Gasolkylskåp – Håll maten fräsch på väg med gasolkylskåp!

När man ger sig ut med husbilen eller husvagnen så vill man förstås kunna äta och dricka på ett hygieniskt och gott vis. En kall öl i skymningen på en mysig kamping eller hemlagad mat till ungar som vägrar den tyska maten längsmed autobahn kan upplevas som ett måste. Med ett gasolkylskåp så får man detta och mer, och det här kylskåpet bör man investera i.

Ett gasolkylskåp som verkligen kan rekommenderas är Sunwind Ventus. Det är otroligt prisvärt. Klicka här för mer information!

Klicka på bilden härnedan för att se en variant som också har ett frysfack. Perfekt för att hålla steken till grillen färsk till helgen!

gasolkylskåp

Om kylen för husvagnen inte fungerar som det ska så kommer det bara att ta plats i en miljö där varje kubikcentimeter är av största betydelse. Om du ska investera i ett kylskåp för husvagnen eller för husbilen så finns det lite att tänka på. Det kan bli en bra slant och då är det förstås klokt att se till att det blir rätt modell med funktioner som ger bästa möjliga användarvänlighet.

Kylbox kan vara ett alterantiv

Om du vill ha ett enklare alternativ som är mycket billigare så kan du se på kylboxar. Det finns varianter som kan kopplas till bilen så att du faktiskt får lite hjälp med att hålla innehållet svalt längre. Det finns en mycket bra och prisvärd kylbox hos Gardenstore, ta en titt här!
Kylboxen kan ju vara bra att ha med sig då maten ska plockas med ut i skogen en bit från husbil och husvagn.

Men nu ser vi lite mer på gasolkylskåpen och hur de fungerar…

Så fungerar gasolkylskåp

Man kan ju undra hur man kan kyla med gas och det här är faktiskt inte så komplicerat. Det som händer i ett gasolkylskåp är att man låter gas komprimeras vilket leder till att den antar flytande form. Omvandlingen från gasform till flytande leder till att gasen blir varm. När man minskar på trycket så återgår gasen till gasform och då blir den istället kall. Att gasen kyls ner beror på att den tar upp den energi som finns i utrymmet och det betyder att den kommer att ta upp värmen vilket leder till att kylen blir kall.

gasolkylskåp

Moderna kylskåp för husvagn och husbil kommer med möjligheten att driva med el (vanligen 220 volt) eller med gas. Det här är verkligen praktiskt för det kommer ju för det mesta att vara så att man under semestern kan växla mellan att använda sig av el till kylen eller att få den kall med gasolen. Här kan du läsa mer om principen bakom den här typen av kylar, både om absorbtionstypen och om kompressortypen.

Användningsområden

Man kan använda sig av kylskåpet under resan till många olika saker. Några av dessa är:

 • För kall öl och så kall läsk till barnen förstås
 • För mat som man vill spara till dagen efter
 • För mjölk till kaffet
 • För matprodukter som man gärna vill ha till frukost men som inte förblir bra utan kyla
 • Då man befinner sig långt från elektricitet
 • För badbyxorna under riktiga värmeböljor då man vill ta på sig något kallt för att svalka sig…

Okej, sistnämnda kanske inte kan ses som ett användningsområde för den här typen av kylskåp eller för andra kylskåp för den delen. Det är så att man har stor nytta av ett gasolkylskåp då man är ute och reser och bor i sin husvagn eller husbil så det är inte så konstigt att så många investerar i den här fina möbeln.

Få igång gasolkylskåpet

Något som många undrar över är hur sjutton man ska få igång det där kylskåpet egentligen. Nya modeller kan vara så smarta att man inte fattar hur man ska vrida och trycka på en gång. Beroende på den modell som du har skaffat så kan du få en hel del hjälp i forum online. Sök på kylskåpsmodellen och på hur man ska dra igång den så finner du trådar där andra diskuterar precis samma sak och ger dig direktioner som gör det enklare att fatta precis hur man drar igång husvagnskylen.

Här är viktig information om hur man på ett säkert sätt kan använda sig av kyl i husvagn med gasol:

Handla nytt eller begagnat

För vissa så är det stört omöjligt att skaffa ett helt nytt kylskåp till husbilen. Det är helt enkelt för dyrt och då kan det vara klokt att satsa på en begagnad variant. Man ska dock komma ihåg att det även finns prisvärda gasolkylskåp som är nya men billigare för att de reas ut. Om du tar en titt i butiker online så är chansen god att du finner ett nytt kylskåp till husvagnen för ett bra pris så undersök detta innan du börjar plöja annonser.

Oavsett om du väljer nytt eller begagnat kylskåp till husvagnen så är det viktigt att du har en bra gasvarnare om det kommer att drivas med gasol. Välj en modell som är väl dokumenterad och som även är enkel att använda sig av.

Vilket gasolkylskåp väljer Hemprodukter?

Jag hade valt ett Sunwind gasolkylskåp. Detta helt enkelt för att det är en modern och välkänd modell. Om du är ute efter gasolkylskåp bäst i test är det här ett tryggt val. Många ger tummen upp. Du kan läsa mer om denna modell genom att klicka här!

8 frågor och svar om gasolkylskåp

Här är några mycket vanliga frågor om kylskåp som drivs med gas.

 1. Hur länge håller gasolkylskåp?

Det beror på hur du använder och tar hand om kylskåpet. Men du borde få ut 10 år åtminstone om du köper ett bra märke.

 1. Hur länger räcker gasen?

Du kan räkna med att en full P11 flaska räcker för två personer under minst en veckas tid. Då får du minst två lagade måltider per dag samt möjlighet att värma upp vatten då och då.

 1. Hur sotar man gasolkylskåpet?

Det ska inte vara så svårt att rengöra munstycket för att få bukt med sot. Men du kan också finna servicefirmor som gör detta åt dig. Tänk på att gas som butan kan leda till mer sot än vad gas som propan gör.

 1. Hur stora gasolkylskåp finns det?

Du kan hitta större varianter på 100 och 150 liter. Men många gånger så räcker det bra med mindre varianter. För två personer så kan ett gasolkylskåp på 60 liter vara alldeles tillräckligt.

 1. Hur tänder man gasolkylskåp?

Ett modernt kylskåp som går på gas ska ha en knapp som man trycker in och vrider om för att tända. Tänk på att du normalt sett ska hålla inne vreden omkring 30 sekunder då du ser lågan. Om det inte fungerar så kan sotning behövas.

 1. Vilka märken är bäst?

Det här är en smaksak. Men numera så är märken som Sunwind och Frezzer mycket populära. Se mer på funktion är på märket!

 1. Är det farligt med gasen?

Ja, om du inte hanterar gasolkylskåpet på rätt sätt så är det farligt. Du ska ha en gasvarnare installerad och noga följa instruktionerna för användning.

 1. Vad ska jag göra när gasolkylskåpet slocknar direkt?

Försök komma till botten med vad som är fel. Sota och se till att tändsäkringen sitter som den ska. Du kan också testa knepet att montera bort kylen och vända den upp och ner. Montera in igen och se om det inte fungerar nu!

8 intressanta fakta om gasolkylskåp

Låt oss också se på några intressanta fakta om den här typen av kylskåp som gör campinglivet svalare och fräschare.

 1. Gasolkylskåp fungerar överallt

Det här är inte bara kylskåp för husvagnen. Du kan använda det i båten, i fritidshuset eller kanske i gäststugan på tomten.

 1. Toppkontroll är smidigt

Det finns stora fördelar med toppkontroll på gasolkylskåp som man inte alltid tänker på. När knapparna sitter på toppen så behöver du inte ligga ner eller huka för att tända kylskåpet och få igång det.

 1. Urgammal teknik

Moderna gasolkylskåp bygger på teknik som är över 100 år gammal och som uppfanns av Carl Munter och Baltzar vin Platen.

 1. Drar mycket lite gas

Ett kylskåp som drivs med gas drar väldigt lite gas. Det kan röra sig om cirka 5 gram gasol per timme för mindre modeller. Du kan låta det stå på hela tiden utan att det kommer att innebära en större kostnad för gas eller att den tar slut då ni når campingen.

 1. Finns med frysfack

Det går också att få frys i kylskåpet med gas. Det här är kanon då ni kanske vill ha gott som glass med under semestern i husbil och husvagn. Eller varför inte is till drinkarna?

 1. Fungerar säkert också på båt

Det är inte farligt med gasolkylskåpet på båten. I varje fall inte då det är installerat på rätt sätt. Med korrekt installation så kommer riskerna att vara i stort sett noll.

 1. Fungerar i alla väder

Ett kylskåp som går på gas fungerar i alla väder. Även då det är riktigt kallt. En bra modell ska fungera när det är 25 minusgrader och mer.

 1. Gasolförbränningen måste fungera

Det är otroligt viktigt att gasolförbränningen fungerar som den ska. Om den inte gör det så finns risken för utsläpp av kolmonoxid som i värsta fall kan leda till att de som utsätts blir så sjuka att de kanske inte överlever. Igen, otroligt viktigt med larm för gas om du använder den här typen av kylskåp!

Smart mat att ta med på väg

När du gör dig redo för att fylla gasolkylskåpet bör du betänka vilken mat som kommer att vara enkel att tillaga under resan. Det gäller ju att både gasolkylskåp och lådor är fulla med sådant som kommer att göra resan extra minnesvärd.

Här är några smarta mattips som kan fungera fint både i husbilen och i sommarstugan. Ta med dig:

 1. Haloumiost

Fårmjölksosten är mycket populär och den klarar resan väl. Du kan laga haloumi i likhet med kött. Osten klarar högre temperaturer och kan till exempel grillas. Släng i salladen eller i en baguette för en god måltid som andas semester.

Ha haloumi redo i gasolkylskåpet för haloumiburgare på väg!
 1. Sardiner och tonfisk

Mat på burk kanske inte känns så festligt men sardiner och tonfisk är enkelt att använda. Om de som ska med på resan tycker om dessa fiskar är det lätt att blanda i allt från sallad till pasta. Burkarna reser ju också väldigt väl.

 1. Tortilla wraps

De platta bröden är otroligt användbara. De är lätta att ta med sig och håller sig fräscha länge. I wrapsen lägger du sås, haloumi, kyckling, sallad och mer. Det blir en finfin måltid.

 1. Ägg

Kanske låter det här märkligt. Men ägg är faktiskt mat som reser väl. Så länge de förvaras på en plats där de inte riskerar att åka i golvet kan äggen fungera väldigt bra. I gasolkylen håller de väldigt länge och de står säkert. Med ägg lagar du allt från omeletter till frukost till kaka till kaffet.