Ska du spara eller låna pengar för ny inredning?

När styrräntan höjs för att motverka inflation så känns det i privatekonomin. Men livet kan ju inte stanna bara för att ekonomin inte snurrar på som vanligt. Du har drömmar för ditt hem och kanske också för din sommarstuga. Ska du spara pengar eller ta ett lån för att få råd med dina inredningsplaner?

Ibland är lån bästa valet

Det finns tillfällen då det bästa privatlånet kommer som en räddare i nöden. Om din diskmaskin har lagt av för gott så kan du ju inte vänta flera månader på att ha sparat ihop summan som krävs för en ny. Dessutom så kan det ju vara klokt att passa på med en bättre modell som drar mindre energi och ger renare disk.

När det handlar om inredning som du behöver för att få vardagen att fungera så är lånet helt klart något att beakta. Här handlar det ju inte om lyx. Fast om du ändå måste investera i ny köksutrustning eller annat så är det klart att du lika gärna kan köpa något som du verkligen vill ha. Särskilt om du lånar pengarna och det inte kommer att spela så stor roll om det blir någon tusenlapp mer eller mindre att betala tillbaka.

Spara pengar om du kan vänta

När det gäller projekt som förbränningstoalett till sommarstugan eller en duschkabin med bastu till badrummet så kanske du kan vänta lite. Det finns ju trots allt ett torrdass där ute på landet och din nuvarande duschkabin är inte helt fallfärdig.

När du sparar pengar till något som du verkligen vill ha för ditt hem så får du flera fördelar:

  • Mer tid betyder att du kan tänka igenom ditt val av inredning och lägga mer tid på att hitta rätt märke, modell och färg.
  • När du sparar pengar så kostar det mindre än att ta ett snabblån som ska betalas tillbaka på en månad.
  • Du kan bli bättre medveten om din privatekonomi då du inser att du genom att göra avkall på vissa saker kan få ihop pengarna du behöver till ditt inredningsprojekt snabbare.
  • Att spara till inredning som en badtunna kan bli ett familjeprojekt där ni är fler som hjälper till och peppar varandra.
nya soffor
En ny soffgrupp kanske kan vänta…

När lånet blir en investering

Det kan förstås vara så att ett lån för inredning blir en form av investering. Om den nya inredningen eller en mindre renovering ökar värdet på din bostad kan det ju få betydelse. Särskilt när du går i tankar om att sälja.

Sedan ska vi inte glömma bort att ny inredning också kan ses som en investering i din livskvalitet som i sin tur är viktig för din hälsa. Den är ju också värd en hel del och då kanske du hellre tar ett lån för att få en bättre hemtillvaro nu än att vänta flera månader på att detta ska ske.

Summan av kardemumman

Svaret på frågan om du ska spara pengar eller ta ett lån för ny inredning är alltså: Om du inte kan leva ett drägligt liv utan den nya inredningen så tar du ett lån och köper nu. Om det finns goda anledningar till att vänta lite så kan du vinna mycket på att spara pengar till den nya inredningen.