Allt du behöver för att skapa den perfekta baren därhemma

Drömmer du om att kunna servera dina middagsgäster perfekta cocktails till maten? Eller att kunna blanda den perfekta drinken till din sambo efter att hon kommer hem från en lång dag på jobbet? Oavsett ändamål kräver en perfekt drink rätt barutrustning och dryck.

När du planerar vad du ska införskaffa till din bar har du många val. Du behöver dock inte allt – din hemmabar bör anpassas efter vad du faktiskt dricker eller vill blanda till dina gäster.

Alkohol och/eller blanddrycker

Grunden för de flesta cocktails är en alkoholhaltig dryck, som vodka, gin, rom, konjak eller tequila. Ett barförråd med ett bra urval av dessa kommer att säkerställa att du kan blanda ihop nästan vilken cocktail som helst.

Allt fler svenskar väljer dock att avstå från alkohol, vilket betyder att även du som väljer att inte ens dricka starka drycker kan skapa en perfekt bar därhemma. Här gäller det att se bort från alkoholhaltiga drycker och istället fylla barförrådet med alkoholfritt. Det kan vara sådant som du kanske annars hade blandat alkoholen med.

Exempel på detta är:

Rätt glas för rätt tillfälle

Visst kan du servera dina cocktails eller mocktails ur helt vanliga dryckesglas, men då försvinner inte bara det roliga men även några gånger smaken. Olika glas är nämligen utvecklade för att göra varje drink bättre.

Det är framförallt kupans och öppningens form som spelar roll, då detta påverkar både lukten och smakupplevelsen i och med förvaringen av aromerna. Nedan är några av de många olika glas som man bör ha i sitt barförråd, varav alla går att beställa från barlife.

Det klassiska, traditionella cocktailglaset har formen av en uppochnedvänd kon. Volymen varierar vanligtvis på nio till 30 centiliter och används framförallt för Martinis och Cosmopolitans.

Highball är ytterligare ett slags glas för drinkar som vanligtvis serverar Gin och Tonics, Mojitos och Screwdrivers.

För Sex on the Beach och andra fruktiga drinkar behöver man ett Hurricaneglas, ett större glas som har en stor svängd kupa.

cocktails

Redskap och garnering

Några andra nödvändigheter i hemmabaren är rätt redskap och garnering.

En muddler, det vill säga en slags mortelpinne i trä, gör att man kan mosa ingredienser i ett glas inför servering.

En shaker är också något som smyckar de allra flesta barer, det vill säga ett redskap i metall för att ingredienserna i din drink ska bli ordentligt mixade.

Garneringar, även kallat drinkens makeup, är den dekoration som används för att pryda drinken inför servering. Vanligast är det med färska kryddor som med fördel förvaras i köket och torkade frukter som apelsin eller citron.

Det går att skapa hemmabar precis överallt!

Missa inte att du kan skapa din hemmabar där du vill ha den. Om du har ett landställe med förbränningstoalett och solceller för att få el så betyder det inte att du inte kan få in en modern bar på plats. Det kan rentav vara ännu mysigare med en hembyggd bar där den enda belysning du har är tända ljus!

hemmabar