Lekställning – En lekställning för hela familjen!

Har ni en tomt och barn som vill leka så är det nästan ett måste att se till att den här tomten bjuder in till utvecklande lek. Det kan ni göra med lekstugor och andra utomhusmöbler som är till för de små. Det här är en investering i hela familjens hälsa. Ut med alla som har myror i baken så blir det lugn och ro inomhus!

Naturliga tomtar med stenbumlingar, buskar och spännande ihåligheter ger barn en intressant miljö att vistas i. Men om tomten inte ser ut som en hinderbana av träd och stenar så kan ni alltid skaffa en säker lekställning för att skapa hälsosam aktivitet. Det här kan rentav vara det allra bästa sättet att lyckas med kombinationen lek och fin trädgård.

Men vilken klätterställning ska ni välja, och vad bör ni tänka på då ni ser närmre på olika slags gungor och stegar?  Låt oss se lite närmre på sådant som kan vara bra att beakta innan man beställer gungor, koja och klätterramp i ett…

Vilken lekställning väljer Hemprodukter?

Lektorn Hut med klättermodul, alla dagar! Här blir det klättring, gunga, rutschkana såväl som sandlåda. Helt perfekt för flera åldrar och mycket hög kvalitet. Här kan du läsa mer om denna lekställning!

En robust lekställning

Många kommer nog ihåg hur det känns att gunga på en tvillingunga som hänger på en ställning som inte står stadigt. Som barn så kanske det här inte direkt ledde till skräck, men för vuxna som såg på så var det inte så behagligt.

Det är viktigt att du väljer en robust lekställning som kommer att stå stadigt även då ett gäng ungar klättrar och gungar på den. Säkerheten är otroligt viktig så välj en pålitlig leverantör vars produkter är kända för att vara säkra och slittåliga.

Det är klart att klätterställningen måste installeras på rätt sätt. Men om gungställningen inte erbjuder den styrka som krävs för intensiv lek så har du investerat på fel sätt. Då kunde du lika gärna ha kört några stenblock till din tomt.

Om du behöver hjälp med att installera lekställningen så är det viktigt att du ordnar med detta i god tid. När gungorna och klätterstegarna väl kommer så blir det svårt att vänta på att de kommer på plats.

Satsa på en säker gungställning!

Det kan kännas lockande att köpa en billig lekställning men när du inser hur mycket den vinglar blir det bara obehagligt. En klätterställning som står stadigt i alla väder och vind är en investering. Det kan ju bli många års lek på den!

Vad ska finnas på en klätterställning?

För en del så räcker det bra med gungor medan andra vill ha lite mer. Om du bor nära en lekpark så kanske du tycker att det blir alldeles utmärkt med egna gungor och att annan klätterlek kan pågå i parken.

Numera så kan du lätt få fatt i en klätterställning som har både gungor och olika typer av klättermöjligheter. Den här typen av lekställningar kan också innefatta rum som ger koj-funktion så att barnen kan leka hus och annat.

Det är klart att du får satsa på något större då du vill ha fler funktioner. Men då du ser på priser så behöver det här inte betyda att det kommer att kosta så mycket mer. Så det kan vara väl värt att lägga till några hundralappar för att få en lekställning som kommer att bjuda in till lek under många års tid.

Här är några uppslag till lekar på lekställningen:

Vad kostar en gungställning?

För en enklare konstruktion så får du räkna med att betala omkring tusenlappen. Här får du kanske lägga till kostnader för installation om du inte tar hand om detta själv. Om det tillkommer frakt eller inte är också något att lägga märke till. Det särskilt om du handlar från ett annat land varpå det kan kosta en hel del med själva leveransen.

Vill du ha något som ger lite mer än en gunga eller två så kan det kosta allt från tvåtusen kronor och upp. Ju mer avancerad en lekställning är, desto mer kostar den. Sedan så ska du komma ihåg att du också får betala mer för kvalitet. Men det kan det ju vara värt om du har ett gäng ungar som kommer att njuta av sin lekställning under flera års tid.

Har du väl satsat på kvalitet så kan det mycket väl bli så att barnbarnen en dag kan njuta av samma gungor och klättersteg.

En privat hoppborg kan bli dyrt...
En privat hoppborg som lekställning kan bli dyrt…

När ska du köpa en klätterställning?

Den bästa tiden för att köpa lekställningar är förstås då våren äntligen är på gång och det blir mysigt att vistas utomhus. Det är också då som många känner lusten att ta tag i trädgården och uteplatsen igen.

Under vintern så är det inte lika lätt att komma åt och till exempel gräva för att fästa ställningen på rätt sätt. Under hösten då säsongen för lekställningar har svalnat så kanske du kan hitta fina rabatter. Då kan det vara värt att slå till även om du bara får någon månad eller två med lek ute på ställningen.

Ett tips är att handla en lekställning online där det då och då dyker upp kampanjer, för om du får en rabatt så är det bra att passa på och handla. Låt oss säga att du kan köpa en ställning för fyratusen istället för sextusen, då är det ju givetvis smart att passa på!

Innan du väljer modell så ska du tänka på om lekställningen är gjord av trä, plast eller metall och hur du kan ta hand om den på bästa sätt. Det här är något som du kan engagera barnen i. Om ni tar hand om gungställningen så kommer den att förbli fin längre och då fortsätter den att bjuda in till lek.

12 frågor och svar om lekställningar

 1. När ska man kassera en lekställning?

En lekställning ska kasseras om den är trasig och kan skada barn som leker på den och då den inte är i ett skick som gör det möjligt att ge bort eller sälja ställningen.

 1. Vad heter klätterställning på engelska?

På engelska så kallas klätterställning för jungle gym, ett gyn för djungelns apor med andra ord…

 1. Hur hög ska en gungställning vara?

Om du ska bygga en egen så bör du hålla dig på 2 meters höjd för att undvika gungor som går alldeles för snabbt för bibehållen säkerhet. De gungställningar som du köper färdiga har en säker höjd.

 1. Var kan man köpa lekställningar?

Leksaksbutiker har färdiga ställningar som du kan montera själv. Bygghandlare med möbler för trädgård kan också ha set för gungor mer delar för klättring.

Här är några bra butiker där det finns fina lekställningar som du kan beställa direkt hem:

Butik

Inriktning

Märken

Gardenstore.se

Trädgårdsbutik med allt för trädgården

Step2, Jungle Gym

Byggmax.se

Byggvaror och trädgårdsredskap

Jungle Gym, BUSA Jabo, Swing, Hörby Bruk

Skånska Byggvaror

Byggvaror och trädgårdsredskap

Jabo BUSA,

Träningsmaskiner.com

Träningsredskap och lek

Jungle Gym

 1. Ger lekställningar av trä stickor?

Ja, det kan de göra. Se över trädelarna då och då för att kontrollera att de är intakta så att de små slipper få stickor i händer och ben.

 1. Kan man bygga egen klätterställning?

Det är klart att man kan! Men tänk på att bygga stabilt och säkert. Inga lösa spikar eller skruvar och stadig ram som klarar av klättring och gungande.

 1. Vad är den bästa lekställning som finns?

Det finns många olika modeller. Betänk behoven. En del ställningar fokuserar mer på gungor medan andra har precis allt, rutschkana, gungor och klätterdel.

 1. Hur får man klätterställning till bostadsrättsförening?

Börja med att ta upp saken med styrelsen. Det här är ett beslut som måste fattas gemensamt. Det ska också till tillstånd för att få ställa upp en gungställning på mark som finns omkring huset. Föreningen måste också ha försäkring för lekredskap som ställa upp på marken.

 1. Spelar materialet i ställningen någon roll?

Ja, materialet kan påverka hur stabil lekställningen blir men också hur pass inbjudande den känns. Hållbarheten kommer också att påverkas av klätterställningens material.

10. Kan man måla om gungställningen?

Ja, det går att måla om gungställningar som är gjorda av trä eller metall. Plastlekställningen är svårare att byta färg på. Den går heller inte att laga så som man kan laga en ställning av trä eller metall. Tänk på att använda rätt färg och att måla på ett säkert sätt.

11. Hur stora barn kan gunga?

Gungor kan klara tunga vikter. Babygungor kan klara omkring 30 kg och gungor för större barn mycket mer. Men det är inte alltid självklart att en vuxen kan sitta på gungan utan att slita ut den i förtid. Se på specifikationerna för den gungställning som ni har valt för att det ska bli rätt. Och glöm inte att installera den på rätt sätt så att själva ställningen klarar av barnens tyngd!

12. Måste man installera lekställningen själv?

Många gånger så är det lätt att själv installera lekställning. Men du kan också hitta en bra hantverkare nära dig med Dorunner, klicka här, för att få proffshjälp. Det kostar en slant men kan vara det värt när tiden är knapp och du vill kunna lita på konstruktionen.

klätterställning
Om lekställnigen ska klara av vatten så ska den vara av rätt material för detta

 

 

8 intressanta fakta om lekställningar

 1. Lekställningar utvecklar barnet

Lekställningar utformas för att utveckla barnet socialt och motoriskt. Gungor, stegar och rutschkana är mycket bra för kroppslig stimulering. Gemensam lek bidrar till social stimulans.

 1. Första klätterställningen uppfanns i USA

Den första klätterställningen patenterades år 1920 av Chicagobon Sebastian Hinton.

 1. Lekstugan är en viktig del av lekställningen

Lekställningar med lekstugor är särskilt bra för barn. Lekstugan bidrar nämligen till barnets fantasivärld och stimulerar lek som handlar om mimik av det verkliga livet.

 1. En rutschkana ska vara snabb!

För att barn ska tycka om rutschkanor så ska de vara snabba. Det spelar mindre roll om de är korta, med tak eller skruvade. Bara det glider på bra så är detta en tillgång till klätterställningen!

 1. Klätterställningar har åldersgränser

Även klätterställningar för trädgården har åldersgräns. Det betyder att det måste finnas en vuxen med då barn under rekommenderad ålder vill leka i ställningen.

 1. Nät ska vara finmaskiga

Om det finns ett klätternät på lekställningen så bör det vara finmaskigt. Om det inte är det så finns risken för att mindre barn trillar igenom.

 1. Mjuk mark under ställningen

Anledningen till att offentliga gungställningar ofta står i sandlådor är att det minskar skaderisken då barn trillar av. Kan bara något att tänka på inför heminstallationen.

 1. UV-beständighet

Det finns lekställningar som är UV-beständiga det vill säga att de inte skadas av solljuset. Det här blir extra viktigt om du väljer en ställning av plast som annars inte kommer att behålla färgen då den står utomhus.

 

Plast

Trä

Metall

Stabilitet

Måste monteras väl

God stabilitet

God stabilitet

Hållbarhet

Inomhus ja, utomhus nja

Måste underhållas

Bäst vid rostfri metall

Pris

Finns billiga varianter

Från billigt till dyrt

Ofta dyrare

Utseende

Fantasifullt

Klassiskt

Snyggt men hårt

Funktioner

Klättra, kana men inte alltid gungor

Allt från klättring till gungor

Allt från klättring till gungor

Hillerstorp Marstrand Hurricane grå hammock
4.8 av 5
4.8/5
Skanskabyggvaror.se

Mer info

Silas hammock silver/svart
4.3 av 5
4.3/5
Hultens.se

Mer info

Cave Hammock Grafit
4.9 av 5
4.9/5
Hultens.se

Mer info

SwingMe loungestol
4.8 av 5
4.8/5
Hultens.se

Mer info