Släpp designfångarna loss, det är vår!

När våren kommer är det många som vill släppa loss sina designfångar och ändra om därhemma. Ut med gamla soffan, bort med en vägg och bygg den där friggeboden som ni ältsat om hela vintern!

Kanske har nya behov uppstått eller så är det bara länge sedan ni förnyade hemmet. Oavsett projekt eller planer är det viktigt att få det som du tänkt dig.

Det enklaste kan vara att byta ut möbler och saker. Gamla prylar behöver bytas ut mellan varven och ersättas med nya. Så är det. Då kan det vara läge att titta på kvalitet som motsvarar dina krav och behov.

För att hitta bästa sakerna för ditt hem kan du klicka och se mer här. Du vill självklart ha saker som håller och är bra. Då är det skönt att ta reda på vad de som testat och jämfört har att säga om olika produkter.

Ibland kan det vara det lilla som behövs. Att byta ut lite hemelektronik, en ny glassmaskin, eller göra om lite i köket för att det ska bli lite mer hemtrevlig räcker långt. Det kan vara ett stort lyft för ett hem. Eller så är ditt projekt lite större och mer omfattande. Du kanske vill ha ett stort växthus eller en grillkåta i trädgården. Då kan det vara en planerad ombyggnad eller renovering.

Renovering eller ombyggnad, vad har du tid och budget för?

Har du däremot gått och funderat på att det är tid för lite större förändringar i ditt hem behövs det mer planering och större budget. Det kan vara att du vill måla om exempelvis. Är detta ett projekt inomhus är där en del förberedelser som behövs.

Sannolikt har du möbler, golv och lister som behöver skyddas. Det måste planeras väl och skydd införskaffas. Om du gör jobbet själv är det du som ska planera skydd av inredning. Fast när du beställer en målare kan du be om att målarfirman sköter detta extra noga.

Det kan fungera bra att måla om hemma på egen hand om du gör ett bra förarbete. Skyddar du dina saker och ytor kan det projektet vara enkelt att genomföra utan att skada dina saker. Lite mer problematiskt är det om du tänker en större uppfräschning. Behöver du exempelvis spackla och slipa ner stora ytor behöver du tömma ytorna helt för att inte skada exempelvis elektronik.

Då kommer det vara viktigt att planera väl. Större insatser som gör att du behöver flytta runt möbler och dylikt blir svårare. Är det dessutom flera saker som ska göras och du är beroende av andra är det viktigt att du är tydlig med vad du förväntar dig i förhållande till tidplan. En tidplan som inte håller kan påverka ditt projekt tidsmässigt.

planering

Det sägs att var fjärde svensk funderar på att renovera om badrummet. Där är du inte ensam. Men när det ska rivas ut och renoveras på detta sätt så blir det dyrare. Du måste också se över tidsplanen för att inse hur länge du blir utan dusch och toalett. Detta kan lösas med en förbränningstoalett eller enklare variant men det är ju också en kostnad.

Göra själv eller anlita proffsen, vad blir bäst? 

De flesta projekt i hemmet går alldeles utmärkt att göra själv om du har tid och lust. Det finns så mycket information tillgänglig som kan hjälpa dig med ditt projekt. Med hjälp av videos online och lite råd från fackmän så klarar du jobbet.

Hemmafix brukar vara roligt och utmanande. Det är dock vissa saker som hemmafixaren ska undvika att experimentera med. Saker som elektricitet eller VVS är områden som proffsen behöver ta hand om. Det kan få förödande konsekvenser om den här typen av arbeten inte görs på rätt sätt.

Dessutom finns det ofta krav från exempelvis bostadsrättsföreningar på att VVS och el ska vara utfört av en fackman. Här bör du alltså se till att få hjälpen från någon som har utbildning och erfarenhet.

Vad gäller kostnad för ditt projekt så är det inte säkert att det blir billigare för att du gör det själv. Din tid har ju också ett värde. Och så är frågan hur nöjd du blir med resultatet.

Men som sagt, det går att ta det hela steg för steg och göra något litet till att börja med. Släpp loss din gamla Chesterfield-soffa för nu är det vår. Annonsera ut den och få den upphämtad av någon som känner att den gamla pjäsen blir en fräsch fläkt i deras hem. Nu har du plats för något nytt och spännande, lycka till!

ny inredning
Det kanske räcker med en ny rund spegel i badrummet…