Gräsklippare köpguide – Köp inte gräsklippare innan du läser detta!

Ett helvete gång på gång eller en gräsklippare som ni slåss om att använda. När du väljer rätt gräsklippare blir det inte bara fint i trädgården. Det blir roligt att sköta om gräset. Idag finns det helt fantastiska modeller till bra priser. De kommer med smarta funktioner som driv på hjul som inte fastnar och ergonomiskt handtag.

Men hur ska du välja bästa gräsklipparen? Det är frågan som den här köpguiden kommer att hjälpa dig med svaret på. Kanske är det första gången du investerar i något som är lite bättre än en handgräsklippare, kanske har familjens motordrivna favoritklippare lagt av för gott.

Oavsett varför du vill köpa gräsklippare är det viktigt att du har fullständigt klart för dig hur den ska användas och vad du kommer att kräva av den.

De 3 viktigaste faktorerna för ditt val

Det finns 3 huvudpunkter som du alltid ska ha rett ut innan du ens börjar se på annonser för gräsklippare online eller i kataloger som du får i brevlådan. Dessa punkter bör du också ha i åtanke om du läser gräsklippare test.

Gräsklippare Stiga Model-1

Stigas fina elektriska gräsklippare!

Lätt men robust
Tyst gång
Klarar stor trädgård

Traktor Smart RC 125 MTD

Smart med uppsamling

Kör med eller utan uppsamlare
Justera klipphöjden
Steglöst drivsystem

Funktion och effektivitet

En gräsmatta med mycket rötter och kanske sten kräver något helt annat än den lilla rutan med mjukt gräs. Om det blir mycket uppför kan det vara riktigt skönt med en självgående gräsklippare.

Det är sant att rätt hantering av gräsmattan kan leda till en situation då en enklare gräsklippare klarar jobbet. Men för många trädgårdar är det viktigt med en klippare som har blad som håller länge och fjädring som tar sig över ojämnheter.

När det gäller funktion måste vi ta upp de fem vanligaste modellerna av gräsklippare:

Elektriska gräsklippare

Att dessa gräsklippare fortfarande är aktuella kan verka märkligt. Det är väldigt enkelt att klippa av sladden om du inte rör dig på ett strukturerat sätt med maskinen. En elektrisk gräsklippare är enbart ett bra val om gräsmattan är minimal och du inte har något buskar eller träd att manövrera omkring.

En eldriven gräsklippare kan vara ett billigare val. Men frågan är om du vill spara pengar på effekt och komfort när du ska klippa gräset om och om igen…

Batteridrivna gräsklippare

Här får du modeller som ser kraftfulla ut och det går att komma upp i en hel del volt vilket också innebär en hel del kraft. Om du väljer en batteridriven gräsklippare måste du kontrollera hur länge batteriet räcker.  Det finns olika typer av batteri för gräsklippare så du måste se på effekten.

Se även till att ha ett extra gräsklippare batteri så att du kan slutföra gräsklippningen i ett svep istället för att vänta flera timmar på att batteriet är laddat igen.

Bensindrivna gräsklippare

Det är svårt att slå den funktion och prestation som den bensindrivna gräsklipparen ger. Här får du frihet och du kommer att ha kraften som naturtomter kräver. Men precis som med batteridrivna gräsklippare kan bensindrivna stranda om du inte har mer bensin på lager.

Grasklippare

Åkgräsklippare

Varför ska du skjuta på när du kan åka med? Det här är en underbar variant av gräsklippare som är särskilt populär bland tomtägare med enorma gräsmattor. Kör runt med den lilla trädgårdstraktorn och njut av jobbet. Här kan du också välja mossrivare till gräsklippare för att jobba med mossan som envisas med att komma tillbaka. Köp med uppsamlingsbehållare för att slippa kratta när du är klar!

Robotgräsklippare

Den lille rackaren kan jobba precis när som helst. När du är på jobbet eller då du är på semester. Gräset är alltid nyklippt med en gräsklippare robot, och det ger intrycket av att du är hemma. Dessutom behöver du ju bara lyfta ett finger för att få igång klippningen.

Men tänk på att kvaliteten varierar. Om du ska satsa på robotgräsklippare ska den vara väl anpassad till din gräsmatta och ha alla funktioner som krävs för att klara jobbet på egen hand utan att fastna.

Det finns förstås handgräsklippare. Dessa kan bli aktuella för väldigt små gräsmattor som är enkla att manövrera på men är sällan ett bra alternativ för en normal trädgård. En manuell gräsklippare kan bli tung att jobba med!

Vilken gräsklippare väljer Hemprodukter?

Som du kan se ovan finns det många bra gräsklippare att välja från och det kan vara svårt att komma fram till vilken modell som är bäst. Jag väljer dock en elektrisk gräsklippare från Stiga. Det beror på att jag helst slipper tanka med dunk och dessutom tycker att det är trevligt med tyst gång. Klicka här för att se den modell som jag hade valt!

Vilken gräsklippare är bäst i test?

En titt på gräsklippare bäst i test avslöjar att meningar mellan experter går isär. Det är svårt att avgöra vilken maskin som är den bästa gräsklippare du kan få tag i. Dessutom ska det sägas att det finns flera varianter som kan slåss om den första platsen utan att någon vinner.

Bästa batteridrivna gräsklipparen

Om du vill ha en batteridriven modell kan Black & Decker CLM3820L2 rekommenderas. Den här modellen har fått höga betyg på sajter som Revoo.com såväl som på svenska Inspekto. Priset är rimligt och du får ju stor frihet när du kan köra på batterier som går att ladda via eluttaget i väggen.

Du kan köpa denna gräsklippare i följande butiker:

Hemmy

4259 kronor

Besök butik här!

Gardenstore

4823 kronor

Besök butik här!

 

Bästa bensindrivna

När det kommer till bästa bensindrivna gräsklippare är MTD Smart 51 BO en modell som kan räknas som gräsklippare bäst i test av användare i flera olika länder. Det här är en riktigt smart modell som passar medelstora gräsmattor.

Du kan köpa denna bensindrivna gräsklippare i följande butiker:

CDON

1925 kronor

Besök butik här!

Hemmy

2095 kronor

Besök butik här!

Gardenstore

2395 kronor

Besök butik här!

 

Ergonomi

Nästa moment som du måste beakta för att köpa en gräsklippare som du blir nöjd med är ergonomi. Oavsett om köper en handjagad gräsklippare eller på en som har driv i hjulen är det viktigt med handtag som är bekväma och funktioner som är lätta att komma åt.

Ta reda på saker som:

 • Är det lätt att starta gräsklipparen?
 • Vad händer om du fastnar eller får en fot under bladen?
 • Hur mycket vibrerar det?
 • Går det att ställa in höjd på handtag?
 • Hur tungt är det att dra klipparen?
 • Hur högljudd är gräsklipparen?
 • Har gräsklipparen uppsamling av klippt gräs?

Det här är punkter som kommer att påverka den komfort som du upplever när du klipper gräset. Det får inte bli för tungt och det ska vara enkelt att svänga och komma åt i hörn. Vibrationer kan bli riktigt jobbiga i längden och så även hjul som hela tiden fastnar för att de fylls med nyklippt gräs.

Pris

Priset är också viktigt. Men en tumregel är att det kan vara väl värt att betala lite mer för en gräsklippare som du blir nöjd med. Dessutom är det inte ovanligt att de bästa gräsklipparna håller längre. I varje fall om du underhåller maskinen på rätt sätt.

Du ska också vara medveten om att du kan få rabatter som leder till stora besparingar. När det blir rea på trädgårdsmaskiner kan det vara dags att göra ett klipp! Dessutom kan du spara pengar på att köpa gräsklippare på nätet där det inte sällan är så att du får lägre priser än i vanliga butiker.

Märke kan spela roll. Du kommer att se att det finns mindre kända märken som erbjuder billiga gräsklippare. Det är inte nödvändigtvis samma sak som att få lägre kvalitet. Men en stor fördel med att köpa kända märken som till exempel svenska Stiga är den service du då kan få. Det råder heller ingen brist på reservdelar!

Vanliga misstag med gräsklippare

Det kan mycket väl vara så att felaktigt bruk av gräsklippare nu har lett till att ni behöver en ny i förtid. En billig gräsklippare kan räcka länge om du sköter om den och klipper på rätt sätt. En dyrare och mer avancerad modell kan räcka för evigt och sedan ärvas av barnbarnen!

Här är vanliga misstag med gräsklippare som du bör undvika. De är bra att tänka på redan innan du köper. För om du märker att det kommer att bli stört omöjligt för dig att till exempel skruva isär gräsklipparen för att göra rent ska du välja en modell som kan plockas isär på enklare vis.

Kontroll av filter

Det är väldigt många som aldrig tar en titt på gräsklipparens filter. Du smörjer, byter olja och vässar bladen, men filtren glöms totalt bort! Med smutsigt luftfilter kan det bli problem med luft till motorn som därmed kan lägga av.

Dessutom kan hål i filter leda till att smuts kommer in i cylindern på cylindergräsklippare. Om detta händer kan det bli dyrt! Så dyrt att du inser att det är bättre att köpa ny gräsklippare än att laga den gamla.

Regelbunden rengöring uteblir

Du behöver rengöra gräsklipparen efter varje användning. Gräs som sitter fast under kåpan kan försämra gräsklipparens prestation. Det alltså viktigt att det är enkelt att plocka av kåpan och att komma åt där bladen sitter. Lär dig hur din modell ska rengöras.

Läs på om skötsel innan du köper. Betänk att du ska genomföra rengöring efter varje klippning. Läs recensioner som handlar om den modell du är intresserad av och som tar upp hur enkelt det är att komma åt.

Bladen är inte skarpa länge

Gräsklipparen klipper uselt för att du inte håller bladen vassa. Eller så byter du inte den tråd som slår av gräset så ofta som krävs. Om detta krävs ofta har du valt en modell som du kanske inte kommer att trivas så väl med.

Dessa punkter måste du beakta:

 • Undersök hur gräsklipparen klipper
 • Hur många blad ska gräsklipparen ha?
 • Är det lätt att vässa eller byta blad?
 • Matas klipptråd automatiskt?

Var medveten om att slöa blad slår av gräset istället för att klippa det. Det här kan du se bland annat genom att du får ljusa ränder som spår efter klipparen. När gräs rycks och slås av kan det leda till problem med sjukdomar som till sist har ihjäl gräsmattan.

Det är med andra ord väl värt att satsa på en modell som är lätt att hålla i trim vad gäller bladens skärpa och trådens funktion. Det är inte alltid möjligt med billiga gräsklippare som kostar mindre på grund av färre finesser.

Gräsklipparen förvaras utomhus

Har du plats för den nya gräsklipparen? Det här är också en viktig fråga för det är mycket vanligt att gräsklippare slits ut i förtid för att de förvaras på fel sätt. De ska stå i lä, helst inomhus, och på en plats där de inte utsätts för damm, fukt och annat som kan leda till ett snabbt förfall.

Men även inomhus kan det finnas problem med möss som tuggar på känsliga delar av trädgårdsmaskinen. Se till att förvaringen är fri från skadedjur som kan ge sig på din gräsklipparen då den vilar under vintern!

Däckens skick

När du väljer en gräsklippare med däck är det viktigt att kontrollera vilken typ av däck det rör sig om. Det här är något du bör kunna få information om i gräsklippare test. När däcket ska fyllas på med luft får du inte glömma bort detta. Det här är något som kräver service inför varje klipptillfälle. Om det låter jobbigt ska du se på modeller med däck som inte kräver påfyllning av luft!

Problem med bränslet

Om du väljer en bensindriven gräsklippare måste du vara noga med bränslet som du använder för den. Att till exempel förvara bensin i en tank som rostar kan leda till problem med klipparen. Ett tips är att välja bränsle utan alkohol. Det minskar risken för att vatten tar sig in i bränsletanken.

Klipp med rätt höjd inställd

Om gräset har vuxit sig högt sedan sist kanske du tänker att du ger dig på maxläget och kör allting på en gång. Det är ett misstag och det särskilt om du väljer en svagare gräsklippare som inte orkar med detta. Kör inte ut gräsklipparen på gräs som den inte klarar av. Motorn kan till sist lägga av.

Rätt gräsklippare för din gräsmatta

Läs mer om vilken typ av gräsklippare som passar för din typ av gräsmatta. Se tabellen härnedan.

Stor gräsmatta 1000 kvmBensindrivenÅkgräsklippareKraftfull batteridriven
Liten jämn tomt 300 kvmHanddrivenBatteridrivenElgräsklippare
Många buskar och trädBensindrivenBatteridrivenRobotgräsklippare
Högt gräsSpecialgräsklippareRotorklippareMotorgräsklippare

Åkgräsklippare Husqvarna Rider R214TC

Åkgräsklipparen som fått bäst i test!

För gräs och snö!
Kommer åt!
God översikt

Robotgräsklippare Husqvarna Automower 430X

Bästa robotgräsklipparen 2019!

Klarar svårare gräsmattor
GPS-navigering
Styr med din smartphone!

Gräsklippare Stiga Model-1

Stigas fina elektriska gräsklippare!

Lätt men robust
Tyst gång
Klarar stor trädgård

Traktor Smart RC 125 MTD

Smart med uppsamling

Kör med eller utan uppsamlare
Justera klipphöjden
Steglöst drivsystem

Åkgräsklippare Stiga Park 120

Smidig åkgräsklippare från Stiga

Prisvärd åkgräsklippare
Enkelt att styra
För gräs och snö!

Åkgräsklippare Stiga Titan 740 DCR

Jobba hela dagen med Stiga Titan!

Perfekt för stora gräsmattor
Milt för kroppen
Låg ljudnivå

27 frågor och svar om gräsklippare

Det finns mycket att hämta från vanliga frågor om gräsklippare. Det kan ju vara så att det finns frågor som du inte ens har tänkt på. Frågor vars svar faktiskt hjälper dig att välja rätt modell för din gräsmatta.

Här är några av de allra vanligaste frågorna som ställs som gräsklippare samt svaren som kan fungerar mycket bra som gräsklippar-guide för dig som är på jakt efter något nytt…

 1. Vilken gräsklippare klipper bäst?

En klassisk fråga! Du måste välja klippare efter gräs men också använda den på rätt sätt. Sedan finns det märken som är kända för att erbjuda kvalitet som till exempel svenska Stiga. Var försiktig med begagnade gräsklippare som kan ha gjort sitt för länge sedan!

Om du går på artiklar som gräsklippare bäst i test från Råd & Rön ska du komma ihåg att det här inte alltid är neutrala inlägg. Använd bäst i test reportage på rätt sätt och se på de egenskaper som du faktiskt har ett behov av.

 1. Kan gräsklippare stå ute i regn?

Det är klart att de kan det men det här är knappast rätt hantering om du vill att gräsklipparen ska hålla länge. Förvara den i en redskapsbod, i källaren eller garage. Tänk också på att riktigt bra åkgräsklippare och motorgräsklippare är stöldbegärliga. Knappast smart att lämna dessa ute på tomten!

 1. Vilken batteridriven gräsklippare är bäst?

Det finns faktiskt batteridrivna gräsklippare som lovar samma effektivitet som bensindrivna. Detta utan oljudet och utsläppet. Och det här kan vara mycket billiga gräsklippare! Men det gäller förstås att du får rätt batterikraft på din elgräsklippare. Ta reda på hur klipparen klarar av den typ av tomt du har innan du köper.

 1. Vad ska jag göra om gräsklipparen inte startar?

Kontroller att choken fungerar som den ska. Undersök om du eventuellt har lutat gräsklipparen och därmed fått olja i luftfiltret. Testa med startgas eller byt tändstift. Kolla bensinkranen. Ring verkstad och boka in tid!

 1. Varför ryker det om gräsklipparen?

Rök från motorn kan uppstå om du inte tar hand om din gräsklippare på rätt sätt. Det kan till exempel vara så att du lutar motorn för mycket. En klippare som får luta för mycket kan ge läckor och det kan leda till röken som du ser. Kontrollera olja till gräsklippare och byt den. Kanske har du för mycket olja eller så använder du fel sort. Kolla vevhuset för läckor och se om det finns sprickor i topplocket. Det kan också uppstå rök om cylinder och kolvring är utslitna.

 1. Vem uppfann gräsklipparen?

Det är engelsmannen Edwin Beard Budding som hyllas som uppfinnaren av gräsklipparen. Han tog patent på sin maskin år 1830. Men det dröjde 10 år innan en faktisk klippare kom ut på marknaden.

 1. Vilket bränsle ska en motorgräsklippare ha?

Välj ett rent bränsle som är utan bly. Det ska vara minst 87 oktan/87 AKI (91 RON). Det fungerar med bensin med 10 % etanol som mest eller med högst 15 % MTBE.

 1. Var tillverkas Husqvarna gräsklippare?

Deras robotgräsklippare tillverkas i England. Huskvarnas största tillverkningsenheter finns i svenska Husqvarna, i Ulm i Tyskland, i Orangeburg och Nashville i USA, i Shanghai i Kina och i Japans Kawagoe. Det finns också modeller som Klippo gräsklippare som har varit med ett bra tag och därmed kan ha bytt tillverkingsplats med tiden.

 1. Får jag köra med åkgräsklippare på väg?

Med en LGF skylt kan du köra med din åkgräsklippare på vägen!

 1. Var kastar man gräsklippare?

Töm gräsklipparen på bensin och olja och lägg den sedan med metallskrot på en återvinningscentral. På återvinningscentralen finns det också behållare för farligt avfall där du kan lägga olja och bensin som du vill bli av med.

 1. Vad kostar en vanlig gräsklippare?

Du får räkna med att betala allt från några tusenlappar till omkring 30 000 kronor för en bra gräsklippare. Hur dyrt det blir beror på vad du är ute efter och vilket märke du väljer.

 1. Var kan jag köpa gräsklippare?

Du kan köpa gräsklippare online och från butiker som säljer trädgårdsprodukter. Det går också att beställa direkt från tillverkare via deras hemsidor.

 1. Kan man köra gräsklippare på 95 oktan?

Det brukar gå bra. Kolla manualen för gräsklipparen först!

 1. Hur många hästkrafter har en gräsklippare?

Det brukar ligga på omkring 5 hästkrafter men det här beror förstås på vilken motor det handlar om.

 1. När ska man byta tändstift på gräsklippare?

Rådet är att byta en gång per säsong. Du kanske kan ta för vana att byta när säsongen är över och du sköter om gräsklipparen inför vinterförvaringen. Eller tvärtom när du plockar ut den till våren igen.

 1. Vilken bensin är bäst för gräsklippare?

Ren bensin utan bly.

 1. Hur säger man gräsklippare på engelska?

På engelska heter gräsklippare lawn mower.

 1. Kan jag bygga om en gräsklippare?

Det går att bygga om det mesta även en gräsklippare! Om du är händig kanske du vill försöka.

 1. Var bör gräsklipparen förvaras?

Torrt, med normal luftfuktighet och på en plats där den inte kommer att försvinna.

 1. När ska jag ta in gräsklipparen?

Efter varje användning bör den stå skyddat. När säsongen är över kanske du vill låsa in maskinen i källaren eller i garaget.

 1. Var kan man laga gräsklippare?

Det finns experter på att laga gräsklippare. De som jobbar med motorer kan också ha kunskap om hur man lagar gräsklippare.

 1. Går det att slipa gräsklipparen?

Det går men du ska ha rätt verktyg. Ta också reda på hur bladen ska slipas på rätt sätt så att du inte gör fel och förstör dem.

 1. Vad heter gräsklippare på danska?

På danska heter gräsklippare plæneklipper.

 1. Hur servar man gräsklippare?

Du kan serva själv genom att göra rent och byta ut delar som filter och blad. Du kan också kolla olja och justera den så att det blir rätt. Det finns även serviceverkstäder för trädgårdsredskap som kan genomföra professionell service.

 1. Hur många decibel från gräsklipparen?

En normal variant ligger på omkring 100 dB. Men det finns förstås tysta gräsklippare som de som går på batteri eller med elektrisk sladd. En Ryobi gräsklippare som är batteridriven kan vara ett bra val just med tanke på detta.

 1. Vad är mulching gräsklippare?

Mulching betyder att det finns en funktion som maler ner gräset och samlar det för tipp på komposten där det sedan lättare kommer att förmultna.

 1. Vad är multiclip gräsklippare?

En multiklippare kommer att finfördela gräset som klipps så att du inte behöver kratta när du har klippt klart.

Åkgräsklippare Husqvarna Rider R214TC

Åkgräsklipparen som fått bäst i test!

För gräs och snö!
Kommer åt!
God översikt

Robotgräsklippare Husqvarna Automower 430X

Bästa robotgräsklipparen 2019!

Klarar svårare gräsmattor
GPS-navigering
Styr med din smartphone!

21 fakta om gräsklippare

Det finns mycket att säga om gräsklippare. Innan du går ut för att klippa gräset kan du roa dig med dessa spännande gräsmatta- och gräsklipparfakta!

 1. Gröna öknar

Det finns forskare som kallar gräsmattor för gröna öknar för att de är så fattiga på arter. Och då särskilt de som är riktigt kortklippta och mysiga att gå på.

 1. Viktiga ekosystemtjänster

Men det ska också sägas att gräsmattorna som syns överallt i urbana områden faktiskt erbjuder en hel del viktiga ekosystemtjänster. Det blir till exempel en hel del syre av en vanlig gräsmatta. Gräsmattan har också en social funktion för oss människor.

 1. Över en vecka per år

I USA lägger den genomsnittlige amerikanen 4 timmar per vecka på att ta hand om gräset. Det blir över en vecka per år som amerikanen pysslar med gräset.

 1. Många olyckor

Bli inte uppskrämd nu men du ska veta att väldigt många skadar sig på gräsklippare med motorer varje år. Det handlar om tusentals personer som på olika sätt gör sig illa med denna trädgårdsmaskin. Kan vara läge att läsa säkerhetsinstruktioner innan du börjar klippa!

 1. Naturligt gräs

I Sverige är cirka 8 procent av vårt land naturligt förekommande gräs. Jämför detta med golfbanor och liknande anläggningar som bara står för omkring 0.1 procent av all mark i Sverige. Fast din gräsmatta kan knappast räknas som naturligt förekommande gräs.

 1. En massa syre!

En helt vanlig gräsmatta producerar en massa syre. En gräsmatta på 15 x 15 meter kan avge tillräckligt med syre för en person för en hel dag. Det här är anledningen till att man säger att gräsmattor är väldigt bra för balansen i ekosystem.

 1. Brittiskt museum

Det finns ett gräsklipparmuseum i England. Det heter The British Lawnmower Museum och ligger i Merseyside.

 1. I filmens värld

David Lynch är en känd regissör vars produktioner också ses i Sverige. År 1999 regisserade Lynch filmen The Straight Story. I den här filmen åker en 73-årig bonde från Laurens i Iowa till Mt. Zion i Wisconsin. Resan på nära 400 gjordes med en åkgräsklippare som gick i cirka 8 km/h. Det fina med berättelsen är att den bygger på en sann historia.

 1. Mer film

Gräsklippare är inte så ovanliga i filmens värld. The Lawnmover Man kom 1992 och i den sågs Pierce Brosnan. Brosnan gör experiment på sin trädgårdsmästare. Filmen bygger på en kort berättelse av Stephen King. Den här berättelsen har också använts som grunden till ett tv-spel.

 1. Ånggräsklippare

1893 tog James Sumner patent på ånggräsklipparen. Den här typen av gräsklippare kan användas efter några timmars upphettning och är av förklarliga skäl inte så enkel att hitta i butikerna.

 1. Kan slunga sten

Gräsklippare kan slunga saker som stenar snabbt och kraftfullt. Bästa sättet att undvika skador är att bära bra skor då du klipper gräset. Och så kan det vara bra att inte köra över lösa stenar.

 1. Kan skada hörseln

Det finns gräsklippare som är så högljudda att de kan skada hörseln på användaren som är utan kåpor för öronen. Ta alltså en titt på decibel innan du köper!

 1. Mest motorgräsklippare i Sverige

Omkring två tredjedelar av alla gräsklippare i Sverige drivs med bensin. Det är vanligast med gräsklippare som man går med.

 1. Över 2 miljoner gräsklippare

Det finns statistik som gör gällande att det finns över 2 miljoner gräsklippare i Sverige. Och fler blir det!

 1. Svensken klipper en gång per vecka

Svensken klipper gräsmattan cirka en gång per veckan under en timmes tid. Detta är under sommarhalvåret. På vintern är det få som är ute och klipper gräset i Sverige!

 1. Alkylatbensin

Det går att minska utsläpp av skadliga kolväten med 99 procent genom att använda alkylatbensin. Det kan också vara bra att serva gräsklipparen regelbundet för att se till att utsläppen minskar. Service kan också dra ner på hur mycket bensin som används och det är bra både för ekonomi och för miljön.

 1. Träning!

Om du klipper gräset bränner du upp till 500 kalorier vid varje tillfälle. Om du har en stor tomt och får skjuta uppför mycket bränner du mest. Men även med åkgräsklippare bränns det lite kalorier varje gång gräset ansas.

 1. Snabbaste gräsklipparen

Det går att köra race med gräsklippare. Det här är en motorsport där man kör med gräsklipparmotor men utan de vassa bladen. Den allra snabbaste gräsklipparen har kört 155 km/h.

 1. Världens största gräsklippare

Den allra största gräsklipparen heter Claas Cougar. Den klipper med en bredd på 14 meter och är omkring 4 meter hög. Vikten på denna maskin är över 18 ton och den här gräsklipparen är uppenbarligen till för väldigt stora gräsmattor!

 1. Tysta gräsklippare

Robotgräsklippare är populära av flera skäl. Ett är att de i stort sett är ljudlösa. Det betyder att det går att klippa gräset på natten utan att någon störs av detta.

 1. Håll undan skadedjur

Djur som mördarsniglar och huggormar tycker inte om kort gräs. Genom att klippa regelbundet kan du alltså få undan skadedjuren som du inte vill se i trädgården.

 

Åkgräsklippare Stiga Park 120

Smidig åkgräsklippare från Stiga

Prisvärd åkgräsklippare
Enkelt att styra
För gräs och snö!

Åkgräsklippare Stiga Titan 740 DCR

Jobba hela dagen med Stiga Titan!

Perfekt för stora gräsmattor
Milt för kroppen
Låg ljudnivå