Hönshus isolerat eller inte – Vad är det bästa valet?

Hur ska hönorna bo för att trivas och ge ägg utan stresshormon? Oavsett om du vil ha ett isolerat hönshus för eget bruk eller driver en verksamhet så är det viktigt att fundera lite på detta. När du ändå investerar i hönshus isolerat och med utegård så kan du ju se till att det blir bästa möjliga miljö för dina höns!

Får du bygga hönshus isolerat på tomten?

För det mesta går det alldeles utmärkt att bygga ett isolerat hönshus för några få hönor på tomten. Det är inte svårare än att ställa ut ett växthus på tomten. Men vad som gäller beror lite på din kommun. En del kommuner tillåter hönshus men inte tupp. På vissa platser är det hur tätt det är mellan bostäderna som kommer att avgöra om du får smälla upp ett hus för hönsen eller inte.

Om du bor på landet behöver du inget tillstånd för hönshus. Det är bara att köpa en isolerat hönshus byggsats och smälla upp det!

hönshus värprede

Ett stort eller litet hönshus?

Storleken på ditt hönshus beror på hur många höns du ska ha i det. Ett litet hönshus passar bra för upp till 6 höns. Om du väljer ett stort hönshus kan du få plats med 20 eller fler utan att det blir trångt.

Riktlinjen är att varje höna ska få minst 150 mm sittplats på sittpinnen i en bur. Du får räkna på hur många du kan ha i ditt hönshus men du lär ha gott om plats jämfört med vad höns som sitter i uppfödningsburar har.

Sedan är det förstås så att du måste ha plats på din tomt eller gård för hönshuset. Men har du en vanlig trädgård så lär du få plats med ett litet hönshus isolerat och med tak. De är numera byggda på ett så smart sätt att det är enkelt att installera och få plats med byggnaden.

Om du vill ha glada hönor ska du tänka på:

 • Det måste finnas plats för hönorna att röra sig fritt
 • Hönorna ska också ha en plats att värpa och vila
 • Du behöver räkna in plats både för värpreden och pinnar

Värpreden är ett måste för att hönorna ska kunna lägga ägg. Varje höna som fortfarande lägger ägg behöver sitt eget värprede.

Sittpinnar är viktiga för att hönorna ska känna sig säkra. De erbjuder en trygghet då fågeln kan sitta och hålla utkik efter rovdjur.

Några möjliga modeller att beställa hem:

[wptb id=3622]

Hönsen behöver ett isolerat hönshus på vintern

Det är sant att höns tål kyla men det betyder inte att de trivs under bistra vinterdagar. När det blir kallt så bör du ta hand om hönsen genom att ha isolering och ett tätt tak som skyddar mot väder och vind. Du behöver inte lägga takpannor men visst kan det vara bra att se över taket som en del av den isolering du erbjuder dina höns.

Ett hönshus är en massa jobb

Det du måste inse är att hönorna inte städar upp efter sig. De värper fina ägg under 2-3 års tid men lever mycket längre än så. Det blir mycket avföring som ska plockas upp för att det ska förbli trivsamt i huset.

ägg i hönshus
Äggen ska plockas och huset ska hållas rent!

Dessutom måste du byta ut halm och annat som blir smutsigt av fåglarnas lämningar. Det är bra med luckor för att kunna komma åt och punktstäda.

Ställ huset för hönsen på rätt ställe och flytta på det!

Läget för hönshuset är viktigt. Detta även då det är isolerat. Precis som att du tänker på rengöring redan då du lägger ett tak så måste du vara medveten om underhåll och mer när du placerar ut ditt hus för hönsen.

Välj en plats som:

 • Ligger i lä
 • Om du inte har tak bör det finnas någon form av skydd över hönshuset
 • Gott om solsken är viktigt
 • Skydd mot rovdjur måste också finnas om hönsen får gå ut fritt

Om du vill skydda gräset kan du ha ett hönshus på hjul eller annan variant som går att flytta. Den här typen av hus är mycket enklare än till exempel en grillkåta som kommer att stå permanent på en plats. Då kan du flytta omkring med huset för hönorna så att det inte skapar ett stort hål i tomten.

höns   

Ska du beställa en isolerat hönshus byggsats eller bygga fritt?

Det här är upp till dig. Det går ju i praktiken att med material som lastpallar bygga ett eget hönshus. Men detta tar tid och frågan är om du kommer att bli nöjd med resultatet. En byggsats är färdig att sätta samman, detta fungerar i likhet med växthus, grillkåta eller an badtunna, och dessutom så är den enkel att beställa hem.

bygga eget hönshus
Bygg ett hönshus så som du tänker att det borde se ut…

10 frågor och svar om hönshus med isolering

 1. Vad menas med ett isolerat hönshus?

Det här innebär att väggarna har isolering i form av fiberglas, skum eller andra material. Taket ska också vara isolerat så att kylan inte tar sig in den vägen med kallt vatten och snö. Golvet kan isoleras med allt från trämaterial till halm. Tänk också på att eventuella fönster kan behöva ett extra lager av plast under riktigt kalla och stormiga vinterdagar.

 1. Vilka material används för att hönshus ska vara isolerat?

I hönshus använder man naturliga material som trä och halm men även plastmaterial som skum för att se till att det förblir varmt under kalla dagar.

hönshus isolerat
Fluffig isolering till hönshus!
 1. Hur håller isolering hönshuset varmt under kalla dagar?

Isoleringen ser till att varm luft från insidan av hönshuset inte tar sig ut alltför snabbt. Dessutom kan ett isolerat tak för hönshuset se till att det inte blir något drag. Därmed förblir det en jämn temperatur inuti huset.

 1. Är ett isolerat hus för hönsen bättre för deras hälsa?

Det kan vara bättre för hönsens hälsa med isolering eftersom värmen då håller en jämn nivå. Detta kan leda till mindre stress. När hönsen inte måste lägga energi på att hålla sig varma kan det också leda till att äggproduktionen förblir effektiv.

räv vid hönshus
Räven och kylan ska hållas ute!
 1. Hur mycket energi sparar man med isolering i hönshuset?

Det är svårt att ge ett exakt värde för detta. Det här beror ju på saker som hur stort hönshuset är och vilken typ av isolering som används samt hur många hönor som bor i huset. Om det finns isolering behöver du inte lägga mycket energi på att värma huset. Samtidigt ska det finnas god ventilation så att du inte riskerar att hönsen drabbas av luftvägsinfektioner.

 1. Kostar det mer med isolerade hönshus?

Det isolerade huset för hönsen kan kosta mer än andra varianter men inte alltid. Det finns till exempel modeller med nättak där det absolut inte finns någon isolering som kostar över 10 000 kronor. Sedan har du ombonade hus med både tak, varmt hus för värpning och utegård som inte kostar mer än cirka 5000 kronor.

 1. Hur ofta ska jag inspektera hönshusets kvalitet?

Hur slitet ett hönshus blir beror på flera saker som hur gammalt det är och vilka material det är gjort av. Dessutom kan det ju vara så att placering påverkar om huset slits snabbare eller inte. Som regel bör du inspektera hönshuset med jämna mellanrum. Det är enklare att åtgärda fel så snart som de uppstår än att vänta tills de leder till större skador.

fågel

 1. Hur tar jag hand om ett hönshus?

Det viktigaste är regelbunden rengöring. Om det är ett hönshus av trä kanske du också vill ta hand om trät då och då för att skydda det mot röta. Byt ut delar då det behövs och se till att allting fungerar som det ska.

 1. Vad ska jag inreda hönshuset med?

Du behöver ha plats för hönorna att gå omkring och picka i marken. Dessutom ska du ha värppinnar och värpreden.

Här är tips från Granngården om hur du kan inreda hönshuset:

 1. Vilka material är bäst för hönshus?

Om du vill att det ska hålla länge ska du välja ett hönshus av trä, plast eller metall.

katter och hönshus