Lyft ditt hem med ny belysning

Tycker du att du ditt hem behöver ett lyft men tiden och kraften räcker inte riktigt till för en renovering? Ingen fara på taket. Det går att få hemmet att kännas nytt och mysigt utan att börja riva ner väggar. Ljus är något alla behöver i ett hem. En del får vi naturligt och sedan går det att jobba med belysning på olika sätt.

Du kan påverka känslan i ett rum genom att byta ljuskälla, påverka värmen eller kylan från lampor eller arrangera så att ljuset sprids i rummet på ett originellt sätt. Om du tycker om effekter kan du hänga upp neonskylt text på en vägg. Passar perfekt i rummet där du vill umgås omkring biljardbordet med vänner och familj!

Byt ut dina glödlampor för ny känsla

Det absolut enklaste du kan göra är att byta ut dina ljuskällor. Genom att ändra styrka eller värme på dina ljuskällor får ditt rum en helt ny look. Du kan till exempel sätta i varmare glödlampor om du vill ha en mysigare stämning eller kallare om du vill ha ett mer sterilt utseende.

Det kanske låter trist med kallt ljus men i ett kök kan det faktiskt vara precis det som ska till för att rummet ska förbli fräscht och trivsamt. Häng upp en spotlight och rikta den mot din Kay Bojesen figur eller varför inte mot ditt palettblad träd för att få fler att uppmärksamma dessa vackra installationer i ditt hem. Då blir det ju livligt och kreativt även om rummet har ett kallare ljus.

Kombinera nya lampor med vackra kaminer och fotogenvärmare för att öka känslan av värme och trivsel i ditt hem. Det behövs ju inte så mycket mer än skönt ljus och värme för att det ska kännas mysigt inomhus.

Installera neon i hemmet om du vågar

Neon har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Man förknippar det ofta med sjaskiga utebarer och gatubelysning. Faktum är att neon ofta ingår i ljus-konst så det behöver verkligen inte vara något som hör en form av subkultur till. Om du hänger en neontext över ditt utomhusdass för att visa vägen till din förbränningstoalett blir det ju både kreativt och kul.

Med rätt belysning i rätt miljö kan det bli väldigt häftigt. Både roligt och vackert. Du kan till exempel installera arrangemang med flera neon signs. Neon är väldigt enkelt att forma lite hur du vill så det är bara fantasin som sätter gränser.

Nya lampskärmar kan också vara fint

I stället för att byta glödlamporna kan du byta ut lampskärmar. Det gäller både lampor som står på golvet och de lampor du har i taket. Genom att göra detta kan du sprida ljus i vilken utsträckning och färg du än vill.

Det blir ofta väldigt effektfullt om du blandar färger på olika lampskärmar. Men välj med god smak och känsla för vad som passar ihop. Det är ju inte tanken att du ska skapa som en slags konst-studio där det har kladdats med färg precis överallt.

färgstänk
För många olika färger kan lätt ge känslan av katter som lekt med målarfärg i rummet…

Bryt ljuset med olika mönster

Du kan också bryta ljuset som kommer från dina lampor och spotlights med olika föremål som kommer ge olika skuggmönster. Detta kan du antingen göra genom att sätta din lampa bakom ett föremål eller genom att ha en lampskärm med ett visst mönster.

På så sätt sprider du ljuset på väggar och tak i precis de mönster du vill. Det kan bli väldigt visuellt tillfredställande om du blandar olika mönster på en och samma gång. Eller så skapar du en stjärnhimmel på vägg och tak med ett prickmönster.

Du kan också köpa lampor som har den här effekten inbyggd. Det är något som kan skapa en mysig stämning under vinterkvällar då du sitter inomhus och funderar på livet.

stjärnhimmel
En lampa på vägg och i tak som en slags stjärnhimmel!

Använd dig av speglar för mer effekt och rymd

Ett tips som inte får in så mycket ljus i ditt hem är att använda speglar. Då kan du reflektera ljus utifrån och speglar fungerar utmärkt för att lysa upp en ganska mörk lägenhet med det lilla ljusinsläpp du har från fönster.

Även på kvällstid fungerar speglar som en bra effekt för mer ljus. Sken från lampor kommer spriddas ut mer i rummet och du får därmed en ljusare tillvaro i ditt hem. Detta oavsett tid på dygnet.

Speglar kan vara ganska dyra att få tag på så se om du kan köpa dessa på loppmarknad eller online second hand. På nätet såväl som loppisar kan du ofta fynda fina speglar. Det är ett billigt och kreativt ljus att få ut mer av din belysning såväl som det naturliga ljus som finns i ditt hem.

Om du har en pool kan du beakta följande ljusinstallationer: