Glassmaskin – Köp inte glassmaskin innan du läser detta!

När jag plockade ut vår gamla glassmaskin och såg att den hade något slags kemiska taggar på grund av en läcka från frysdelen blev jag glad. Äntligen dags för en ny glassmaskin, för något bättre och större. Här ska jag guida dig till de bästa glassmaskinerna som finns just nu för dig som vill ha lite mer än en frusen klump söt vätska.

Idag är det fullt möjligt att göra gelato hemma. Du behöver bara lära dig mer om ingredienser, har lite kreativitet och så givetvis bästa möjliga glassmaskin. Om du är ute efter en billig glassmaskin för att testa är du på fel plats.

I den här guiden ska vi istället se på maskinerna som du kommer lite längre med. Detta oavsett om du är nybörjare på att göra egen glass hemma eller om du som jag känner att det behövs lite mer än en frysklump och ett plastblad som snurrar runt.

Du kan alltid hitta billiga glassmaskiner som passar perfekt att börja med på webbutiker som Bagaren & Kocken såväl som tillbehör för glasstillverkning om du redan nu har en KitchenAid köksmaskin, se här.

vinn en kitchenaid

Nu ska vi se på de lite lyxigare modellerna som är glassmaskiner bäst i test av de som betyder mest, nämligen helt vanliga användare som liksom du vill ha god hemmagjord glass!

De 5 bästa glassmaskinerna

Här är, utan inbördes rangordning, de bästa glassmaskinerna som du kan hitta just nu. De har fått höga betyg av verkliga användare som testat hemma i köket.

 1. Nemox Gelato Pro 1700

Nemox är ett namn som ofta förekommer i reportage om glassmaskin bäst i test. Deras Gelato Pro 1700 är rena rama nöjet. Designen är snygg men viktigast är det som finns inuti maskinen. Det är ett fryssystem som ser till att du på kort tid kan ha glassen redo.

Innan halvtimmen har gått kan du ha 1,7 liter glass klar att äta! Men du behöver inte skopa ur den och förvara det som inte äts upp på en gång i frysen. Maskinen kan hålla glassen kall.

Med en inbyggd processor måste du inte frysa skålen innan användning. Det spar tid och plats i frysen. Dessutom är skålen som glassen blandas i väldigt tålig. Det är svårt att repa och skada den. Den här modellen finns i flera färger men jag tycker att den röda är väldigt läcker!

Plus

Fryser direkt i maskinen

Gott om plats

Snabb glasstillverkning

Minus

Frusen glass kan fastna på skrapan

 

Musiken kan gnaga lite på nerverna men det här är en bra video för dig som vill se denna glassmaskin in action:

 1. Nemox Gelatissimo Exclusive

Här är ytterligare en Nemox glassmaskin som heter duga. Nemox är ett italienskt märke och det kan vara en god förklaring till att de står bakom några av de bästa glassmaskiner som finns på marknaden. Nemox Gelatissimo Exclusive har en stor skål av aluminium i vilken du snabbt får till upp till 1,7 liter glass.

I och med att maskinen har ett eget kylsystem måste du inte förbereda skålen i frysen först. Glassmaskin med kompressor är verkligen smart. Det är praktiskt och spar givetvis tid för dig då du ska göra glass hemma. Maskinen kommer med glassmaskin recept som du kan börja med. Det går att göra klassisk glass såväl som sorbet.

Du får en spatel med maskinen som är till för att skrapa ur all glass. Det här går bra men vissa användare påpekar att det kan bli lite kladdigt. Om du gör glass hemma ofta bör du dock få in rätt snits och då blir det mindre stökigt.

Plus

Stor skål som kan tas av

Kraftfull motor

Snygg design

Minus

Kan vara lite kladdigt att få ut glassen

Kan vara aningen mjuk utan frysning

För mer information och pris på glassmaskinen kan du klicka här!

Här kan du se hur du använder dig av Gelatissimo Exclusive:

 1. Sage The Smart Scoop

Det här är en glassmaskin som gör lite mindre glass än Nemoxmodellerna. Den kan som mest producera 1 liter glass vid ett tillfälle. Det räcker dock gott och väl för många familjer. Glassen kan dessutom hållas kall i maskinen i tre timmars tid så ingen behöver jäkta med att äta upp den.

Det som är så bra med Sage är att du här kan justera konsistensen. Det finns både manuella och automatiska program i detta syfte. Testa att göra gelato och sedan frozen yoghurt för att se skillnaden. Det går också utmärkt att göra sorbet med The Smart Scoop.

Du är klar på 30 minuter med en liter glass. Därefter kan du köra igång en ny omgång eller låta glassen hållas kall i maskinen. LCD-skärmen gör det lätt att förstå hur du ska använda maskinen. Designen är modern och användarvänlig.

En annan fördel med glassmaskin med kompressor är förstås att du slipper hålla på med frysblock. Det är bara att dra igång. Det är inte kört för att du glömde frysa in bunken kvällen innan.

Plus

Många möjligheter

Snabb tillagning

Enkel användning

Minus

Aningen bullrig

För mer information och pris på glassmaskinen kan du klicka här!

I den här videon kan du lära dig mer om Sage glassmaskin:

 1. Nemox NXT1 L’Automatica

Häll på ingredienserna för glass, sorbet, frozen yoghurt eller något annat och på kort tid får du den färdiga desserten. Här har vi ytterligare en Nemox som har fått höga betyg i flera glassmaskin test av helt vanliga användare. Med andra ord, det här är en glassmaskin bäst i test av de som köper och sedan utvärderar!

Du kan bli klar med 1,5 liter glass på 20 minuter! Därefter kan glassmaskinen hålla glassen kall i upp till 8 timmar. Den har en effektfull glassmaskin kompressor som gör det väldigt kul att laga egen glass hemma. Du kan på kort tid se dig själv som mästare på gelato. Drömmarna om egen glassbutik kommer närmre verkligheten…

Den här modellen har kopparrör som har full kontakt med skålen glassen tillreds i. Det är det som gör att det blir kallt så snabbt och att du kan laga glass på nolltid. När du är klar slänger du delarna som tas loss i diskmaskinen och resten torkar du av med en trasa. Snabbt och lätt!

Plus

Otroligt snabb

Glassmaskin med kompressor

Automatisk konsistensjustering

Minus

Finns klagomål på granitafunktionen

För mer information och pris på glassmaskinen kan du klicka här!

 

Här är en video som visar hur denna glassmaskin fungerar:

 

 1. Wilfa glassmaskin

Kanske är du specifikt på jakt efter en Wilfa glassmaskin och det är inte så konstigt. Det här märket har också gjort väl ifrån sig i test av glassmaskin. Det får plats 1,5 liter glass i skålen och det är bara att hälla på ingredienserna och låta maskinen sköta resten.

Det här är en glassmaskin med kompressor som är helautomatisk. Du behöver inte frysa in skålen i förväg och du kan hälla på ingredienser allteftersom maskinen jobbar. När du är klar är det smart att kunna plocka loss delar och diska i vanlig diskmaskin.

Du ska dock notera att den här maskinen enbart håller glassen kall i en timme efter tillverkning. Om du vill att den ska förbli frusen längre måste du lägga in i din frys. För omedelbar servering är detta inget större minus.

Plus

LCD-skärm

Automatisk glassmaskin kompressor

Hög kapacitet

Delar kan maskindiskas

Minus

Håller kallt enbart 1 timme

För mer information och pris på glassmaskinen kan du klicka här!

Här gör Matgeek fantastisk vaniljglass med en Wilfa glassmaskin:

Vilken glassmaskin väljer jag?

Det går bra med alla modeller som nämns här ovan. Men för riktigt enkel och proffsig glasstillverkning hemma skulle jag välja en Nemox. Det är trots allt en italiensk maskin och då kan det bli gelato på riktigt! Du kan klicka här för att läsa mer om Nemox.

Nyttig glass med fruktglassmaskin

När jag insåg att det var dags för ny glassmaskin och började se på glassmaskin text fick jag en present. Det var roligt nog en enklare typ av glassmaskin som är till för att göra glass av frukt. Den fyller inte behovet av att göra äkta glass men jag känner ändå att den här prylen måste få vara med i denna guide.

Om du är ute efter att göra nyttig glass på ett enkelt sätt kan det nämligen vara så att du kommer att få stor glädje av en frusen frukt glassmaskin. Det finns några olika modeller men Yonanas tillhör de främsta och är ett säkert kort om vi ser på alla recensioner.

Hur använder du en fruktglassmaskin?

Det är enkelt. Du fryser ner frukt i bitar som får plats i tratten till maskinen. Vänta minst 12 timmar. Det här beror lite på din frys. När frukten är frusen kan du köra den ner i tratten och genom en skruv eller en snurrande kniv som ger sorbet konsistens.

Hur enkelt som helst och du kan kombinera frukten med onyttiga ingredienser som choklad om du vill lyxa till det.

Yonanas fruktglassmaskin

Med en Yonanas kan du snabbt göra glass av frusen frukt. Den är enkel att använda och göra ren. Var bara noga med att du får originalet. Det finns några kopior som cirkulerar i internationella butiker. Om du vill ha originalet ska du köpa din Yonanas från Bagaren & Kocken här!

Jag testade med bananer som jag blandade med kokoskräm och lite chokladbitar. Det blev mjuk härlig sorbet som smakade en hel del banan. Ungarna tyckte att det var mycket gott men var tydliga med att de kände att det här inte var riktig glass. De ville dock ha mer!

De som köper den här typen av glassmaskin överraskas av hur härlig konsistensen blir. Det här är verkligen ett bra val för dig som är ute efter nyttiga efterrätter och snacks till dig och barnen!

Fördelar

Enkelt

Nyttigt

Billig glassmaskin

Nackdelar

Inte riktig glass

Går åt många bananer

Du kan läsa mer och se pris på Yonanas här!

Här är en underbar videorecension av Yonanas av en man som inte själv känner smaken på glassen (men hans fru intygar att det smakar som sorbet!):

Du som vill göra mjukglass hemma

En sak är lite svårare att göra med glassmaskiner och det är mjukglass. Men det finns faktiskt mjukglassmaskin för hemmabruk och den behöver inte bli vansinnigt dyr. Om du vill ha en professionell variant kan du hitta bra modeller för omkring tretusen kronor. Det finns billigare men då kan det bli lite vingligt och inte alltid lika bra resultat.

En bra mjukglassmaskin för ett vettigt pris är Ariete som dessutom fått fina betyg av de som köpt den. Du kan läsa mer om denna mjukglassmaskin här!

Om det är viktigt med mjukglass som smakar gott och känns som äkta mjukglass rekommenderar jag att du satsar på en bättre mjukglassmaskin. Den får du större glädje av i längden.

Hur väljer du rätt glassmaskin?

För att välja rätt glassmaskin bör du vara väl medveten om vad som är viktigast för dig. Betänk punkter som:

 • Hur snabbt ska det gå att tillaga glassen?
 • Hur lätt ska det vara att påverka konsistensen?
 • Hur länge kan maskinen hålla glassen kall?
 • Hur lätt är det att rengöra maskinen?
 • Vilka typer av glass kan du göra med maskinen?

Det här är några av de allra viktigaste frågorna som du ska ha svar på innan du väljer. De glassmaskiner som jag har listat här ovan tillhör de bästa som finns just nu. Men den bästa glassmaskinen för dig är inte nödvändigtvis samma apparat som tusen andra personer hyllar.

Med tanke på priset

Det finns som sagt billiga glassmaskiner som inte går på mer än 500–900 kronor. Det här är inte glassmaskin med kompressor och det betyder mycket mer förberedelse. Dessutom brukar en billig glassmaskin ha en mindre skål och då blir det inte så mycket glass vid varje tillagning.

När du ser på priset måste du alltid betänka vad du får för pengarna. Här är det också smart att läsa glassmaskin test för att se närmre på detaljer och användarvänlighet. Du kan betala mer för en bättre maskin. Du kan också betala mindre för en bättre maskin när det blir glassmaskin rea!

Köper du en bra maskin som du sedan tar hand om kan du få ut många år av den. Då kan man säga att din investering blev väl värd pengarna!

25 frågor och svar om glassmaskiner

Här är några mycket vanliga frågor som glassmaskiner. Svaren kan hjälpa dig att välja rätt maskin för att göra glass hemma i ditt kök.

 1. Hur länge kör man med en glassmaskin?

Det beror på modell och vilken glass du gör. Men det kan sägas att det kan röra sig om en halvtimme med de bästa glassmaskinerna som har inbyggd kompressor.

 1. Ska det stavas glassmaskin eller glass maskin?

Det stavas glassmaskin. Om du vill särskriva kan du lägga in ett bindestreck, glass-maskin men glassen blir inte godare av detta!

 1. Var hittar jag glassmaskin recept?

Det finns gott om recept för glassmaskin online. Om du inte får med bra recept för glassmaskinen med din maskin kan du alltid ta en titt på sidor som ger blandningar som passar de flesta modeller.

Här är några fina glassrecept att göra livet roligare med:

 1. Vilken glassmaskin är bäst?

Den bästa glassmaskinen är som sagt den som passar dina behov bäst. Med detta sagt kan det vara klokt att se modeller från märken som Nemox eller på en Wilfa glassmaskin. Då vet du att du får en glassmaskin som många är nöjda med.

 1. Vem uppfann glassmaskinen?

Nancy Johnson brukar anges som den som uppfann glassmaskinen. Hon tog patent på den första modellen som drevs för hand 1843. Smeten som drevs runt frystes ner av is som fanns i en spann omkring skålen. Det ska dock sägas att man redan i Kina för flera tusen år sedan gjorde glass direkt i snön och det kanske också kan ses som en form av glassmaskin.

 1. Vad kostar en glassmaskin?

Du kan köpa en billig glassmaskin för några hundralappar eller satsa på en professionell glassmaskin med kompressor för några tusen. Du kan också köpa en mjukglassmaskin för hemmabruk för över 30 000 kronor. Det finns många lösningar på behovet av glass hemma och du lär finna något som passar din budget.

 1. Blir det riktig glass med glassmaskin?

Det är klart att det blir riktig glass. Minus allt det som glassföretagen stoppar i sin glass för att den ska hålla länge i frysen i butiken samt klara alla transportsträckor. Många menar att det blir mycket godare glass med egen glassmaskin.

 1. Vad gör en glassmaskin?

En glassmaskin kyler ner en smet som du har rört ihop. Resultatet blir olika former av glass. Det som kan påverka hur glasen upplevs är hur snabbt den kan frysas ner samt hur den rörs. Dessutom kan det vara så att vissa glassmaskiner kräver viss efterbehandling som en stund i frysen innan servering. Moderna glassmaskiner kan också hålla den färdiga glassen kall i flera timmar i maskinen.

 1. Kan jag hyra glassmaskin?

Det kan du göra men det är ganska onödigt med tanke på hur billigt det är att köpa glassmaskin. Om du är ute efter en professionell mjukglassmaskin kanske det kan löna sig att hyra den.

 1. Kan jag göra sorbet i glassmaskinen?

Absolut, blanda till rätt blandning för sorbet och ställ in maskinen på sorbetläge för hemmagjord sorbet. Du kan också satsa på en fruktglassmaskin som alltid ger sorbetkonsistens.

 1. Hur gör man rent glassmaskinen?

Du plockar isär det som går att få loss. Ta reda på om det går att diska i maskin eller om du ska diska för hand. De delar som inte kan diskas i vatten torkar du av med en trasa. Det är viktigt med hygienen. Om du inte rengör glassmaskinen på rätt sätt finns risken för att du får bakterier i din glass och inte mår bra av den.

 1. Går det att göra glass i glassmaskin utan ägg?

Det kan du göra! Det finns gott om glassmaskin recept utan ägg som är supergoda. Om du gör glassorbet av frukt är det också utan ägg.

 1. Går det att göra glass i glassmaskin utan socker?

Du måste inte tillsätta socker. Det går också bra att använda andra sötningsmedel som till exempel honung. När du gör glass av frukt blir det sött av frukten och då behöver du heller inte tillsätta något socker. Kom bara ihåg att saker som choklad och liknande som du tillsätter innebär att din klass till sist ändå har en hel del vitt socker.

 1. Kan jag göra glass utan glassmaskin?

Du kan blanda ihop glassmeten och sedan frysa ner. Med en vanlig mixer kan du sedan blanda röran då och då. Det går också att frysa glassen direkt i glassformar med pinnar. Det ska dock sägas att det här inte blir lika gott som när du gör glassen med glassmaskin. Konsistensen är inte densamma.

 1. Hur länge ska glasskålen vara i frysen?

Om du har en glassmaskin med skål som ska frysas kan det ta 10–12 timmar innan skålen är redo för glasstillverkning. Se till att den står långt inne i frysen och lägg in den dagen innan du ska göra glassen.

 1. Är hemmagjord glass nyttigare?

Det kan man säga att den är. Detta beror på att du har full kontroll på vad som finns i glassen. Om du tillsätter onyttiga saker blir det inte så nyttigt men du vet åtminstone precis vad det rör sig om och hur mycket.

 1. Vad måste jag ha för att göra glass i maskinen?

Du bör ha ingredienser som mjölk, socker, frukt, kokosmjölk och smaksättare som kakao för att det ska bli någon glass. Många glassmaskin recept kräver också ägg.

 1. Kan barn använda glassmaskin?

Det finns glassmaskiner som kan hanteras av barn. Det kan inte rekommenderas att låta barn göra glass själva utan noggranna instruktioner. I början är det bäst att göra tillsammans tills du känner dig säker på att barnet förstår hur man gör. Glöm inte bort att lära barnet hur man rengör glassmaskinen!

 1. Var ska glassmaskinen stå?

När du använder din glassmaskin ska den stå stadigt på diskbänken eller på ett bord där du har nära till ett eluttag. När du inte använder den kan det vara klokt att använda bra förvaring i ett köksskåp. En riktigt snygg glassmaskin kan få stå framme på diskbänken även då den inte används om platsen finns.

 1. Drar glassmaskinen mycket ström?

Det beror på modell. Glassmaskiner med kompressor drar mer ström än de som fungerar med skål som du fryser in. Ta en titt på watt på den modell som du köper och även på hur länge den måste jobba för att bli klar. Om du tänker hålla glassen kall i flera timmars tid med glassmaskinen bör du också se på hur mycket ström det här kommer att dra.

 1. Vilken glassmaskin ska jag välja?

Du ska välja glassmaskinen som har tillräckligt med plats för mycket glass i skålen, som har ett vettigt pris och som gör det möjligt för dig att göra den glass du helst vill ha.

 1. Vad finns i glassmaskinen?

I glassmaskinen finns det elektronik och motor som rör runt blandaren. Det finns en skål som på olika sätt kommer att kylas ner till minustemperaturer.

 1. Är det farligt med repad glassmaskinskål?

Det beror vad den är gjord av. Det finns glasskålar till glassmaskin som är väldigt reptåliga och som dessutom är gjorda av material som inte är farliga. Om du har en glasskål som ska frysas ska du vara försiktig så att frysämnet inte läcker ut på grund av slitage.

 1. Varför blir glassen i maskinen inte god?

Antingen använder du dig av ett glassmaskin recept som inte är bra eller så gör du på fel sätt. Ett tips är att se på videos för den glassmaskin du har. Det gör det tydligare hur du ska gå till väga. Kanske har du missat ett moment som att du skulle ställa glassen i frysen en timme innan servering.

 1. Var hittar jag begagnade glassmaskiner?

Du kan ta en titt på annonssajter som Blocket där det kan finnas folk som säljer sin glassmaskin. Det finns förstås en risk med begagnad glassmaskin i och med att du inte får någon garanti. Men det är klart, om du kan spara stora pengar på en maskin som hade kostat flera tusen kronor som ny kanske det är värt att köpa den i andra hand.

Spännande fakta om glassmaskiner

Visste du att glass en gång i tiden var en delikatess som bara de rika hade råd med? Det berodde på att både ingredienser och tillverkning var kostsamma. Så ser det inte ut idag och det finns en massa spännande fakta om glassmaskiner. Låt oss kika på några av dessa fakta här…

En kvinnlig uppfinning

Det var en Nancy M. Johnson i New York som tog patent för sin handdrivna frys år 1843. Det här var den första glassmaskinen som fungerar på ungefär samma sätt som de vi använder idag. Nancys uppfinning hade ett handtag med vilket det fick att snurra runt en blandare i en urna. Urnan sattes ner i is och salt och så var det bara att snurra på tills glassen var klar. Saltet var till för att hålla isen kall längre.

Nancy sålde sitt patent för 200 dollar och det förbättrades för att till sist bli till de glassmaskiner som vi är vana vid att se idag. William Young som köpte rätten till hennes maskin såg till att den fick heta The Johnson Patent Ice-Cream Freezer. På så vis glömmer vi aldrig bort vem som uppfann glassmaskinen.

Det finns de som tillskriver glassmaskinen som tysken Carl von Lindes uppfinning. Men han uppfann sin maskin 1876 och det var ju många år efter Nancys handdragna patent från 1843.

Det finns fortfarande handjagade glassmaskiner

Den första glassmaskinen vad manuell. Den drevs för hand på så vis att man vevade runt själva blandaren i en skål som stod inpackad i is. Glassen kunde bli klar på omkring 45 minuter förutsatt att det vevades på hela tiden. Det roliga är att du fortfarande kan köpa en manuell glassmaskin. Kanonbra ju för dig som funderar på hur du kan använda mindre elektricitet och ändå få goda saker som hemmagjord glass.

Med kommersiella frysar blev det billigare

Det blev mycket billigare med glass när de kommersiella frysarna började tillverkas. Samtidigt gick priset på socker ner och det bidrog också till att desserten som tidigare varit enbart för välbeställda blev allas favorit.

Fettet är en nyckel för god smak

Smaken i glass bärs av fettet i den. Det här är också anledningen till att glass med mer fett ofta smakar bättre. Det här blir särskilt viktigt när det rör sig om konstgjorda smaker. När det handlar om naturliga smaker som finns i frukter och bär är det sällan nödvändigt att jobba med mer fett. Det är också en av fördelarna med att göra egen glass.

Amerikanarnas nationalrätt

Italien i all ära men det är inte italienarna som äter mest glass för det gör amerikanarna. En genomsnittlig amerikan sätter i sig omkring 22 liter glass per år. I Sverige äter vi ungefär hälften, 12 liter per år, per person. Men vi är två i Europa efter Finland så vi är också ganska bra på att äta glass.

Vanilj är främsta smaken

Den populäraste smaken på glass i glassmaskin är vanilj. Därefter kommer choklad och jordgubbe.

Frukt som smakar som glass

På Hawaii finns det en frukt som heter Inga Feuillei. Den smakar precis som vaniljglass. Därför kallas frukten lokalt för glassbönan.

Norrlänningarna är bäst på glass

I Sverige äts det mest glass i Norrland där kan det bli minst två gånger per vecka. Det kan tänkas att norrlänningarna också har gott om egna glassmaskiner för att se till att få färsk och god glass dygnet runt!

Det farligaste är hygienen

Om du ska göra egen glass ska du veta att den största faran med detta rör hygien. Särskilt om du använder dig av ägg. Det är otroligt viktigt att göra rent mellan varje användning för att undvika förekomsten av farliga bakterier i glassen. Särskilt mjukglassmaskiner måste hanteras på rätt sätt för att inte sprida bakterier som vi blir sjuka av.

Summan av kardemumman

Efter att ha sett ingående på flera olika glassmaskiner är min uppfattning att Nemox Gelato Pro 1700 är den bästa glassmaskinen för de behov jag har. Jag kommer även att fortsätta använda fruktglassmaskinen för nyttig sorbet med jämna mellanrum. Om du är ny på egen glass men ändå vill ha något som kan lite mer skulle jag säga att en Wilfa glassmaskin är ett säkert kort. Den lär du inte bli besviken på!

Framförallt tycker jag att du ska göra slag i saken. En glassmaskin har du stor glädje av året om. Det lär bli en härlig upplevelse oavsett om du väljer en Nemox eller en Wilfa glassmaskin!