sönder av kyla men däremot kan driften fungera mindre väl om det är minusgrader omkring kylskåpet. Om du ska ställa det kallt måste du kolla att modellen du väljer fungerar bra i kyla.

 1. Hur lång tid innan kylskåpet blir kallt?

Det finns modeller som är supersnabba. Men du kan räkna med omkring en halvtimma när du sätter igång kylen igen. En del ger tipset att skynda på processen med några frysblock och det kanske du kan göra om det är bråttom. Men då ska du förstås ha en frys som du inte stängde av då du städade kylen!

 1. Vilket kylskåp ska jag köpa?

Du ska köpa kylskåpet som har rätt storlek för dig och ditt hushåll, som har funktionerna du behöver och som du tycker är fint. Det gäller förstås också att du får ett rimligt pris för kyl/frys men det kan vara klokt att betala lite mer för ett riktigt bra kylskåp.

De bästa kylskåpen tillverkas av företag som Electrolux, Samsung, Smeg, Bosch, LG, och Husqvarna.

 1. Hur vet man om kylskåpet är trasigt?

Det fungerar inte som vanligt. Du kanske märker att det låter mer, att det inte kyler som önskat och att maten inte håller som den bör. Var vaksam om tecken på att något inte fungerar. Ett kylskåp kan vara trasigt men ändå fungera. En reparation behöver inte vara så kostsam eller så är det kanske dags att köpa kylskåp igen!

 1. Var i kylskåpet ska mjölken stå?

Det är klokt att ställa mjölken inuti kylen hellre än i dörren. Det är kallare inuti på hyllorna än vad det är i facken i dörren. Om du vill få längsta möjliga hållbarhet gör du på detta sätt. Om mjölken ändå används snabbt kan den lika gärna stå i dörren.

 1. Vilka grönsaker ska man inte ha i kylen?

Kryddor, potatis, lök och vitlök är exempel på grönsaker som du inte ska ha i kylen.

 1. Hur många grader ska man ha i kyl och frys?

Rekommendationen för temperatur i kyl och frys är 5 grader i kylen och minus 18 i frysen. Då får du rätt temperatur för matvaror samtidigt som du håller elförbrukningen på ett minimum.

 1. Hur långt från väggen ska kylskåp och frys stå?

Du bör ha plats för varm luft att ta sig ut bakom och ovanför ditt kyl och frys paket. Ge det åtminstone några centimeter. Ta också reda på vad som rekommenderas för den modell som du köper.

 1. Hur ofta byta kyl och frys?

Du kan byta kyl och frys var tjugonde år eller kanske vartannat år. Om du byter på grund av att både kylskåp och frys har gått sönder får vi hoppas att det har gått åtminstone 15 år. Om bytet beror på lust att uppgradera är det mindre viktigt hur länge du har haft dina vitvaror innan bytet.

Det kan ju också vara så att det blir vitvaror rea och att du därför köper nytt lite tidigare än tänkt. Det viktigaste är att du är väl medveten om varför du byter. Om kylskåpet gått sönder tidigare än vad som kan anses skäligt kan det vara klokt att välja ett annat märke då du köper nytt.

 1. När kan man starta kylskåpet?

När ditt kylskåp har levererats eller flyttats till dig bör du vänta minst två timmar med att ansluta det till el.

 1. Vad kostar kylskåp?

Du kan hitta små kylskåp för någon tusenlapp och så finns det dyrare designkylskåp som kostar omkring 50 000 kronor och mer. Det vanligaste är att köpa kylskåp för mellan 8 000 och 20 000 kronor.

 1. Vilket kylskåp är tystast?

Det som har lägst decibel! Om du hittar ett kylskåp på mellan 30 och 45 dB handlar det om ett ljud som inte överstiger en viskning. Det är med andra ord mycket tyst.

 1. Kan kylskåp läcka gas?

Kylskåp och frys kan innehålla kylmedium som isobutan, propan och freoner. Vid skada kan gasen läcka och då bör du laga ditt kylskåp eller köpa nytt. Det är inte farligt med kortvarig inandning av dessa gaser.

 1. Kan kylskåp börja brinna?

Ja, det kan börja brinna. Särskilt bakom kylskåpet där det samlas damm. Om det blir för varmt kan dammet antändas. Det här är god anledning till att hålla rent och att hålla uppsikt över värmeutveckling omkring kylskåp och frys.

16 intressanta fakta om kyl och frys

Det finns mycket spännande att säga om kylskåp. Här ska vi se på några fakta som du kanske inte känner till sedan tidigare.

 1. Dammsugning minskar energiåtgång

Det är viktigt att dammsuga omkring vitvarorna. Inte bara med tanke på brandrisken. Om du dammsuger bakom kyl och frys kan du minska energiåtgången!

 1. Kylskåp för 4000 år sedan

För 4000 år sedan använde sig folk i Mesopotamien av snö för att kyla och frysa mat. De grävde gropar där de lade is och snö från bergen. På så vis kunde de hålla mat kyld lite längre. Faktum är att det går att hålla mat fräsch i marken på detta vis i flera månaders tid.

 1. Det tysta kylskåpet

Sverige har varit tongivande i utvecklingen av kyl och frys. 1922 lanserade de två KTH-studenterna Baltzar von Platen och Carl Munters ett examensarbete som blev uppmärksammat. Det var ett tyst kylskåp. Principen var kyla genom värme. Kylskåpet lanserades senare av Electrolux och blev populärt i svenska hem.

Kyltekniken är fascinerande. Det man gör är att omvandla vätska till gas med värme som man tar från luften i själva kylskåpet. Detta leder till att det blir kallt i skåpet. För att göra detta behövs det en pump och ett kylmedium som går från att vara vätska till att bli gas.

 1. Den optimala temperaturen

Den optimala temperaturen i en kyl med frysskåp är 5 grader i kylen och minus 18 i frysdelen. Men det går att få lägre temperaturer såväl som högre med moderna kylskåp som man kan ställa in temperaturen exakt i.

 1. Kylskåp utan el

Det finns fortfarande äldre hus med rum som på vintern används som kylskåp. Det kan vara ett rum eller en mindre skuff som har ventil där utomhusluft tar sig in. Är det minusgrader utomhus blir det kylskåp i rummet!

 1. Nya regler 2020

Den första januari 2020 kom förbudet för nytt köldmedium med ett värde på 2500 GWP i aggregat större än 40 ton CO2e. Det innebar att man inte längre kunde fylla på kylaggregat som tidigare i Sverige. I praktiken betydde detta att det inte längre blev lika självklart att reparera kylanläggningar.

 1. Priser på kyl och fryspaket

Idag är det billigare än någonsin att köpa kyl och fryspaket. Men det kan vara bra att komma ihåg att det blir billigare då du köper kombinerad kyl och frys. En frysbox rea i all ära, men du kan tjäna mest på smart kyl och frys paket rea!

 1. Kylskåp som drivs med gas

Det finns kylskåp som drivs med gas. Dessa passar bra i husvagnen och i stugan där det inte finns vanlig el. Dessutom kan man plugga in kylskåp med USB-port. Det kan också bli aktuellt under en resa då man vill ha en mini-kyl med sig.

 1. Kylskåp utan freon

I början av 1900-talet byggde man kylskåp med freon. Men när det visade sig att freon skadar vårt ozonlager byttes kylmedium. Electrolux var först med att göra kylskåp utan det skadliga CFC freonet.

 1. Moderna kylskåp drar mindre energi

Det har gått framåt med kylskåpens energiutveckling. 2020 kan du få vitvaror som drar 70 % mindre energi än för 15–20 år sedan. Detta trots att dagens vitvaror har coola egenskaper som vattentapp, ismaskin, kolsyrat vatten och mer. Du kan ju till och med kolla ett modernt kylskåp till nätet och besöka det virtuellt med din mobiltelefon!

 1. Är det verkligen en svensk uppfinning?

Nja, Tekniska Museet säger förstås att det var en svensk som uppfann kylskåpet, von Platen, men det hände en hel del i andra länder tidigare än så. Redan 1805 ritade den amerikanske uppfinnaren Oliver Evans ett kylskåp som gick på ånga. Den här designen förfinades av Jacob Perkins som lanserade det första användbara kylskåpet år 1834.

 1. Så sparar du energi

Förutom att köpa kyl frys kombiskåp som är energisnålt kan du göra vissa saker för att spara energi med din kyl och frys. Du kan:

 • Se till att ha rätt temperatur
 • Stoppa läckor
 • Använd energimärkning A, A+ eller A++
 • Dammsug ofta bakom och ovanpå kylskåpet
 • Köpt rätt typ för ditt hem, du kanske bara behöver en mindre kyl med frysfack
 1. Kyla och saltvatten

Saltvatten är faktiskt något som man kan använda som kylmedel. Redan på medeltiden visste man att saltvatten drar till sig hetta då det förångas. Man brukade lägga ner matkonserver i saltvatten för att de skulle hållas kylda.

 1. Albert Einstein och kylskåp

Albert Einstein har också varit med och utvecklat kylskåp. Han jobbade tillsammans med sin tidigare student Leo Szilard för att få fram ett patens för en kul år 1930. Einsteins uppfinning togs fram som ett svar på problemen med kylmedel som var giftigt. Han fick tanken då han hörde om en familj som dog i sömnen av giftigt köldmedel som läckte från kylen.

 1. USA har en städdag för kylen

I USA har man utsett en nationell städdag för kylen. De manas att städa sina kylar och frysar den 15:e november varje år.

 1. Kyl för fickan

År 2004 uppfann Olaf Diegel en kyl för fickan. Han var som diabetiker medveten om behovet att hålla insulin kallt under resor. Det var alltså med syftet att hålla insulin kallt som han tog fram denna lilla kyl.