Var tillverkas IKEA möbler?

IKEA är det svenska möbelföretaget som har blivit populär över hela världen för sina prisvärda och snygga möbler. Med den svenska flaggans färger som kännetecken så ses IKEA som något ursvenskt. En del har till och med klagat på att IKEA rider på landet Sverige då de använder sig av dessa färger trots att en stor del av verksamheten inte alls ligger i vårt land. Det har också förekommit kritik mot IKEAs företagskultur.

Även om många kanske känner till IKEA-varumärket och ser det som synonymt med mjölk och bröd i kylen så är det inte alla som är medvetna om var möblerna tillverkas eller hur företaget arbetar med designers för att skapa sina produkter.

Var tillverkas IKEA möbler?

IKEA har tillverkningsanläggningar runt om i världen. Deras fabriker finns i Europa, Asien och Nordamerika. Några av de största produktionsländerna för IKEA inkluderar Polen, Kina och Italien. Företaget samarbetar med ett nätverk av leverantörer och underleverantörer för att tillverka sina produkter och varje leverantör är skyldig att följa IKEAs strikta miljö- och sociala standarder.

Världens populäraste IKEA-möbler:

IKEA erbjuder ett brett utbud av möbler och heminredningsprodukter men några av de mest populära föremålen runt om i världen inkluderar:

Billy bokhylla: Denna enkla och prisvärda bokhylla har varit en stapelvara i IKEAs produktsortiment i decennier och den är ett populärt val för hemmakontor, vardagsrum och sovrum.

Poäng stolen: Denna klassiska stol är känd för sin bekväma och snygga design och är ett populärt val för vardagsrum och läshörnor.

Bristbord: Detta minimalistiska bord är ett mångsidigt och prisvärt alternativ för små lägenheter och trånga utrymmen.

ikea bord
IKEA är bra på innovativa möbler som bord med tre ben!

Hemnes säng: Denna säng i traditionell stil är ett populärt val för master sovrum och gästrum tack vare sin robusta konstruktion och tidlösa design. IKEA har också byggt vidare på denna design med loftsäng i liknande stil. Sortimentet växer ständigt med lösningar för hushåll där man inte har så mycket plats men ändå vill att det ska se fint ut.

Malm Dresser: Denna eleganta och moderna byrå är ett populärt val för sovrum och kan anpassas med olika ytbehandlingar och hårdvara.

IKEAs arbete med designers

IKEA arbetar med ett nätverk av designers från hela världen för att skapa sina produkter. Det är också viktigt att tänka på när vi ser på var deras möbler tillverkas. Företagets designfilosofi bygger på idén om demokratisk design vilket innebär att skapa produkter som är funktionella, prisvärda och estetiskt tilltalande för så många människor som möjligt.

Designers arbetar med IKEA:s interna designteam för att utveckla nya produkter och företaget är känt för sin samarbetsstrategi för design. Det här är en del av företagets marknadsföringsstrategi. De kombinerar design med billiga material och en process där kunden själv sätter samman sin möbel för att dra ner på kostnaden för den.

ikea flaskor
IKEA tar också fram hushållsprodukter som glasflaskor som tillverkas på olika håll i världen

IKEAs demokratiska designdagar

Förutom att arbeta med etablerade designers så har IKEA även jobbart med ett program som kallas IKEAs demokratiska designdagar. Detta program var till för att bjuda in unga designers och innovatörer från hela världen att samarbeta med företaget kring nya produktidéer.