Vilken öppen spis är rätt för din trädgård?

Eld har en lugnande och intim känsla. I åratal har människor samlats kring elden för att umgås på olika sätt och nu kan du även skapa denna mötesplats i din egen trädgård. Att sitta kring en eld med goda vänner eller familjemedlemar är verkligen något alldeles speciellt. Sedan finns det ju personer som älskar att elda upp det som inte kan användas.

Att installera en utomhusspis eller någon form av värme som fotogenvärmare eller tandoor ugn i din trädgård kan ge en ny nivå av komfort, värme och atmosfär till ditt utomhusliv. En öppen spis utomhus hjälper inte bara till att hålla dig och dina gäster varma under kyliga kvällar utan ger också en touch av elegans och lyx.

Men med olika utomhuseldstäder tillgängliga på marknaden kan det vara svårt att välja rätt för din uteplats. Den här omfattande guiden hjälper dig att välja den perfekta utomhusspisen som både uppfyller dina behov och matchar din trädgårds stil och atmosfär.

Typer av eldstäder utomhus

Innan du väljer en öppen spis för din trädgård är det viktigt att identifiera vilken typ av eldstad du vill ha. Det finns olika typer av utomhuseldstäder du kan välja mellan, bland annat:

1. Traditionell: Dessa är fristående eldstäder gjorda av tegel, stenar eller betongblock. De kan skräddarsys för att matcha din trädgårds estetik. De kan också byggas i strukturer som en grillkåta och kanske till och med ett växthus med korrekt vädring.

2. Chiminea: Chiminea är namnet på en fristående öppen spis som är formad som en urna eller vas. Chimineor är vanligtvis gjorda av lera, gjutjärn eller koppar och de är idealiska för små uteplatser eller altaner.

3. Eldgrop: Detta är en cirkulär eller fyrkantig öppen spis som är låg och därmed möjliggör en 360-graders vy av lågorna. Eldgropar är perfekta för både stora och små sammankomster och du kan välja mellan olika material som sten, metall eller betong.

Bränslealternativ

Nästa faktor att tänka på när du väljer en eldstad för din trädgård är bränslealternativen. Du kan välja mellan vedeldade eller gaseldade utomhuskaminer. Vedeldade eldstäder är idealiska för den som vill ha det traditionella sprakande ljudet och doften som kommer med brinnande ved. Å andra sidan är gaseldade eldstäder perfekta för de som letar efter bekväma eldstäder med lågt underhåll.

Material

Utomhuseldstäder finns i olika material som tegel, sten, gjutjärn eller rostfritt stål. Materialet du väljer beror på dina önskemål, budget och klimatet i ditt område. Om du till exempel bor i ett område med hårda vintrar kan du välja en eldstad i gjutjärn. En öppen spis i tegel eller sten är idealisk om du letar efter en traditionell känsla medan rostfritt stål erbjuder ett modernt utseende.

 

Storlek och stil

Storleken och stilen på din utomhusspis beror på din trädgårds storlek och antalet gäster du vanligtvis underhåller. En större öppen spis är perfekt för de som ofta anordnar stora sammankomster medan en mindre eldstad är perfekt för intima sammankomster eller familjekvällar. Stilen på din eldstad bör matcha den övergripande designen av din trädgård. Om din trädgård är traditionell kanske du vill överväga en öppen spis i tegel medan en eldstad i rostfritt stål är perfekt för moderna bakgårdar.

Säkerhetsåtgärder

Som med alla eldstäder är säkerheten av yttersta vikt. När du väljer en öppen spis se allra först till att den uppfyller alla säkerhetsstandarder och föreskrifter. Du bör också överväga platsen för eldstaden och se till att den inte är för nära ditt hus eller brännbara föremål. Att installera en skärm eller nätskydd runt eldstaden kan också lägga till ett extra lager av säkerhet. Det kanske inte är så dumt att eldstaden finns i närheten av en regnvattentunna.

Att välja rätt eldstad för din trädgård kan vara en svår uppgift men det behöver inte vara det. Genom att överväga typen av eldstad, bränslealternativ, material, storlek och stil och säkerhetsåtgärder kan du välja en eldstad som uppfyller dina behov och lyfter din trädgård. Oavsett vilken storlek eller stil du väljer är en öppen spis ett utmärkt komplement till alla trädgårdar. De skapar värme, atmosfär och en avkopplande miljö för dig och dina gäster att njuta av.