Diskmaskin – Köp inte diskmaskin innan du läser detta!

Det ska bli rent på kort tid och med minsta möjliga kostnad för energi. Så kan vi beskriva den bästa diskmaskinen. Om du ska köpa diskmaskin ska du inte nöja dig med näst bäst, eller så gör du det för att priset är helt rätt!

Låt oss se lite närmre på vilken diskmaskin som är bäst i test och varför. Läs även vidare för att bena ut hur du kan tänka när du ska köpa ny diskmaskin. Vi börjar med de 3 bästa diskmaskinerna just nu…

[wptb id=2649]

De 3 bästa diskmaskinerna

Låt oss ta en titt på de 3 bästa diskmaskinerna samt den bästa bänkdiskmaskinen. Det här är diskmaskiner som Hemprodukter väljer baserat på experters tester av diskmaskiner såväl som användarrecensioner.

 1. Bosch SMV68MD02E integrerad diskmaskin

4,7 av 5 stjärnor på Pricerunner

Det långa numret är viktigt att ha lite koll för det finns gott om Bosch diskmaskiner. Det här är ett märke som är känt för hög kvalitet och smarta innovationer för en enklare vardag. Det här är en tyst diskmaskin. Du kan dra igång den på kvällen utan att få nattsömnen störd.

Det rör sig också om en integrerad diskmaskin bäst i test av flera olika testgrupper och användare. Här väljer du erfarenhet och ett märke som det går att lita på. För dig som är trött på diskmaskiner som sliter ut glasen i förtid är denna Bosch diskmaskin också ett bra val. Den har ett särskilt glas program som diskar och torkar glasen på ett skonsamt sätt.

Korgsystemet kallas av Bosch för VarioFlex och det är gjort för att ge dig bättre flexibilitet både i överkorg och underkorg. När en diskcykel är klar kommer luckan att öppnas automatiskt. Det ger bättre torkning och kan också ses som miljövänligt.

Notera bredden. Det här är en diskmaskin med 60 cm bredd så det här är inte en smal diskmaskin 45 cm. Det bör du tänka på när du planerar för att installera den under köksbänken.

Med AquaStop säkerhetssystem förhindras översvämningar. Du får flera fina funktioner som en signal när programmet är klart och sensorer som märker av mängden disk i maskinen för bättre anpassning. Det är svårt att bli missnöjd med en Bosch SMV68MD02E!

Viktiga egenskaper:

 • Plats för 14 kuvert
 • Ljudnivå 39–42 dB
 • Varsam mot glas
 • Flexibelt korg-system
 • TimeLight
 • Energiklass A++
 • 8 program
 • 4 specialfunktioner
 • Eco-drying
 • AquaStop säkerhetssystem
 • Golvprojicering för tid

Vad säger folk som har köpt denna diskmaskin?

Inga Nilsen – En mycket bra diskmaskin med väldigt tyst gång. Jag gillar hur tiden projiceras på golvet.

Karsten – Perfekt för en barnfamilj med cirka 5 personer. Det blir rent och det går snabbt!

Leif – Att luckan öppnas efter diskning är kanon och vi fick den för ett mycket bra pris. Nästan som en billig diskmaskin men det är ju en bosch.

Här är butiker med denna integrerade diskmaskin:

CDON7 290 kronorBesök butiken här!
Whiteaway7 290 kronorBesök butiken här!
Enemo12 599 kronorBesök butiken här!
Tretti7 299 kronorBesök butiken här!

Här kan du se en kort demonstration på danska av denna Bosch diskmaskin:

Cylinda DM 3105

5 av 5 stjärnor på Pricerunner

5 av 5 stjärnor på Whiteaway

För dig som är ute efter en diskmaskin med 45 cm bredd kan denna Cylinda vara ett bra val. Den har fått goda användarrecensioner och har måtten som kan passa det lilla köket. Det här är också en billig diskmaskin jämfört med liknande modeller från andra märken.

Cylinda är ett välkänt märke och det ger dig trygghet. Du kan välja autodisk för att låta maskinen känna av hur smutsig disken är och anpassa sin aktivitet därefter. Det är bra för miljön och för din disk som diskas med rätt intensitet.

Det ska sägas att det här är en enklare diskmaskin. Du får inte en massa olika funktioner. Samtidigt har Cylinda tagit fram en maskin som ger ett mycket fint stöd. Du har ett överfyllnadsskydd, skydd mot översvämning då maskinen stannar automatiskt och det finns viktiga val som snabbdisk och intensivdisk.

För dig som ser på billiga diskmaskiner men som ändå vill få hög kvalitet kan det här vara det perfekta valet!

Viktiga egenskaper:

 • För 10 kuvert
 • Energiklass A+
 • Timer
 • Aquastop
 • Ljudnivå 49 dB
 • 7 program
 • Bredd 447 mm

 

Vad säger folk som har köpt denna diskmaskin?

Marie – Det här är rätt val när det inte finns så mycket plats för diskmaskinen.

Anette Lilja – Vi var ute efter en diskmaskin 50 cm bred men föll för denna och har inte ångrat oss. Den gör jobbet och är faktiskt riktigt tyst!

Här är butiker med denna smala diskmaskin:

Elon vitvaror3 496 kronorBesök butiken här!
Tretti3 269 kronorBesök butiken här!
CDON3 995 kronorBesök butiken här!
Whiteaway3 496 kronorBesök butiken här!
Hemmy3 995 kronorBesök butiken här!
Enemo3 997 kronorBesök butiken här!
Byggmax3 999 kronorBesök butiken här!

Det går att lägga till ljuddämpningsmaterial under diskmaskinen. Ta en titt på denna video:

Siemens SN436I01AS diskmaskin

4,7 av 5 stjärnor på Pricerunner.se

Siemens SN436101AS har inte figurerat i bäst i test diskmaskin artiklar men däremot kan vi se att det här är en maskin som användare rosar. Det är med andra ord en diskmaskin bäst i test av vanligt folk. Och vad är det som de hyllar?

Jo, här talar vi om en relativt billig diskmaskin som är effektiv och tyst. Den har moderna funktioner som Aquastop som skydd mot översvämning. Dessutom är det många som vill ha en 60 cm bred diskmaskin som ger mer utrymme.

Det här är ett bra val för en vanlig familj på 3–4 personer som vill få ordning på disken lätt och snabbt. Miljömärkningen är bra och dessutom får du timerfunktion. Det går att diska när alla har gått och lagt sig för att vakna med en diskmaskin full av ren disk!

Viktiga egenskaper:

 • För 12 kuvert
 • Diskmaskin 60 cm
 • Ljudnivå 48 dB
 • Aquastop
 • Energiklass A++
 • 6 program
 • Stålfärgad
 • Timer

 

Vad säger folk som har köpt denna diskmaskin?

Janne – Det var lätt att installera och jag tycker att den här diskmaskinen har många program som jag faktiskt kan använda.

Lillian – Maskinen har levt upp till mina förväntningar. Jag tycker att den är effektiv men samtidigt tyst.

Fredrik Bolund – Diskresultatet är fantastiskt och diskmaskinen är inte bullrig.

Här är butiker med denna smala diskmaskin:

Tretti4 995 kronorBesök butiken här!
CDON5 613 kronorBesök butiken här!
Whiteaway4 995 kronorBesök butiken här!
Hemmy5 613 kronorBesök butiken här!
Enemo4 439 kronorBesök butiken här!
Byggmax6 299 kronorBesök butiken här!

Här kan du se hur du lägger till salt och justerar inställningar på en Siemens diskmaskin:

Vilken diskmaskin väljer Hemprodukter?

Alla tre diskmaskiner nämnda ovan är väl värda att se närmre på. Om vi bara får ta en kommer det att bli den sist nämnda. Den är prisvärd och bör fungera mycket bra för familjer med 1–3 barn. Du ser här ovan vilka butiker du finner den i. Jag hade dock rekommenderat Enemo som har det lägsta priset just nu. Klicka här för att läsa mer!

Bästa bänkdiskmaskinen

Vi ska också ta med en bänkdiskmaskin som kan koras som bäst. Här blir det en Electrolux som har gjort bra ifrån sig i diskmaskin test av användare. Om du behöver en tyst diskmaskin för bänken kan det här vara ett bra val!

Electrolux ESF2400W bänkdiskmaskin

Högt betyg av Bäst i test

4 av 5 stjärnor på Electrolux

För hushåll med en till två personer är det här en mycket bra lösning. Denna bänkdiskmaskin är lätt att använda och ger goda resultat. Den tar inte upp stor plats och drar heller inte mycket energi. Energiklassen är en god anledning till att välja just denna modell.

En autosensor ser till att maskinen bara diskar i enlighet med behov. Både tid och temperatur kommer att justeras i enlighet med hur smutsig disken som ställs in är. Om det bara ska diskas snabbt och lätt finns det ett snabbprogram på 20 minuter.

Viktiga egenskaper:

 • För 6 kuvert
 • Ljudnivå 52 dB
 • Energiklass A+
 • 6 program
 • Autosensor
 • Med snabbprogram på 20 minuter

 

Vad säger folk som har köpt denna diskmaskin?

Elin Den här är verkligen en liten bänksdiskmaskin som går tyst och ger goda resultat.

Jeanette Mycket bra diskmaskin. Enda minuset är att man ofta måste torka med handduk för att det ska bli riktigt torrt snabbt.

Mamma Ekvall – Diskgallret får inte högsta betyg men samlat är det här en bra och smal bänksdiskmaskin som jag är otroligt nöjd med.

Här är butiker med denna smala diskmaskin:

Tretti

3 949 kronor

Besök butiken här!

CDON

4 153 kronor

Besök butiken här!

Whiteaway

4 154 kronor

Besök butiken här!

Hemmy

4 153 kronor

Besök butiken här!

Enemo

4 155 kronor

Besök butiken här!

Hur väljer du bästa diskmaskinen?

Du kan alltid välja en diskmaskin bäst i test med hoppet att experten som gick igenom den har samma syn på disk som du har. Det är en fördel med diskmaskin test som visar dig en massa detaljer som du sedan kan basera ditt val på.

Just informationen om hur maskinen fungerar är otroligt viktig när du ska välja. Det kan ju, till exempel, göra otroligt stor skillnad med en så liten sak som timer när du vill kunna ställa in disken för nattpass.

Här är de allra viktigaste punkterna att tänka på:

Maskinens kapacitet

En större barnfamilj behöver mer än en bänkdiskmaskin 45×45 cm. Men det är inte bara bredden och höjden på diskmaskinen som påverkar kapacitet. Ta också en titt på hur enkelt det är att ladda och om maskinen klarar större utmaningar som riktigt smutsiga grytor.

Passformen

Det här är förstås också en mycket viktig punkt oavsett om du är ute efter en liten bänkdiskmaskin eller en diskmaskin som är 55 cm bred och som integreras perfekt under din diskbänk. För att kunna förstå diskmaskin mått måste du mäta upp hemma.

När du har full koll på hur stor maskinen bör vara för att passa blir det mycket enklare att välja ut de bästa förslagen. Missa inte att du ofta kan hitta en annan variant av en diskmaskin bäst i test. Om du ser att den bästa diskmaskinen har fel mått ska du gräva lite djupare. Klicka vidare i butiken och se på liknande modeller från samma tillverkare för att hitta rätt.

Program som du behöver

En massa program kan verka fantastiskt men fundera lite på vad du egentligen har behov av. För de flesta blir det till sist så att man använder ett eller två program. Då gäller det att det här är diskprogram som du blir riktigt nöjd med.

Om du aldrig har haft diskmaskin tidigare kan det vara klokt att läsa på lite mer om vilka typer av program som är viktiga. För det mesta rör det sig om möjligheten att få effektiv diskning samt varsam behandling av glas. Många tycker också att det är en fördel med snabbare program för lätt nedsmutsad disk.

Diskmaskin pris

Det kan kosta många tusenlappar med en riktigt bra diskmaskin och det kan det vara värt. När du ska köpa diskmaskin bör du jämföra priser. Det är nämligen inte så att samma modell kostar lika mycket i varje butik. Det kan du se om du kikar på tabellerna här ovan under varje diskmaskinmodell. En diskmaskin på Elon som kostar 4000 kronor kan kosta 6000 kronor i en annan butik. Det här vill du inte missa!

Det kan också vara så att det blir diskmaskin rea och då kan det finnas stora pengar att spara. Betänk att du på detta vis kan få en billig diskmaskin som vanligtvis är väldigt dyr.

Dra nytta av recensioner

Nuförtiden är det mycket vanligt med omdömen från folk som har köpt en viss modell. Dessa kan du ofta se direkt under produkten i butiken. Notera vad folk säger. Ibland kanske det blir mer ris än ros. Men det viktigaste är att du tänker vad det är som kritiseras och varför.

Det är inte säkert att en negativ kommentar om att det inte finns tillräckligt mycket plats i diskmaskinen har någon betydelse för dig då ni inte är lika många i hushållet som den som klagar.

 

25 frågor och svar om diskmaskiner

Här är några vanliga frågor om diskmaskiner vars svar kan vara en hjälp för dig då du ska köpa diskmaskin.

 1. Hur fungerar en diskmaskin?

En diskmaskin kommer att fyllas med vatten i botten. Detta vatten värms upp och blandas med någon form av diskmedel. Därefter sprayas disken med vattnet på ett kraftfullt sätt. Diskomgången följs av en sköljomgång för att få bort medel. Det kan också köras polerande omgångar och sedan torkas disken med en torkomgång.

I den här videon kikar vi inuti diskmaskinen:

 

 1. Hur gör man med diskmaskinsalt?

I botten av maskinen finns det en liten behållare med ett lock som du kan skruva av. Denna behållare är till för diskmaskinsaltet. Det är bara att öppna och fylla på i enlighet med diskmaskinens anvisningar.

 1. Hur liten är en mini diskmaskin?

Det beror på vilken bordsdiskmaskin du köper. Du kan välja en bänkdiskmaskin som är 45 cm bred men det finns också mindre eller större. Mät upp på din diskbänk vad du har plats för och köp sedan en mini diskmaskin som kommer att passa! Tänk också på tyngden.

 1. Var hittar jag billiga diskmaskiner?

Du kan hitta en billig diskmaskin online och det finns gott om butiker att välja från. Här är några av de främsta:

CDONButik med allt!Besök butiken här!
ByggmaxByggbutik med vissa vitvarorBesök butiken här!
TrettiVitvarubutikBesök butiken här!
WhiteAwayButik med billiga vitvarorBesök butiken här!
EnemoButik med vitvarorBesök butiken här!
Elon vitvarorBilliga diskmaskiner!Besök butiken här!
HemmyVitvaror och inredningBesök butiken här!

 

 1. Ser en svart diskmaskin konstig ut?

Det är en smakfråga. En diskmaskin med svart färg kan kännas lite annorlunda. Men om inredningen i övrigt går i mörkare toner kanske det här ser bättre ut än en vit diskmaskin. Det viktigaste är att det rör sig om rätt typ av design. Om du vill ha en helintegrerad diskmaskin som är svart gäller det att hitta rätt modell.

 1. Hur ska jag förstå diskmaskin test?

Du ska förstå att diskmaskin test alltid bygger på en subjektiv uppfattning. Samtidigt har de informationen som hjälper dig att skapa din egen bild av diskmaskinens lämplighet i ditt kök.

 1. Hur mycket vatten använder diskmaskinen?

Det beror på modell. Det finns miljövänliga varianter som inte använder mer än 5–7 liter per disk. Sedan kan det också vara så att mängden vatten anpassas i enlighet med hur smutsig disken är.

 1. Hur ofta behövs diskmaskinrengöring?

Det är viktigt att göra rent diskmaskinen dagligen. Du måste plocka bort smuts från filter för att maskinen ska göra sitt jobb. Djupare rengöring kan vara smart att genomföra varannan vecka eller en gång per månad.

 1. Vad kostar diskmaskin?

Du får räkna med några tusenlappar. Det går att få en bra diskmaskin för omkring 3000 kronor men du kan också få betala dubbelt så mycket för den senaste tekniken och den plats som du behöver. En diskmaskin för bänk kan bli mycket billigare.

 1. Var kan jag placera diskmaskinen?

Du kan ställa en diskmaskin som är liten på ett bord eller en bänk i köket. Om du ska ha maskinen under diskbänken måste du måtta upp. Då får du reda på om du behöver en smal diskmaskin eller om det kan fungera med en diskmaskin 60 cm bred.

Det finns också fristående diskmaskiner med en topp som kan fungera som bänk. När en diskmaskin är integrerad har den inte alltid denna topp och det är viktigt att förstå. Det kommer inte att se snyggt ut utan bänken!

 1. Vad ska jag göra när diskmaskinen inte diskar rent?

Börja felsöka. Ta reda på om det är du som gör fel eller om något inte är som det ska med maskinen. Det kan vara dags för en grundlig rengöring, kanske behövs det mer salt, kanske ska du välja ett bättre program. Testa dig fram tills du hittar källan till problemet. Kontakta eventuellt företaget du köpt diskmaskinen från för att få vägledning i din felsökning.

 1. Är det farligt med diskmaskin när det åskar?

All elektronik kan skadas av blixtnedslag. Om du har ett bra åskskydd är det inte farligt att diska med diskmaskin när det åskar.

 1. När kom diskmaskinen till Sverige?

Den första diskmaskinen kom till Europa 1929. Det var under samma tid som utvalda hushåll i Sverige kunde testa denna revolutionerande teknik.

 1. Vilken diskmaskin är tystas?

Det är med största sannolikhet en Bosch diskmaskin som ligger på omkring 42 dB. Men andra märken som Electrolux och Siemens har också tysta diskmaskiner. Så länge du får en ljudnivå på mellan 40 och 50 dB kan det anses som tyst. Ett vanligt samtal ligger på omkring 60 dB vilket är en hel del mer.

 1. Vem uppfann diskmaskinen?

Diskmaskinen ska ha uppfunnits av amerikanskan Josephine Cochrane år 1886. Hon uppfann maskinen för att hennes tjänstefolk inte skulle diska det fina porslinet för hand. Uppfinningen använde sig av vattentryck och visades upp på världsutställningen år 1893 i Chicago, USA.

 1. Vilken diskmaskin torkar bäst?

Det gör maskinen som är särskilt till för detta. Den har ett torkprogram. Sedan finns det finesser som att locket går upp när maskinen är klar för att ge ännu bättre torkning. Här är en Bosch diskmaskin ett hett tips. Se de som rekommenderas här ovan!

 1. Kan jag installera diskmaskinen själv?

När det finns el, kallvatten och avlopp på plats får du installera din diskmaskin själv. Glöm inte att stänga av vattnet när du installerar! Har du haft en diskmaskin på plats tidigare är det inte svårt. När det måste dras el eller ordnas med avlopp ska du ta hjälp av behörig rörmokare. Om du tycker att det känns för svårt är det också smart att beställa hjälp med installation.

 1. Var ska spolglansen till diskmaskinen vara?

I behållaren för spolglans! Det är bara att öppna locket och fylla på. Ta en titt på indikationer om att du behöver fylla på. Vissa diskmaskiner har lampa för detta.

 1. Kan jag måla om diskmaskinen?

Det är klart att du kan! Ta bara reda på vilken färg som kommer att fästa ordentligt. Kanske kan det här göra din diskmaskin rostfri som aldrig förr!

 1. Kan man koppla diskmaskin till varmvatten?

Det går att göra men rekommenderas inte. Om du ändå tänker göra detta ska du säkra dig om att det inte blir för varmt vatten. Diskmaskiner är gjorda för att hetta upp kallt vatten.

 1. Vilken diskmaskin är bäst i test?

Diskmaskin bäst i test 2020 är Bosch SMV68MD02E. Just Bosch förekommer ofta i diskmaskin test och det är ganska troligt att detta märke kommer att ses bland de bästa i kommande test.

 1. Hur ofta avkalka diskmaskin?

Om du använder din diskmaskin dagligen bör du ta för vana att avkalka diskmaskinen var tredje månad. Vid mindre bruk kan det räcka att göra detta en gång i halvåret.

 1. Vem reparerar diskmaskiner?

Det är smart att vända sig till en auktoriserad reparatör av vitvaror. Ta reda på om företaget du har köpt från har rekommendationer. Du bör också se på recensioner av reparatörens arbete innan du bokar in tid för lagning.

 1. Hur många hushåll har diskmaskin?

Ungefär hälften av alla svenska hushåll har idag en diskmaskin.

 1. Vad gör salt i diskmaskinen?

Salt motverkar kalk och därmed slipper du fula kalkavlagringar på disken som diskas i maskinen.

20 myter och fakta om diskmaskiner

Det finns en hel del myter om diskmaskiner. Låt oss ta en titt på några vanliga och se vad sanningen ligger…

 1. Du måste skölja innan du ställer in disken

Det här är en myt. Faktum är att om du sköljer innan du diskar kan det leda till att diskmaskinen inte gör lika bra jobb! Dessutom är detta något som leder till en hel del merarbete som ju inte är tanken om du nu har skaffat diskmaskin.

 1. Det spelar ingen roll hur du laddar diskmaskinen

Helt fel! Rätt laddning är verkligen A och O. Känsliga vinglas kan gå sönder om de står där de kan ramla av vattenstrålarnas kraft. Dessutom kan korrekt laddning göra att du får in mer i maskinen och därmed sparar på energi.

 1. Knivar kan förstöras

Det här är inte en myt. Vissa knivar kan faktiskt förstöras av disk i maskin. Bestick med trähandtag kan också påverkas av disk i diskmaskin. Ta alltid reda på om kniven du vill diska i maskinen kommer att klara av detta utan att försvagas eller rosta i handtaget.

 1. Typ av diskmedel spelar ingen roll

Kanske älskar du dina gel-hylsor men var medveten om att disktabletter anses vara bäst när det är tjockt med mat på tallrikarna. Det finns tester som visar att typ av diskmedel kan få betydelse. Ett gott råd är att ha lite olika sorter hemma och använda i enlighet med den typ av disk som ställs in i maskinen.

 1. Avloppet har inget med diskmaskinen att göra

Det här är en myt! Det är klart att avloppets renhetsgrad påverkar din diskmaskin. Om avrinning av vatten är trög på grund av stopp får det negativa konsekvenser även för diskmaskinen. Se alltså till att serva kökets avlopp även för diskmaskinens skull.

 1. En diskmaskin är aldrig lika effektiv som handdisk

Det här är en myt om du har en kraftfull diskmaskin. Den kommer att ha vattenkraft som får bort även den envisaste oljiga matfläcken. Detta utan att de fina tallrikarna förstörs.

 1. Stora kastruller och grytor får inte plats

Myt! Idag kan du få in större kastruller med råge. Dessutom har många moderna diskmaskiner design som gör att det går att vika och ändra strukturen i maskinen. Siemens har modeller som är särskilt attraktiva för dig som vill få in grytor och kastruller i diskmaskinen.

 1. Olja går aldrig bort i diskmaskinen

Det här kan stämma beroende på den modell som du har. Lösningen ligger i värmen som diskmaskinen får upp. Om den kan ge en större skala av värme kan det vara allt som behövs för att olja, kryddor och fett ska diskas bort ordentligt.

 1. Det är inte hygieniskt att diska barnflaskor i maskinen

Om du diskar på 70 graders värme kommer 99,9 procent av alla bakterier att dö. Därmed kan vi absolut se diskmaskinen som ett hygieniskt val även för flaskor till baby.

 1. Diskmaskinen är långsam

Det här beror på modell. Visst finns det program som kan ta längre tid. Om du ställer in maskinen på kvällen kanske det inte spelar så stor roll. Men det finns också program som är klara på 20 minuter så diskmaskiner behöver alls inte vara långsamma.

 1. Diskmaskiner tar så mycket plats

Total myt! Det finns diskmaskin 40 cm, 45 cm, 55 cm och 60 cm. Samt specialare däremellan. Du kan alltid välja en liten bänkdiskmaskin och så finns det varianter som är fristående för större flexibilitet. Glöm inte bort all plats du får i diskhon när du har en diskmaskin!

 1. En diskmaskin slukar vatten och elektricitet

Det här är inte längre sant så som det var en gång. Om du diskar för hand och låter vattnet rinna kan det bli omkring 100 liter för en disk. En diskmaskin från Bosch eller Siemens kan nöja sig med 7–12 liter för samma disk! Elkonsumtionen är heller inte pjåkig om du väljer en bra energiklass.

 1. Om det blir strömavbrott måste man börja om

Så kan det vara med vissa diskmaskiner men inte med de bästa. De fortsätter där de slutade då det blev avbrott.

 1. Man måste fylla diskmaskinen för att diska

Idag kan du välja en diskmaskin som har sensor som känner av hur full den är. Det betyder att den inte kommer att ödsla för mycket vatten, energi och tid när det blir en mindre disk.

 1. Du måste rengöra diskmaskinen

Det här är inte en myt. Du bör avkalka och rengöra din diskmaskin med jämna mellanrum för att den ska må bra och fungera på rätt sätt.

 1. Du använder för mycket diskmedel

Det här är väldigt vanligt om du skopar upp medlet. När du kör med tabletter är det lättare att hålla sig till rätt dosering.

 1. Inte bara glas och kastruller

Många missar att det går bra att diska mer än kastruller, tallrikar och glas i maskinen. Du kan lägga in kylens hyllor såväl som delar av dammsugaren. Pizzastenen och grillgallret för din grill kan också vara sådant som går att diska i diskmaskin.

 1. Glasen förstörs i diskmaskinen

Det gör de om du diskar glas som inte ska diskas i maskin. Men diskmaskinsäkra glas ska inte förstöras av denna rengöringsprocess.

 1. Diskmaskinen är en grogrund för bakterier

Detta kan vara sant. Men om du håller diskmaskinen ren och diskar på höga temperaturer är det inte många bakterier som kommer att överleva.

 1. En full diskmaskin leder till mindre ren disk

Det kan vara sant om du inte laddar diskmaskinen på rätt sätt. Använd inredningen som finns och stapla inte saker direkt på varandra.

Här ger Bosch tips om hur man fyller en diskmaskin: