Hur länge håller besiktningen för huset?

Med en besiktning får både säljare och köpare full koll på hur bostaden mår. Den som genomför besiktning av hus kommer att se över alla ytor i bostaden som går att se och nå. Detta innebär inte bara rummen i hemmet. Om det finns ett förråd, garage och kanske en grillkåta så kommer dessa också att inspekteras.

Under en husbesiktning så kommer en besiktningsman att känna, titta och faktiskt också lukta. Det går ju till exempel att lukta sig till fuktskador och svartmögel om man bara tränar upp detta. Men hur länge håller den här besiktningen?

Köparen ska besiktiga huset

Det är köparens ansvar att inspektera huset innan ett köp. När en överlåtelsebesiktning är genomförd så kan du lita på att den är godtagbar under 2-3 års tid. Ibland genomför säljare den här typen av besiktning för att bostaden kanske är svår att sälja.

Det kan finnas anledning som säljare att betala det överlåtelsebesiktning pris som köparen annars hade stått för. Detta helt enkelt för att det här kan ses som en investering då det blir lättare att sälja bostaden med bevis på dess skick.

Vad kommer att undersökas under en besiktning av bostaden?

Vad som kommer att undersökas beror en hel del på dig som ger uppdraget till ett företag som kan genomföra besiktningar. När det finns en ovan mark pool med poolhus så finns det ju ett behov av att kolla att detta inte har rötskador och att systemet för vattenvärme fungerar som tänkt.

Ett äldre hus kan kräva en mer omfattande besiktning än vad den nyare bostad behöver. Om du har en äldre elpanna som fungerar utmärkt kanske du vill bevisa detta med besiktningen. Det kommer alltid att bero på behov och på den firma som anlitas för uppdraget vad som besiktigas och detta kan alltid diskuteras innan.

husinspektör
Besiktningsmannen tar en titt inomhus såväl som utomhus

Viktigt med certifierad besiktningsman

Något som du bör tänka på då du vill genomföra en husbesiktning, som säljare eller köpare, är vem som kommer att utföra den. När det gäller en överlåtelsebesiktning så bör du välja en person med rätt utbildning och certifikat. Idag kan vem som helst kalla sig för besiktningsman så det är viktigt att ta reda på exakt vilken certifiering personen har.

Tänk på att det ska vara en certifierad besiktning om du vill att försäkring ska gälla. En sakkunnig besiktningsman är ju även en tillgång. Det kan finnas saker som du inte ens tänker på men som är viktiga att se över.

En enklare eller omfattande besiktning

Vilken typ av husbesiktning som ska utföras beror på flera saker. Det kan som sagt vara så att du som säljare vill göra det klart och tydligt att vissa tecken på slitage inte är samma sak som dolda skador.

Ibland kan det räcka med att besiktningsmannen ser på ritning och andra dokument för fastigheten samt går en liten promenad inuti och utanför byggnaden. Ibland måste man till och med borra hål för att kunna ta prover om det finns misstanke om fuktskador.

För att välja rätt typ av besiktning ska du alltid tänka på vad du vill få ut av den. Ett detaljerat besiktningsprotokoll som kommer att gälla i upp till 3 år är en fördel. Både för dig som vill sälja och för en köpare som kanske planerar att sälja igen inom denna tidsperiod.