Behöver vi och hur ordnar vi med samboavtal för hyresrätt?

När ni ska flytta ihop finns det en hel del saker att tänka på. Det första är kanske att ens hitta en bra lägenhet att bo ihop i. Det kan vara lättare sagt än gjort. Ni lägger tid på att kontakta privata hyresvärdar och följer mejllistor där det kommer information om nya lägenheter. Det kan dröja tills ni har flyttat in innan ni kommer på tanken om att skriva samboavtal för hyresrätt, men måste man ens göra det?

Vad är ett samboavtal och behövs det för hyresrätt?

När ni bor ihop är det verkligen inte dumt att se till att det finns ett samboavtal. Detta oavsett om ni köper hus eller hyr en lägenhet. Ett samboavtal reglerar vad som händer om ni separerar och det kan fungera som ett fint skydd för er båda.

När det blir bodelning så är det en stor hjälp om det finns ett avtal som talar om vad som gäller. Då slipper ni eller efterlevande onödigt tjafs. Rent allmänt kan det vara bra att veta att det inte är så att det spelar någon roll vem av er som står på ursprungskontraktet för lägenheten.

samboavtal hyresrätt

Det beror på att ni med samboavtalet kan skriva in något annat än det som ni skrev då ni först skrev på hyreskontraktet. Vad gäller inredning och sådant som ni köper tillsammans för er gemensamma hyresrätt så är det något ni kan avtala om i samboavtalet. Det gäller förstås dyrare saker som en badtunna hellre än enklare prylar som en glassmaskin i köket.

För billigare saker som ni köper in gemensamt kanske ni kan testa en metod som den som karaktären Ove Sundberg i serien Solsidan tillämpar. Klisterlappar med namn under varje sak! Skämt åsido, ett samboavtal är till för att göra livet lättare när saker ska delas upp till följd av någon form av separation.

Viktigt att veta när en flyttar in till den andra

Det är fortsatt så att det råder brist på bostäder i kommuner. Därmed är det kanske troligare att ni kommer att flytta ihop i den bostad som en av er redan hyr. Det här får konsekvenser för ert samboavtal.

Det går nämligen inte att ändra på vem som får lägenheten om ni skulle separera då detta var fallet när ni flyttade ihop. Det kommer alltid att vara så att det blir personen som hade lägenheten först som har rätten till den. En hyresrätt är ju inte en egendom så den kan man inte dela på som en bostadsrätt.

Det kan förstås finnas synnerliga skäl som får betydelse när egendom ska delas upp och det är en hyresrätt med i spelet. Det här får man döma från fall till fall men det är alltså inget som går att skriva in i samboavtalet på ett bindande sätt.

Ni behöver inte bli nervösa för att ni glömde det där med samboavtalet då ni ordnade med en gemensam hyresrätt, men var realistiska. Idag är det en växande procent personer i Sverige som bor i ensamhushåll. Det är ganska vanligt att man flyttar isär vid något tillfälle och det är något att förbereda för även om tanken på detta känns helt irrelevant just nu.

sambos

Hur skriver ni samboavtal med samboavtal mall?

Det är viktigt att veta att ett samboavtal ska vara skriftligt för att gälla. Men det behöver inte registreras med någon myndighet. Det räcker att ni har kopior där avtalet kan finnas om det behövs. Det går att ladda ner samboavtal mall gratis och det är faktiskt inte så komplicerat.

För att ert samboavtal ska vara giltigt så måste ni båda ha skrivit under det. Ni måste inte ha någon som bevittnar era underteckningar men många ger ändå rådet att ha någon med. Detta för att vid senare tillfälle ha en eller två personer att vända sig till om det skulle bli något tjafs omkring samboavtalets innehåll.

Det går som sagt att få samboavtal gratis online men om det finns en hel del att ta med i avtalet är det kanske inte så dumt att betala för lite vägledning. Det behöver inte alls bli dyrt och idag finns det tjänster som är otroligt strömlinjeformade och snabba.

Börja eventuellt med en mall samboavtal kan baseras på för att sedan se om en samboavtal mall gratis räcker. Laddar ni ner mallen från en seriös juristtjänst online så borde det inte vara några konstigheter. Det blir ett dokument att lita på. Dessutom kan det ju vara bra att tänka på att det går att ändra avtalet senare.

samboavtal mall gratis

Om ni lämnar hyresrätten för att köpa en bostadsrätt så blir det ju aktuellt med en samboavtal bostadsrätt mall där ni skriver in det som har förändrats. En samboavtal PDF går alltid att skriva ut för att göra en uppdatering.

Hur kan det se ut rent praktiskt?

Vi avslutar med ett exempel på hur det kan se ut rent praktiskt. Låt oss säga att Anders och Malin flyttar ihop i en ny bostad. Det är en hyreslägenhet som de får fatt i av en privat hyresvärd. Det blir lite bråttom och för att göra saker enkla så skrivs Malin som den som hyr lägenheten. Anders syns inte i kontraktet.

När Anders och Malin har flyttat in så bestämmer de sig för att köpa en ny soffa till vardagsrummet. Det blir en ganska dyr pjäs. I två års tid så bor de ihop och köper fler dyra möbler och maskiner till hyreslägenheten.

samboavtal mall
Dyra möbler bör vara med i samboavtal

Efter två år så ber Anders om att skriva ett samboavtal för han inser att de ändå har lagt en massa pengar på prylarna i bostaden ihop. Där ändrar de status för hyresrätten så att det framgår att den är en gemensam hyresrätt som båda har rätt till. De tar även med soffan.

Några år senare laddar de ner en ny samboavtal mall gratis från nätet för att skriva in några dyra köksmaskiner, en stor grill och en badtunna för lägenhetens uteplats som gemensam egendom.

Malin och Anders vill inte flytta isär men om de skulle göra det kommer allt som de har köpt gemensamt och som de har tagit upp i samboavtalet att ses som gemensam egendom som ska delas upp. Dessutom kommer ingen av de att kunna hävda att lägenheten är dennes rätt eftersom de även avtalade om att de delar på den.