Läs detta innan du använder fotogenvärmare inomhus!

Hur håller du värmen om strömmen går? En timme eller två kanske du klarar med filtar och lite åkerbrasor, men därefter är det väl värt att ha en bra fotogenvärmare tillgänglig. Fotogenvärmaren är ingen ny innovation men det finns moderna varianter som är säkra och enkla att använda.

Men innan du köper fotogenvärare bör du vara väl medveten om vad detta är och hur du ska tänka för att hitta bästa modellen för dina behov. Det är säkert att använda fotogenvärmare inomhus om du förstår hur du ska göra.

Vad är en fotogenvärmare?

En fotogenvärmare är en värmare som går på fotogen. Den kan alltså användas för att värma upp utan el. Du kan köpa lysfotogen att elda med och sedan är det bara att fylla på och börja elda för att värma.

fotogenlampa
En fotogenvärmare fungerar precis som fotogenlampor med veke och fotogen.

Hur fungerar det?

Du fyller på fotogenvärmarens tank. Första gången kan det vara klokt att göra detta utomhus eftersom det kan lukta lite när beläggningar i värmaren bränns av. Låt veken suga upp fotogen en stund innan du drar igång värmaren.

Se också till att du har en slang och tratt att hälla med så att du inte tankar fritt och spiller överallt. Det är ju inte kul vare sig du använder fotogenvärmare inomhus eller utomhus! Det finns smarta trattar med slang och pump som du kan använda för enkel tankning.

För att få igång värmen så använder du reglage för tändning. Detta leder till att fotogenen börjar brännas och då får du värme!

Det finns förstås lite olika modeller av fotogenvärmare så vi ska ta en titt på de allra bästa valen just nu…

Sunwind Tosai
4.3 av 5
4.3/5
Gardenstore.se

Mer info

Sunwind Corona
4.8 av 5
4.8/5
Proffsmagasinet.se

Mer info

Nature Dubbel fotogenvärmare
4.6 av 5
4.6/5
Husgiganten.se

Mer info

Bästa fotogenvärmare inomhus och utomhus

Med en fotogenvärmare kan du precis som med den bensindrivna gräsklipparen, den vedeldade badtunnan och förbränningstoaletten fortsätta leva som vanligt även då världen omkring dig är i fullständigt kaos.

Här är dina bästa fotogenvärmare just nu:

Sunwind Corona RX30085

Sunwind corona

Sunwind hart agit fram flera fotogenvärmare som alla har fått goda betyg. Detta är antagligen den bästa modellen just nu och det särskilt om vi ser på priset. Den är snabb att använda och du får ut cirka 13 timmar på maxläget utan att behöva tanka med mer fotogen. Priset ligger på omkring 3000 kronor beroende på var du köper fotogenkaminen.

För att tända har du ett batteri som du får el från. Kaminen har syresensor för ökad säkerhet. Den väger cirka 8 kg och är därmed inte så svår att flytta på. Recensioner av denna Sunwind gasolkamin är både positiva och lite kritiska.

Många tycker att den är mycket bra men den del skulle vilja ha mer värme. Det är dock en väl beprövad modells som du kan lita på.

Du kan läsa mer om och se pris på denna värmekamin här.

Sunwind Tosai 241

Sunwind Tosai

En annan Sunwind gasolkamin är Tosai 241. Den är kompakt och enkel att använda. Med denna kamin får du torr uppvärmning och en god spridning av värmen. Värmaren har utrustats med lutningssensor för säkerhetens skull. Det är viktigt att notera att den enbart kommer att fungera med lysfotogen.

Bra med denna modell är att den är driftseffektiv. Det krävs bara 1 dl/kW per timme. Bränsletanken plockar du ur och det gör fyllning enklare. Du får ut cirka 16 timmar med en tank då du kör på maxvärme. Denna fotogenkamin passar bra för ytor på 35-85 kvm.

Recensioner av Sunwind Tosai fotogenvärmare avslöjar att den är enkel att använda samt att den fungerar som förväntat. Om du inte får med en svensk manual så hittar du lätt information för användning online. Var medveten om att lysfotogen inte alltid är så enkelt att få tag i och att det kostar lite mer än vanlig fotogen.

Du kan läsa mer om och se pris på Sunwind Tosai här.

Anslut fotogenvärmare

Anslut

Denna modell säljs av Jula och är också en av de bästa fotogenvärmare som finns på marknaden just nu. Den har som ovan nämnda modell ett tippskydd men kan bara värma upp till 30 kvm. Därmed är detta ett bra val för mindre rum.

Recensioner av Anslut fotogenkamin är mycket positiva. Folk gillar priset och tycker att det är enkelt att komma igång med värmaren. Det ska dock påpekas att denna gasolkamin luktar en hel del i början. Du bör bränna ut den under en timmas tid utomhus innan du börjar använda den inomhus.

Det finns både ris och ros vad gäller manualen men du bör kunna få hjälp online om det är något som är oklar.

Du kan läsa mer om och se pris på Anslut här.

Tonysun fotogenkamin

tonysun fotogenkamin

Ett annat populärt märke för fotogenvärme är Tonysun. Det här är en liten och kompakt fotogenkamin som inte kostar särskilt mycket. Modellen är till för camping på vintern eller som ett prepper-redskap att ha hemma om strömmen går och det blir långdragen elkris.

En unik egenskap hos denna fotogenkamin är att den fungerar med en glasfiberveke. Därmed så kommer veken inte att brinna ut. Det ger en stabil flamma som är obegränsad.

Du kan läsa mer om och se pris på Tonysun här.

Frågor och svar om fotogenvärmare

  1. Är det säkert med fotogenvärmare?

Det är viktigt att vara medveten om riskerna som finns med fotogenvärmare. Varje år så leder lysfotogen och lampolja till olyckor och då särskilt bland små barn. Du måste försäkra dig om att rummet har gott om syre, ventilation samt att själva fotogenet förvaras på en säker plats. Lär dig mer om var du ska förvara brandfarliga produkter!

  1. Hur fungerar en fotogenkamin?

En fotogenkamin fungerar genom att bränna fotogenbränsle i en veke och därmed producera värme. Värmen sprids sedan ut i det omgivande området.

  1. Är fotogenvärmare säkra inomhus?

När de används och underhålls på rätt sätt är fotogenvärmare i allmänhet säkra att använda både inomhus och utomhus. Det är viktigt att aldrig använda någon annan typ av bränsle i en fotogenvärmare och att se till att området är väl ventilerat.

Dessutom kan det vara klokt att välja en modell som är tippsäker och som kan ha andra finesser som varning om syrenivån i utrymmet blir för låg.

  1. Vilken typ av bränsle används i en fotogenvärmare?

Fotogenbränsle är den enda typen av bränsle som bör användas i en fotogenvärmare. Ibland kan du bara använda lysfotogen. Ta reda på detta innan du köper din värmare!

  1. Hur mycket bränsle använder en fotogenvärmare?

Detta beror på storleken och typen av fotogenvärmare, men de flesta fotogenvärmare använder cirka 1-2 liter bränsle per timme.

  1. Hur ofta ska en fotogenvärmare servas?

Det rekommenderas att en fotogenvärmare servas minst en gång om året. Även då du inte har använt den på ett helt år så bör du gå igenom kaminen för att säkra dig om att den är i sin ordning.

  1. Hur tänder jag en fotogenvärmare?

Fotogenvärmare är utrustade med en veke som måste tändas med en tändsticka eller tändare. Många modeller fungerar med batteri för tändning så att du inte måste ha eld för att få ordning på detta.

Här kan du se hur du använder en fotogenvärmare:

  1. Hur stänger jag av en fotogenvärmare?

En fotogenvärmare stängs av genom att minska storleken på veken och låta lågan dö ut. Detta gör du med en ratt eller knapp.

  1. Hur stort utrymme värmer en fotogenvärmare?

Detta beror på storleken och typen av fotogenvärmare. De flesta fotogenvärmare kommer att värma ett utrymme på omkring 35 kvm. Sedan finns det modeller som klarar mycket mer än så.

  1. Vilka är fördelarna med att använda en fotogenvärmare?

Fotogenvärmare är ett prisvärt sätt att värma upp ett utrymme. Dessutom är de bärbara och lätta att använda. Om du står utan el kan du fortfarande värma upp ett hus eller rum och det är en stor fördel om elen går då det är vargavinter.

  1. Finns det några nackdelar med att använda en fotogenvärmare?

Fotogenvärmare bör endast användas i välventilerade utrymmen eftersom de kan producera kolmonoxid. Det kan ses som en nackdel. Dessutom kan en ny fotogenkamin ge lukt som är obehaglig.

  1. Är en fotogenvärmare detsamma som en propanvärmare?

Nej, en fotogenvärmare skiljer sig från en propanvärmare. En fotogenvärmare använder fotogenbränsle och en propanvärmare använder propanbränsle.

  1. Hur förvarar jag en fotogenvärmare?

Fotogenvärmare bör förvaras på en sval och torr plats borta från värmekällor eller lågor.

  1. Vilka är några säkerhetsåtgärder när du använder en fotogenvärmare?

Det är viktigt att aldrig använda någon annan typ av bränsle i en fotogenvärmare och att se till att området är väl ventilerat. Det är också viktigt att hålla värmaren borta från eventuella brännbara material och att alltid hålla kaminen i upprätt läge.

  1. Avger fotogenvärmare någon lukt?

Fotogenvärmare kan avge en lukt vid förbränning så det är viktigt att se till att området är väl ventilerat. Lukten är inte farlig men inte hälsosam att andas in.

  1. Kan jag laga mat med fotogenvärmare?

Med en pod fotogenvärmare kan du ha en platta längst upp där du kan värma och laga mat.