Hitta rätt gardiner för dina fönster!

Om du inte har lust att måla om och ekonomin inte räcker till en ny soffgrupp kan det vara dags att investera i nya gardiner. Gardinerna är en viktig del av inredningen som är enkel att byta ut för att få en ny och fräsch känsla i hemmet. Du finner ett stort sortiment av gardiner online i butiker som Gardinstugan, och kan beställa precis rätt färg och form till dina fönster.

Mysigt med fina gardiner!

När det är högt i tak

När det är högt i tak och du har stora och avlånga fönster kan det verkligen vara vackert med långa svepande gardiner. Det här ser elegant ut. Under kallare årstider kan det också vara fint med lite djupare färger för att förstärka känslan av ombonade rum där gardinerna har en närmast värmande effekt.

Bland de varmare färgerna finner vi förstås rött och orange. Men även nyanser av brunt kan passa perfekt för den svepande typen av gardiner som får rum att kännas lite som rummen i ett slott. Lägg till tofsar som matchar i färg och det hela blir väldigt lyxigt.

För känslan av att det är högt i tak

Faktum är att gardiner som går hela vägen från innertaket och ner till golvet kan ge känslan av att det är högt i tak. Det här kan vara något att beakta om du känner att ditt hem skulle behöva få lite mer rymlighet. Du kan ju inte gärna bygga ut taket. Särskilt inte om någon bor ovanför. Men du kan mixtra med gardinerna för att få till effekten.

När gardiner hänger hela vägen från taket kan det också se snyggare ut till exempel med palettblad träd i höga fönster. Det blir mer rymd och plats för den här typen av naturlig dekoration.

Gardiner som delar av rum

Det finns också gardinmodeller som inte nödvändigtvis måste hänga i fönster. Det här är spännande. I stora rum kan man vilja dela av ytor och få mer privata utrymmen. Då går det att fästa en skena i taket och sedan hänga en gardin som får avskärmande effekt. Gardinen är enkel att flytta åt sidan då man vill få luftgenomströmning och total sikt igen.

För att kontrollera ljuset

Ett bra val för att kontrollera ljuset som kommer in genom fönster är lamellgardiner. De är precis som det låter lameller som hänger bredvid varandra på rad. Det här är gardiner som kan passa lika bra hemma hos dig som på kontoret där man vill få en lite stramare och elegant atmosfär.

Lamellgardinen kan ju användas för att minska insynen till kontor som har väggar av glas. Det kan kännas skönt när det ska jobbas privat eller då man behöver skärma av ett möte på ett effektiv sätt. Det finns olika färger på lamellgardiner men de vita är särskilt populära.

Rätt gardiner till dina fönster

För att du ska kunna beställa gardiner online är det viktigt att du måttar upp dina fönster. I produktbeskrivningar för gardiner på nätet kommer du att se storleken utmärkt. När den stämmer med ditt fönster vet du att gardinen kommer att passa.

Vad gäller installation kan det vara mer eller mindre besvärligt att ta hand om den själv. Gardiner som du hänger upp på stänger är inte svåra att installera. Men om du har väldigt specifika fönster som kanske är mycket höga kan du behöva hjälp. Se då till att ett proffs på gardiner kommer och installerar så att det blir riktigt snyggt.

Något att tänka på…

Kan vara hur gardinen kommer att se ut från utsidan. Ibland kan gardinerna som du hänger upp få särskilt fin effekt när de ses från utsidan. Det här är förstås inte det viktigaste att tänka på men det kan ändå vara av intresse om du vill att dina fönster ska bli extra fina även från utsidan sett.