Sodastream kolsyremaskin eller något annat? Läs innan du köper!

Namnet är känt för hög kvalitet och riktigt goda kolsyredrycker. Men ska du satsa på en SodaStream kolsyremaskin eller borde du välja ett annat märke på din bubbelvatten maskin? Det här är en viktig fråga att ställa.

Här ska vi ta en ingående titt på de bästa SodaStream maskiner som finns såväl som några möjliga alternativ för kolsyrat vatten. Läs vidare och lär dig mer om hur du kan få mest möjliga av din sodastream maskin!

De 5 bästa kolsyremaskinerna

SodaStream kan ses som herren på täppan av alla kolsyremaskiner och visst är det här namnet som dyker upp i ditt huvud då du fundera på hur du kan kolsyra din egen dryck. Företaget får första plats på vår lista med kolsyremaskiner bäst i test men var uppmärksam. Det finns några utmanare som definitiv skulle kunna ge dig samma glädje som en klassisk SodaStream kolsyremaskin.

 1. SodaStream Source kolsyremaskin

Om du är ute efter en kolsyremaskin bäst i test är det här ett av de främsta valen. SodaStream Source är väl beprövad. Om du vill ger bort SodaStream som present är det här en av de bästa modellerna för detta syfte.

Det finns många fördelar och få nackdelar. Du får en BPA-fri flaska och gaspatronen räcker till hela 60 liter kolsyrad dryck. Därefter är det mycket enkelt att byta ut för nya gas. Flaskan sätts snabbt och lätt in i maskinen med ett litet tryck. Source kolsyremaskin har ett unikt lås som gör det busenkelt att få flaskan på plats.

Det du ska vara medveten om är att det här inte är ditt första val om du vill ha massiv kolsyring. Det blir en härlig bubbeldrink men det finns andra varianter som ger ännu mer om detta är viktigt för dig.

Du kan läsa mer och se priset genom att klicka här!

FördelarNackdelar
Smart låsfunktionInte massiv kolsyring
LED-display 
Enkel användning 

Här kan du se hur du använder SodaStream Source:

 1. SodaStream Crystal

Här har vi en riktigt fin kolsyremaskin som kan räknas till en av de allra bästa. Designen är annorlunda men enkel att förstå. Du öppnar maskinen och placerar flaskan i den. Med ett lätt tryck stänger du till och så är det bara att kolsyra innehållet i flaskan.

Det går att tillsätta olika Sodastream smaker och kolsyreprocessen är mycket snabb. Det som gör att många tycket att det här är den bästa Sodastream som finns är att flaskan är så snygg. Sodastream Crystal ser riktigt fin ut då du ställer fram den på bordet så att alla kan få dela på innehållet.

Om du vill ha snygg design, enkel användning och ett bra pris kan det här bli ditt bästa val. Användarrecensioner visar att det här är en av de bästa bubbelvatten maskinerna som finns på marknaden just nu. Den har klarat av tidens tand och nya utmaningar och det säger en hel del.

Du kan läsa mer och se priset genom att klicka här!

FördelarNackdelar
Enkel användningIngen LED-display
Snygg glasflaska 
Flaskan kan diskas i maskin 

Här kan du se hur SodaStream Crystal används:

 1. KitchenAid kolsyremaskin

Den kostar mycket mer men det finns god anledning till att så många ändå väljer denna kolsyremaskin istället för vanliga sodastreamer maskiner. SodaStream har ett finger med i spelet. Du kommer att få den höga kvalitet som deras mekanism har blivit känd för.

Samarbetet ger oss en av de bästa kolsyremaskiner som någonsin har skapats. Du får den fina SodaStream tekniken med patron som räcker till 60 liter kolsyrad dryck. Samtidigt har vi här en design som är otroligt robust och vacker att se på.

Modellen har en så kallas snap-funktion. Den håller flaskan på plats på ett mycket smart sätt. För att få kolsyra i flaskan ska du dra ner spaken. Det här är en funktion som känns klassisk. Det är ett stort plus med maskinen för det gör det extra kul att kolsyra dryck och roligt är helt klart något som ska vara med i ekvationen när du väljer kolsyremaskin!

Notera att du med tryckmätare kan justera hur mycket kolsyra du vill få i vattnet. Om du tycker att det är viktigt med extremt mycket bubbel är det här modellen du ska välja. Den gör det möjligt med finlir och att skräddarsy kolsyran efter den som ska dricka. Både kul och praktiskt.

Du kan läsa mer och se priset genom att klicka här!

FördelarNackdelar
Snygg och massivTung
Tryckmätare 
Snappfunktion 

Se BestReviews recension som korar KitchenAid till bästa kolsyremaskin:

 1. Aarke kolsyremaskin

Om du vill ha något annat än en Sodastream och undrar över alternativ ska du ta en titt på denna fina modell från Aarke. Det finns många som hävdar att det här är en mycket bättre kolsyremaskin än SodaStream. Designen är vacker på ett sätt som gör att du gärna låter kolsyremaskinen stå framme även då den inte används.

Oprah Winfrey har hyllat designen på Aarkes kolsyremaskin och många helt vanliga dödliga säger att det här är en maskin som har dragit in pengarna du lägger på den inom ett halvår. I varje fall om du ofta dricker kolsyrat vatten.

Om det är viktigt för dig med snygg design, stabilitet och enkel användning kan det här vara ett bättre alternativ än de populära SodaStream maskinerna. Det ska tilläggas att Aarke är ett företag som är känt för god kundservice.

Du kan läsa mer och se priset genom att klicka här!

FördelarNackdelar
Vacker designKan vara svårt med reservdelar
Logisk användning 
Prisvärd 

SodaStream eller Aarke kolsyremaskin? Här är en video som ger dig en bättre bild av skillnaderna och likheterna:

 1. Aqvia family Pack

Aqvia är ett annat märke som kan rekommenderas när du är ute efter en kolsyrat vatten maskin. Här har vi ett komplett paket med kolsyremaskin, flaskor, patron och smaker. Det här är ett perfekt val för familjen som behöver fler flaskor och gärna får med lite smaker.

Paketet är mycket smart och kolsyremaskinen är enkel att använda. Barnen kan också vara med och göra kolsyrad dryck vilket är ett stort plus. Designen är snygg och därmed kan maskinen gärna stå framme på diskbänken.

Den allra största fördelen med det här paketet är att du får så mycket för priset. Med flera flaskor kan vi faktiskt börja prata om riktigt billiga vattenflaskor som kan användas om och om igen. Det är ett bra val för familjen som vill komma igång på allvar med att göra egen kolsyrad dryck.

Du kan läsa mer och se priset genom att klicka här!

FördelarNackdelar
Prisvärt paketEn del smaker är inte så goda
Extra flaskor 
Med smaker 

I den här videon kan du se hur Aqvia kolsyremaskin fungerar och öva lite på finskan samtidigt:

Vilken Sodastreamer är bäst?

I och med att det finns flera olika modeller kan det vara svårt att välja. Du funderar på en sodastreamer Genesis eller kanske sodastreamer Spirit men så ser du att det finns bättre alternativ enligt experterna.

Har du erfarenhet av märket sedan tidigare kanske du vill använda samma modell. Ta en titt på om den sodastream flaska du har kvar från tidigare modell också kan fungera i en nyare variant. Sodasteam flaskor är smarta och de är gjorda för att ge flexibel användning.

Har du ingen erfarenhet sedan tidigare spelar det kanske inte så stor roll om du väljer Sodastream Genesis, Sodastream Spririt eller Sodastream Crystal. Fokusera mer på hur designen ser ut och hur mycket bubbelvatten du vill få ut av den.

Det fina med det här märket är att du kan känna dig rätt så säker på modellen du köper. De klassiska modellerna är väl beprövade. Du vet vad som ligger i bubbelvatten maskin säcken då den kommer hem till dig!

Vilken Sodastream kolsyramaskin väljer jag?

Alla Sodastreamer maskinerna som nämns ovan är kanonbra och det är svårt att välja en enda. Men om jag måste blir det en KitchenAid. Den är robust och ger alla funktioner som kan önskas för lyckad kolsyredryckproduktion hemma. Dessutom har den en design som gärna får stå framme på bänken i köket. Du kan klicka här för att läsa mer om KitchenAid kolsyramaskinen!

Sodastream patron – När det blir dags att byta

Tids nog är det dags att köpa ny sodastream patron. Det finns kolsyrepatron på Rusta och i andra butiker online som passar bra för det här märket och andra bubbelvatten maskiner.  Fast du måste inte köpa en Rusta kolsyrepatron för att du köpte Sodastream på Rusta eller en Jula kolsyrepatron för att du fann din kolsyremaskin där.

Idag finner du Sodastream i en rad butiker online som Elgiganten, Bagaren & Kocken och fler. De har också patronerna som du behöver för att fortsätta göra kolsyrat vatten med din maskin. Faktum är att det inte ens måste vara samma märke och det är en stor fördel.

Ta en titt på vilka maskiner kolsyrepatronen kommer att fungera i innan du beställer. Om du är osäker kan du alltid kontakta supporten för att fastställa. Det kan du göra oavsett om du köper sodastream på Ica eller på Bagaren & Kocken.

Kolsyremaskinen för miljön och din ekonomi

Sodastream och andra kolsyremaskiner marknadsförs ofta som miljövänliga alternativ som kan spara dig pengar. Tanken är att du istället för att köpa kolsyrad dryck i butiken gör din egen. Detta drar mindre energi och kostar mindre.

Argumentet är förstås korrekt men det är viktigt att förstå att du inte sparar pengar på en gång med din kolsyremaskin. För att räkna ut hur mycket du kommer att spara ska du ta en titt på:

 • Hur mycket kolsyrad dryck du dricker
 • Hur mycket kolsyremaskinen kostar
 • Vad det kostar med nya patroner
 • Hur mycket energi maskinen drar
 • Hur ofta du vill dricka kolsyrat vatten

Med svar på de här punkterna kan du börja räkna på hur mycket du kan spara med en SodaStream eller annan kolsyremaskin. Du kan räkna med att du kommer att börja spara på riktigt efter att ha druckit omkring 200 liter från maskinen. Det är en uppskattning som kan stämma väl för många hushåll.

Tänk på att du sparar mest om du dricker kolsyrat vatten som det är och inte med smak. Men glöm inte bort att du även betalar för upplevelsen. Det är många som tycker att det smakar mycket bättre med kolsyrad hemmagjord dryck än den du köper i butik.

För barn kan det också vara extra kul att få kolsyra själva. Det blir en del av nöjet med att ha en egen kolsyramaskin hemma i köket.

Mer än kolsyrat vatten

De säger att man inte ska kolsyra annat än vatten med Sodastream men du är säkert medveten om att folk gör lite som de vill med den saken. Utan att nu säga att du ska hälla ägg, vinäger och annat i dina SodaStream flaskor ska vi ta en titt på sådant som man faktiskt har testat att kolsyra med maskinerna.

 • Apelsinjuice – Du kan pressa din egen juice och sedan tillsätta kolsyra. Men var medveten om att mycket fruktkött i juicen gör det svårare att kolsyra den. Tänk också på att plocka ur juicen ur maskinen varsamt. Om du gör det för fort kan det bli en enda röra!
 • Kaffe – Ja, du läste rätt! Det är inte alls ovanligt att kolsyra kaffe. När du tänker ett varv till inser du att det finns gott om drycker som är sötade kaffedrycker som dricks kalla och som skulle kunna fungera med bubblor i. För att det ska fungera ska du inte kolsyra varmt kaffe. Kyl ned kaffet och fyll en halv Sodastream flaska för att tillsätta kolsyran.
 • Te – Det här fungerar på samma sätt som kaffe. Med kolsyrat te får du en spännande dryck för sommaren. Det här är inte konstigare än att man kan dricka iste som är sött. Kolsyran ger en cool effekt.
 • Vin – Testa att kolsyra ett sött vin. Vitt vin fungerar bäst. Men varning för att det kan bli mycket spill. Du bör ställa din kolsyremaskin på ett sätt som gör att det inte blir för klibbigt omkring den innan du hittar rätt sätt att kolsyra på.
 • Bål – Det går att kolsyra båldrinkar på olika sätt. Du kan helt enkelt kolsyra vatten som du tillsätter i bålet. Eller så gör du bål utan kolsyra och så tillsätter du kolsyra med maskinen då någon ber om det.

Observera – Om du leker med din kolsyremaskin för att göra nya drinkar måste du rengöra ordentligt efteråt. Om du missar detta kan det leda till missfärgning såväl som dålig lukt i maskinen. Det här är på ditt egna ansvar för SodaStream och andra kolsyremaskinmärken frånråder från att göra egen kolsyrad dryck på detta vis.

SodaStream smaker – Kolsyrat vatten med smak

Egentligen är det otroligt enkelt att få smak på kolsyrat SodaStream vatten. Du behöver inte köpa dyra smaksättningar. Det går bra att använda helt vanliga aromer för kolsyrat vatten. Du kan ta en titt på dessa, klicka här, som är utan socker och som fungerar mycket bra med SodaStream.

Det finns också smaker som är särskilt till för SodaStream maskinerna. Dessa kan vara mer eller mindre populära. Ett tips är att alltid läsa recensioner innan du köper dem för det kostar lite mer än enklare aromer.

Exempel på populära Sodastream smaker är:

 • Sodastream pepsi – Med Sodastream pepsi gör du din egen pepsi cola. Det här är jättesmart om du vill slippa köpa nya burkar och flaskor från butiken för att få denna specifika smak. Du kan till och med få Sodastream Pepsi Max om du vill hålla en diet utan socker.
 • Sodastream 7up – Det här är också en smak du kan få till direkt i din kolsyrat vatten maskin. Passar perfekt som den är men också som förberedelse av bål.
 • Tonic – Sodastream Tonic kan användas för drinkar eller drickas precis som den är.
 • Lemon – Du kan också välja Sodastream Lemon för att få en frisk och skön smak.
 • Cola – Det finns en Sodastream Cola som är till för att ge colasmaken. Det här ska inte förväxlas med CocaCola som är en annan sak och heller inte med Sodastream Pepsi som är gjord för att smaka precis som Pepsi cola.

Våga testa dig fram. Det är inte säkert att smaken som är specifikt till för kolsyremaskinen blir bättre än saften du pressar ur en citron. Det går att få fram mycket goda smaker med det som redan finns hemma. Det här kan vara ett kul projekt för barnen som tycker att kolsyrat vatten ska ha mer smak.

En Sodastream flaska med smak kan vara helt perfekt för middagen men också för utflykten. Betänk att smaker utan extra socker gör det så mycket roligare att dricka vatten. Både för vuxna och för barn.

Här är en video som jämför SodaStream Pepsi Max med originalet:

Är kolsyrat vatten bra eller dåligt?

Det här är en fråga som dyker upp när det funderas på kolsyramaskin. Det kan vara så att barnen tjatar om det och som förälder undrar du om det verkligen är bra att börja dricka kolsyrat vatten i tid och otid.

Kolsyrat vatten för tändernaLivsmedelsverket rekommenderar att vi dricker vatten, både kolsyrat och vanligt. Enligt dem är det ingen fara för tänderna att dricka kolsyrat vatten som inte är smaksatt.

Kolsyrat vatten för magen – Det finns de som är känsliga för kolsyran och det känns direkt. Här kan det faktiskt vara en stor fördel att kunna använda en kolsyremaskin där det går att justera antalet bubblor. Annars är tipset att vänta en stund och låta vattnet slå av en aning innan du dricker. Men farligt är det inte!

För barn – Det är inte farligt med kolsyrat vatten för barn. Smaksatt och med socker är förstås en annan femma. Men vanligt vatten med bubblor kan till och med små barn dricka utan fara.

Uttorkning – Bubbelvatten är inte uttorkande! Det finns inget i kolsyrat vatten som kan verka uttorkande på din kropp. Du kan förstås inte dricka lika mycket kolsyrat vatten som vanligt vatten. Det bör du tänka på så att du dricker tillräckligt mycket om du håller dig enbart till sodastream vatten.

Halsbränna – Det är inte kolsyrat vatten som ger sura uppstötningar. Men om du har problem med detta kan det dock upplevas som jobbigare med kolsyrat vatten.

Så är kolsyrat vatten bra eller dåligt? Det beror på dig. Om du dricker mer vatten på detta sätt är det bra. Om du inte tycker att det är gott eller irriteras av bubblorna är det inte det.

33 viktiga frågor och svar om Sodastream och kolsyremaskiner

Låt oss se på några mycket vanliga frågor om Sodastream och kolsyremaskiner…

 1. Kan sodastream bli gammal?

Ja, maskinen kan bli gammal och slitas. Det gäller att hålla ett öga på hur din Sodastream fungerar. Om den börjar bli slö kan det vara dags för en ny. Särskilt om du har använt samma i flera års tid.

 1. Är det salt i sodastream?

Ja, det finns salt i sodastream drycker men det är mycket mindre än salthalten i likvärdiga drycker som du köper i butiken.

 1. När kom första sodastream till Sverige?

Den första Sodastream maskinen kom till Sverige 1978. Maskinerna var populära under 1980-talet men sedan blev det tyst under några års tid. Idag är kolsyremaskinerna populärare än någonsin bland svenskar. Och vi ser också värdiga utmanare som Aarke kolsyremaskin och andra märken.

 1. Hur ska kolsyremaskinen sopsorteras?

Det gäller att separera sodastream patron från flaskor och själva maskinen. Flaskor kan gå i plast eller glas medan maskin och patron kan köras till sopstationen som tar hand om delarna.

 1. Kan man sodastreama oboy?

Det går att sodastreama oboy och det kan bli riktigt gott. Men kom ihåg att din garanti för maskinen inte gäller om du skulle förstöra den med detta experiment.

 1. Hur många liter sodastream blir det med en patron?

Det beror på patronen. Det vanligaste är att du får 60 liter kolsyrat vatten med standardpatronen för maskinerna. Många säger dock att det blir lite mindre än så. Särskilt när du experimenterar och gör smaksatt bubbelvatten med din kolsyramaskin.

 1. Vilken sodastream ska man köpa?

Du ska köpa den som har ett vettigt pris och goda recensioner. Ta en titt på designen och välj också utifrån användarvänlighet. Du kan se videos som demonstrerar hur maskinen används för att komma fram till vilken du gillar bäst.

 1. Vad kan man sodastreama?

Allt! Det går verkligen att sodastreama det mesta. Nu rekommenderas du att enbart använda vatten och Sodastream smaker. Men det är klart att folk testar att kolsyra annat.

Här kan vi se gänget från Bestreviews sodastreama lite olika saker:

 

 1. Kan man panta sodastream?

Det finns möjlighet att panta sodastream flaskor där de säljs som till exempel om du väljer Jula kolsyrepatron. Men det är inte säkert att du får annat än en ny flaska. Många butiker har också helt slutat med detta. Ring och fråga först!

 1. Hur länge ska man trycka?

Det här beror lite på den maskin du använder. Grundregeln är att ett tryck på några sekunder leder till bubblor. Om du trycker tre gånger och håller inne knappen två sekunder under varje tryck blir det mer kolsyra i vattnet. Med fem tryck på detta vis får du jättemycket kolsyra. Experimentera och hitta den balans som du gillar bäst.

 1. När uppfanns sodastream?

Sodastream uppfanns 1903 i London. Första kolsyremaskinen för hemmabruk uppfanns 1955.

 1. Vad kostar sodastream per liter?

Du får räkna med en kostnad på omkring 2 kronor per liter när du gör ditt bubbelvatten med en kolsyramaskin. Jämför detta med literpriset i butiken som kan ligga på omkring 12 kronor och så ser du att det blir en rejäl besparing om du tycker om att dricka sodavatten ofta.

 1. Hur fungerar sodastream?

En Sodastream apparat används med en flaska som du kommer att fästa i maskinen. Du häller vatten i denna flaska (vissa häller också annat som juice) och sedan tillsätter du kolsyra med hjälp av maskinens kolsyrapatron. Beroende på modell kan du justera hur mycket bubblor det blir och det går också att använda Sodastream smaker för att göra läsk med maskinen.

 1. Hur många sodastream flaskor behövs?

Det beror på hur många som ska dricka och var. Det kan vara en fördel med extra SodaStream flaskor så att det går att ta dessa med på utflykter, resor eller bara en vanlig vardag. Det finns modeller som kommer med fler flaskor från start och det går förstås också att köpa nya flaskor för att få fler. Räkna med att du behöver minst två flaskor, kanske fler.

 1. Var kan man byta sodastream patron?

Det finns flera ställen att byta Sodastream patron på. Du kan ta med dig en tom patron till exempel till en Elgiganten butik. Då kan du köpa en ny patron från Elgiganten till ett reducerat pris. Det här kan liknas vid pant på Sodastream patroner. Det går förstås också att köpa nytt online.

 1. Varför ska man byta sodastream flaskor?

Sodastream flaskor utsätts för en hel del slitage av kolsyraprocessen. Det gör att de långsamt men säkert blir svagare. Till sist bör du köpa nya och byta till för att inte riskera läckage eller att flaskan plötsligt går sönder då du står och pumpar kolsyra i den.

 1. Hur många flaskor med sodastream får man?

Det beror på modell. Standard är att det kommer med en flaska. Om du köper ett specialpaket kan det finnas extra Sodastream flaskor med.

 1. Hur vet man när det är dags att byta kolsyrepatron?

Det är slut på kolsyran! Det finns maskiner som varnar om att patronen snart är tom så att du kan beställa i god tid. Dessutom kan du själv hålla lite koll på hur många flaskor du har gjort. Om du närmar dig 30 kan det vara dags att ordna med ny patron så att du inte står utan när det blir dags att byta.

 1. Kan man maskindiska sodastream flaskor?

Det finns Sodastream flaskor som tål maskindisk. Läs noga på produktbeskrivningen när du köper för att veta om det är säkert att maskindiska eller inte. När du får glasflaska ska det inte vara några problem men dubbelkolla detta för att vara på den säkra sidan.

 1. Hur länge håller en kolsyrat vatten maskin?

Du kan få ut många år av din kolsyrat vatten maskin. Hur länge den håller beror på din hantering av den. Om du använder den varsamt och mjukt finns det ingen anledning till att köpa ny annat än när du vill få nya finesser som har uppfunnits.

 1. Var kan man köpa en sodastreamer Spirit?

Du kan köpa en Sodastream Spirit online i butiker som Bagaren & Kocken.

 1. Kan man sodastreama mjölk?

Ja det går att sodastreama mjölk om du tycker att det är gott med bubblor i mjölken. Tänk dock på att maskinen inte är gjord för detta och garantin gäller inte om du lyckas sabba maskinen med din kolsyrade mjölkproduktion.

 1. Kan man sodastreama vodka?

Det går bra att sodastreama vodka och många gör detta för att få goda drinkar. Återigen är det så att garantin för maskinen inte gäller om du lyckas ha sönder den då du kör kolsyra i din vodka.

 1. Vem äger Sodastream?

PepsiCo köpte Sodastream för 3.2 miljarder USD år 2018.

 1. Var tillverkas Sodastream?

Sodastream har 13 olika fabriker runtom i världen. Huvudfabriken finns i Idan HaNegev industripark som ligger norr om Beersheva i Israel. Den fabriken anställer omkring 1400 personer. Många av dessa är beduiner från Negev.

 1. Hur kan man tjäna på en bubbelvatten maskin?

Om du vill tjäna på din bubbelvatten maskin ska du använda den både för bubbelvatten och för läsk. Istället för att köpa drycken från butiken gör du den själv. Det kan leda till stora besparingar i längden.

 1. Finns det billiga vattenflaskor till Sodastream?

Du kan hitta bra priser på flaskor till Sodastream men du kan inte köpa vilka flaskor som helst. De måste ju passa till maskinen. Var försiktig med erbjudanden från marknadsplatser som Ebay där det kan finnas plagiat som säljs billigt. Det här kan fungera men kolla recensioner innan du köper.

 1. Kan Sodastream flaskor bli för gamla?

Ja, de kan bli för gamla och därmed för svaga. Då finns risken för att de går sönder när du sätter kolsyra i vattnet.

 1. Varför är sodastream vattenflaskor datummärkta?

Varje Sodastream flaska har bäst före datum för att du ska veta när det är dags att byta. Om du använder den längre finns risken för att den har blivit för svag för att klara av kolsyreprocessen utan att gå sönder.

 1. Vad kostar Sodastream?

Du kan köpa en Sodastream för omkring 600 kronor och upp. Om du hittar en begagnad Sodastream kan det bli billigare men då får du ju inga garantier. Begagnade Sodastream maskiner kan du hitta på annonssajter online.

 1. Hur rengör man kolsyremaskin?

De delar som inte kan diskas i maskin ska torkas av varsamt med en trasa. Du bör inte utsätta basen för alltför mycket vatten. Patroner kan också torkas av på detta vis. Flaskor kan du ibland diska i maskin. För att få bort avlagringar kan du tillsätta citron och varmt vatten. Det bör få bort kalk som kan finnas i botten av flaskan.

När du gör rent dina Sodastream flaskor ska du ta en titt på bäst före datum. Om det är nått är det dags att kasta flaskan till plaståtervinning eller glasåtervinning och köpa nytt.

 1. Det står att man inte får diska i maskin, kan jag strunta i detta?

Tänk på att plastflaskor som inte ska diskas i maskin också måste bytas ut om du ändå gör detta. De kan nämligen försvagas av hettan i diskmaskinen.

 1. Kan jag stoppa Sodastream flaskan i frysen?

Gör inte det. Om du lägger en Sodastream flaska i frysen kan du behöva byta ut den. En Sodastream glasflaska kan dessutom spricka och gå sönder i frysen.

Spännande fakta om SodaStream

Det finns otroligt mycket intressant att säga om Sodastream och om andra typer av bubbel vatten maskiner. Här är några spännande fakta som du kanske inte kände till sedan tidigare.

 1. Mycket populärt i Sverige

Det finns beräkningar som gör gällande att över 25 % av alla hushåll i Sverige har en sodastream maskin. Det verkar som att vi svenskar har en alldeles särskilt stor kärlek till bubbelvatten och till att göra det själv hemma.

 1. Ett företag med över 100 år på nacken

Sodastream grundades redan 1903 i London. Det var en gintillverkare i London som drog igång företaget efter att ha kommit på ett sätt att bubbla till drycker. Det här skedde i samma veva som apotekare började koka ihop några av dagens favoritläskedrycker.

I början av Sodastreams historia var det bara de rika som fick ta del av den bubblande drycken på detta vis. Det dröjde till mitten på 1900-talet innan Sodastream hade skapat en maskin som verkligen var gångbar i vanliga hem.

Under 1970-talet blev kolsyramaskinen en hit i England. Sedan dess har Sodastream förändrat designen en hel del på sina kolsyremaskiner. Men själva företaget är detsamma och det har varit med väldigt länge nu!

 1. Nyheter med jämna mellanrum

Trots att Sodastream är ett så gammalt företag är de också otroligt innovativa. Det är verkligen inte samma produkter som har sålts under de senaste 50 åren. På senare år har vi fått nyheter som kylen som har en inbyggd Sodastream. Det är en Samsung kyl med Sodastream som kostar en bra slant men som kan vara väl värd investeringen om du älskar kolsyrat vatten.

Andra innovationer är smakkapslarna som gör att du inte längre behöver hälla på smaksirap från en flaska. Det blir perfekt mängd varje gång!

Det härliga är att detta företag tycks vara på gång med mycket mer. De jobbar med lösningar för restauranger såväl som för hem. Kanske vill du installera din kolsyrat vatten maskin som en del av kökskranen. Då kan du få kolsyrad dryck direkt från kranen. Låter det inte lite som Kalle och chokladfabriken?

 1. Ett kontroversiellt företag

Det kan diskuteras om det är Sodastream som är kontroversiella eller om det är media som är svultna på spännande berättelser. Det har varit en hel del hetluft omkring företaget genom åren. Det som har hänt är att företaget till exempel har gett sig på jättar som Pepsi och Cola i sin reklam.

Deras reklam har varit så annorlunda och kontroversiell att den till och med har blivit förbjuden i England. Snacka om reklam! Det blev miljontals visningar på YouTube då folk fick nys om att det fanns något som de inte fick se.

Vi får känslan av att Sodastream gör sin reklam med mening. De vill reta jättarna och det tycks ju fungera bra.

 1. Sodastream har sin fabrik i Israel

Det här är också en het potatis enligt vissa och inte alls något att snacka om enligt andra. Att ett företag som utvecklar nya spännande patent ligger i Israel är ju inget nytt. Det är ju bara att se på alla high tech företag för att se Israel-kopplingen.

Sodastreams huvudfabrik har dock haft en omdiskuterad adress. Många palestinier fick på så vis jobb och dessutom visade det sig att palestinier och israeler trivdes bra tillsammans på fabriken. Faktum är att SodaStream har varit en av de främsta arbetsgivarna för palestinier. Men för politikens skull ville man ändå få bort fabriken då den låg på omtvistad mark.

År 2015 fick huvudfabriken flytta och det ledde till att 500 palestinier förlorade sina jobb…

 1. Det blir ingen garanti om du bubblar till annat än vatten

Ett fakta som många missar är att garantin för en Sodastream bubbelvatten maskin inte gäller om du försöker bubbla till annat än vatten. Går maskinen sönder spelar det ingen roll varför om det går att spåra att du hällde vodka, citron eller annat som inte är H20 i dina Sodastream flaskor innan du bubblade igång.

 1. Smakerna innehåller kemikalier

Visst är det nyttigt med Sodastream vatten. Men om du använder dig av Sodastream smaker blir det inte nyttigare än läsk. De innehåller precis samma kemikalier.

 1. Dra eller skruva

Beroende på den Sodastream automat som du har köpt ska du antingen skriva eller dra ut flaskan. Det är viktigt att du kollar detta innan du försöker så att du inte skadar maskinen!

 1. Första kolsyremaskinen för hemmet

Den första kolsyremaskinen för hemmabruk kom år 1955. Den maskinen spreds snabbt från England till andra delar av Europa.

 1. Frukt är för tjock och seg

Anledningen till att det sällan blir särskilt bra att kolsyra fruktjuicer är att frukten är för tjock för att Sodastream maskinen ska ge ett gott resultat. En annan anledning är att de är mycket rika på socker. Det är också något som kan leda till att kolsyreprocessen inte fungerar som den gör i vatten.

Det kan vara svårt att sodastreama morotsjuice
 1. Plastflaska miljövänlig som glasflaska

Med Sodastreams smarta billiga vattenflaskor kan vi se att plastflaskan kan vara lika bra för miljön som en glasflaska. SodaStream har varit med och sett till att vi har minskat på miljontals plastflaskor som annars bara hade använts en gång.

En enkel SodaStream flaska kan spara en familj cirka 2000 engångsflaskor per år. Det blir ju en besparing både för familjen och för miljön!

 1. SodaStream Source Line

Det här är en serie som fokusera på energi och på att dra mindre. Den lanserades år 2012 och är ett exempel på hur SodaStream jobbar med tanke på hållbarhet.

 1. SodaStream smaker är väl koncentrerade

SodaStream smaker blandas med ett förhållande på ungefär 24:1, det vill säga 24 delar vatten och en del smaksirap. Om vi jämför detta med Coca Cola produkter som har 5 delar vatten och 1 del smaksirap blir det uppenbart att SodaStreams smaker måste vara väl koncentrerade för att klara så mycket vatten.

 1. SodaStream gifte sig med Soda-Club

När SodaStream gick samman med Soda-Club år 1998 började man fokusera mer på hälsa. Det var då som det drogs igång kampanjer om hälsosamma drycker. Soda-Club var ett israeliskt företag som grundades av Peter Wiseburgh 1991. År 2003 flyttade man all produktion till Israel där det nu finns flera fabriker och utvecklingslabb som jobbar med nästa generations bubbelvatten.

 1. Nya maskiner och nya länder

År 2007 tog Daniel Birnbaum över rollen som chef för SodaStream. Under hans regi har företaget jobbat mer med att skapa nya maskiner och nya smaker. Dessutom säljs maskinerna och smakerna nu i 41 olika länder.

 1. Pepsi köper SodaStream

Nu behöver Pepsi inte vara sura över SodaStream reklam som kan uppfattas som elak mot Pepsi. Pepsi har nämligen köpt SodaStream. Nyheten kom i slutet av 2018. Pepsi insåg antagligen möjligheterna med detta köp och valde att begrava stridsyxor och börja om från början.

 1. Både plastflaskor och glasflaskor

Det finns Sodastream maskiner med glasflaskor såväl som varianter med plastflaskor. Oavsett modell handlar det dock om flaskor som går att använda om och om igen.

 1. Utan BPA och BPS

Sodastream flaskor är utan BPA och BPS. De är gjorda av stark plast som klarar av den påfrestande kolsyraprocessen. Dessutom är de gjorda med en attraktiv design som du gärna ställer fram på bordet.