Vanliga myter om att måla om hemma

Ny färg på väggen och så slipper du flytta för att få känslan av att ha bytt bostad! Det är ganska vanligt att vilja piffa upp hemma med ny färg då och då. Dels kan du känna att det är dags för en annan färgnyans och dels är du trött på fläckarna som uppstår av livet i ert hem. Oavsett om du ska måla själv eller väljer en bra målare i Stockholm kan det vara intressant att ta en titt på några vanliga myter om målning av väggar. Här är myterna som du säkert har hört och som vi nu ska avliva en gång för alla!

Måla flera lager så behöver du ingen grundfärg

En grundfärg, eller primer som det också kallas för, är till för att skapa en grund för målningen så att resultatet blir bättre. Det är en myt att det inte behövs någon grundfärg. Grundfärgen ser till att färgen sitter på väggen bättre. Den kan också bidra till att det ser jämnare ut. En professionell målare vet när det är nödvändigt att använda primer och när det kanske är mindre viktigt. Men att säga att det alls inte behövs är verkligen inte sant!

Du slipper sandpappra om du använder grundfärg

Det finns också en mening som lyder att du med grundfärg slipper sandpappra. Ingen grundfärg kommer att jämna ut en buckla eller ett hål i väggen.  I rum där det lätt slits på väggarna, som i köket, är det nästan alltid ett måste att förbereda med sandpapper och kanske också att spackla innan det blir dags för grundfärg.

Om du målar taket känns rummet mindre

Fondväggen är fortfarande populär och många väljer att ha en vägg med mörkare färg för att skapa djup i rummet. På samma sätt kan taket upplevas som djupare om det målas i en annan nyans. Att rummet skulle kännas mindre om taket målas i annan färg är en myt. Det viktigaste är att tänka på hur du kombinerar färgen i taket med färgen på väggarna. Relationen mellan färgerna kan påverka om du upplever mer rymd eller tvärtom i rummet. Dessutom kan det vara av intresse att se på studier för hur vi uppfattar färger rent perifert. Det här är förstås lite överkurs. Du kan be en målare om att tala om för dig vad som kommer att fungera!

Du måste alltid måla två lager

Det är inte alls säkert att det måste målas två lager. Det här beror en hel del på förberedelser såväl som den färg som används. Om du inte använder grundfärg och dessutom ska måla över en mörkare färg med en ljusare kan det förstås bli nödvändigt med två lager. Men detta är verkligen inte en regel som du måste följa.

Mörk färg ger känslan av ett mindre rum

Det är sant att färg kan påverka våra sinnen men att hävda att mörk färg på väggarna kommer att få oss att tro att rummet är mindre är långt från sanningen. Mer än färgen är det inredningen i rummet som påverkar hur stort eller litet det känns. Du kan till exempel inreda med rätt typ av gardiner för att skapa en effekt som får taket att verka ännu längre upp. Hur du placerar möbler, vilken färg de har och hur du dekorerar dina väggar kommer också att få betydelse för hur rummet uppfattas. Om det är viktigt för dig med mörk färg på väggarna kan du undersöka vad du kan göra med dina inredningsdetaljer för att se till att rummet ändå kan uppfattas som stort och ljust.

Du behöver inte måla om du ska sälja hemmet

Om du ändå ska sälja kanske du tycker att det är onödigt att betala för en målare som snyggar till väggarna. Det kanske det är om du inte tycker att ett högre pris för bostaden känns lockande. Att måla om inför visningar är en av de billigaste investeringarna du kan göra för att påverka priset på ett positivt sätt. Att måla om inför en försäljning av huset kan kallas för home staging. I den här videon kan du se hur du med home staging kan öka priset på huset med 20%:  

Det behövs ingen målare för att göra jobbet

Det här är en vanlig myt som bygger på en sanning, nämligen att du givetvis kan måla själv. Men du bör vara medveten om att målare har kunskaper som du inte har någon aning om. De har erfarenheten som krävs för att måla väggar på rätt sätt. Så visst, det behövs ingen målare för att göra jobbet, men det kan absolut behövas en bra målare i Stockholm om du vill att jobbet ska göras på rätt sätt med långvarigt goda resultat.