Ditt hem kan vara så tekniskt som du vill ha det!

Den tekniska utvecklingen går i en rasande fart och det är ju fantastiskt. Men hänger du med? Det är ju en sak att läsa om saker som kylskåp som kan tänka själva eller en dörr som känner igen dig på andedräkten. Men att sedan köpa prylarna och ändra hemmet, det är en annan femma.

Faktum är att trendrapporten från Svensk Fastighetsförmedling år 2019 visade att varannan svensk ställer sig positiv till ett teknikfritt rum hemma. Men det är ju inte samma sak som att inte vilja dra nytta av tekniken i andra rum…

Den mobila tekniken blir allt viktigare

Om du läser på en teknikblogg inser du att det hela kretsar en hel del omkring den mobila tekniken. Det här är också ett område där du säkert redan är med på flera sätt. Ditt hem kan ha flera smarta funktioner som du nu är så van vid att du inte ens ser det som en modern utopisk lösning.

Några exempel på detta är:

Din robotdammsugare – Du kan ställa in ett program som du sedan aktiverar automatiskt eller från din smartphone. Dammsugaren gör jobbet när du inte är hemma!

Din robotgräsklippare – Du åker på semester men det verkar som att du är hemma för gräset klipps som vanligt. Det fungerar också med smart teknik som du kan ställa in. Du kan kommunicera med gräsklipparen liksom med dammsugaren med en helt vanlig smartphone.

Din köksutrustning – Idag kan du kommunicera med dina köksapparater med mobiltelefonen. Din slowcooker har maten redo när du kommer hem. Till och med en elvisp kan ha en inbyggd display som visar dig mer än du egentligen behöver veta för att få till den perfekta grädden.

Övervakning – Kanske har du flera kameror som du har satt upp i och omkring ditt hem. Med dessa kan du hålla ett öga på vad som händer fast att du inte är där. Dessutom kan du använda högtalaren som finns i den smarta kameran för att tala om att du ser vad som händer.

Mycket bra både då barnen är hemma själva och då det dyker upp oinbjudet besök. Kan vara tillräckligt att säga att polisen är på väg till båda grupperna!

Teknik som du vill ha

Viktigare än alla möjligheter och vad du skulle kunna göra är vad du vill ha. Svaret på den frågan hittar du inte bland alla tekniska nyheter för hemmet. Det finns snarare i dina tankar om vad som skulle kunna bli bättre hemma.

Vi har alla områden som vi inte är riktigt nöja med. Det kan vara saker som:

  • Städningen
  • Kommunikation mellan vuxna och barn
  • Luft och miljö
  • Inredningens funktion
  • Platsbrist

Det finns tekniska lösningar för allt detta! Chansen är stor att du kommer lägga fokus på köket. Det finns en undersökning från Skanska som visar att det här är hemmets hjärta och då är det inte så konstigt att köket också får stor uppmärksamhet.

Men om du inte behöver en smart frys som kan tala om när bullarna är slut är det inget att stressa över. Det kan ju vara något så praktiskt som eluttag som finns inbäddade i köksbänken och som kan döljas då du inte behöver dem. Eller varför inte en ny SodaStream maskin med LED-display för billigare kolsyrat vatten.

Med en diffuser för doftolja får du också teknik som förnöjer. Härliga dofter sprids i ditt hem och det kan leda till att du orkar mycket mer och blir en gladare person. Det här är teknik som ger omedelbar förändring i ditt hem och som inte ska missas.

Eller varför inte ett ljudsystem som dras igång med en fingerknäppning och sedan några korta ord från dig om vilken stämning du vill ha. Lugnt och skönt blir Mozart och dansa vid spisen blir Motown. I den moderna tekniska hemmet är himlen gränsen för vad vi kan göra för att få en tillvaro som vi mår extra bra av!