Kaos bland nålar och trådar? Dags för ordning och reda i syskrinet!

Säg det hem som kan vara utan nål och tråd? Det spelar ju ingen roll om du bara behöver fästa en knapp då och då eller om du lappar barnens byxor med jämna mellanrum. När behovet uppstår vill du ha ordning på din sytråd i olika färger och på alla tillbehör som krävs för en snabb lagning eller fållning. Men hur ser det ut med förvaringen av dina sytillbehör?

Om du inser att det faktiskt är mindre kaos i den där plastlådan du använder för detta syfte ska du inte få dåligt samvete. Så är det för många. Vägen till ordning och reda bland nål och tråd är inte lång och invecklad. Låt oss se på några steg som du kan ta för att få ordning på den här delen av ditt liv…

En bestämd plats för dina sybehör

Till att börja med är det viktigt att du bestämmer var nål, tråd, sax, fållfix och reflexband ska bo. Om du har en del saker i kökslådan och andra i skåpet över tvättmaskinen blir det lätt rörigt. Då kanske du inte ens kommer ihåg att du faktiskt har resårband då du plötsligt behöver det.

Två timmar på stan helt i onödan när det fanns en oöppnad förpackning av samma vara i en byrå i ditt rum! Detta hade du helt undvikt om du bara hade haft en dedikerad låda för allt som har med att laga och sy att göra.

Gör följande:

  • Bestäm vilket rum som bäst hör ihop med uppgifter som att sy, laga och fålla. Kanske har du redan nu ett rum med en historisk symaskin där det finns ett skåp med plats för ett syskrin.
  • Se till att du har en bra låda med plats för allt som tillhör denna kategori i ditt hem. Det kan vara ett äkta syskrin eller en enklare plastlåda med lock.
  • Satsa på trådkit som kommer i kartonger som du sedan kan behålla för fortsatt ordning i sy-lådan.
  • Var noga med att alltid lägga tillbaka på rätt plats efter varje sy- och lappningstillfälle!

Längre livstid för dina kläder

När det är lätt att komma åt sy-produkterna och du vet precis vad du har hemma blir det enklare att ta hand om kläderna. Faktum är att många skulle kunna förlänga livet på sina kläder genom att helt enkelt sy lite mer.

I Sverige lever en skjorta eller blus i genomsnitt under 2 års tid. Förutom goda tvätt-vanor kan kunskapen om hur en knapp kan fästas eller ett hål på armbågen kan leda till en ny snyggare stil med lapp görs stor skillnad. Plagget hänger med längre och det är bra för miljön såväl som för din ekonomi.

Viktigt med definition som alla lär sig

I ett hem behöver vi definition. Det räcker inte att du gör i ordning en finfin sy-låda och bestämmer var den ska bo. Det gäller att alla andra som finns i hushållet är med på noterna. När din tonårsson tänker att det är enkelt nog att ordna med den lösa knappen men inte kan definitionen för sy-lådan blir det snabbt kaos igen.

Precis som att sonens elmoped bor i garaget, dotterns tofsar bor i tofslådan och gubbens tofflor står på skohyllan när de inte används, ska sytråden bo i sin låda på sin plats när den inte behövs. När du är klar med din nya ordning bör du informera om den.

I början kan det bli lite vingligt. Så är det med alla förändringar i ett hem. Bli inte upprörd för att syskrinet står öppet på ditt skrivbord efter att en familjemedlem har använt det. Eller att nålarna ligger spridda över köksbordet när det har fållats klart.

Tala om att syskrinet numera bor över rockarna i garderoben eller längst upp i skafferiet och be personen som lämnat det på ditt bord att flytta till rätt plats. Givetvis med nålarna i skrinet!

Tids nog kommer alla att veta vad definitionen för sy-lådan är och då har en ny nivå av ordning och reda uppnåtts i ert hem.