Hur rengör man en elektrisk grill?

Elektriska grillar är ett utmärkt verktyg för matlagning både inomhus och utomhus. Med en grill som drivs elektriskt kan du grilla kött, grönsaker, hamburgare och kebab utan kol eller propan. Det är dock viktigt att hålla en elektrisk grill ren för att säkerställa säker och hygienisk matlagning. Därför är det bra att elektriska grillar är lättare att rengöra än traditionella kolgrillar.

Visst underhåll krävs dock för att säkerställa att de hålls rena efter varje användning. Men hur går rengöringen av elektriska grillar till och vilka steg behöver man ta?

Förrengöring är det första att tänka på

Först och främst är det viktigt att koppla ur den elektriska grillen och att låta den svalna för att undvika olyckor. Ta sedan bort grillgallren och alla andra tillbehör som droppbrickor och tvätta dem separat. Detta gör det lättare att sedan rengöra grillens utsida och insida.

Rengöring av grillen på allvar

Nästa steg är att rengöra grillens insida med antingen varmt vatten, tvål och en svamp eller med en grillborste och ett milt rengöringsmedel. Om du använder en grillborste se till att borsten är speciellt tillverkad för elektriska grillar så att du inte skadar gallren i processen. Doppa borsten i varmt tvålvatten och skrubba gallret rent. Skölj sedan av med rent vatten och låt gallren torka innan du sätter tillbaka dem i grillen.

Rengöring av exteriören av grillen

Den elektriska grillens utsida bör också rengöras. Man kan använda en varm och fuktig trasa för att torka av grillens utsida. Börja med att ta bort eventuellt skräp, matrester och fett från grillen eller dess omgivning. Se till att du torkar av locket, sidohyllorna och andra lättillgängliga ytor. Du kan också använda ett milt rengöringsmedel för att ta bort eventuella envisa fläckar på utsidan och sedan torka av det med rent vatten och en mjuk trasa.

 

En grill på el blir inte mindre smutsig än den med kol!

Rengöring av droppbrickan

Droppbrickan på din elektriska grill är en annan viktig del som måste rengöras regelbundet. Det är en liten avtagbar del som du enkelt kan ta ur och tvätta efter varje användning. En droppbricka samlar upp fett, olja och alla andra rester från maten. Blötlägg droppbrickan i varmt tvålvatten i några minuter och skrubba sedan rent med en mjuk svamp eller borste. Skölj noggrant med tvålvatten för att ta bort eventuella spår av fett.

Viktigt att notera

– Använd inte slipande rengöringsmedel eller stålull för att rengöra din elektriska grill eftersom de kan repa eller förstöra gallren.

– Använd inte en högtryckstvätt för att rengöra den elektriska grillen. Det höga trycket kan skada de elektriska ledningarna och uttagen.

– Följ alltid tillverkarens rekommendationer och riktlinjer när du rengör din elektriska grill eftersom olika märken och modeller kan ha specifika rengöringsinstruktioner.

– Det är bäst att rengöra den elektriska grillen efter varje användning för att förhindra att bakterier eller mögel växer vilket i sin tur leder till obehaglig lukter och smaker nästa gång mat tillagas på grillen.

 

Hur man rengör en elektrisk grill – sammanfattning

Rengöringstips Beskrivning
Förrengöring Koppla ur grillen, låt den svalna och ta bort alla tillbehör
Rengöring av grillen Använd varmt vatten, tvål och en svamp alternativt en grillborste och ett milt rengöringsmedel för att skrubba gallergallren rena. Skölj gallren med vatten och låt dem torka innan du sätter tillbaka dem.
Rengöring av utsidan Ta bort skräp, matrester och fett från grillen och dess omgivning. Torka av utsidan med en varm och fuktig trasa. Du kan använda ett milt rengöringsmedel för att ta bort envisa fläckar på utsidan och sedan torka av med rent vatten och en mjuk trasa.
Rengöring droppbrickan Blötlägg i varmt tvålvatten i några minuter och skrubba sedan ren med en mjuk svamp eller borste. Skölj noggrant med tvålvatten för att ta bort eventuella spår av fett.
Viktigt att notera Använd inte slipande rengöringsmedel eller stålull. Använd inte en högtryckstvätt. Följ tillverkarens rekommendationer och riktlinjer. Rengör din grill efter varje användning.

Att följa rengöringstipsen ovan säkerhetsställer att din elektriska grill förblir i bra skick och är säker att använda. Kom ihåg att det är viktigt att rengöra grillen efter varje användning för att förhindra att bakterier växer. Använd tabellen ovan som sammanfattar de viktigaste råden nästa gång du rengör din elektriska grill.

Med en ren och fräsch grill kan du få fräsch och god mat på ditt bord på nolltid. Hygien är A och O när det kommer till matlagning och detta innefattar även grillning. Så var det ett tag sedan du rengjorde alla delar av din elektriska grill se till att göra det redan idag.