Vilket trä är bäst för platsbyggda möbler?

Att rusta och inreda sitt hem kan kännas övermäktigt på grund av de aldrig sinande besluten som måste fattas. Form, material och färg är enbart en bråkdel av besluten som måste tas. Men oroa dig inte – genom kunskap och fakta kan vi på Hemprodukter hjälpa dig en bit på traven och denna gång är fokus på träsorter.

När det rör sig om platsbygda möbler så handlar det inte sällan om förvaring. Det kan vara förvaring under en loftsäng såväl som ett smartare system för en garderob. Platsbyggda förvaringsslösningar är ett populärt val för husägare som letar efter en unik och personlig förvaringslösning.

Ett av de viktigaste besluten som du måste göra när det kommer till att skräddarsydda skåp är att välja rätt trä. Den typ av trä du väljer kommer att ha en betydande inverkan på utseendet, hållbarheten och kostnaden för dina skåp.

Träsorter för anpassade skåp

1. Ek

Ek är ett av de mest populära valen för platsbyggda skåp. Det är ett lövträ med en rak och tydlig ådring som ger det ett unikt utseende. Ekskåp är hållbara och tål dagligt slitage. De är också relativt prisvärda jämfört med andra hårda träslag. Ekskåp kan färgas eller målas för att matcha ditt hems inredning. Du kan också sätta ihop en byrå eller annan lådstruktur på hjul med ekträ.

2. Lönn

Lönn är ett annat populärt val för platsbyggda skåp och förvaringslösningar. Det är också ett lövträ och det har en konsekvent finkornig struktur. Lönnskåp har ett jämnt och enhetligt utseende som gör dem perfekta för det moderna hemmet. De är också motståndskraftiga mot repor och bucklor vilket gör dem till ett idealiskt alternativ för hektiska hushåll.

lönn
Lönn är ett mycket bra material för att bygga platslösningar i hemmet.

3. Körsbärsträ

Körsbärsträ är ett högkvalitativt lövträ som är känt för sin vackra färg och ådring. Körsbärsskåp såväl som prydnadsföremål av detta material har en varm rödbrun nyans som mörknar med tiden vilket ger dem ett lyxigt utseende. Detta trämaterial är hållbart och motståndskraftigt mot fukt vilket gör det till ett utmärkt val för både kök och badrum. Körsbärsskåp är också dyrare än möbler av andra träslag. Detta gör dem bäst lämpade för exklusiva lösningar.

4. Hickory

Hickory är ett lövträ som har ett rustikt utseende med framträdande ådringsmönster och variationer i färg. Det är ett slitstarkt trä som tål dagligt slitage. Möbler gjorda av hickory är perfekta för husägare som vill ha ett unikt utseende. De kan även färgas eller målas för att matcha ditt hems inredning. Perfekt i ett grönt kök där du vill att skåpen ska matcha!

Att välja rätt trä för skräddarsydda smöbler och skåp behöver inte vara en svår eller skrämmande uppgift. Genom att överväga varje träsorts egenskaperna och fördelarna kan du hitta det perfekta träet för just dig och ditt hem. Oavsett om du föredrar ek, lönn, körsbär eller hickory kommer dina platsbyggda möbler att bidra både estetiskt och funktionellt till ditt hem.