Skapa din drömvinkällare hemma

Om du tycker om vin så kanske du drömmer om att ha din egen vinkällare. I drömmen så är den ett rum där det känns svalt och spännande. I verkligheten kanske det rör sig om ett förråd som förstås också kan bjuda på spänning.

I vinkällaren kan du samla, spara och åldra vin. Kanske till och med ditt eget! Om du har ett större utrymme kanske du även inreder med en skön stol eller två för att koppla av och umgås med andra som liksom du tycker att in vino veritas.

Dags att planera din drömvinkällare

Vinkällaren som du ser i dina drömmar kan bli verklighet men du behöver lite planering för att detta ska ske. Börja med att hitta rätt plats i ditt hem för vinkällaren. Om du har en faktisk källare eller rum under marknivå är det perfekt för då får du bra temperatur- och fuktförhållanden.

Storleken på vinkällaren kommer att bero på hur mycket vin du vill förvara där och vad för slags aktiviteter du tänkt dig i källaren. Du kan kika in på vinguiden vinodino.se där du kan läsa mer om viner och spåna lite på hur många sorter och flaskor du skulle vilja ha som standard i din vinkällare. Det kan vara en hjälp för att komma fram till hur du ska planera platsen på rätt sätt.

vinflaskor

5 inredningstips för din vinkällare:

  1. Välj mångsidiga vinställ

Materialval: Medan traditionella träställ ger en klassisk, rustik känsla så kan metallställ erbjuda ett elegant, modernt utseende. Båda materialen är robusta och pålitliga för långtidsförvaring.

Moduler: Modulära ställ kan arrangeras om eller utökas när din samling växer, vilket erbjuder flexibilitet för framtiden.

Anpassning: Beroende på din samlings mångfald så kan du överväga anpassade ställ som passar olika flaskformer och storlekar.

  1. Prioritera komfort och funktionalitet

Provningsområde: Om utrymmet tillåter detta så kan du ställa in ett avsmakningsbord och bekväma sittplatser. Detta förbättrar källarens funktionalitet och gör den till ett utrymme för att njuta av vin istället för att bara lagra det.

vinprovning
Plats för vinprovning kan vara fint i vinkällaren

Tillgänglig design: Se till att källarlayouten tillåter enkel åtkomst till varje flaska. Undvik att överbelasta eller placera stora möbler som kan hindra rörelse.

  1. Inkludera effektiv belysning

Mjuka, UV-fria ljus: Skydda dina viner från skadliga UV-strålar med rätt belysningsval. LED-lampor är idealiska eftersom de inte avger UV-strålar eller överdriven värme.

Accentbelysning: Markera specifika områden, som en uppskattad samling eller provningsbordet, med accentljus.

Dim-bara alternativ: Justerbar belysning sätter stämningen för intima provningar och säkerställer också att du kan få starkare ljus när du letar efter en specifik flaska.

  1. Förvaring och tillbehör

Skåp och lådor: Inkludera skåp eller lådor för att lagra vintillbehör som korkskruvar, luftare och glasmarkörer. Blanda inte med annat som fotogen till värmare. Det här är inte ett förråd utan en unik plats för dina viner!

Vinglashållare: Skapa dedikerade utrymmen eller hållare för vinglas. Detta säkerställer att allt du behöver för en provsmakning är inom räckhåll.

Visa upp vinerna på hyllor: Om du har dekorativa föremål, utmärkelser eller unika vinflaskor, överväg att lägga till hyllor för att visa dessa föremål.

vinhylla trä
En fin vinhylla i trä kan passa perfekt i en svensk vinkällare!
  1. Tänk på golv och tak

Hållbara golv: Välj golvmaterial som sten, kakel eller väl förseglat lövträ. Dessa material tål den svalare och fuktigare miljön i en vinkällare och är lätta att rengöra vid spill.

Takdesign: Försumma inte taket. Överväg att lägga till träbjälkar, en väggmålning eller till och med en dekorativ takmedaljong för att förstärka utrymmets estetiska tilltalande. Vad du kan göra beror förstås också lite på takhöjd.

Varför ska du skapa en hemvinkällare?

En ordentlig vinkällare är så mycket mer än förvaring. Om du bygger den på rätt sätt så kommer den att ge den optimala miljön för vin att mogna graciöst vilket säkerställer att det når sin fulla potential.

Faktorer som temperatur, luftfuktighet och ljus är avgörande för vinets åldring och en källare hjälper till att upprätthålla dessa förhållanden konsekvent. Kanske kan du på detta vis vara med och förändra attityden mot svenska viner genom att bevisa att de med rätt lagring kan vara i världsklass!

viner

Kontrollera klimatet i din vinkällare

Idealisk temperatur i en vinkällare är 13°C till 15°C. Detta säkerställer att vinet mognar i en jämn takt. Om du har ett gammalt hönshus som du inte använder och som står på en plats som håller detta temperaturintervall så kanske det kan fungera.

Sikta på en luftfuktighetsnivå på 55 % till 75 %. Detta förhindrar korkar från att torka ut och vin från att oxidera. Du kan använda en luftfuktare för att det ska bli perfekt.

Investera i ett kylsystem för dina viner

För dem som är seriösa med att upprätthålla den perfekta miljön är ett vinkylningssystem viktigt. Även om det är en investering så garanterar det att dina prisvärda flaskor förblir i toppskick. Se på möjliga vinkylar som kan passa bra i ditt rum för vin.

Glöm inte säkerheten

Om du har en dyr samling med viner så bör du överväga att installera ett säkerhetssystem eller ett lås på din vinkällardörr. Det finns ju tyvärr tjuvar som tycker att det är kul att förstöra om de tar sig in i en vinkällare. Det är alltid bättre att vara säker än ledsen!

Dokumentera och organisera din vinkällare

När din samling växer blir det avgörande att hålla reda på dina flaskor. Använd vinappar eller mjukvara för att dokumentera dina viner, deras ålder, ursprung och andra anteckningar. Organisera dina flaskor på ett sätt som är vettigt för dig. Detta oavsett om det är region, sort eller ålder.

Din vinkällare kan bli ett fantastiskt projekt!

Att skapa en vinkällare hemma är ett tillfredsställande projekt för alla vinälskare. Det är en blandning av konst och vetenskap, estetik och funktionalitet. Oavsett om du är en amatörentusiast eller en erfaren finsmakare, erbjuder en personlig vinkällare ett unikt utrymme att njuta av, fira och dela din passion för vin med vänner och familj.